Fajita (Lavaşı Ve Soslarıyla Birlikte) Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram dana bonfile
- 1 er adet sarı, kırmızı, yeşil kaliforniya biber
- 2 adet soğan (Beyaz mor farketmez)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1 çay kaşığı tuz
Marine İçin
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 3 yemek kaşığı soya sosu
- 2 diş sarımsak rende
- 1 çay kaşığı tuz kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Kırmızı toz biber
Avokado Sos
- 1 adet olgun avokado
- 1 diş sarımsak rende
- Çeyrek mor soğan
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1-2 dal maydanoz (Kıyılmış)
- Yarım çay kaşığı tuz
Salsa Sos
- 2 adet domates
- Çeyrek mor soğan
- 1-2 dal maydanoz (Kıyılmış)
- 1-2 jalapeno (Acı biber minik doğranmış)
- Her hangi bir acı biber turşusu da olur
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Ekşi Krema Sos
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 fiske tuz
Lavaşı İçin
- 1 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı un (Yaklaşık)
Yapılışı
- Bonfile parmak kalınlığında jülyen doğranır. Marine malzemeleri eklenir ve karıştırılır. Streçlenip buzdolabına 2-3 saat dinlendirilir.
- Lavaş için malzemeler karıştırıp yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Kapağı kapatılır ve mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıkınca yumurtadan küçük bezeler alınır ve yuvarlanır. 10-15 dk dinlendirilir. Her biri küçük pasta tabağı boyutunda açılır ve iki taraflı pişirilir. Çok fazla pişirip kurutmayın.
- Avokado kabuğundan kaşık yardımıyla çıkarılır. Çatalla ezilir. Minik küpler halinde doğranmış kırmızı soğan limon suyu maydanoz sarımsak ve tuz eklenir karıştırılır. Avokado sos hazır.
- Salsa sos için domatesin kabukları soyulur. Çekirdekli iç kısımları çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır.
- Maydanoz limon suyu sarımsak acı biber turşusu tuz ve küçük küpler halinde doğranmış mor soğan eklenir. 15-20 dakika sonra aromaları geçince çok daha lezzetli olacaktır.
- Ekşi kremalı sos için süzme yoğurt mayonez tuz ve limon suyu karıştırılır. Buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
- Etlerin pişeceği tava ısıtılır. Sıcak tavaya etler aktarılır. Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
- Son olarak bir tatlı kaşığı tereyağ eklenir. Etler pişince bir tabağa alınır. Aynı tavaya sıvı yağ eklenir. Renkli biberler ve soğan jülyen şeklinde doğranır.
- İlk olarak biberler az tuzla sotelenir. Yumuşadığında soğanlar da eklenir. Soya sosu da ilave edilip pişmeye bırakılır.
- Yumuşayıp dağılmaması sağlanır. Sonra etler de eklenip 2-3 dakika kadar birlikte sotelenir. Lavaşı ve soslarıyla birlikte servis yapılır. Afiyet olsun 🌸.
Not: Mor soğan büyük olduğu için yarısını sotelemek için kullandım.