9 Nisan 2021 Cuma

Kakaolu Susamlı Tatlı Pastane Kurabiyesi Tarifi

 

Kakaolu Susamlı Tatlı Pastane KurabiyesiTarifi İçin Malzemeler

  • 200g tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • Yaklaşık 5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı süt

Dışı için;

  • Susam

    Yapılışı

  • Hamurumuzu hazırlamak için yoğurma kabına tereyağımızı alalım.
  • Üzerine yumurta sarısı ve şekeri ekleyerek spatula yardımı ile karıştıralım.
  • Ardından üzerine sıvı yağı ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
  • Homojen bir kıvam aldıktan sonra üzerine kabartma tozu, tuz ve yavaş yavaş unu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzun bir parçası diğerinden daha büyük olacak şekilde ikiye ayıralım, küçük olan hamuru ayrı bir kaba alalım. Daha fazla olan hamurunda üzerini streçleyerek buzdolabında dinlendirelim.
  • Az olan hamurumuzun üzerine kakao ve sütü ekleyerek hamurumuzu güzelce yoğuralım. Ardından üzerini streçleyelim buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Yarım saat – 1 saat kadar dinlendirdiğimiz hamurumuzu tezgaha alalım, tekrar toparlayıp bir bıçak yardımı ile 4 eşit parçaya ayıralım.
  • Her parçayı elimizle tezgah üzerinde yuvarlayarak birr parmaktan biraz daha kalın olacak şekilde rulo yapalım.
  • Sade hamurumuzu da tezgaha alalım, toparladıktan sonra yine bir bıçak yardımı ile 4 eşit parçaya ayıralım. Bu parçaları da elimizle toparlayıp yuvarlayarak bir kenara alalım.
  • Tezgaha streç filmimizden bir parça alalım. Sade hamurumuzdan bir tanesini üzerine alarak elimizle biraz bastırarak şekil verelim.
  • Tekrardan üzerini streç film ile kapatalım. Streç filmin üzerinden hamuru oklava ile açmaya başlayalım. Hazırladığımız kakaolu ruloların boyutuna gelecek kadar dikdörtgen şeklinde açalım.
  • Üzerinden streç filmi kaldırarak kenar kısmına kakaolu rulomuzu yerleştirelim.
  • Streç filmin uçlarından tutalım ve sade hamurumuzu kakaolu rulonun etrafında saralım.
  • Streç filmimizi tekrar açalım, strecin yüzeyine susam serperek hamuru tekrar streç filmin kenarlarından tutarak saralım.
  • Hamurun etrafının susama güzelce bulanması için bu işlemi bir kaç kez tekrarlayalım.
  • Ardından streci açalım ve hamurun üzerine elimizle bastırarak daha yassı bir şekil verelim.
  • Hamur kesme aparatı ile hamurumuzu üçgen olacak şekilde keselim.
  • Fırın tepsimize pişirme kağıdımızı yerleştirelim ve şekil verdiğimiz kurabiyelerimizi tepsimize alalım.
  • Kalan hamurlarımıza da sırası ile aynı işlemleri uygulayarak şekil verelim.
  • Tüm kurabiyelerimizi tepsimize dizdikten sonra önceden ısıttığımız 175°C fırında yaklaşık 18-20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kurabiyelerimizi fırından alarak soğumaya bırakalım ve servis edelim. Afiyet olsun.

Lezzetine Doyum Olmayan Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Salatası Tarifi

 

Lezzetine Doyum Olmayan Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek (Haşlanmış şekilde)
  • 2 su bardağı erişte
  • 2-2 buçuk su bardağı kadar yoğurt
  • 2-3 çorba kaşığı mayonez
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz (Damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)

Üzerine Dökmek İçin

  • Tereyağ
  • Kırmızı toz biber
  • Bir miktar fındık (İsteğe bağlı)

    Lezzetine Doyum Olmayan Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mercimek ve erişte ayrı tencereler de haşlanır.
  • Haşlanan mercimek ve erişte süzgeçle sudan geçirilir.
  • Geniş bir kabın içine yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak ve tuz eklenir.
  • Yoğurt çok katıysa biraz su eklenerek krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
  • İçine erişte ve yeşil mercimeği ekleyelim, karıştırıp, servis tabağına alalım.
  • Bir tavaya bir miktar tereyağ alalım.
  • Tereyağ eridikten sonra içine fındığı ve kırmızı toz biberi ekleyip çok beklemeden karıştırıp hemen salatamızın üzerine ekleyelim. Afiyetle yiyebilirsiniz. 👌

Tuzlu Kurabiye (Bu Lezzet Favoriniz Olacak) Tarifi

 

Tuzlu Kurabiye (Bu Lezzet Favoriniz Olacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında tereyağ
  • 1 yumurta beyazı sarısı üzerine
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

    Tuzlu Kurabiye (Bu Lezzet Favoriniz Olacak) Tarifi Yapılışı

  • Un hariç tüm malzemeyi karıştıralım.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim.
  • İstediğiniz şekli verip yumurta sarısını sürüp üzerine çörekotu serpin.
  • Ben burgu şeklini tercih ettim. Küçük bir parça hamur alıp önce avuç içinizde yuvarlayın daha sonra uzun şekil verin iki ucu birleştirip kıvırın.
  • 190°c’de üzeri pembeleşene kadar pişirin. Afiyet olsun.

