19 Nisan 2021 Pazartesi

Osmanlı Mutfağında 15.Yüzyılda Kayıtlara Giren Nergise-i Dane Tarifi

 

Osmanlı Mutfağında 15.Yüzyılda Kayıtlara Giren Nergise-i Dane Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 bardak pirinç
  • 1 baş soğan
  • 350 gram kuşbaşı dana eti kullandım ben sizler kuzu eti de kullanabilirsiniz
  • 2 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 buçuk su bardağı et suyu
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz ve karabiber

    Osmanlı Mutfağında 15.Yüzyılda Kayıtlara Giren Nergise-i Dane Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kuşbaşı etimizi ( ben dana eti kullandığım için önceden haşladım)yağını ve tuzunu ekleyip kavuralım.
  • Etimiz suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra küçük doğranmış soğan ve halka halka kesilen havucu ekleyip kısık ateşte 10 dakika kadar kavuralım.
  • Son olarak haşlanmış nohut ve pirincimizi ve suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.
  • Demlendikten sonra servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Sevgiler ☺️🌺💐🙏.

Efsane Lezzet Pırasa (Beşamal Soslu) Tarifi

 

Efsane Lezzet Pırasa (Beşamal Soslu) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo pırasa
  • 2 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Beşamel sos

  • 1 bardak süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz 

    Efsane Lezzet Pırasa (Beşamal Soslu) Tarifi Yapılışı

Üzeri için Rendelenmiş 1 kase kaşar

  • Öncelikle pırasalar yıkayıp süzüyoruz ve ince ince doğranır olabildiğince ince küçük doğruyoruz,.
  • Havuçlar rende yapılır.
  • Bi tavaya tereyağı ve sıvı yağ alınır eriyince üzerine pırasa ve havuçlar alınır 5-7 dakika kavrulur, pırasalar biraz pişince kare borcama alınır.
  • Beşamel sos için sos tavasına sıvı yağ, tereyağı ve un alınır unun kokusu çıkana kadar kavrulur ve karıştırılarak süt eklenir (sütü eklerken devamlı karıştırıyoruz topaklanmaması için )
  • Üzerine karabiber, tuz eklenir kaynayınca 2 dakika daha kaynatılıp altını kapatıyoruz.
  • Pırasanın üzerine döküyoruz daha üstüne rendelenmiş kaşar peynirini serpiyoruz.
  • 250 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz, afiyet olsun deneyeceklere harika bir tarif muhakkak denemelisiniz 🥰şiddetle tavsiye ediyorum 🤗.

Kfctadında Çıtır Tavuk Tarifi

 

Kfctadında Çıtır Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

Sosu için

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından az eksik un
  • 1 adet yumurta
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kasığı toz kırmızı biber
  • Yarım kilo tavuk göğsü

Üzeri için

  • Sade mısır gevreği

    Kfctadında Çıtır Tavuk Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tavuklarımızın sosunu hazırlayalım.
  • Sosumuz için;1 su bardağı sütü, unu, yumurtayı, sarımsağı ve baharatlar ile tuzu katarak karıştıralım.
  • Tavukları ince ince doğrayıp, hazırladığımız sos ile karıştıralım.
  • Soslu tavuklarımızı dolapta 1-2 saat bekletelim.
  • Bizde o sırada mısır gevreğimizi rondodan çekelim.
  • Sonra çıkarıp rondodan geçirdiğimiz mısır gevreğine bulayalım.
  • Kızgın yağda kızartalım.
    Afiyet olsun 🍃

Portakal Soslu Enfes Pasta Tarifi

 

Portakal Soslu Enfes Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki için:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı süt
  • 1, 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Piştikten sonra ıslatmak için:

  • 1 su bardağı süt

Muhallebisi için:

  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 4 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Portakal sosu için:

  • 2, 5 su bardağı taze sıkılmış portakal
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2, 5 yemek kaşığı nişasta

    Portakal Soslu Enfes Pasta Tarifi Yapılışı

  • Kek için gerekli malzemeleri sırasıyla çırpıyoruz.
  • Ardından borcama döküp 180’ lik fırına sürüyoruz.
  • Kekimiz pişerken muhallebiyi hazırlıyoruz. Vanilya ve tereyağ hariç malzemesi tencerede karıştırıp ve pişmeye bırakıyoruz.
  • En son ocağın altını kapattıktan sonra vanilya ve tereyağ katıp karıştırıyoruz.
  • Pişen kekimizi ilk sıcaklığı çıktıktan sonra 1 su bardağı süt ile ıslatıyoruz.
  • Hazırladığımız muhallebiyi kekin üzerine döküp soğumaya bırakıyoruz.
  • Ardından portakallı sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz.
  • işasta şeker ve taze sıkılmış portakal suyunu ocakta pişiriyoruz. Dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Diğer tarafta dinlenen kekimizin üzerine döküyoruz.
  • Dolaba kalkıyoruz 3-4 saat dinlenmesi gerekiyor. Ardından servise hazır afiyet olsun 😋 🤤.

Yoğurtlu Terbiyeli Sebzeli Tavuk Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Terbiyeli Sebzeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Tavuğu haşlamak için

  • 2 adet tavuk but
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • Tuz
  • Karabiber

Terbiyesi için

  • 4-5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı un

Üzere

  • Yağda kızdırılmış pul biber

    Yoğurtlu Terbiyeli Sebzeli Tavuk Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk önce tavukları yıkayıp tencereye koyalım.
  • Üzerine 1, 5-2lt su ilave edelim.
  • Su kaynayınca yukarı çıkan köpüğü toplayıp çöpe atalım.
  • Sebzeleri yıkayıp kabuklarını soyup tencereye ilave edelim.
  • 1 saat kadar pişirelim.
  • Sebzeleri ve eti çıkartalım, patates ve havucu patates ezici ile ezelim ve çorbanın içine geri koyalım.
  • Tavukları kemiklerden ayırıp didikleyelim.
  • Çorbanın terbiyesi için bir kaba yoğurdu alıp içine limon sıkıp tavuk suyundan koyup ılıştırıp geri çorbaya dökelim.
  • Tavada az yağda 2 yemek kaşığı unu kavuralım ve çorbaya ekleyelim.
  • Çorba kaynadıktan sonra tuz, karabiberi ilave edelim.
  • En son yağda kızdırılmış pul biberi gezdirelim.

Her Derde Deva Kızılcık Şerbeti Tarifi

 

Malzemeler

  • 500-600 gram kadar kızılcık
  • 2, 5-3 litre su
  • 1 su bardağı şeker

    Yapılışı

  • Kızılcıkları tencereye alalım ve içerisine 2 litre suyu ilave edelim.
  • Kaynamaya başladıktan 40-45 dakika, iyice kızılcıklar suya rengini verip yarılmaya başlayana kadar kaynatalım.
  • Eğer gerekliyse su ilavesi yapın ben yaklaşık 1 litre ekledim.
  • 1 bardak şekeri ilave edin(damak tadınıza göre ayarlayınız bana gayet tatlı, eşime ekşi geldi ).
  • 5 dakika kadar kaynattıktan sonra süzüp suyunu sıkıp dolaba alalım.
  • Soğuyan şerbetimiz tüketime hazır. Afiyet olsun. 

Kaşık Salata Tarifi

 

Kaşık Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • Kıvırcık Marul
  • 6 yaprak taze nane
  • 2 adet domates
  • 3 adet taze soğan
  • 1 adet soğan
  • Yarım bağ maydanoz

Sosu İçin:

  • 1 fincan zeytinyağı
  • 4 adet domates rendesi
  • Sumak
  • İsot
  • Kırmızı Toz Biber
  • Tuz
  • Kuru Nane
  • Kekik
  • Pul Biber
  • Yarım limonun suyu
  • 1 fincan nar ekşisi

Kaşık Salata Nasıl Yapılır?

  • Marul, taze nane, biber, domates, taze soğan, soğan, maydanoz istenilen incelikte doğranır ve bir kaba koyulur.
  • Sos malzemeleri başka bir kapta hazırlanır ve karıştırılır. 
  • Sos salatanın üzerine gezdirilir. Servis edilir.

Unsuz Brownie Tarifi

 

Unsuz Brownie Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr Meksika fasulyesi
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı elma suyu konsantresi̇
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • ½ çay bardağı ham kakao
  • 1 çay bardağı bitter çikolata
  • ½ çay bardağı beyaz çikolata 

Unsuz Brownie Nasıl Yapılır?

  • Meksika fasulyelerini̇ bir gece suda bekletin.
  • Bekleyen fasulyeleri̇ süzün ve yumuşayıncaya kadar haşlayın, suyunu süzün.
  • Çikolatalar dışında bütün malzemeleri̇ blenderda çekin. Hamur kıvamına gelen malzemelere çikolataları ekleyin.
  • Kare bir fırın kabını yağlayıp karışımı dökün.180 derecede 30 dakika pişirin. 

Atom Kurabiye Tarifi

 

Atom Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 adet yumurta (sarısı içine, beyazı üstüne)
  • Aldığı kadar un (beş buçuk bardak kullandım)

İç harcı:

  • 1 adet elma
  • 5-6 kuru kayısı
  • 5-6 kuru incir
  • 1 avuç dolusu kuru üzüm
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz

Atom Kurabiye Nasıl Yapılır?

  • 👩‍🍳 Tereyağ, yoğurt, sıvıyağ, yumurta sarısı karıştırılır. Un, kabartma tozu, karbonat ve vanilya eklenir ve yoğurulur.
  • Yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda hamur elde edilir.( Un kontrollü eklenmelidir, ben beş buçuk su bardağı kullandım).
  • Uygun bir tavada rendelenmiş elma, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümler, şeker kavrulur.
  • Şeker eriyip meyvelerle özdeşleşince tarçın ve ceviz eklenip karıştırılır. Ocaktan alınır. Hamurdan küçük parçalar koparılır.
  • Açılan hamurun ortasına iç harçtan koyulur ve yuvarlanarak şekillendirilir. Küçük kurabiyeler tepsiye alınır, üstlerine yumurta beyazı sürülür ve bir miktar ceviz serpilir.
  • Isıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirilir. Fırından alındığında isteğe bağlı olarak pudra şekeri serpilebilir. Afiyetle ❤️
  • 🧐 İsterseniz hamuru buzdolabı poşeti üstüne alıp, poşet ile sarın. Kenarlarına hafif bastırarak ve üstten döndürerek şekillendirin.
  • Poşetin kat izleri hamura geçecek ve incir şeklini alacaktır.

Tarhanalı Soslu Köfte Tarifi

 

Tarhanalı Soslu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı tarhana
  • 2 çorba kaşığı un
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 kepçe haşlama suyu
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Maydanoz

Tarhanalı Soslu Köfte Nasıl Yapılır?

  • 👩‍🍳 Bulgur ve tarhana kaynar su ile karıştırılır. Üstü kapatılarak 10-15 dakika suyu çekmesi beklenir. Rendelenmiş kuru soğan, un, pul biber ve tuz eklenir.
  • Yaklaşık 5 dk yoğurulur. İyi yoğurulması haşlanırken dağılmasına engel olacaktır. Misketten biraz büyük köfteler yapılır ve un serpilmiş genişçe bir tepsiye alınır.
  • Tepsi sallanarak tüm köftelerin unlanması sağlanır. Köfteler kaynar tuzlu suya koyulur ve haşlanırlar. Yaklaşık 15 dk sürecektir.
  • Suyun üstüne çıkmaya başladıklarında işlemin tamam olduğu anlaşılır. Büyükçe bir tavada zeytinyağı, tereyağı, salçalar ve baharatlar kavrulur.
  • Haşlama suyundan 2-3 kepçe aktarılır. Süzgeçli kepçe ile haşlanan köfteler tavaya alınır. Ara da sallayarak sosun her taraflarına gelmesi sağlanır.
  • Köfteler sosu çekene kadar ocakta tutulur. Sosu çeken köfteler sarımsaklı yoğurt üzerine koyulur. Üzerine maydanoz serpilerek servis edilir. Afiyetle ❤️
  • 🧐 İsterseniz sarımsaklı yoğurdu üstlerine de gezdirebilirsiniz.
  • 🧐 Bu ölçülerle görseldeki gibi iki tabak elde edebilirsiniz. 

