21 Mart 2021 Pazar

Muhallebilili Etimek Tatlısı (Balkabaklı) Tarifi

 

Muhallebilili Etimek Tatlısı (Balkabaklı) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo balkabağı
  • 10-12 adet etimek
  • Yarım su bardağı toz şeker

Şerbeti için ;

  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker

Muhallebisi için ;

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un ( tepeleme )
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası ( tepeleme )
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 200 ml sıvı krema
  • 1 paket vanilya

Üzeri için ;

  • Ceviz ya da fındık

    Muhallebilili Etimek Tatlısı (Balkabaklı) Tarifi Yapılışı

  • Kabakları küp küp doğrayın üzerine şekeri ekleyip birkaç saat bekletin.
  • Daha sonra kabakları yumuşayıncaya kadar kaynatıp rondodan geçirin.
  • Muhallebi için bir tencereye süt, şeker, yumurta, un ve nişastayı koyup koyulaşıncaya kadar karıştırın, kaynamaya başladığında altını kısıp 1-2 dakika daha karıştırıp ocağı kapatın ve tereyağını ekleyin.
  • Muhallebi soğumaya başlayınca krema ve vanilyayı ekleyip karıştırın. ( ben blender kullanıyorum bu aşamada pürüzsüz bir kıvam olması için. ).
  • Şerbeti için küçük bir tencereye şekeri ve suyu koyup 5- 6 dakika kaynatın.
  • Borcama etimekleri dizip üzerine kepçe yardımıyla kuru yer kalmayacak şekilde şerbeti gezdirin.
  • Daha sonra kabak püresini de spatula yardımıyla etimeklerin üzerine sürün.
  • Son olarak muhallebiyi de spatula yardımıyla sürdükten sonra üzerini ceviz veya fındıkla kaplayın.
  • Tatlının üzerini streç filmle kapatıp birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin.
  • Afiyet olsun. 🤗.

Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi

 

Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 4-5 adet patates

Marinesi için;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 dış rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Salçalı sosu için;

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağına yakın su
  • Yarım çay kaşığı kekik

Yoğurt sosu için;

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz

    Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavukları jülyen olacak şekilde doğuruyoruz.
  • Marinesi için verilen malzemeleri karıştırıp doğradığımız tavukları da içine alarak güzelce karıştırıyoruz.
  • Üzerini kapatıp en az bir saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Patatesleri kibrit çöpü inceliğinde doğrayıp kızartıyoruz.
  • Dinlenen tavukları da yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Tavuklar pişerken salçalı sosunu ve yoğurdu hazırlıyoruz.
  • Salçalı sos için bir tavaya zeytinyağı alıp salçayı ve sarımsağı kavuruyoruz.
  • Üzerine suyu, kekiği ve tuzunu ekleyip karıştırıp az daha pişirdikten sonra hazır bekletiyoruz. Aynı şekilde yoğurt sosunu da bir kasede hazır bekletiyoruz.
  • Kızarttığımız patatesleri servis edeceğimiz tabağa koyuyoruz.
  • Pişen tavukları da patateslerin üzerine yerleştirip salçalı sostan ve yoğurttan üzerine gezdirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bostan Kebabı Tarifi

 

Bostan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet bostan patlıcan
  • 700 gram kuş başı et
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Bostan Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye bölüp tuzlu suda bekletiyoruz.
  • Tencereye sıvı yağ alıp ısıtıyoruz.
  • Kızgın ateşte etleri ilave edip karıştırıyoruz.
  • Güzelce kavurup suyunu çektikten sonra domates, biber, salça ve tereyağ ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • 1 çay bardağı su ilave edip karıştırıp pişirmeye devam ediyoruz.
  • Baharatlarını ilave edip karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Patlıcanları kızartıp tepsiye yerleştiriyoruz.
  • İçlerini ezerek yumuşatıp etleri ilave ediyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri ilave edip 190 derece fırında 10-15 dk kadar pişiriyoruz, afiyet olsun 👌🏻✨.

