27 Mart 2021 Cumartesi

Pancar Ve Kabak Püresi Tarifi

 

Pancar Ve Kabak Püresi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet top kabak
  • 1 küçük pancar
  • 1 kaşık pirinç
  • 1/2 küçük soğan
  • 1 kaşık zeytinyağı

Pancar Ve Kabak Püresi Nasıl Yapılır?

  • Pancarın haşlanması daha uzun süreceği için ayrıca haşlayın.
  • Kabağın içini oyun, çıkan içi pirinç ve soğanla haşlayın.
  • Haşlanan bütün malzemeyi birleştirip püre yapın ve zeytinyağı ekleyin.

Brokolili Tavuk Püresi Tarifi

 

Brokolili Tavuk Püresi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 dal brokoli
  • 1 küçük havuç
  • 2 kaşık pirinç
  • 1 adet tavuk baget

Brokolili Tavuk Püresi Nasıl Yapılır?

  • Tavuğunuz hormonsuz, ilaçsız tavuk olmalı. Bu nedenle geç haşlanacaktır.
  • Tavuğu diğer malzemelerden ayrı haşlayın.
  • Daha sonra tavuk bagetin etli kısmını derisinden ve kemiğinden ayırın.
  • Diğer malzemelerle tavuk etini robotta püre haline getirin.

Bebekler İçin Armut Püresi Tarifi

 

Bebekler İçin Armut Püresi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 deveci armut
  • 2 kaşık ince bulgur
  • 1 yumurta sarısı

İsteğe göre

  • Bal ve tarçın

Bebekler İçin Armut Püresi Nasıl Yapılır?

  • 1 yumurtayı kayısı haşlayıp sarısını ayırın.
  • Armudun kabuğunu soyup bulgurla beraber küçük bir kap içinde haşlayın.
  • Haşlama suyunun fazlasını süzüp, armut ve bulguru yumurta sarısı ile karıştırın ve püre haline getirin.
  • Arzu ederseniz bal ve tarçınla tatlandırabilirsiniz.

Püreli Kumpir Tarifi

 

Püreli Kumpir Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy pancar
  • 3-4 kaşık rendelenmiş kaşar peyniri

Püreli Kumpir Nasıl Yapılır?

  • Pancarın kabuğunu soyup haşlayın. Patatesi iyice yıkayıp fırına atın, pişirin.
  • Pişen patatesi ortadan ikiye kesin, kabuğuna zarar vermeden kaşıkla içlerini çıkarın.
  • Patates ve haşlanmış pancarı beraber püre haline getirin.
  • Rendelenmiş kaşarla iyice karıştırıp patates kabuklarının içine pay edin.
  • Arzu ederseniz üzerlerine birer parça daha peynir serpip 1-2 dakika daha fırınlayabilirsiniz (büyük çocuklar için pürenin içine ince doğranmış taze soğan ekleyebilirsiniz).

Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates 
  • 3 adet taze soğan
  • Dereotu 
  • Maydonoz 
  • Marul
  • Kırmızı lahana
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sosu için
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Patates Salatası Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri düdüklü tencerede 10 dakika haşlayın. Daha sonra küp küp doğrayın.
  • Yeşillikleri ve kırmızı lahanayı da ince ince doğrayın.
  • Patatesleri geniş bir kaseye alın üzerine sumak ve tuz ekleyin.
  • Ezmeden karıştırın .Sosu için zeytinyağı ve bir limonu sıkıp karıştırın.
  • İçine pul biber de ekleyin. Daha sonra yeşillikleri ve kırmızı lahanayı ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Şimdiden afiyet olsun.

Enginar Yaprağı Dolması Tarifi

 

Enginar Yaprağı Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet  enginarın yaprakları (ayıklanmış)
  • 2 adet limon
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 buçuk su bardağı sıcak su
  • Tuz

İç Harç İçin:

  • 1su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım bağ dereotu
  • 1 adet kuru soğan
  • Sumak
  • Tuz
  • Nane
  • Karabiber
  • Pul Biber 
  • Kuru Reyhan
  • Kuru Fesleğen

Enginar Yaprağı Dolması Nasıl Yapılır?

  • İç harç için tavaya zeytinyağı koyulur. Biraz kızdırılır. Küp küp doğranmış soğanlar tavaya koyulur karıştırılır. Renk alınca küp küp doğranmış domatesler koyulur karıştırılır, pirinç koyulur karıştırılır. 
  • Salça, nar ekşisi ve diğer baharatlar koyulur karıştırılır. 
  • Ocağın altı kapatılır.
  •  İnce ince doğranmış dereotu eklenir karıştırılır. 
  • Hazırlanan iç yaprağın içine koyulur ve diğer yaprakla üzeri kapatılır. Midye şekli verilir. İşlem böyle devam eder. 
  • Hazırlanan midye dolmalar tencereye koyulur.
  • Sıcak su koyulur.
  • Zeytinyağı gezdirilir. 
  • Limonun suyu sıkılır ve enginar dolmanın üzerine gezdirilir.
  • Enginar dolmanın üzerine tuz serpilir ve önce suyun kaynaması için ocağın fazla ayarında, kaynarken ocağın kısık ayarında  dolmalar pişirilir. 
  • Ilık servis edilir.