Sezar Salata Tarifi

 

Sezar Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı küp doğranmış ekmek
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber
  • 1 demet endivyen
  • 4 parça ançuez
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay kaşığı hardal
  • Yarım çay bardağı rendelenmiş
  • Parmesan peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kiraz domates
  • 2 yemek kaşığı mayonez

Sezar Salata Nasıl Yapılır?

  • Mayonez, ançuez, sarımsak, hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi el blender’ı ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın.
  • Endivyenleri yıkayıp süzdürün. Geniş bir kaseye alın. Hazırladığınız sosu üzerine döküp iyice karıştırın.
  • Ekmekleri fırın ızgarasında kızartın. Zeytinyağını tavada ısıtıp kekik ve pul biber ekleyin. Kızarmış ekmekleri ilave edip 1-2 dakika kavurun.
  • Salatayı servis tabağına alın. Üzerine dilimlenmiş kiraz domatesleri, rendelenmiş parmesan peyniri ve ekmekleri serpiştirip servis yapın. Afiyet olsun.

Sezar Salata Sosu Nasıl Yapılır?

  • Sezar salata sosu yapılırken; 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 limon ve tuz kullanılır. İsteğe göre hardal ve worcestershire sosu da eklenebilir. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra, servis esnasında sosu salataya ilave edin. İyice özdeşleşene kadar karıştırın.

Sade olarak veya yemeklerin yanında sunabileceğiniz salata tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Garnitürler zenginleştirilen nefis rus salatası tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Bahar Pilavı Tarifi

 

Bahar Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 2 gr tarçın
  • 5 gr badem
  • 1 taze soğan
  • 5 gr kuru üzüm
  • 1 yaprak bebek pazı
  • 10 gr et bulyon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Frenk soğanı
  • Tuz

Bahar Pilavı Nasıl Yapılır?

Kolayca uygulanabilen yemek tarifleri arasında üst sıralarda. Bir tencerede suyun içine et bulyonu atıp kaynatın. Pirinci yarım saat suda bekletip içine tuz atın.

Başka bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edip 8 dakika kadar kavurun. Tarçın ve tuzu ilave edin. Et suyunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirip ocaktan alın.

Üzerine kuru üzüm, ince doğranmış pazı, badem ve kıyılmış taze soğanı ilave edip iyice karıştırın. Frenk soğanı ile süsleyip servis yapın.

Mantarlı Strogonof Tarifi

 

Mantarlı Strogonof Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo dana strogonof
  • 400 gr mantar
  • 200 gr soya filizi
  • Yarım demet taze soğan
  • 1.5 çorba kaşığı susam yağı
  • 1 çorba kaşığı susam
  • Tuz
  • Karabiber

Mantarlı Strogonof Nasıl Yapılır?

Bu özel yemeği yemek tarifleri listenize eklemeyi unutmayın. Dana strogonofları tenceyere alın. 1.5 çorba kaşığı susamyağı ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Diğer tarafta mantarları dilimleyin. Soğanı 5’er cm uzunluğunda verev doğrayın. Soya filiziyle birlikte tuz, karabiber ilave ederek harmanlayın. Hafif pişen etlere ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak tekrar 25 dakika daha pişirin. Son iki dakika kala 1 çorba kaşığı susam ilave ederek pişirme işlemini tamamlayın. Yemeği servis tabağına aktarıp biberiye ile süsleyerek servis yapın.