Arabaşı Çorbası (Hamurlu) Tam Ölçülü Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için malzemeler;
- 6,5 su bardağı su
- 2,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tuz
Çorba için malzemeler;
- 2 tane kalçalı tavuk but
- (tavukları haşlamak için 7 su bardağı su)
- 4 yemek kaşığı kavrulmuş un
- 1,5 su bardağı soğuk su (soğuk suyu unu açmak için kullanacağız)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yeteri kadar tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
Arabaşı Çorbası (Hamurlu) Tam Ölçülü Tarifi Yapılışı
- Hamurun hazırlanışı:üç su bardağı suyu tencereye alıp kaynamaya bırakalım, bir kaba unu koyup kalan üç buçuk su bardağı soğuk su ile unu açalım.
- Kaynayan suya tuzu ilave edip eriyene kadar karıştıralım üzerine suyla açtığımız unu ilave edip kaynayana kadar devamlı olarak karıştıralım, koyulaşıp göz göz olunca 10 dakika kadar karıştırmaya devam ederek pişirelim.
- Büyük borcam büyüklüğünde metal bir tepsiyi su ile ıslatalım ve pişen hamuru dökelim, sallayarak eşit şekilde dağılmasını sağlayalım, oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
- Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletelim ve baklava dilimi şeklinde keselim, bu işlemi bıçağı ıslatarak yapalım ki hamur keserken bozulmasın.
- Çorbanın hazırlanışı:tavukları üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip haşlayalım, bir tencereye un ilave edip, unu rengi değişecek kadar kadar kavuralım.
- Kavrulan unu soğumaya bırakalım soğuduktan sonra bir buçuk su bardağı soğuk suyla unu açalım, (kavrulan un ve su ile açılmış unun görselleri var).
- Haşlanan tavukları çıkartıp iri parçalar olacak şekilde didikleyelim, tavuk suyuna yavaş yavaş kavrulan ve suyla açılmış unlu karışımı ekleyelim ve karıştıralım.
- Kaynayana kadar ara ara karıştıralım çorbanın kıvamını ayarlayalım çok koyu olduysa sıcak su ile açabilirsiniz, bu arada didiklediğimiz tavukları çorbaya ilave edelim.
- Bir tavaya sıvı yağ koyup salçaları kavuralım kavrulan salçayı çorbaya ilave edelim, 2-3 dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatalım.( acı sevenler çorbaya pul biber ilave edebilir. ).
- Hazırladığımız hamurla beraber, çorbayı limonlu, pul biberli ve sıcak olarak servise hazırlayalım.
🌹 afiyet olsun. 🌹.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder