2 Nisan 2021 Cuma

Köz Biberli Tavuklu Pizza Tarifi

 

Köz Biberli Tavuklu Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya (ya da yarım paket yaş maya)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı süt

Domates sosu için

  • 1 kaşık biber salçası
  • 4 domates rendesi
  • Biraz kekik
  • Biraz zeytinyağı

Salçayı açmak için

  • Yarım çay bardağı su

Üst malzemesi için

  • 350-400 gram kaşar rendesi
  • 6 ad közlenmiş kırmızı kapya biber
  • 350-400gr jülyen doğranmış tavuk göğsü
  • 2 adet mor soğan
  • 2 adet mor soğan
  • İsteğe bağlı ince yeşil biber ve tane mısır
  • Tavuklar için bir çay kaşığı köri 

    Köz Biberli Tavuklu Pizza Tarifi Yapılışı

  • Hamurun malzemelerini  güzelce yoğurup kabarması için 1 saat bekliyoruz.
  • Kabaran hamurumuzu 2 eşit parçaya bölüp 1 cm kalınlığında tepsimiz büyüklüğünde hafif unlayarak merdane yardımı ile  açıyoruz.
  • Üzerine domatesli ve  salçalı sosumuzu sürüp biraz kaşar rendesi serpiştiriyoruz.
  • Jülyen doğradığımız tavukları az yağda tuz ve köri ile tavada soteliyoruz ve kaşar serptiğimiz hamurun üzerine bolca yerleştiriyoruz sucuk gibi👍.
  • Uzun ince kesilmiş köz biberleri ve ince soğan halkalarını hamurun üzerine koyup isterseniz yeşil biber, mısır, mantar da ilave edip bolca kaşar serpiyoruz.
  • 200 derecede kızarana kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz. Veee sıcak sıcak yiyoruz😋.

Pamuk Poğaça (Yumuşacık Bir Poğaça) Tarifi

 

Pamuk Poğaça (Yumuşacık Bir Poğaça) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç malzemesi

  • 1 kase peynir bir tutam maydanoz

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Çörek otu 

    Pamuk Poğaça (Yumuşacık Bir Poğaça) Tarifi Yapılışı

  • Su ve sütü katıp ılıtıyoruz.
  • Yoğurma kabına ılıyan süt, su ,sıvı yağ, şeker, tuz ,maya, un hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • En son ununu yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur olmalı.
  • Hazırlanan hamur 25 dakika kadar mayalanmasını bekliyoruz.
  • Mayalanan hamuru bezelere ayırıp içine peynir maydanoz koyup şekil verip tepsiye diziyoruz.
  • Tepside mutlaka yarım saate yakın tepsi mayası aldırıp üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip 170 derecede 25 dakika kadar pişiriyoruz yumuşacık poğoçalar ilk sıcağı çıktıktan sonra servise hazırdır.
    Afiyet olsun 😊.
    Not poğaçanın yumuşak olması için.
    1 hamuru yoğurma aşamasındayken yumuşak olmalı.
    2 tepside şakil verdikten sonra mayalandırılmalı.
    1 mutlaka fırın önceden ısıtılmalı.

Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi

 

Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta (1 sarı üzerine)
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 50 gram tereyağ (eritilmiş, ılık)
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kuru instant maya
  • 6 su bardağı un

Üzerine

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Fırından Çıkınca

  • 1/4 (çeyrek) su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Su bardağım 200 ml 

Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak sütün tamamı (Serçe parmağımız 3sn dayanabilecek kadar) ısıtılır. Sütün yarısı, sirke, maya ve şekerin 3-4 çorba kaşığı kadarı karıştırılıp, üzeri kapalı 10dk mayanın kabarması beklenir. O sırada yumurtalar ve kalan şeker çırpılır.
  2. Yağlar, kalan süt, mayalı karışım, vanilin, (bu aşamada isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı mahlep eklenebilir) ve unun bir kısmı eklenip tekrar karıştırılır.
  3. Un kontrollü eklenerek (Ele yapışmadığında hazır) 10-15 dakİKA kadar yoğrulur. Çöreğin en önemli püf noktası bolca yoğrulmasıdır.
  4. Toplamda 3 saat ılık bir yerde (Yoksa fırını 50c açıp kapatarak içinde) mayalanır. Bu sürede hamur saat başı yada 1. 5 saatte bir 5 dakika yoğurulur (Bu aşamada yoğururken hamur istenen çörek sayısına bölünüp, kuru üzüm, meyve kabuğu rendesi, çikolata vs eklenebilir). Ben daha çok ekmek gibi ve kabarık sevdiğim için, bu tarifte 2 büyük çörek şeklinde yaptım.
  5. Birinde içerisine yarım portakal ve yarım limon kabuğu ekledim, fırına vermeden önce de üzerine yaklaşık 1 çorba kaşığı şeker serptim.
  6. Diğerinde de içerisine bir paket sütlü çikolatayı parçalayarak ilave ettim, üzerini sade bıraktım.
  7. Mayalama sonunda her hamur üç parçaya ayrılıp, ince uzun silindirler halinde yuvarlanarak, örgü yapılır.
  8. Minik çörekler yaptıysanız tepside, benim gibi kabarık ekmek gibi seviyorsanız daha küçük kalıplarda 20-30 dakika üstü kapalı şekilde tekrar mayalandırılır.
  9. Ayrılan yumurta sarısı, süt ve sıvı yağ karıştırılıp üstlerine sürülür (Bu aşamada isterseniz üzerine toz şeker, file badem, fındık kırığı vs serpilir)
  10. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (Büyükler yaklaşık 40 dakika küçük çörekler daha az zamanda) pişirilir.
  11. O sırada su ve şeker kaynatılıp soğutulur. Fırından çıkınca üstlerine sürülerek çörekler servise hazır hale gelir.

Hayran Olacağınız Güzellikte İçli Kete Tarifi

 

Hayran Olacağınız Güzellikte İçli Kete Tarifim İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı ılıtılmış süt
  • 1 su bardağı ılıtılmış sıvı yağ
  • 3 adet ılık yumurta akı (Sarıları üzerine sürülecek)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı şeker
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
  • 4 paket instant maya (7 gramlık olan mini paketlerden) çok gelmiyor merak etmeyin.
  • 9-10 su bardağı arası un kullandım

Su bardağım 220 ml

Katlara sürmek için

  • 300 gram tereyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı tahin

İçi için;

  • 60 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz 

    Hayran Olacağınız Güzellikte İçli Kete Tarifim Yapılışı

  • Yumuşacık, çok azda ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurup 1 saat mayalandırıyoruz.
  • Bizde bu sürede kete içi için; tereyağı tavada eritip sıvıyağ ekliyor, üzerine unu katıp biraz kavuruyor sonra tuzunu ekleyip eze karıştıra unun kokusu çıkıp rengi biraz koyulaşana dek kavurup soğumaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurdan 7 adet beze yapıyor, altını unlayıp, açabildiğimiz kadar büyükçe açıp (40-50 cm arası yeterli) hamurumuz merdane ile bile kolayca herkesin açabileceği kolaylıkta.
  • Üzerine erimiş tereyağlı tahinden bolca sürüyoruz.
  • Tüm bezeleri büyükçe açıp açıp üstlerine tahinli yağdan sürüp üst üste 7 kat biriktiriyoruz.
  • Daha sonra hamurun bir ucunu ortaya doğru tutarak katlayıp diğer ucunu da onun üzerine katlayıp rulo yapıyoruz.
  • Hamuru streç filmle sarıp kapatıp 1 saat buzdolabında bekletiyoruz.
  • Sonra 14 eşit parçaya dilimleyerek kesiyoruz (28 adet ketemiz olacak).
  • Her bir parçayı içi görünen katlı kısmından elimizle tezgahta basarak yassılaştırıp oklavayla açıldığı kadar boyuna enine biraz büyütüyoruz.
  • Uzamış hamuru tam ortadan bıçakla ikiye kesip ortalarına kavrulmuş undan koyuyor ve zarf şeklinde katlayıp elimizle üzerine basarak şekil verip tepsiye aralıkla diziyoruz.
  • Yumurta sarısı sürüp 15 dk tepsi mayası verdiriyoruz. 230° ısıtılmış fansız fırında orta rafta 10 dk pişirip sonra bir alt rafta 5-6 dk daha iyice kızarana dek bekletip çıkarıyoruz. Afiyet bal şeker olsun soğuyunca buzluğa kaldırabilirsiniz.