Çıtır Ekmekte Labneli Tavuk Salatası Tarifi

 

Çıtır Ekmekte Labneli Tavuk Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • ½ paket labne yada taze peynir
  • 2 adet közlenmiş kapya biber
  • 1 adet tavuk/hindi göğüs eti
  • 4-6 adet salatalık turşusu
  • ½ demet dereotu
  • ½ su bardağı ince kırılmış ceviz
  • Tuz
  • 4-5 çorba kaşığı yoğurt (mayonez de kullanılabilir)
  • 6-8 dilim ekmek
  • 3-4 adet Çeri domates

Çıtır Ekmekte Labneli Tavuk Salatası Nasıl Yapılır?

  • Tavuk/hindi eti haşlanır ve didiklenir. Közlenmiş kapya biber, turşu, dereotu doğranır.
  • Tüm malzemeler karıştırılır. Ekmek dilimleri kızartılır ve istenilen şekilde kesilir (yuvarlak, kare, olduğu gibi de kalabilir)
  • Kızartılan ekmek dilimlerinin üzerine salata harcından yerleştirilir ( kalıplardan yardım alınabilir). Üzerine dereotu, ceviz ve dilimlenmiş çeri domates koyulur. Afiyetle
  • 🧐 Lavaşlar çanak halinde kurutulup içine salata koyularak da servis edilebilir.
  • 🧐 Ekmek büyüklüğüne göre ekmek domates miktarı ve beraberinde porsiyon sayısı değişebilir.

Karnabahar Çiğ Köfte Tarifi

 

Karnabahar Çiğ Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük karnabahar
  • 2 yemek kaşığı salça 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz, kimyon, karabiber, isot, sumak 
  • 2 dış sarımsak
  • 1 küçük soğan 

Karnabahar Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharı mutfak robotundan geçirin.
  • Karnabaharı tavada 5-10 dakika kavurun.
  • Altını kapatıp tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.

Kadayıflı Muhallebi Pasta Tarifi

 

Kadayıflı Muhallebi Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı (1litre) süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 paket krema
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 200 gr çiğ kadayıf
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağına yakın şeker
  • 1 çay bardağı ceviz 

Kadayıflı Muhallebi Pasta Nasıl Yapılır?

    • Vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeler uygun bir tencerede karıştırılır. Un ve türevlerinin süte iyice karışması sağlanır. Tencere ocağa alınır.
    • Orta ateşte karıştırarak pişirilir. Muhallebi kıvamına geldiğinde tereyağı ve vanilya eklenir.
    • Kadayıf ufalanır, eritilmiş tereyağı ve şeker ile rengi dönene kadar kavrulur. İçine çekilmiş cevizler eklenip karıştırılır.
    • Yuvarlak kalıp hazırlanacak kaba alınır. En alta kavrulmuş kadayıf koyulur. Üstüne muhallebiden aktarılır.
    • Bir kat daha kadayıf ve üstüne muhallebi koyulur. En üstü kadayıf ile kaplanır. Dolapta bekletilir.
    • Soğuyunca servis ederken çevresindeki kalıp çıkartılır. Böylece pasta görüntüsünde kadayıflı muhallebi elde edilir. Afiyetle ❤️
    • 🧐 Kuplarda da hazırlanabilir.
    • 🧐 Tepsiye aktarılıp üçgen dilimlenerek kenarları kadayıfa bulanabilir. Nasıl servis edilmek istenirse o şekilde hazırlanabilir.
    • 😊 Aynı muhallebiye kakao, çikolata vb ekleyerek farklı tatlarda sütlü muhallebi elde edilebilir.

Mor Havuçlu Esmer Bulgur Pilavı Tarifi

 

Mor Havuçlu Esmer Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı esmer pilavlık bulgur
  • 1 adet mor havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • Sıvı yağ (miktarını ayarlayabilirsiniz)
  • Sıcak su (su miktarı tencerenizin genişliğine göre değişebilir)

Mor Havuçlu Esmer Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Havuç rendelenir. 
  • Kuru soğan küp küp doğranır. 
  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağı koyulur, kızdırılır. Yağ kızınca havuç ve soğan koyulur, sebzeler yumuşayınca esmer bulgur koyulur.
  • Baharatlar eklenir, bulgur ve sebzeler kavrulur. Sıcak su koyulur. (Sıcak su bulguru bir iki parmak geçmeli.)
  • Pilav suyunu çekene kadar pişirilir. 
  • Dinlenmeye bırakılır.
  • Servis edilir.

Parmesan Peynirli Mantarlı Makarna Tarifi

Parmesan Peynirli Mantarlı Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kalın makarna
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 10 adet kültür mantarı
  • 50 gram parmesan peyniri (rendelenmiş)
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz

Parmesan Peynirli Mantarlı Makarna Nasıl Yapılır?

