8 Nisan 2021 Perşembe

Fajita (Lavaşı Ve Soslarıyla Birlikte) Tarifi

 

Fajita (Lavaşı Ve Soslarıyla Birlikte) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana bonfile
  • 1 er adet sarı, kırmızı, yeşil kaliforniya biber
  • 2 adet soğan (Beyaz mor farketmez)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 çay kaşığı tuz

Marine İçin

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 diş sarımsak rende
  • 1 çay kaşığı tuz kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Kırmızı toz biber

Avokado Sos

  • 1 adet olgun avokado
  • 1 diş sarımsak rende
  • Çeyrek mor soğan
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1-2 dal maydanoz (Kıyılmış)
  • Yarım çay kaşığı tuz

Salsa Sos

  • 2 adet domates
  • Çeyrek mor soğan
  • 1-2 dal maydanoz (Kıyılmış)
  • 1-2 jalapeno (Acı biber minik doğranmış)
  • Her hangi bir acı biber turşusu da olur
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Ekşi Krema Sos

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 fiske tuz

Lavaşı İçin

  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un (Yaklaşık)

    Yapılışı

  • Bonfile parmak kalınlığında jülyen doğranır. Marine malzemeleri eklenir ve karıştırılır. Streçlenip buzdolabına 2-3 saat dinlendirilir.
  • Lavaş için malzemeler karıştırıp yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Kapağı kapatılır ve mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıkınca yumurtadan küçük bezeler alınır ve yuvarlanır. 10-15 dk dinlendirilir. Her biri küçük pasta tabağı boyutunda açılır ve iki taraflı pişirilir. Çok fazla pişirip kurutmayın.
  • Avokado kabuğundan kaşık yardımıyla çıkarılır. Çatalla ezilir. Minik küpler halinde doğranmış kırmızı soğan limon suyu maydanoz sarımsak ve tuz eklenir karıştırılır. Avokado sos hazır.
  • Salsa sos için domatesin kabukları soyulur. Çekirdekli iç kısımları çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır.
  • Maydanoz limon suyu sarımsak acı biber turşusu tuz ve küçük küpler halinde doğranmış mor soğan eklenir. 15-20 dakika sonra aromaları geçince çok daha lezzetli olacaktır.
  • Ekşi kremalı sos için süzme yoğurt mayonez tuz ve limon suyu karıştırılır. Buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
  • Etlerin pişeceği tava ısıtılır. Sıcak tavaya etler aktarılır. Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Son olarak bir tatlı kaşığı tereyağ eklenir. Etler pişince bir tabağa alınır. Aynı tavaya sıvı yağ eklenir. Renkli biberler ve soğan jülyen şeklinde doğranır.
  • İlk olarak biberler az tuzla sotelenir. Yumuşadığında soğanlar da eklenir. Soya sosu da ilave edilip pişmeye bırakılır.
  • Yumuşayıp dağılmaması sağlanır. Sonra etler de eklenip 2-3 dakika kadar birlikte sotelenir. Lavaşı ve soslarıyla birlikte servis yapılır. Afiyet olsun 🌸.
  • Not: Mor soğan büyük olduğu için yarısını sotelemek için kullandım.

Brownili Magnolia Tarifi

 

Brownili Magnolia Tarifi İçin Malzemeler

Browni İçin

  • 75 gram bitter çikolata
  • 75 gram tereyağı
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 çimdik tuz

Magnolia İçin

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 kaşık un
  • 1 kaşık nişasta
  • 1 paket sıvı krema

Üzerine

  • Yarım paket sıvı krema
  • 75 gram bitter çikolata

    Yapılışı

  • Öncelikle tereyağı ile çikolatayı eritelim. Ilınınca içerisine yumurta ve şekeri ilave edip çırpalım. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip çırpalım ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kontrollü şekilde pişirelim. İnce olduğu için çabuk pişecektir ve kremasını hazırlayalım.
  • Sütün içerisine şeker yumurta un nişastayı alıp çırpalım. Sonra ocağa alıp çırparak pişirelim. Piştikten sonra içerisine vanilya ve kremayı döküp çırpalım. Kremamızı ılınmaya bırakalım.
  • Pişen kekimizi eşit parçalara bölüp arasına sıkma torbasıyla kremamızdan sıkalım diğer katı üzerine kapatalım.
  • En üstüne de yarım paket krema da eritilmiş çikolatayı dökelim. Biraz dinlendikten sonra servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Tek Tencerede Üç Farklı Renkte Bardak Tatlısı Tarifi

 

Tek Tencerede Üç Farklı Renkte Bardak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tepeleme un
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 lt süt
  • 1 paket vanilya

Ara Renk İçin

  • 2 yemek kaşığı damla çikolata

Koyu Renk İçin

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı damla çikolata

    Yapılışı

  • Öncelikle unun çiğ kokusu geçsin diye tencerede az bi kavuralım. Unun rengi değişmesin. Şöyle bir unun çiğ kokusu değiştiğinde ocaktan alın.
  • Un soğusun şeker vanilya ekleyip kaynayana kadar pişirin.
  • Üçte birini bardaklara pay edin. Tencereye 2 yemek kaşığı damla çikolata ekleyin karıştırın. Yarısını bardaklara pay edin.
  • Ocağa alıp tencerenin altını açın. Kakaoyu suyla açın karıştırarak ekleyin. 1 yemek kaşığı damla çikolata ekleyin kaynamaya başlayınca ocaktan alın.
  • Bardaklara pay edip soğumaya bırakın. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin servis yapın. Afiyet olsun ❤️🧡💛.

Lokumlu KurabiyeTarifi

 

  •  

    Lokumlu KurabiyeTarifi İçin Malzemeler

    250 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 5,5 6 su bardağı un
  • Lokum
  • Pudra şekeri

    Yapılışı

  • Hamur yoğurma kabına oda ısısındaki tereyağını sıvı yağ, pudra şekeri, vanilyayı ekleyip yoğuralım.
  • Ardından unumuzu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım.
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp avucumuzun içinde bastırarak açalım ve ortasına lokum ekleyerek hamurumuzu kapatalım ve elimizde yuvarlayarak şeklini verelim.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirelim 180-185 derece önceden ısıttığımız fırınımızda 20-25 dakika pişirelim pişen kurabiyelerimiz ılınınca pudra şekeri serpelim !!. Afiyet olsun🌹.

Lokanta Usulü Orman Kebabı Tarifi

 

Lokanta Usulü Orman Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1 kilo bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 2 adet patates
  • 2 adet yeşil biber
  • Çok az sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik
  • Sıcak su

    Yapılışı

  • Uygun tencereyi ocağa alıp iyice kızdırıyoruz, daha sonra etleri koyup kendi suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak kavuruyoruz.
  • Tamamen suyunu çeken ete 1, 5 -2 su bardağı suyu ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.
  • Etiniz hala sert ise su takviyesi yapın.
  • Suyunu çeken ete sıvı yağ ve tereyağını ekleyip 5-6 dakika karıştırarak kavuruyoruz.
  • Daha sonra havuç, yemeklik doğranmış soğan biber, ve sarımsağı ekleyip bir 5 dakika daha sotelemeye devam ediyoruz.
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkana denk pişirin.
  • Sonrasında patates ekleyip az daha kavurduktan sonra son olarak bezelye ekleyip, üzerini çok az geçene kadar sıcak su ilave ediyoruz. Üzerine tuz ve karabiber ekliyoruz.
  • Kapağını tamamen kapatmadan orta ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Yemeği ocaktan alıp 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis edelim afiyet olsun 😋

Hem Ekonomik Hem Yumuşacık Sütsüz Yoğurtsuz Soğanlı Poğaça Tarifi

 