10 Dakikada Pratik Simit Poğaça Tarifi

 

10 Dakikada Pratik Simit Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet milföy yaprağı
  • 10-15 dal maydanoz
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1 çay bardağı susam

    10 Dakikada Pratik Simit Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Bir kase içerisinde beyaz peynirimizi çatal yardımı ile güzelce ezelim.
  • Maydanozlarımızı kıyalım ve peynirimizin üzerine ekleyerek karıştıralım.
  • Milföy yapraklarımızı ikiye bölelim ve üzerine hazırladığımız iç harçtan 1’er kaşık kadar yerleştirelim.
  • Ardından milföylerimizin kenar kısımlarını ortada birleştirelim, elimizle yuvarlayarak şekil verelim. Tüm hamurlarımıza aynı işlemi uygulayalım.
  • Susamımızı kavurmak için uygun bir tavayı ocağa alalım, içerisine susamlarımızı alarak renkleri koyulaşana kadar karıştırarak kavuralım.
  • Susamlarımız kavrulduktan sonra ayrı bir tabak içerisine alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Ayrı bir kaseye suyumuzu alalım, üzerine pekmezimizi ekleyerek karıştıralım.
  • Poğaçalarımızı önce pekmezli karışımımıza ardından kavurduğumuz susamlara bulayalım ve fırın tepsimize yerleştirelim.
  • Tüm poğaçalarımızı bu şekilde hazırladıktan sonra 180°C fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım. Pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun.

Çikolatalı Puding Tarifi

 

Çikolatalı Puding Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 160g bitter çikolata 

    Çikolatalı Puding Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir tencere içerisine süt, toz şeker, yumurta sarısı, un, mısır nişastası ve kakaoyu alalım. Karıştırarak koyulaşana kadar pişmeye bırakalım.
  • Üzeri göz göz olup kaynayan pudingimizi ocaktan alalım, içerisine tereyağını ve bitter çikolatalarımızı ekleyerek eriyene kadar çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Hazır olan pudingimizi kaselere boşaltalım ve soğuması için bekleyelim.
  • Soğuyan tatlılarımızı buzdolabına kaldırarak dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen pudinglerimizi dolaptan alalım ve dilediğimiz gibi süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

1 Nisan 2021 Perşembe

Yazdan Yaptığım Domates Sosundan En Lezzetli Domates Çorbası Tarifi

 

Yazdan Yaptığım Domates Sosundan En Lezzetli Domates Çorbası Tarifi  İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı domates sosu
  • 1 buçuk yemek kaşığı tereyağ
  • 1 buçuk yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı süt
  • Aldığı kadar su
  • Tuz
  • Karabiber

Üzerine ;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Yazdan Yaptığım Domates Sosundan En Lezzetli Domates Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tereyağını tencereye alıp eritiyoruz.
  • Erittiğimiz tereyağına unu ekleyip un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Kavrulan una salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.
  • Kavrulan un ve salçanın üzerine yarım bardak kadar soğuk su ilave edip karıştırıyoruz.
  • Domatesleri ilave edip karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Suyunu ayarlıyoruz.( suyu domates sosunuzun yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir ben toplamda 2. 5 su bardağı kullandım. )
  • 5 dakika kadar kaynattıktan sonra blenderdan geçiyorum.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı sütü ilave edip 2- 3 dakika daha kaynatmaya bırakıyoruz.
  • Karabiber ve kaşar peyniri ile servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Sebzeli Tavuklu Tel Şehriye Çorbası Tarifi

 

Sebzeli Tavuklu Tel Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet küçük tavuk baget
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 küçük çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 7 su bardağı tavuk suyu (veya karışık kullanabilirsiniz)
  • Tuz, karabiber, az pul biber
  • 1 adet limonun suyu
  • Bir tutam maydanoz 

