10 Mart 2021 Çarşamba

Hatay'ın Meşhur Kaytaz Böreği Tarifi

 

Hatay'ın Meşhur Kaytaz Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur:

  • 2 bardak ılık su
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5, 5 bardak un (bardak ölçüsü 300 ml)

Harç:

  • 300 kıyma
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Kimyon, karabiber, pul biber
  • Tuz

Bezeleri açmak için:

  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 100 gram tereyağı

    Hatay'ın Meşhur Kaytaz Böreği Tarifi Yapılışı

  • Ilık suyu yoğurma kabına boşaltın.
  • Şekeri, tuzu ve mayayı ekleyip karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyip ele hafif yapışan yumuşak bir hamur hazırlayın.
  • Üzerini kapatıp 40 dakika mayalandırın.
  • Bu arada harcı hazırlayın.
  • Kıymayı bir kaba alın. Sırasıyla soğanı, kapya biberi, yeşil biberleri ve domatesi rondodan geçirip kıymaya ekleyin.
  • Baharatları, zeytinyağını, nar ekşisini ve tuzu ekleyip elinizle yoğurun.
  • Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve havasını alın. 10 eşit parçaya bölün. Dilerseniz daha küçük parçalara da bölebilirsiniz.
  • Tereyağını eritip sıvı yağı üzerine ekleyin.
  • Bir tabağa boşaltıp tüm bezeleri bu yağa koyun ve en az 10 dakika bekletin.
  • Tezgahı hafifçe yağlayın bezeyi elinizle büyütün. Çok çok kolay büyüyor.
  • Hamurun üzerine bir çorba kaşığı tereyağı gezdirin ve her iki taraftan ortaya doğru büzün ve ucunu sabitleyerek gül şekli verin.
  • Tüm bezeleri aynı şekilde hazırlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin.
  • Hamurların ortasını elinizle hafifçe açıp 1 veya bir buçuk kaşık harç yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derece sıcaklıkta pişirin. (25 dakika) sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun. ❤️.

Kerevizli Mercimek Çorbası Tarifi

 

Kerevizli Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kuru soğan
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • Yarım kereviz
  • 1 kase kırmızı mercimek
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1. çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Kerevizli Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yağda soğanlar kavrulur, minik kesilmiş patates, havuç, kereviz eklenir.
  • Biraz karıştırdıktan sonra baharatlar eklenir.
  • Yıkanmış süzülmüş mercimek ilave edilir karıştırılır.
  • 6 su bardağı su ilave edip ara ara karıştırarak malzemelerin yumuşaması beklenir.
  • Daha sonra blenderdan geçirilir.
  • Koyuştıkça az kaynamış su ilavesi yapabilirsiniz ✌️Kıtır ekmekle harika oluyor 🧡

Lezzetine Hayran Kalacaksınız Elazığ Harput Köftesi Tarifi

 

Lezzetine Hayran Kalacaksınız Elazığ Harput Köftesi Tarifi  İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy soğan
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 500 gram dana kıyma
  • 300 gram tavuk kıyma
  • 3 su bardağı ince bulgur
  • 1 çorba kaşığı tepeleme biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çorba kaşığı kuru reyhan
  • 1 çay kaşığı tuz (El yapımı biber salçası kullandık. ona göre tuz ayarı yapın)
  • 1 su bardağı su (Yoğurmak için)

    Lezzetine Hayran Kalacaksınız Elazığ Harput Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Maydanoz ve soğanı robottan çekin. İnce kıyılmış olsun.
  • Maydanoz, soğan, ince bulgur, koymalar, biber salçası, tuz, dağ kekiği ve pul biberi ekleyip yaklaşık 30 dk elleriniz ile iyice yoğurun. Video da püf noktalarını anlattım. Ne kadar yoğrulması gerektiğini ve iyi yoğrulup yoğrulmadığını test etme aşamasını anlattım.
  • Misket büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.
  • Yuvarlarken eliniz hep ıslak olsun. Tüm malzemeyi bu şekilde yapın.
  • Tencerede zeytinyağı ve tereyağını alın. Salçayı 1 dk kadar kavurun.
  • Üzerine kaynar suyu ekleyin.
  • Kaynayan suyun içine köfteleri ekleyin ve pişirin. Yeteri kadar pişen köfteleri servis tabağına alın. Tüm köfteleri bu şekilde pişirin.
  • Salçalı suyun içine en son kuru reyhanı ekleyin ve ocağı kapatın. Reyhanlı salçalı suyu köftelerin üzerine ekleyin. Sulu harput köftesi servise hazır.
  • Dilerseniz tereyağı eriterek sade tereyağlı harput köftesi de yiyebilirsiniz:) Afiyet olsun :)

