5 Mart 2021 Cuma

Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi

 

Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 su bardağı un
  • 125 gram margarin

İç harcı için;

  • 200 gram beyaz peynir
  • Bir miktar da çeçil peyniri
  • ( istediğimiz peynir çeşitlerini kullanabiliriz)

Üzerine sürmek için;

  • 1 tane küçük boy yumurta
  • 1 yemek kaşığı pekmez

    Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi Yapılışı

  • Sütü parmak dayanacak kadar ısıtalım, içine toz şeker ve yaş mayayı koyup elimizle mayayı eriyene kadar ovalayalım, aktif olması için 5 dakika kadar bekleyelim.
  • Yoğurma kabına yoğurt, sıvı yağ ve tuzu koyup karıştıralım, margarini eritelim.
  • Maya aktif hale gelince onu da ilave edip karıştıralım.
  • Unu eleyerek yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım, güzelce yoğuralım.
  • Ilık margarini yoğurduğumuz hamurun kenarına dökelim ve hamur margarini iyice çekene kadar yoğuralım.
  • Yumuşacık bir hamur elde edelim.
  • 20-25 dakika kadar mayalandıralım.
  • Bu arada beyaz peyniri ufalayalım çeçil peynirini küçük küçük doğrayıp karıştıralım.
  • Hamurdan istediğimiz boyutta parçalar koparıp elimizle hafifçe bastırarak açalım.
  • İçine hazırladığımız peynir harcını koyup klasik poğaça şeklinde (büyük “d” harfi şeklinde) katlayalım, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
  • Simit poğaça için: hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp elimizle bastırarak açalım ortasına peynirli harç koyup iki kenarından birleştirerek ortada kapatalım.
  • Uygun bir tabağa 1 yemek kaşığı pekmezi yarım çay bardağı su ile karıştıralım.
  • Poğaçayı kapattığımız yerden tutup önce pekmezli suya sonra sonra susama batırıp tepsiye dizelim.
  • Hamburger ekmeği için: hamurdan istediğimiz boyutta koparıp elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine sürmek için yumurtayı çırpalım, üzerine bir yemek kaşığı pekmez ilave edip tekrar çırpalım ve klasik poğaça ve hamburger ekmeğinin üzerine sürüp susam serpelim.
  • Bu şekilde 30 dakika kadar tepside mayalanmaya bırakalım.
  • Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servise hazırlayalım.
  • 🌹 afiyet olsun 🌹.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder