5 Mart 2021 Cuma

Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi

 

Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 su bardağı un
  • 125 gram margarin

İç harcı için;

  • 200 gram beyaz peynir
  • Bir miktar da çeçil peyniri
  • ( istediğimiz peynir çeşitlerini kullanabiliriz)

Üzerine sürmek için;

  • 1 tane küçük boy yumurta
  • 1 yemek kaşığı pekmez

    Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi Yapılışı

  • Sütü parmak dayanacak kadar ısıtalım, içine toz şeker ve yaş mayayı koyup elimizle mayayı eriyene kadar ovalayalım, aktif olması için 5 dakika kadar bekleyelim.
  • Yoğurma kabına yoğurt, sıvı yağ ve tuzu koyup karıştıralım, margarini eritelim.
  • Maya aktif hale gelince onu da ilave edip karıştıralım.
  • Unu eleyerek yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım, güzelce yoğuralım.
  • Ilık margarini yoğurduğumuz hamurun kenarına dökelim ve hamur margarini iyice çekene kadar yoğuralım.
  • Yumuşacık bir hamur elde edelim.
  • 20-25 dakika kadar mayalandıralım.
  • Bu arada beyaz peyniri ufalayalım çeçil peynirini küçük küçük doğrayıp karıştıralım.
  • Hamurdan istediğimiz boyutta parçalar koparıp elimizle hafifçe bastırarak açalım.
  • İçine hazırladığımız peynir harcını koyup klasik poğaça şeklinde (büyük “d” harfi şeklinde) katlayalım, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
  • Simit poğaça için: hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp elimizle bastırarak açalım ortasına peynirli harç koyup iki kenarından birleştirerek ortada kapatalım.
  • Uygun bir tabağa 1 yemek kaşığı pekmezi yarım çay bardağı su ile karıştıralım.
  • Poğaçayı kapattığımız yerden tutup önce pekmezli suya sonra sonra susama batırıp tepsiye dizelim.
  • Hamburger ekmeği için: hamurdan istediğimiz boyutta koparıp elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine sürmek için yumurtayı çırpalım, üzerine bir yemek kaşığı pekmez ilave edip tekrar çırpalım ve klasik poğaça ve hamburger ekmeğinin üzerine sürüp susam serpelim.
  • Bu şekilde 30 dakika kadar tepside mayalanmaya bırakalım.
  • Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servise hazırlayalım.
  • 🌹 afiyet olsun 🌹.

Arabaşı Çorbası (Hamurlu) Tam Ölçülü Tarifi

 

Arabaşı Çorbası (Hamurlu) Tam Ölçülü Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için malzemeler;

  • 6,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tuz

Çorba için malzemeler;

  • 2 tane kalçalı tavuk but
  • (tavukları haşlamak için 7 su bardağı su)
  • 4 yemek kaşığı kavrulmuş un
  • 1,5 su bardağı soğuk su (soğuk suyu unu açmak için kullanacağız)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Arabaşı Çorbası (Hamurlu) Tam Ölçülü Tarifi Yapılışı