Sağlıklı Hurma Topları Tarifi

 

Sağlıklı Hurma Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-12 adet iri hurma (Kudüs hurması )
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı çekilmiş fındık
  • 1 yemek kaşığı yulaf

İçine;

  • Fındık veya fıstık ezmesi

Dışına bulamak için;

  • Toz fıstık veya hindistan cevizi

    Sağlıklı Hurma Topları Tarifi Yapılışı

  • Hurmaları bir kasede üzerine sıcak su dökerek 5 dk bekletelim.
  • Çekirdeklerini çıkarıp robota alalım.
  • Kakao, fındık ve yulafı ekleyip robotta malzemeler karışana dek çekelim.
  • Ufak toplar alıp avucumuzun içinde açalım. İçine biraz fındık ezmesi koyup kapatıp yuvarlayalım. İsteğe bağlı fıstık veya hindistan cevizine bulayalım.
  • Nefis bir ara öğün oluyor mutlaka deneyin 😍.

Tavuk Kalamar Ve Kalamar Tarator Bu Lezzete Çok Şaşıracaksınız Tarifi

 

Tavuk Kalamar Ve Kalamar Tarator Bu Lezzete Çok Şaşıracaksınız Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü (Büyük)
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 adet maden suyu
  • 5 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Kalamar tarator için;

  • 5-6 adet ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Biraz limon
  • 3-4 yemek kaşığı yoğurt (kıvamına göre)
  • Zeytinyağı

    Tavuk Kalamar Ve Kalamar Tarator Bu Lezzete Çok Şaşıracaksınız Tarifi Yapılışı

  • İlk tavuklarımızı julyen olarak doğrayıp baharatlar ve tuz ile harmanlıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurtayı çırpıp içine sodayı ilave edip diğer malzemeleri de ekleyip kıvamı oluşuncaya kadar karıştırıyoruz.
  • Sosun içine tavukları atıp hepsini karıştırıp buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Bu arada taratoru yapıyoruz.
  • Bunun için dövüşmüş ceviz ve sarımsağı karıştırıp içine galeta unu ve diğer malzemeleri ekliyoruz.
  • Kıvamına göre yoğurt ekleyebilirsiniz.
  • Daha sonra tavukları kızgın yağda arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Tarator ile servise sunuyoruz afiyet şeker 😻👍🏻Normal kalamardan farkı yok neredeyse biz çok beğendik yapımı da oldukça pratik⭐️👍🏻🤌🏼.

Sebzeli Tavuk Sarması Tarifi

 

Sebzeli Tavuk Sarması Tarifi İçin Malzemeler

Sebzeli tavuk sarması

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates

Marinesi için

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3-4 adet rendelenmiş sarımsak
  • 3-4 kaşık sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 5-6 damla limon

    Sebzeli Tavuk Sarması Tarifi Yapılışı

  • Marinesi için tüm malzemeler karıştırılır.
  • Tavuk göğsü ince şekilde genişlemesine kesilir ve streç film arasına koyularak tavuk döverek inceltilir. ( tavuklar dondurucudan çıktığında genişlemesine rahat kesebilirsiniz. )
  • Tavuklar sosa bulanır ve üstü streç filmle kapatılarak buzdolabında iki saat bekletilir.
  • İnce ve uzun doğranmış olan sebzeler marine edilmiş tavuğun uç kısmına yerleştirilir ve tavuklar sarılır.
  • Tavukların üzerine ıslatılmış olan yağlı kağıt örtülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tavuklar kızarana kadar pişirilir. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 🙋🌼💜🌿.

