17 Nisan 2021 Cumartesi

Peynirli Ürgüp Mantısı Tarifi

 

Peynirli Ürgüp Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 2 küçük kese un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar su

İçi için;

  • 1 büyük kase köy peyniri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 demet kıyılmış maydanoz

Sosu için;

  • 2 domates rendesi
  • Yarım bardak zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 diş sarımsak rendesi

    Peynirli Ürgüp Mantısı Tarifi Yapılışı

  • Hamur sert bir kıvamda yoğurulur.
  • 20 dk dinlendirdikten sonra oklava yardımıyla büyükçe açılır.
  • Kare parçalar halinde kesilir. Peynir maydanoz ve baharatları eklenerek hazırlanan iç harcı içine konularak üçgen şeklinde kapatılır.
  • Bu şekilde hamurun hepsi kapatıldıktan sonra kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz atılarak mantılarımız yaklaşık 20 dakika haşlanır.
  • Tavada zeytin yağı, rende domates, biber salçası ve baharatlar eklenerek sosu hazırlanır.
  • Mantının suyunun bir kısmı süzülür bir kısmı içinde bırakılır ve sos ile karıştırılır.
  • Sıcakken servis yapılır. Deneyeceklere afiyet olsun 😊.

Lokanta Usulü Ezogelin ÇorbasıTarifi

 

Malzemeler

  • 1 orta boy soğan
  • Sarımsak (dinlediğimiz kadar)
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 kahve fincanı bulgur
  • Yarım kahve fincanı pirinç (kırık tercih ettim)
  • 2 lt su

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 1tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

    Yapılışı

  • Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranıp sıvı yağda kavrulur.
  • Mercimek, bulgur pirinç yıkanıp süzülür.
  • Kavrulan yağa eklenir.2lt su eklenip haşlanmaya bırakılır.(Tercihe göre et suyu veya bulyon kullanılabilir.)
  • Sosu için tavaya yağ ve salça eklenir salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Nane, karabiber, pul biber eklenip karıştırılır.1 su bardağı su ekleyip sos yapılır.
  • Haşlanan çorbamıza sos eklenir.
  • Tuzunu da ayarlayıp bi taşım kaynatılır Artık çorbamız servise hazır Afiyet olsun

Biber Dolması Tarifi

 

Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo dolma biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • Yarım kilo dana kıyma
  • 1.5 bardak pirinç
  • 1 tahta yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım tatlı kaşığı nane
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Biber Dolması Tarifi Yapılışı

  • Önce biberleri yıkayıp bir kenarda bekletelim. Ardından soğanlarımızı ince küp küp doğrayın.
  • Yağda pembeleşinceye kadar kavuralım ardından yıkadığımız pirinçleri ilave edip kavuralım yarım kilo kıymayı ekleyip güzelce karıştırın.
  • 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin sonrada kekik kırmızı pul biber nane karabiber ekleyin harmanlandıktan sonra biberleri doldurun ardından tencereye yerleştirin.
  • Üzeri için 1 yemek kaşığı salça 2 yemek kaşığı sıvı yağ tuz ekleyip sıcak su ile karıştırın.
  • Sonra üzerine dokun ocağa koyun kaynadıktan sonra afiyetle yiyin isteyenler için sarımsaklı yoğurtluda güzel oluyor.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 bardak mercimek
  • 2 litre su
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon,Pulbiber  

    Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağda doğranmış soğan ve sarımsak kavrulur.
  • Ardından kup küp doğranmış havuç ve patates eklenir birkaç tur çevirdikten sonra mercimekler eklenip üzerine yeteri kadar su eklenir. 30 dakika kadar pişirilmeye bırakılır.
  • Yumuşayan sebzeler ve mercimek bilendir dan geçirilir. Bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alınır içerisine 1 yemek kaşığı salça eklenir üzerine baharatlar eklenir.
  • Bir su bardağı kadar da su eklenebilir salçanın açılması için ardından sosu çorbaya boşaltalım.
  • İyice karıştırdıktan sonra mercimeğimiz koyulaştıysa su eklemesi yapılıp bir kaç dakika daha pişirildikten sonra servis edilir. Afiyet olsun 😘.