Hem Ekonomik Hem Yumuşacık Sütsüz Yoğurtsuz Soğanlı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 5oo gram un
  • 1 çay bardağı patates püresi (Hazır toz halinde yoksa kalabilir)
  • 2 su bardağı ilik su(200 ml)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı çekirdeksiz zeytin
  • 200 gram kasar rendelenmiş
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Üstü İçin

  • Kasar peynir dilim (Yoksa rendelenmiş)
  • Zeytin

    Yapılışı

  • Önce suyla mayayı ve şekeri karıştırıp ön onbeş dakika bekletiyoruz unu eleyerek yoğurma kabına alıp tuzu ekliyoruz eğer varsa hazır patates püresini ekliyoruz.
  • Mayalanmış suyuda ekleyip iyice yoğuruyoruz onbeş yirmi dakika kadar zeytinyağının yarısını hamura ekleyip biraz daha yoğuruyoruz.
  • Hamur normal poğaça hamuru gibi kulak memesi yumuşaklığında olmuyor dahada yumuşak olacak ve mayalanması için bir saat bekletiyoruz.
  • Bu arada soğanı yemeklik doğrayıp tavaya zeytinyağ ekleyip tavaya alıyoruz dört beş dakika pişirip ocaktan alıp soğuması için kenara alalım.
  • Kabaran hamura soğanı peyniri ve kestiğimiz zeytinide ekleyip güzelce yoğuruyoruz poğaçayı pişireceğimiz kalıba yağlı kağıt serip hamuru kalıba alalım.
  • Üstünü örtüp mayalanması için kenara alıyoruz mayalandıktan sonra üstüne zeytin ve peyniride koyup önceden ısıtılmış yüzseksen dereceli fırında kontrollü olarak pişiriyoruz.

Anadolu Lezzeti Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Anadolu Lezzeti Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 çorba kaşığı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Yeterince su

Bardak ölçüsü 200 ml

Yapılışı

  1. Tereyağını, zeytinyağını, naneyi ve pulbiberi tencereye koyun ve ocakta soteleyin.
  2. Nane kavrulunca salçaları, mercimeği, pirinci, bulguru, kuru soğanı ve sarımsağı ekleyin, karıştırın.
  3. Üzerine yeteri kadar kaynar su koyun.
  4. Mercimekler, pirinç ve bulgur yumuşayınca blenderdan geçirin. Kıvamı yoğunsa kaynar su ile inceltebilirsiniz. Çorbanız hazır. Servis edin ve afiyetle için. Şifa olsun.

Sebzeli Kebap Tarifi

 

Sebzeli Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane patates
  • 3 tane patlıcan
  • 4 tane havuç
  • 5 tane arpacık soğan

Sebzelerin Ortasına Koymak İçin

  • 1 kâse yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz

Yoğurdun Üzerine Koymak İçin

  • 200 gram kadar kuzu kuşbaşı et
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber

Salçalı Sos İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım kahve fincanı su
  • Tuz
  • Karabiber

    Yapılışı

  • Patlıcanı alacalı soyup parmak büyüklüğünde doğrayalım kızartalım, havuç ve patatesleri de aynı boyutlarda doğrayıp kızartalım, soğanları bütün olarak kızartalım.
  • Sebzeler kızarırken bir tavada kuşbaşı eti suyunu çekene kadar kavuralım, etler suyunu çektikten sonra çok az sıvı yağ ilave edip 1-2 dakika daha kavuralım, son olarak tuz ve baharatları ilave edip karıştıralım ocaktan alalım.
  • Sarımsağı biraz tuz ilave edip ezelim ve yoğurtla karıştıralım.
  • Salçalı sos için tereyağını sos tavasına alıp eritelim üzerine domates salçası ekleyip 1-2 dakika kavuralım su ilave edip açarak sos kıvamına gelmesini sağlayalım, son olarak tuz ve karabiber serpelim ocağın altını kapatalım.
  • Kızarttığımız sebzeleri servis edeceğimiz tabağın kenarlarına dizelim, ortada kalan boş kısma sarımsaklı yoğurt koyalım.
  • Yoğurdun üzerine önce kızarmış soğanı dizelim ardından kuşbaşı erleri koyup salçalı sosu gezdirerek dökelim, bekletmeden servis edelim🌹afiyet olsun 🌹.

Lezzetinden Çatlayan Nişastalı KurabiyeTarifi

 

Lezzetinden Çatlayan Nişastalı KurabiyeTarifi İçin Malzemeler

  • 250g tereyağı (oda ısısında)
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 400g mısır nişastası

    Yapılışı

  • Uygun bir yoğurma kabı içerisine tereyağını alalım. Üzerine yumurta ve pudra şekerini ekleyerek elimizle malzemeleri güzelce karıştıralım.
  • Ardından vanilya, kabartma tozu ve mısır nişastasını ekleyelim. Bu aşamada mısır nişastasını yavaş yavaş, kontrollü bir şekilde ekleyelim.
  • Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam alan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım, avuç içerisinde yuvarlayarak şekil verelim. Hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim. Ben bu boyutlarda hazırladığımda 35 adet kurabiye elde ettim.
  • Hazır olan kurabiyelerimizi fırın tepsisine yerleştirelim ve önceden ısıttığımız 160°C fırında yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kurabiyelerimizi fırından alalım ve soğumaya bırakalım. Afiyet olsun.

Buzdolabı Poşeti İle Çıtır Çıtır Lokma Tatlısı Nasıl DökülürTarifi

 

Buzdolabı Poşeti İle Çıtır Çıtır Lokma Tatlısı Nasıl DökülürTarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tepeli dolusu yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı vanilin
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Şerbeti için

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ve ayrıca çeyrek su bardağı daha su
  • 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ve ayrıca bir küçük parça limon
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • 1 adet kilitli buzdolabı poşeti yada normal şeker poşeti de kullanabilirsiniz

Kullanmış olduğum bardak ölçüsü 200 ml

 Yapılışı

  1. Öncelikle hamurun yapıyla başlayalım bunun için karıştırma kabına maya ,şeker ,tuzu ve suyu alıp karıştıralım.
  2. Üzerine yağı ve nişastayı ekleyelim ve karıştıralım.
  3. Sonra 1 bardak unu kabartma tozu ve vanilini ekleyip karıştıralım.
  4. Geriye kalan unu da ekleyip oldukça cıvık kıvamda bir hamur elde edelim hamuru üzerini örtüp 3o dakika mayalanmaya bırakalım o arada şerbetin yapımına geçelim.
  5. Tencereye su şeker ve limonu ve suyunu ekleyip şeker eriyinceye kadar karıştıralım.
  6. Ocağın büyük gözünde şerbet kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 8 dakika ara ara karıştırarak kaynatalım daha sonra şerbeti soğuması için ayrı geniş bir kaba alalım.
  7. Bu sürede hamurda mayalanmış olacaktır.
  8. Buzdolabı poşeti alttan bir köşesini küçük nohut büyüklüğünde keselim bu kestiğimiz kısım bardağın içinde olacak şekilde bardağa yerleştirelim hamurdan poşetin içine yeteri kadar dökelim ve biraz ısıtılmış yağın üzerine sıkarak mutfak makası ile kesip yağa bırakalım makası her defasında yağa batıralım ki hamur makasa yapışmayıp kolayca düşsün.
  9. Tavaya yeteri kadar hamur döktükten sonra karıştırarak nar gibi kızartalım kızaran lokmaları soğuk şerbete atalım.
  10. Bir kaç tur şerbetin içinde karıştırıp çıkaralım geriye kalan bütün hamuru bu şekilde hazırlayalım. Deneceklere afiyet olsun