  • Hamurun hazırlanışı:üç su bardağı suyu tencereye alıp kaynamaya bırakalım, bir kaba unu koyup kalan üç buçuk su bardağı soğuk su ile unu açalım.
  • Kaynayan suya tuzu ilave edip eriyene kadar karıştıralım üzerine suyla açtığımız unu ilave edip kaynayana kadar devamlı olarak karıştıralım, koyulaşıp göz göz olunca 10 dakika kadar karıştırmaya devam ederek pişirelim.
  • Büyük borcam büyüklüğünde metal bir tepsiyi su ile ıslatalım ve pişen hamuru dökelim, sallayarak eşit şekilde dağılmasını sağlayalım, oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletelim ve baklava dilimi şeklinde keselim, bu işlemi bıçağı ıslatarak yapalım ki hamur keserken bozulmasın.
  • Çorbanın hazırlanışı:tavukları üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip haşlayalım, bir tencereye un ilave edip, unu rengi değişecek kadar kadar kavuralım.
  • Kavrulan unu soğumaya bırakalım soğuduktan sonra bir buçuk su bardağı soğuk suyla unu açalım, (kavrulan un ve su ile açılmış unun görselleri var).
  • Haşlanan tavukları çıkartıp iri parçalar olacak şekilde didikleyelim, tavuk suyuna yavaş yavaş kavrulan ve suyla açılmış unlu karışımı ekleyelim ve karıştıralım.
  • Kaynayana kadar ara ara karıştıralım çorbanın kıvamını ayarlayalım çok koyu olduysa sıcak su ile açabilirsiniz, bu arada didiklediğimiz tavukları çorbaya ilave edelim.
  • Bir tavaya sıvı yağ koyup salçaları kavuralım kavrulan salçayı çorbaya ilave edelim, 2-3 dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatalım.( acı sevenler çorbaya pul biber ilave edebilir. ).
  • Hazırladığımız hamurla beraber, çorbayı limonlu, pul biberli ve sıcak olarak servise hazırlayalım.
  • 🌹 afiyet olsun. 🌹.

Sakarya'nın Meşhur Karamelize Balkabağı Tatlısı Tarifi

 

Sakarya'nın Meşhur Karamelize Balkabağı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 kilo balkabağı
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 1 adet yıldız anason
  • 5 adet karanfil
  • 5 adet kakule

Üzeri için :

  • Bolca kırılmış fındık

    Sakarya'nın Meşhur Karamelize Balkabağı Tatlısı  Tarifi Yapılışı

  • Balkabağını uzun şeritler şeklinde doğrayalım.
  • Geniş bir pilav tenceresi ne dizelim.
  • Bir gece önceden üzerine 3 su bardağı şeker ekleyip ağzını kapatalım. Sabah açtığımızda sulanmış olacaktır.
  • Ocağa alalım kaynamaya başladığında kakule, tarçın, karanfil ve yıldız anasonu ekleyelim ve 10 dk ağzı kapalı pişirelim.
  • Piştikten sonra ocaktan alalım.
  • Borcama suyunu süzdürerek dizelim.
  • 200 derecede fırının en üst rafında hafif kızarana kadar pişirelim. .
  • Karamelize olan balkabağımızın üzerine ayırmış olduğumuz şerbeti gezdirelim.
  • Bolca fındık ile servis edelim.

Türk Usulü Çin Mantısı Tarifi

 

Türk Usulü Çin Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 3 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için

  • 300 gram dana kıyma
  • 3 dal taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 büyük boy soğan
  • 1.5 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Dilerseniz soya sosu

Pişirmek için

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su

    Türk Usulü Çin Mantısı Tarifi Yapılışı

  • Unu, ılık suyu ve tuzu yoğurma kabına koyup güzelce karıştırın ve hamur pürüzsüzleşinceye kadar yoğurun.
  • Sert bir hamur elde edin.
  • Daha sonra hamurun üzerini örtüp en az yarım saat dinlendirin.
  • Kıymayı derin bir kaba alıp üzerine tüm harç malzemelerini ekleyerek karıştırın.
  • Hamuru 3 parçaya bölün.
  • Yufka inceliğinde açın ve herhangi bir bardak yardımıyla yuvarlak halinde kesin.
  • Hamurların ortasına bir tatlı kaşığı dolusu harç koyun ve kenarlarına hafif su sürerek dilediğiniz şekilde kapatın. Görsellerde kapatma şekilleri ekledim.
  • Yapışmaz derin ve kapaklı bir tavada yağı ısıtın.
  • Mantıları tabanları aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve kapağı kapalı olarak kızarmaya bırakın.
  • Tabanları kızaran mantıların üzerine sıcak suyu da ekleyin ve kısık ateşte mantılar yumuşayana kadar pişirin.
  • Sos malzemelerini de tavada hazırlayıp mantıyı servis edin.Afiyet olsun.