    Sebzeli Tavuklu Tel Şehriye Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tavuk budu tencereye alınır.
  • Üzerini biraz geçene kadar su eklenir ve tavuklar haşlanır.
  • Haşlanan tavuklar tiftiklenir suyu sonra kullanmak için süzgeçten geçirilir ve bekletilir.
  • Uygun tencereye tereyağ ve zeytinyağını eritelim.
  • Rendelenmiş havucu ekleyip 2 dk kadar kavuralım.
  • Yemeklik doğranmış soğanı ekleyip 2 dk daha pişirilir.
  • Sonra küçük doğranmış sarımsağı da ekleyip iki tur karıştıralım.
  • Ardından unu ekleyip kokusu çıkına kadar kavuralım. Azar azar tavuk suyu ekleyerek topaklanmaması için karıştıralım. Arzuya göre yarısını su ve diğer yarısını tavuk suyu olarak da ekleyebilirsiniz.
  • Çorba kaynamaya başladığında tel şehriye ekleyelim, ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Şehriyeler yumuşadığında tiftiklenmiş tavuk tuz ve baharatları ekleyelim.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra 1 adet limon suyu ve ince doğranmış maydanoz ekleyip ocaktan alalım. Afiyet olsun.

Şehriyeli Közlenmiş Biber Çorbası Tarifi

 

Şehriyeli Közlenmiş Biber Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yeşil soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 5 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1.5 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane 

    Şehriyeli Közlenmiş Biber Çorbası Tarifi Yapılışı 

  • Soğan ve havucu küp küp doğrayıp sıvı yağda kavurdum.
  • Üzerine yine küp doğradığım közlenmiş biberi, şehriyeyi ve tavuk suyunu ilave ettim.
  • Suyunu da ekleyerek karıştırdım.
  • Bir kasede terbiyesi için gerekli malzemeleri karıştırdım.
  • Çorba kaynamaya başlamadan içerisine terbiyesini ilave ederek sürekli karıştırdım.
  • Kaynamaya başlayınca altını kıstım 10 dakika sonra da üzerine tereyağa yaktığım naneyi gezdirdim altını kapattım.
  • Kaselere dökerek servis yaptım. Deneyeceklere afiyet olsun.

Sütlü Bol Vitaminli Sebze Çorbası Tarifi

 

Sütlü Bol Vitaminli Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kabak
  • 1 adet ince pırasa
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 bardak süt (yoğurt da olur)
  • 1 kaşık tereyağı
  • 3-4 kaşık zeytinyağıkarabiber
  • Bir kaç dal dereotu
  • Su
  • Tuz 

    Sütlü Bol Vitaminli Sebze Çorbası Tarifi Yapılışı 

  • Tereyağını ve zeytinyağını tencereye alın.
  • Minik minik doğranmış pırasayı, havucu, kabağı, patatesi ekleyip soteleyin.
  • Unu ilave edip kavurun.
  • Ardından suyu ekleyip kaynatın.
  • Sebzeler yumuşayıncaya 1 bardak sütü, karabiberi, tuzu ve dereotunu ilave edin.
  • Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun…❤️.

Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi

 

Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı akşamdan ıslatılmış yeşil mercimek
  • 1 su bardağına yakın erişte (yarım kase)
  • 1 adet incecik doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık)
  • 1 tatlı kaşığına yakın tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı et suyu veya yarım bulyon 

    Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi Yapılışı 

  • Öncelikle bir gün önceden mercimeği güzel yıkayıp soğuk suyla ıslatalım.
  • Fazlasını süzdürüp buzdolabı poşetine koyup buzluğa koyarsanız çorbalarınız için hazır kalır.
  • Tenceremize incecik doğradığımız soğanı ve sıvı yağı koyup biraz kavuralım.
  • Salçayı, nanenin yarısını, tereyağını tuz ve unu koyup iyice karıştıralım.
  • Mercimeği ilave ederek sıcak su ve et suyunu da koyup kaynamaya bırakalım. (bulyon koyarsanız tuzu biraz azaltın).
  • Çorbamız 5 dakika kadar kaynadıktan sonra erişteyi ilave edelim 15 dakika daha kaynatıp pulbiberle, kalan naneyi ilave edip ocağı kapatalım.
  • Biraz dinlendikten sonra sıcak sıcak servis yapalım.

    Özellikle çocukların beslenmesi için lezzetli bir çorba mutlaka denemelisiniz.

    Afiyet olsun.