Yumuşacık Ispanak Böreği Tarifi

 

Yumuşacık Ispanak Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yufka
  • 2 adet kuru soğan büyük boy
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ su bardağı sıvı yağ (ıspanağı kavurmak için )

Sosu için;

  • 3 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Yumuşacık Ispanak Böreği Tarifi Yapılışı

  • Ispanakları temizleyip yıkayalım.
  • Daha sonra ince ince doğrayıp yemeklik doğranmış kuru soğanla birlikte sıvı yağ da kavuralım.
  • 5 dk kavrulan soğanların üzerine yıkanmış ıspanakları ve baharatlarını ekleyip bir iki tur karıştırıp ocaktan alalım.
  • Yufkaların hepsini düz bir zemine serip kalem böreği şeklinde dörde bölelim .
  • Daha sonra yumurtalı sostan fırça yardımı ile sürelim .
  • Yufkanın geniş tarafın ıspanaklı harçtan birer kaşık koyup saralım.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 20- 25 dakika kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkar çıkmaz üzerlerine tereyağı sürelim afiyetler olsun.

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Salatası (Tavuklu Ve Cevizli) Tarifi

 

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Salatası (Tavuklu Ve Cevizli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 parça tavuk göğsü
  • 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı mayonez
  • Pulbiber
  • Tuz

    Yoğurtlu Yeşil Mercimek Salatası (Tavuklu Ve Cevizli) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mercimeklerimizi ve tavuk göğsümüzü ayrı tencerelerde haşlayalım.
  • Ardından haşlanan mercimeğimizi süzelim.
  • Daha sonra haşlanan tavuklarımızı parçalara ayıralım.
  • Bir kapta yoğurt, mayonez ve tuzu karıştıralım.
  • Üzerine geri kalan malzemelerimizi de ekleyelim ve karıştırıp servis edelim.
  • Üzerini kıyılmış maydanoz ve pulbiber ile süsleyebilirsiniz, çok lezzetli oluyor :).

Tavuklu Buğu Kebabı Tarifi

 

Tavuklu Buğu Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Tavuklu buğu kebabı için gerekli malzemeler
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 kg kemiksiz tavuk
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1 kavanoz garnitür
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 su bardağı sıcak su

Beşamel sos için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Kaşar

    Tavuklu Buğu Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Ocaktaki tencereye sıvı yağı alıyoruz.
  • Üzerine doğradığınız soğanı alıp yağda biraz çeviriyoruz.
  • Daha sonra kemiksiz ızgaralık tavuğu tencereye alıyoruz.
  • Tavukların rengi dönünceye kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Üzerine doğradığınız kırmızı biberi ve salçayı alıp güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra domates püresini ekliyoruz.
  •  Garnitürü de ilave edip karıştırdıktan sonra tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve suyu da ekleyip bu şekilde 5 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz.
  • Beşamel sosu için tencereye tereyağını alıp eritiyoruz.
  • Üzerine unu ekleyip biraz (2-3 dk) kavuruyoruz.
  • Kavrulan unun üzerine sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Kıvam alan beşamel sosunu ocaktan alıyoruz.
  • Son olarak tuz ve karabiber ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  •  Fırın kabına hazırladığımız tavuğu alıyoruz, üzerine beşamel sosunu döküp üstünü düzeltiyoruz.
  •  Üzerini kaşar peynir ile kaplayıp 190° derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz.
  • Fırından aldıktan sonra en az 10 dk dinlendirip dilimleyerek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Köfteli Bulgurlu Yoğurt Çorbası (Erzincan) Tarifi

 

Köfteli Bulgurlu Yoğurt Çorbası (Erzincan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 7 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 100 gram yağsız dana kıyma
  • 1 küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Et İçin

  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri İçin

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Köfteli Bulgurlu Yoğurt Çorbası (Erzincan) Tarifi Yapılışı

  • Un, yoğurt, yumurta ve 2 su bardağı suyu tencereye alarak karıştırıyoruz. Kalan suyuda ekleyip ocağı yakarak kısık ateşte çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz.
  • Kıymaya karabiber ve tuz serperek iyice yoğurup minik köfteler hazırlıyoruz. Kaynayan çorbaya köfte ve yıkayıp süzdürdüğümüz bulguru ilave ediyoruz.
  • Küçük doğranmış soğanları sıvı yağda kavurup çorbaya ekliyoruz. Kızdırılmış tereyağ ve naneyi üzerine gezdirerek servis ediyoruz. 💓.
  • Kısa sürede hazırlayabileceğiniz az malzemeli erzincan ilimize ait lezzetli ve doyurucu bir yöresel çorba.
  • İsteğe göre köfte kullanmayabilirsiniz ancak eklemenizi tavsiye ederim. Deneyeceklere afiyet olsun. ☺.