15 Nisan 2021 Perşembe

Nefis Lezzetiyle Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Nefis Lezzetiyle Haşhaşlı Revani Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı un (200 ml)
  • 1 su bardağı irmik (200 ml)
  • 1 çay bardağı haşhaş (120 ml )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 120 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su (200 ml)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 damla limon

Kreması için

  • 4 su bardağı süt (200ml)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya

    Nefis Lezzetiyle Haşhaşlı Revani Tarifi Yapılışı

  • Önce şerbeti hazırlıyoruz şekeri suyu ilave edip 15. 20 dakika kaynatıyoruz şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru hazırlıyoruz yumurta ve şekeri beyaz bir kıvam alana kadar çırpıyoruz.
  • Sırasıyla sütü sıvı yağ irmiği haşhaşı ilave ediyoruz.
  • Unu ilave ediyoruz kabartma tozu vanilya ilave edip hepsini karıştırıyoruz.
  • Arzu ettiğimiz bir fırın kabına harcı döküyoruz.
  • Ben kelepçeli kek kalıbı kullandım normal orta boy bir fırın tepsisi de kullanabiliriz.
  • 170 derece fırında ortalama 40 dakika pişmeye bırakıyoruz.
  • Bir tencereye sütü şekeri unu nişastayı ilave ediyoruz sürekli karıştırarak kremayı hazırlıyoruz pişmeye yakın vanilyayı ilave ediyoruz.
  • Pişen kekin üzerine ilk sıcaklığı çıkınca ortalama 3 dakika sonra şerbeti döküyoruz şerbet soğuk olacak. Sonra hazırladığımız kremayı döküyoruz soğumaya bırakıyoruz.
  • İki saat dinlenmesi yeterli arzu ettiğimiz gibi üzerine hindistan cevizi serpiştiriyoruz. Servise hazır. Afiyetle.

Sodalı Çıtır Börek Tarifi

 

Sodalı Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Yarım şişe maden suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 500 gram ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Peynir ,Susam

    Sodalı Çıtır Börek Tarifi Yapılışı

Üzeri için;

  • Öncelikle iç harcı hazırlayalım, ıspanakları temizleyip süzelim.
  • Tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ alıp küp küp doğranmış soğanı alıp pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Ispanakları ilave edip karıştıralım.
  • En son tuz ve baharatları ilave edip çok öldürmeden ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra peyniri ilave edip karıştıralım.
  • Sosu için kaseye malzemeleri alıp karıştıralım.
  • Yufkayı tezgaha açıp sostan her tarafına gelecek şekilde sürelim.
  • Kenar kısımları hafif kapatıp ıspanaklı harçtan uç kısıma yayalım.
  • Rulo şeklinde sarıp aynı ölçülerde keselim.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Bütün yufkayı bu şekilde hazırlayıp kalan sosu üzerine fırça yardımıyla sürelim.
  • Strec filmle tepsinin üzerini kapatıp yufkamızı 2-3 saat dinlendirelim.
  • Ben 1 gece önceden hazırladım.
  • Dinlenen böreğimizin üzerine susam serpip 190 derece fırında pişirelim.
  • Afiyet olsun.


Zeytinli Peynirli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi

 

Zeytinli Peynirli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı doğranmış siyah zeytin
  • 1 çay bardağı rendelenmiş peynir
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Un( ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar)

    Zeytinli Peynirli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeleri (zeytin, peynir, dereotu hariç) bir kaba alıp karıştırın.
  • Daha sonra zeytin, peynir ve dereotunu ekleyip karıştırın.
  • Son olarak unu ekleyip yoğurun.
  • Yuvarlak şekil verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı sürün.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet şifa olsun.

Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi

 

Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için;

  • Tereyağ ve salça (Yarım yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı sıcak su

Pilav için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı şehriye (Arpa ya da tel şehriye)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3, 5 – 4 su bardağı su (Pirince göre değişir, suyunu siz ayarlayın)
  • Tuz
  • 1 kaç damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı şeker

Kızartmak İçin;