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi

 

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kakaolu bisküvi

Muhallebisi için;

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya

    Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tatlımızın muhallebisini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencere içerisine irmik, şeker  ve sütü alarak tel çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Ardından tenceremizi ocağa alalım, karıştırarak muhallebimiz göz göz olup koyulaşana kadar pişirelim. Burada ocağınızı yüksek ateşte açmamaya ve sürekli karıştırmaya dikkat edelim.
  • Muhallebimiz koyulaştıktan sonra vanilyamızı da ekleyelim ve güzelce karıştırarak ocaktan alalım.
  • Daha sonra kullanacağımız borcamı su ile ıslatalım ve muhallebimizin 3te 1’ini kabımıza boşaltarak yayalım. Benim kullandığım kare borcamın ölçüsü 22*22 cm.
  • Muhallebimizin üzerine kakaolu bisküvimizden bir sıra dizelim, kalan muhallebimizin yarısını da bisküvilerimizin üzerine dökerek yayalım.
  • Bir sıra  daha kakaolu bisküvilerimizden dizelim ve kalan muhallebimizi de boşaltarak yayalım ve üzerini düzeltelim.
  • Tatlımız soğuduktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Tatlımız dinlendikten sonra buzdolabından alalım ve üzerine rondodan geçirdiğimiz kakaolu bisküviden serpelim. Dilerseniz siz pastanızın üzerini bisküvi yerine hindistan cevizi ile de kapatabilirsiniz.
  • Tatlımızın dilimleyelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Çıtır Simit Tarifi

 

Çıtır Simit Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • Yaklaşık 4, 5-5 su bardağı un

Dışı için

  • 3 yemek kaşığı pekmez
  • 1,5 çay bardağı su
  • Kavrulmuş susam

    Çıtır Simit Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak bir cezvede süt su ve şeker hafif ılıtılır, bir paket maya eklenir 5 dakika kadar beklenir.
  • Yoğurma kabına 3 su bardağı un koyulur üzerine tuz ekilir ve ortası açılır, sıvı malzemeler eklenir.
  • Bekleyen mayada eklendikten sonra yavaş yavaş un ilavesi yapılarak yoğurulur. (cıvık bir hamur olmaması gerekiyor eli bıraktığı noktada un ilavesi yapılmaz. )
  • Bu şekilde bir 5 dakika daha yoğurulduktan sonra mayalanmaya bırakılır.
  • Üzerini poşet ile örtüp buzdolabına kaldırabilirsiniz.
  • Yoğurduktan sonra bir saat mayalanmaya bırakılır daha sonra diğer işlemlere devam edilir.
  • Bu ölçüler ile ben 10 adet simit elde ettim.
  • Kabaran hamurun havası alınır, 10 adet beze alınır, her beze tekrar ikiye bölünür ve elimizle incelterek uzatılır.
  • Her iki hamur parçası birbirine çapraz gelecek şekilde dolanır. Simit şekli verilir.
  • Geniş bir tabağa pekmez ile su koyulur karıştırılır.
  • Simit hamuru önce pekmezli suya daha sonra kavrulmuş susama iyice bulanır tepsiye alınır.
  • 10 dakika kadar tepsi mayası verdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.Not, bir borcama su doldurulur, fırına koyulur.Piştikten sonra üzeri örtülmez.

Şeker Helvası Tarifi

 

Şeker Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 4-5 ceviz içi

Şeker Helvası Nasıl Yapılır?

Tereyağını eritin. Unu ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak orta ateşte kavurun. Pembeleşmeye başlayınca çekilmiş ceviziçini ilave edip 15-20 dakika daha kavurun. Tozşeker ve sütü ekleyin. 5 dakika daha sürekli karıştırarak kavurup ateşten alın. 

Pişen helvayı düz bir servis tabağına veya tepsiye bastırarak yayıp soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde dilimleyip her dilimin ortasına yarım ceviziçi yerleştirin. Tabağın çevresini çekilmiş ceviz serperek süsleyip soğuk veya ılık olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Dereotlu Pilav Tarifi

 

Dereotlu Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı çilav (yasmin türü kokulu pirinç)
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı et suyu
  • 2 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 100 gr ceviz içi
  • Tuz

Dereotlu Pilav Nasıl Yapılır?

  • Pilavı bol suda yıkayıp iyice süzün. Az suyla diri kalacak şekilde haşlayın. Soğan, sarımsak ve dereotunu temizleyip kıyın.
  • Tereyağını tencerede eritin. Soğan ve sarımsağı ilave edip sote edin. Haşlanmış çilav, et suyu ve tuz ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişirin.
  • İnce kıyılmış dereotunu ilave eduup harmanlayın. Üzerini kağıt havlu ile kapatıp 10-15 dakika demlendirin.
  • Pilavı harmanlayıp büyük bir tasa doldurun ve ters çevirerek düz servis tabağına alın. Üzerini ve çevrisini yarım ceviz içleriyle süsleyip sıcak olarak servis yapın.