Ispanak Salatası Tarifi

 

Ispanak Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demek minik ıspanak
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 adet beyaz soğan
  • 1 adet kapya biber
  • Tuz
  • 1 limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ

Sosu İçin

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 2-3 dal dereotu,Mısır 

    Ispanak Salatası Tarifi Yapılışı

Üzerine

  • Turp
  • Ispanakları yıkayalım büyükse bir iki parçaya bölün. Soğanları ve biberi halka halka doğrayalım.
  • Mısır tuzu ve zeytinyağını ilave edip harmanlayalım. Servis kasesine alalım.
  • Üzerine turp ve mısır koyalım. Bir kasede sos malzemelerini karıştıralım dereotunuda ince kıyıp ilave edelim
  • Çırparak salatamızın üzerine dökelim. Çok lezzetli ve sağlıklı oluyor mutlaka deneyin 🤗❤️.


Tatlı Ekmekler (Buchteln) Tarifi

 

Tatlı Ekmekler (Buchteln) Tarifi İçin Malzemeler

  • 280 ml ılık süt
  • 100 gram tereyağı
  • 1 yumurta
  • 70 gram şeker
  • 1 paket vanilya
  • 32 gram maya
  • 500 gr un
  • 1 tutam tuz

Üzerine Sürmek İçin

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt

İç Malzemesi

  • Krem çikolata veya istediğiniz bir reçel çeşidi

    Tatlı Ekmekler (Buchteln) Tarifi Yapılışı

  • Hamur malzemeleri ile yumuşacık ele yapışmayan bir hamur yoğurun üzeri kapalı 30-40 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Hamuru yaklaşık 15 bezeye bölün. Daha fazla bezeye ayırıp daha küçük de yapabilirsiniz. Kalıbımın ölçüsü 36×24 cm.
  • Hamuru elinizle açın çok ince olmayacak şekilde ve ortasına istediğiniz iç malzemesinden yerleştirin. Favorim tabiki çikolata 🍫krem çikolatayı birkaç saat öncesinden buzdolabına kaldırın daha rahat çalışabilirsiniz.
  • Hamuru tekrar beze haline getirin. Kalıbın tamamını ve kenarlarını tereyağı ile yağlayın. Bezeleri biraz aralıklarla kalıba yerleştirin.
  • Üzeri kapalı yarım saat tekrar mayalanmaya bırakın. Üzeri için bir yumurta sarısına süt karıştırın ve bezelere sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırına alt üst ayar, alttan ikinci kata verip kızarana kadar pişirin. Fırından alın, ilk sıcaklığı çıkınca üzerine pudra şekeri serpin ve ister sıcak ister soğuk servis edin.
  • Not: Bezelerin üzerine yumurta sarısı yerine sadece tereyağı da şurup fırınlayabilirsiniz. Afiyet olsun ♥️🥰.

Karnıyarık Yemeği Tarifi

 

Karnıyarık Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

Karnıyarık:

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • Kızartmak için sıvı yağ

İç harcı:

  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 350 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Üzerine:

  • 1 adet domates
  • 1 adet biber
  • 1 tutam maydanoz

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kekik

    Karnıyarık Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanlar alacalı soyulur.
  • Sıvıyağı ile patlıcanlar kızartılır.
  • Daha sonra yemeklik doğranan soğan sıvı yağda kavrulur.
  • Kıyma eklenir kavrulmaya devam edilir.
  • Salça, pul biber, karabiber, kimyon ve tuz ilave edilir.
  • Kızarmış patlıcanlar sıvı yağ ile yağlanmış dikdörtgen borcama dizilir.
  • Bir çatal ile patlıcanların içi açılır.
  • Kıymalı harç patlıcanlar paylaştırılır.
  • Üzerine domates ve biber koyulur ve bir kasede hazırlanan sos üzerine gezdirilir.
  • 170 derece ısıda üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. ♨️.

Fit Tuzlu Kraker Tarifi

 

Fit Tuzlu Kraker Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı sürülebilir beyaz peynir (veya labne)
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı tam buğday unu
  • İsteğe bağlı sebze çeşnisi, kekik veya fesleğen.

    Fit Tuzlu Kraker Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve labne tel çırpıcıyla çırpılır.
  • Un hariç malzemeler eklenir.
  • Un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Biraz unlanarak açılıp bıçakla kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip.
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında 15-16 dk pişirilir.

Tahinli Cevizli Kurabiye Tarifi

 

Tahinli Cevizli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 su bardağı nişasta
  • Aldığı kadar un

    Tahinli Cevizli Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Un hariç bütün malzemeleri bir kaba alıp güzelce karıştıralım. Azar azar un ekleyip yoğuralım. Hafif sert bir kıvam oluyor bu sizi korkutmasın.
  • Hamuru isteğiniz şekli verip ben dondurma kaşığıyla verdim.
  • 180 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirelim. Afiyet olsun😊.