Pratik Milföy Mantısı Tarifi

 

Pratik Milföy Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket milföy hamuru (tereyağlı milföy hamuru kullandım)

İçi için:

  • 200 gram kıyma
  • 1 küçük boy ince doğranmış soğan
  • 2 diş rende sarımsak
  • Karabiber/pul biber/tuz

Üzeri için:

  • Yeteri kadar yoğurt
  • 1 kaşık tereyağı ve zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

    Pratik Milföy Mantısı Tarifi Yapılışı

  • Buzlu milföyler zemine serilir, buzları hafif çözülünce her milföy 8 parçaya kesilir.
  • İç harcı için tüm malzeme karıştırılır milföylere yerleştirilir, mantı şeklinde kapatılır ve ters olarak fırın kabına dizilir.
  • 200 derece ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
  • Üzeri için yağlar tavaya alınır, salça eklenir karıştırılır.
  • Yoğurt ve salçalı sos ile servis edilir.
  • Ben yarım paket milföy hamuru kullandım, siz ölçüyü artırıp eksiltebilirsiniz.

    Afiyetle♥️.

Sebzeli Mahluta Çorbası Tarifi

 

Sebzeli Mahluta Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 10 bardak su
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 adet soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet küçük boy patates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet bulyon
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz

Üzeri için;

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça

    Sebzeli Mahluta Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeleri tencereye alalım( baharatlar hariç )
  • Soğan pişene kadar pişirelim .
  • Blendırdan geçirirken önce baharatları atalım, sonra blend edelim.
  • Üzerine ayrı bir tavada salçalı yağ pişirelim.
  • Sıcacık servis edelim ,afiyet olsun.

Fırında Ispanaklı Mücver Tarifi

 

Fırında Ispanaklı Mücver Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet pırasa
  • Yarım bağ ıspanak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım paket kabartma tozu

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Fırında Ispanaklı Mücver Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kırmızı biberimizi ince ince doğrayalım ve geniş bir kabın içerisine alalım.
  • Pırasalarımızı ve temizlediğimiz ıspanaklarımızı da ince ince doğrayarak biberlerimizin üzerine ekleyelim.
  • Havucumuzu ve patatesimizi de rendeleyelim ve elimizle suyunu sıkarak diğer malzemelerimizin yanına alalım.
  • Ayrı bir kap içerisine yumurta, sıvı yağ, un, tuz, karabiber, pul biber ve kabartma tozunu da güzelce çırpalım.
  • Sebzelerimizi güzelce karıştıralım, ardından sosumuzu üzerine dökerek tekrar karıştıralım.
  • Borcamımıza pişirme kağıdı yerleştirelim ve mücver karışımımızı dökerek spatula yardımı ile her yerine gelecek şekilde yayalım.
  • Mücverimizi 180°C fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda mücverimizi fırından alalım, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirerek üzerleri kızarana kadar tekrar fırına verelim.
  • Üzeri güzelce kızaran kış sebzelerimiz servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Barbekü Soslu Tavuk Kanadı Tarifi

 

Barbekü Soslu Tavuk Kanadı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kanat
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağ

    Barbekü Soslu Tavuk Kanadı Tarifi Yapılışı

  • İlk önce tavuk kanatları ikiye kesilir ve karıştırma kabına alınır.
  • Küçük bir kaseye bütün malzemeler ilave edilir ve sosumuz güzelce karıştırılır.
  • Hazırladığımız sosu kanatların üzerine dökülür ve harmanlanır.
  • Buzdolabına yerleştirilir ve 2 saat marine edilir.
  • Sonra marine olan kanatlar fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk  pişirilir.
  • Şimdiden afiyet olsun 👌🤗😘.