  • Derin bir tencerede su kaynatın ve içine 1 tatlı kaşığı tuz serpiştirin.
  • Ardından kalın makarnaları ekleyerek haşlayın. Haşlanan makarnaların suyunu süzün.
  • Süzülen makarnayı soğuk sudan geçirdikten sonra süzgece alın.
  • Kültür mantarının kabuklarını fırça veya bez yardımı ile temizleyin.
  • Saplarını kestikten sonra mantarları 3-4 parçaya bölün.
  • Bir tavada mantarlar suyunu çekene kadar pişirin.
  • Suyunu çektiğinde üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve kavurun.
  • Üzerine karabiber ve tuz ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Rendelenmiş parmesan peynirini de ekleyin.
  • Daha sonra Haşlanan makarnaları da üzerine ilave ederek harmanlayın.
  •  Parmesanlı, mantarlı makarnayı ince kıyılmış fesleğen yaprakları ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • 60 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Misafirlerinize sunmak için irmik helvasını, doğal meyvelerden hazırlanan karışık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrmik Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tereyağını irmikle çok iyi bir şekilde kavurmak helvanızın kıvamını en çok etkileyen şeylerin başında geliyor. Tereyağını çok bol ya da çok az koymayın. İrmiği hafif kavurduktan sonra içerisine dolmalık fıstıkları ilave ederek kavurmaya devam edin. Tane tane dökülen bir irmik helvası istiyorsanız bu kavurma işlemini en kısık ateşte en az 20 dakika kadar yapın. 
  • Su ve sütü irmiğin üzerine boşaltırken iyice kaynamış ve sıcak olmasına dikkat edin. Böylece helvanız daha kabarık ve lezzetli olacaktır.   
  • İrmik helvasına farklı aromalar ilave etmek isterseniz, irmiği kavurduktan sonra şerbetini eklemeden hemen önce içerisine limon, portakal kabuğu ve vanilya ilave edebilirsiniz. 
  • Helva yaparken acele etmeyin. Helvaya kıvamını veren; kısık ateşte karıştırılması gereken süredir. Bu süre aceleye getirilip ateşin altı açılırsa, helvanın kıvamı da tutmaz, lezzeti de bozulur. 
  • Dilerseniz irmiği kavururken içerisine dil peyniri de ilave edebilirsiniz.
  • Helvanızın parlak görünmesi için çok az sıvı yağ (zeytinyağı) ekleyebilirsiniz.
  • Kaymak ya da dondurmayla servis ederek lezzetini ikiye katlamış olursunuz.
  • Ilık şekerli sütü, kavurduğunuz irmiğe azar azar ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte şerbeti tamamen çekinceye kadar pişirin. 
  • Dip not: Helvanıza farklı bir tat katmak için şerbetini süt yerine portakal suyu ile hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, dolmalık fıstık yerine de cevizi deneyebilirsiniz.

1 Porsiyon İrmik Helvası Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık bir porsiyon irmik helvası yaklaşık 275 kaloridir.

Tepsi Kebabı Tarifi

 

Tepsi Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg orta yağlı kıyma (Kıymayı birkaç kez kıyma makinesinde çektirirseniz daha lezzetli olur)
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • ¾ demet maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzerini Süslemek İçin

  • 1 tane domates
  • 1 tane soğan
  • 2 tane çarliston biber

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tepsi Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Soğan, maydanoz ve yeşil biberi robotta çekin. Eğer robotunuz yoksa bunları çok ince olacak şekilde doğrayın.
  • Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine robottan geçirdiğiniz malzemeleri ve baharatları ekleyin.
  • Harcı iyice yoğurun. Kebabın şekli bozuk olsun istemiyorsanız, yoğurma işlemine dikkat edin.
  • Hazırlanan karışımı orta boy yuvarlak bir fırın tepsisine yayın. Hiç boşluk kalmayacak şekilde tepsinin her tarafını kapatın.
  • Üzerini süslemek için, domatesi dörde bölüp kıymanın üzerine dağıtın.
  • Biberlerin saplarını alıp ortan 2’ye bölüp domateslerin aralarına sıralayın.
  • Soğanı da soyup 4 parçaya ayırarak aynı şekilde sıralayın.
  • Salçayı sıvı yağ ile karıştırarak, tepsinin her tarafına gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede pişirin. 40 dakika gibi bir sürede tepsi kebabı hazır olacaktır.
  • Tepsi kebabını, pirinç pilavı ve patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tepsi Kebabının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Öncelikle kullanacağınız kıymanın çok yağlı olmaması gerekir. Mümkünse kıymayı iki kez çektirerek daha kıvamlı bir hale getirebilirsiniz.
  • Piştikten sonra etin küçülmesini istemiyorsanız, dana eti tercih edebilirsiniz.
  • Tarifi uygularken ekstra yağ koymayın. Dilerseniz tepsinin tabanına biber salçası sürebilirsiniz.
  • Etin eşit derecede pişmesi için, fırını önceden ısıtın ve kapağını kapalı tutun.

1 Porsiyon Tepsi Kebabı Kaç Kaloridir?

Baharatlarla süslenen tepsi kebabının bir porsiyonu, ortalama 170 kaloridir.