Geleli Kebabı Tarifi

 

Geleli Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram dana kuşbaşı et
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet biber
  • 2 adet sulu domates
  • 1 adet soğan
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ (etlere )
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (patlıcanlara)
  • 1 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz

    Geleli Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları ocakta közleyelim. (fırında da közleyebilirsiniz).
  • Kabukları soyulacak kıvama geldiğinde ocaktan alalım. (fırında da pişeceği için çok dağılmamalı).
  • Etleri düdüklüde 15 dakika pişirelim.
  • Harlı ateşte kavurup suyunu saldıktan sonra biraz su ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip suyunu çekip yumuşayana kadar pişirelim.
  • Yemeklik doğranmış soğan ve biberleri ilave edip yumuşayana kadar kavuralım.
  • Salçayı ilave edip karıştıralım.
  • Küp küp doğranmış domatesleri ekleyip 2 dakika kavuralım. (hafif yumuşasın yeter).
  • Bir fiske karabiber ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilir karıştıralım.
  • 1 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakalım.
  • Patlıcanları soyup küp küp doğrayalım ve tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ konulup közlenmiş patlıcanlar ilave edilir bir fiske tuz serpilip bir iki tur çevirip kavuralım.
  • Küçük boy yuvarlak borcama patlıcanları serelim.
  • Üzerine sulu halde olan etli karışımı boşaltalım.
  • Kap ileri geri sağa sola sallattırılarak suyunun patlıcanların arasına dibine girmesi sağlanır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-40 dakika pişirilir.

Söğürme Kebabı Tarifi

 

Söğürme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 soğan rendesi
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • Karabiberi, pulbiber
  • Kekik, tuz
  • Kimyon, karışık baharat

Alt kısım için;

  • 3 patlıcan
  • 3 kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 dal yeşil soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Zeytinyağı
  • Tuz, pul biber

Üzerine;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Söğürme Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle köfte malzemeleri karıştırılarak köfte yoğurulur ve şekil verilerek en az bir saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Bu arada patlıcan ve kırmızı biberler bir fırçayla hafif yağlanarak önceden ısınmış 220° derece fırında közlenir.
  • Fırından alınan patlıcan ve biberler yağlı kağıda sararak nemlendirilir ki ılıdıktan sonra kolayca soyulsun.
  • Bir kaseye küçük küçük doğranmış patlıcanlar, doğranmış kırmızı biber, ince ince kıyılmış maydanoz, ince ince kıyılmış yeşil soğan ve bir diş sarımsak rendesi eklenir.
  • Daha sonra bu karışımın üzerine tuz, pulbiber, nar ekşisi ve zeytin yağ gezdirilerek karıştırılır.
  • Patlıcanlı karışım servis tabaklarına alınır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dinlendirilen köfteler dizilir bir fırça ile arkalı önlü yağlanır ve önceden ısınmış 200° derece fırında 20 dakika kadar kızartılır.
  • Fırından alınan köftelerin ilk sıcağa çıkınca patlıcanlı karışımın üzerine dizilir.
  • Servis için köftelerle birlikte domates ve biber fırına atmanızı öneririm.
  • En sonunda ise sos tavasına alınan tereyağı köpürene kadar eritilir ve yemeğimizin üzerine gezdirilir.
  • Servise hazır. Yemeğin yanında tırnak pide ya da bazlama öneririm. Afiyet olsun….

Adana Kebap Tarifi

 

Adana Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 100 gr kuyruk yağı ya da iki yemek kaşığı tereyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 çay kaşığı biber salçası(benimki çok kıvamlı o yüzden az ekledim.)
  • Tuz, karabiber, isteğe bağlı pul biber de koyabilirsiniz

Lavaş için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un 4 bardak belki biraz daha fazlası kontrollü ekleyin

    Adana Kebap Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak soğanı ve kapya biberi rondodan geçirin ya da ince ince doğrayın.
  • Suyunu iyice sıkın.Kıymanın içerisine ekleyin.
  • Tuz ve karabiberi de ekleyip güzelce yoğuralım ve dinlenmesi için dolaba kaldıralım.
  • Bu sıra da lavaş için un hariç bütün malzemeleri derin bir kap içerisine alalım.
  • Unu kontrollü ekleyip kıvamlı bir hamur yoğuralım yarım saat kadar mayalansın.
  • Mayalanan hamuru 10-12 eşit parçaya bölelim.
  • Her bir parçayı yuvarlak açıp tava da arkalı önlü pişirelim.
  • Pişen lavaşları bir bez ya da örtüyle güzelce saralım.
  • Dinlenen kıymayı yumruk büyüklüğünde parçalar alıp şişe geçirelim. Şiş yoksa tahta çubuklara geçirelim.
  • Kebap şeklini verip döküm tava da yada normal tava da pişirelim.
  • Lavaş ekmeği arasında domates, biber soğanla servis edelim. Deneyenlere afiyet olsun 🌿.