2 Malzemeli Enfes Kahvaltılık Tarifi

 

2 Malzemeli Enfes Kahvaltılık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet büyük boy domates
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik

    2 Malzemeli Enfes Kahvaltılık Tarifi Yapılışı

  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
  • Tavada tereyağı eritip üzerine domatesleri ve tuzu ilave edip domatesler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar, karabiber, pul biber ve kekik serpiştirelim.
  • Kaşar eriyince hazır.
  • Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.

Mor Lahana Salatası Tarifi

 

Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet mor lahana
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 (yarım) su bardağı iri kırılmış ceviz
  • 2 diş sarımsak

    Mor Lahana Salatası Tarifi Yapılışı

  • Mor lahanayı incecik doğrayın.
  • Sirke ve tuz ile yumuşayıncaya kadar ovun.
  • Yoğurt, mayonez ve sarımsak rendesini karıştırın.
  • Lahanayı ve cevizi içine ekleyin karıştırın. Servis tabağına alın, ceviz ile süsleyin.Afiyet olsun 😋.

Kabak Ve Kırmızı Biber Dolması Bir Arada (Şahane Lezzet) Tarifi

 

Kabak Ve Kırmızı Biber Dolması Bir Arada (Şahane Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 5 kabak
  • 11kirmizi biber (Ben dondurucuya koyduğumdan yaptım)
  • 250 gram kıyma
  • 3 bardak pirinç (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3.4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, pulbiber

Dolmaların ağzını kapamak için

  • 2 adet domates

    Kabak Ve Kırmızı Biber Dolması Bir Arada (Şahane Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tavaya kıymamızı alıp kavuruyoruz suyunu çekince yağımızı ilave ediyoruz soğanlarımızı da ekleyip kavuruyoruz.
  • Kavrulan kıyma ve soğana salçamızı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup pirinçlerini tuzunu baharatını da ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.
  • Kabaklarımızı yıkayıp alacalı soyup ortasını oyduktan sonra bıçakla iki üç yerinden deliyoruz sonra kızartıyoruz.
  • Kızaran kabaklarımızı doldurup ardından biberlerimiz dondurucudan olup daha önce közlendiği için onları da delip içini dolduruyoruz.
  • Doldurma işlemi bitince ağızlarını domatesle kapatıp üstüne su ekleyip ocakta bi taşım kaynatıyoruz.
  • Ocakta kaynatırken tepsiye koyduğumuz dolmaları şeklin altını üstüne getirip çevirelim.
  • Biraz ocakta öyle kaynattıktan sonra fırına alıp pişirelim.
  • Yanında yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
    (not).
    Yıkadığımız kabakları silmeyi unutmayalım kızartma yapacağımız için sıçrayabilir dikkatli olun.
    Ben kırmızı biberleri dondurucudan kullandım için közleme işlemini önceden yapmıştım siz taze alıp hafif közleyip yaparsanız daha lezzetli olacaktır közlemeden de yapabilirsiniz.
    Ayrıca kabaklarıda kızarttım siz kızartmadanda yapabilirsiniz.
    Ben ocaktada şu koyup biraz kaynatıyorum sonra fırına atıyorum tercih sizin yinede.

Tam Kıvamında Enfes Yalancı İşkembe Çorbası Tarifi

 

Tam Kıvamında Enfes Yalancı İşkembe Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 litre tavuk suyu
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limon suyu
  • 3 büyük diş sarımsak

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz biber

    Tam Kıvamında Enfes Yalancı İşkembe Çorbası  Tarifi Yapılışı

  • Tavuğu haşladım ve küp küp kesip hazırladım.
  • Ayrı bir tencereye tereyağı alıp ısıttım. Unu kavurdum.
  • Tavuk suyunu ilave edip karıştırdım tavukları ve sarımsağı ilave ettim.
  • Çorbadan yoğurdun içine kattım ve karıştırdım.
  • Üzerine tereyağı ve biber sosunu gezdirip servis ettim.