    Afiyet olsun.

Acılı Tavuk Kanatları Tarifi

 

Acılı Tavuk Kanatları Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 16 tavuk kanadı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı acı sos
  • 2 arpacık soğanı
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Kimyon

Üzeri için

  • Susam

Acılı Tavuk Kanatları Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kasede acı sos, zeytinyağı, soya sosu, tuz, kırmızı biberi, tuz, karabiber, kimyonu karıştırın.
  • Sarımsak ve soğanları çok küçük doğrayıp sosa ekleyin. Tavuk kanatlarını sosun içine karıştırıp üzerini örtün ve en az 3 saat buzdolabında bekletin.
  • Kanatları sostan çıkartıp ızgaraya dizin ve iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkartmadan 5 dakika önce üzerine susam serpiştirin. Kızarmış patates, soğan halkası ve acı sos ile birlikte sıcak servis yapın.

Brokoli Çorbası Tarifi

 

Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr brokoli
  • 2 taze patates
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 5 sıcak su bardağı su ya da tavuk suyu
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz
  • Karabiber

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle taze soğanları ve sarımsakları temizleyip kıyın. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Zar şeklinde doğrayıp bir kapta soğuk suda bekletin.
  • Brokoliyi yıkayıp küçük çiçeklere ayırın. Dereotunu temizleyip ince ince kıyın.
  • Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsakları kavurun. Patatesleri süzüp tencerenin içine ilave edin. 1-2 dakika daha kavurun.
  • Üzerine brokoli, sıcak su ya da tavuk suyunu ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Karışımı ocaktan alın. Blender’le püre haline gelinceye kadar ezin. Servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine dereotu serpiştirin. Taze nane yaprağı ile süsleyebilirsiniz.
  • Brokoli çorbasını, etli güveç ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Brokoli Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorba için, brokoliyi haşladığınız suyu kullanabilirsiniz.
  • Brokolilerin dağılmaması için kısık ateşte pişirin ve tahta kaşık ile karıştırın.
  • Tavuk suyu yerine et suyu veya tavuk bulyon da kullanabilirsiniz.
  • Çorbanın lezzetini arttırmak için, ocağın altını kapatmadan önce cheddar peyniri ile tatlandırabilirsiniz.
  • Çorba koyu olursa, azar azar su ilave ederek kıvamlı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Brokoli Çorbası Kaç Kaloridir?

Demir ve kalsiyum bakımından zengin olan çorbanın bir porsiyonu, yaklaşık 50 kaloridir.

Patatesli Ve Pırasalı Galette Tarifi

 

Patatesli Ve Pırasalı Galette Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet pırasa (Yalnızca beyaz ve açık yeşil kısmı)
  • 3 adet orta boy patates
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (İnce kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1/4 adet limonun suyu
  • Karabiber (Taze çekilmiş)
  • Muskat cevizi (Taze rendelenmiş)

Patatesli Ve Pırasalı Galette Nasıl Yapılır?

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir tavada orta ateşte ısıtın. Pırasayı halka şeklinde dilimleyin, sarımsak ve tuzla birlikte tavaya ekleyip ocağı kısın.
  • Pırasa yumuşayana ve hafif kızarana kadar sık sık karıştırarak yaklaşık 10 dakika pişirin. Limon suyu, karabiber ve muskatı ilave ederek kenara alın.
  • Patatesleri 3 mm kalınlığında dilimler halinde kesin. (Patates dilimlerini durulamayın veya ıslatmayın.) 22 cm’lik kelepçeli ve yuvarlak bir fırın kabının tabanını ve yanlarını zeytinyağı ile yağlayın. Hafifçe karabiber ve muskat rendesi serpin.
  • Patates dilimlerinin 1/3 ünü kalıbın tabanına, dıştan içe doğru ve hafifçe üst üste binecek şekilde sıralayın.
  • Kalıbın kenarlarına da aynı şekilde patates dilimlerini sıralayın. Bir fırça yardımıyla patates dilimlerinin üzerine zeytinyağı sürün.
  • Tuz, karabiber ve muskat rendesi serptikten sonra pırasayı üzerine yayın.
  • Kalan patates dilimlerini de pırasanın üzerini kapatacak şekilde dizin. Üzerine bir fırça yardımı ile yağ sürün.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
  • 5-10 dakika dinlendirin ve servis tabağına aktarın. Dilimleyerek sıcak servis edin.