Nohutlu Sulu Köfte Tarifi

 

Nohutlu Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 adet yumurta
  • Tuz ve baharatlar
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ
  • Yeteri kadar su
  • Nane, isteğe bağlı pul biber

    Nohutlu Sulu Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köfte için bulguru çok az ılık suyla ıslatalım.
  • Diğer malzemeleri ekleyerek sakız gibi olana kadar yoğuralım.
  • Daha sonra minik parçalar koparak yuvarlayalım. Hafif unlayıp kenara alalım.
  • Tencereye yağı koyalım, nane ve isteğe bağlı pul biber ide ekleyelim.
  • Üzerine salçayı ekleyip kavuralım.
  • Yeteri kadar sıcak su koyalım, nohutları ekleyelim.
  • Üzerine köfteleri de ekleyip tuz ve baharatları koyalım.
  • Köfteler pişinceye kadar 20 dk kadar pişirelim, sıcak servis edelim.
  • Deneyenlere afiyet olsun 🌿.

    Not: Malzeme ölçülerini isteğe bağlı olarak azaltıp, çoğaltabilirsiniz.

Brokoli Salatası (Kış Salatası) Tarifi

 

Brokoli Salatası (Kış Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım brokoli
  • Yarım karnabahar
  • 1 büyük havuç
  • 1 çay bardağı mısır

Sosu için;

  • 2 orta boy limon
  • 2-3 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Pulbiber

    Brokoli Salatası (Kış Salatası) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle sebzelerimizi ayrı ayrı haşlayalım.Renkleri birbirine karışmasın.
  • İster buharda ister tencerede çok az bir su ile suyu tamamen çekene kadar haşlayalım.
  • Sebzeleri hafif diri bırakın daha lezzetli oluyor:)
  • Sebzeleri servis tabağımıza dizelim.
  • Mısırları serpelim.
  • Sarımsakları ezip kasemize alalım.
  • Tuz , zeytinyağ ekleyelim.
  • 2 adet limon sıkalım, ne kadar çok limon o kadar lezzet patlaması :)
  • Sos malzemelerini iyice karıştırıp sebzelerin her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Bir kaç saat dinlendirmeyi unutmayalım , sos iyice çeksin.

Enginar Salatası Tarifi

 

Enginar Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet enginar
  • 2 tutam dereotu
  • 2 tutam maydanoz
  • 4 yemek kaşığı garnitür
  • 1 büyük köz kırmızı biber
  • 5 adet kornişon turşu
  • 5 yemek kaşığı mısır
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Tuz

    Enginar Salatası

  •   Tarifi Yapılışı

  • Enginarları küp küp doğrayalım. Tencereye alalım.
  • Biraz limon biraz tuzla yumuşayana kadar haşlayıp süzelim.
  • Yeşillikleri ince ince kıyıp ekleyelim.
  • Garnitürü mısırı küp doğradığımız kırmızı biber ve turşuyu ekleyelim.
  • Tuz limon ve zeytin yağını ekleyip karıştıralım. Servis tabağına alalım. Afiyet şifa olsun ☺

Domates Çorbası Tarifi

 

Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un(tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay bardağı süt
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • Kurutulmuş ekmek
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Domates Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk önce sıvı yağ ve tereyağı eritin unu koyup kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kabukları soyulmuş domatesi rondoda çekin ve kavrulmuş unun içine atın.
  • Salçayı, tatlı kırmızı toz biberi de ekleyip bir dakika kadar daha kavurun.
  • Üzerine yavaş yavaş suyu ekleyip topaklanmaması için karıştırın. Sonra isterseniz süzgeçten geçirin.
  • İçine karabiber ve tuz ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp 2 dakika kadar daha kaynatın.
  • İçine sütü ekleyip bir taşım kaynatıp altını kapatın.
  • Servis yaparken üzerine ekmekleri ve kaşar peynirini ekleyerek servis yapın.
    AFİYET OLSUN. 🍲😋👌👍