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı bir kaba koyalım.
  • Soğanı rendeleyip galeta ununu, yumurtayı, tuz ve baharatları koyup hepsini güzelce yoğuralım, sonra 3-4 saat dinlendirip ya da akşamdan yoğurup ertesi gün pişirebiliriz.
  • 💢Pirincimizi güzelce yıkayıp nişastasından arındıralım.
  • Suyunu süzüp biraz dinlendikten sonra tencereye sıvı yağ dökelim ve şehriyeleri biraz kavuralım, rengi değişene kadar.
  • Sonra tereyağı koyalım, pirincimizi ve tuzu da ilave edip biraz daha kavuralım.
  • Kavrulan pirince sıcak suyu dökelim, limon suyunu ve şekeri de ilave edip karıştıralım.
  • Kapağını kapatıp kaynayınca altını kısarak o şekilde pişirelim ve pişince iyice dinlendirelim.
  • 💢 Dinlenen köftelerimizi yuvarlak yaptıktan sonra biraz unlayıp ( yaptığımız köftelerin yapışmaması için çok az un koyuyoruz tepsiye ) sonra 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ da kızartıyoruz.
  • Kızartırken tavayı sallayarak kaşık değdirmeden kızartalım.
  • Daha sonra üzerine tereyağı ekleyelim ve yağ eridikten sonra salçayı suda açarak ekleyip köftelerin üzerine gezdirelim. (1 su bardağı kadar su)
  • Birlikte 5 dakika kadar piştikten sonra ocaktan alıyoruz.
  • Sonra derin bir kabın içine köftelerimizi yerleştirdikten sonra pişirip demlendirdiğimiz pilavı bastırarak her yerine eşit olarak yerleştiriyoruz.
  • Servis tabağına yavaşça ters çeviriyoruz. İsterseniz kek kalıbına pilavı bastırarak yayın ve servis tabağına ters çevirip köfteleri de yerleştirerek sunuma hazırlayabilirsiniz. Sunumu nasıl yapacağız size kalmış 💫
  • 💢Ben iki şekilde sunumu gösterdim, biri küçük kaselere ben küçük güvecin altına köfteleri dizip üzerine pilavı biraz bastırarak tek porsiyonluk tabağa ters çevirip yaptım.
  • Birini de kek kalıbının altına köfteleri dizip üzerine pilav koyup ters çevirdim, değişik sunumlar yapabilirsiniz. Size kalmış.
  • 💢Not; 1 su bardağı pirince 1, 5 su bardağı su koyuyoruz, 2 su bardağına 3 olacak. Ama ben şehriyeye de yarım su fazladan ekliyorum. Pirince göre değişir siz suyunu ayarlayın.

    • Pilavda şeker lezzeti için limonda beyaz olması içindir.
    • Yağda tereyağ ve sıvı yağ karışık olmalıdır tereyağ lezzet verir.
    • Sunumu istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. İster büyük bir sunum tabağına ya da porsiyonluk olarak yapabilirsiniz.
      Afiyet olsun 💢

Lokanta Usulü Ezme Salata Tarifi

 

Lokanta Usulü Ezme Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta büyüklükte sert domates
  • 4 adet acı tatlı karışık sivri biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tutan taze nane
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu
  • Tuz

    Lokanta Usulü Ezme Salata Tarifi Yapılışı

  • Tüm sebzeleri güzelce yıkayıp suyunu süzdürün domatesin ve soğanın kabuklarını soyup çok küçük ve ince olacak biçimde doğrayın.
  • Biberi ve yeşillikleride aynı şekilde doğrayıp bir kapta birleştirin.
  • Ezilmiş sarımsağı, tuzu, limon suyunu, salçaları, yağı ve baharatları ekleyip elinizle güzelce karıştırdıktan sonra servis edilecek tabağına alın.
  • Üzerine isteğe bağlı çok az zeytin yağı gezdirin. Afiyet olsun💐.

Mercimek Çorbası (Normal Tencerede)Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı Pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı Kimyon
  • Tuz
  • 1 adet tavuk suyu bulyon
  • 7 su bardağı su

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yapılışı

  • Tenceremizi ocağa alalım, içerisine yıkadığımız mercimeklerimizi ve pirincimizi ekleyelim.
  • Üzerine iri parçalar halinde kestiğimiz soğanımızı ve suyumuzu ilave edelim ve karıştıralım. Mercimeklerimiz güzelce yumuşayıncaya kadar çorbamızı pişirelim.
  • Çorbamız kaynayınca içerisine tavuk suyu bulyon, tuz ve kimyonu da ekleyelim karıştırarak biraz daha kaynatalım.
  • Mercimeklerimiz yumuşayıp çorbamız pişince altını kapatalım ve çorbamızı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirelim.
  • Üzeri için ayrı bir sos tavasına tereyağımızı alalım ve eritelim.
  • Ardından kırmızı toz biberimizi ekleyelim ve karıştırıp ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız bu sosu da çorbamıza ilave edip karıştıralım. Kırmızı mercimek çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!