27 Nisan 2021 Salı

Kıymalı Kol Böreği Tarifi

 

Kıymalı Kol Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur İçin

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2,5 su bardağı su

Arasını Yağlamak İçin

  • 50 gram margarin
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ

İç Harcı İçin

  • 400 gram kadar kuzu kıyma
  • 4 tane orta boy kuru soğan
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

    Kıymalı Kol Böreği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcı için kuru soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım üzerine kıymayı ilave edip karıştırarak suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Suyunu çektikten sonra tuz ve karabiber ilave edip karıştıralım ocaktan alalım, soğumaya bırakalım.
  • Yoğurma kabına un, şeker, tuz ve instant mayayı alıp karıştıralım, üzerine sirkeyi ilave edelim suyu da yavaş yavaş kontrollü olarak ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Yoğurduğumuz hamuru hiç bekletmeden 5 parçaya bölelim, her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açalım.
  • Aralarına eritilmiş margarin ve sıvı yağı karıştırıp bolca sürelim, üzerini streç filmle örtüp 25 dakika oda sıcaklığında dinlendirelim.
  • Sürenin sonunda streç filmi açalım, tezgahın üzerini sıvı yağ ile yağlayalım, (hamur tezgaha yapışmadan kolayca açılması için) bir tanesini yağlanmış tezgaha alıp en ortadan kenara doğru hafifçe çekerek açalım.
  • İstediğimiz inceliğe geldiğinde iç harcı hamurun her yerine gelecek şekilde yayalım yavaş yavaş rulo yapalım, rulonun iki ucunu hamurun ortasına doğru çekelim, tekrar iki ucu çekerek ruloya şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim, diğer bezeleri de bitene kadar aynı şekilde yapalım fırın tepsisine dizelim.
  • Üzeri için yumurtayı kırıp çırpalım pekmez ilave edip iyice çırpalım ve böreklerin üzerine bolca sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180-190 derecelik fırında pişirelim, pişen böreği fırından çıkarıp istediğimiz gibi keselim.
  • Çıtır çıtır kıymalı böreğimizi fazla bekletmeden servise hazırlayalım 🌹 afiyet olsun 🌹.
  • Not: İç harcı kesinlikle soğuk olmalı aksi halde hamuru yumuşatıp yapışmasına sebep olabilir.


Peri Bacaları Börek Tarifi

 

Peri Bacaları Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 böreklik yufka

Sosu İçin

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt

Arası İçin

  • 100 gram beyaz peynir
  • 15-20 yaprak ıspanak

    Peri Bacaları Börek Tarifi Yapılışı

  • Ispanak yıkanıp temizlendikten sonra incecik doğranır 1 çay kaşığı tuz ile hafifçe ovulur peynirle karıştırılır.
  • Yufkaya sostan fırça ile sürülür yarım ay şeklinde bir tarafı diğer tarafa katlanır sostan sürülür.
  • Üç parmak aralıklı olarak uzun şeritler halinde kesilir.
  • Bir ucuna peynir ıspanak yeterince konur muska şeklinde sarılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dik dik gelişigüzel dizilir üzerine sos dökülür fırça ile de ayrıca sürülür bol susam serpilir.
  • 185-190 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar kontrollü kızarıncaya dek pişirilir.

Patatesli Taze Fasulye Yemeği Tarifi

 

Patatesli Taze Fasulye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo taze fasulye
  • 1 tane orta boy patates
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 4 tane orta boy domates
  • Sıvıyağ ve tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • İsteğe göre pul biber

    Patatesli Taze Fasulye Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Kuru soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım üzerine salçayı ilave edip karıştıralım ve 1 dakika kavuralım.
  • Üzerine doğranmış domatesi ilave edip karıştıralım, ardından küp doğranmış patates ve yarım parmak büyüklüğünde doğranmış taze fasulyeyi tuz ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • Fasulyelerin rengi değişip domatesler de suyunu çekene kadar kavurma işlemine devam edelim.
  • Üzerini kaplayacak kadar sıcak su ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatıp düdüğü dik konumda olacak şekilde kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise düdüğü yatık konuma getirerek kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirelim.
  • Süre sonunda düdüklü tencerenin düdüğünü tekrar dik konuma getirerek içindeki havanın çıkmasını sağlayalım yemeğimizin pişip pişmediğini kontrol edelim pişmediyse biraz daha pişirelim.
  • Pişmiş ise yaklaşık 7-8 dakika kadar kapağı açık şekilde orta ateşte kaynatalım ve yemeğimiz hazır, servise hazırlayalım. 🌹 afiyet olsun 🌹.

Gelin Pastası Tarifi

 

Gelin Pastası Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım paket hamur kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilya

Islatmak İçin

  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Kreması İçin

  • 2,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket şekerli vanilin

Üzeri İçin

  • Hindistancevizi
  • Kivi

    Gelin Pastası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle pastamızın kekini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları kırıp toz şeker ile köpük olana kadar çırpıyoruz.
  • Ardından unu eleyip hamur kabartma tozu ve şekerli vanilini de ekleyip spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Yağlamış olduğumuz bir borcama kek harcımızı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika kontrollü olarak pişiriyoruz.
  • Bu esnada kremasını hazırlamaya geçiyoruz. Bunun için bir tencereye süt, toz şeker, nişasta ve unu koyup iyice karıştırıyoruz.
  • Ocağa alıp kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca tereyağ ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz.
  • Bir taşım daha pişirdikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Kekimizi kürdan kontrolü ile test ettikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine kürdan ile delikler açıyoruz. Bir kasede süt ve toz şekeri koyup karıştırıyoruz.
  • Bu sosu kekimizin üzerine gezdiriyoruz. Ardından hazırlamış olduğumuz kremayı da güzelce yayarak döküyoruz.
  • Dilerseniz orijinal tarifinde olduğu gibi kremasına toz krem şanti ilave edebilirsiniz. Ben pek fazla sevmediğim için kullanmamayı tercih ediyorum.
  • Pastamızı buzdolabında yaklaşık 4-5 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen pastamızın üzerini bol hindistancevizi ve kivi dilimleri ile süslüyoruz. Uygun bir servis tabağına aldığımız gelin pastasını dilediğiniz zaman servis yapabilirsiniz, afiyet olsun🍰.

Nefis Bol Çikolatalı Vişneli Browni Tarifi

 

Nefis Bol Çikolatalı Vişneli Browni Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 150 gram tereyağı
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ceviz ( tercihen)
  • 75 gram bitter çikolata
  • (ben yoğun bitter tadı sevdiğim için sütlü çikolata kullanmadım ama bitter sevmeyenler sütlü çikolata ile muhakkak karıştırsın )
  • 75 gram sütlü çikolata

Üzeri için;

  • 1 paket beyaz çikolata ( tercihen)
  • 1 su bardağı vişne
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz ( tercihen) ( elinizlede cevizi parçalayabilirsiniz. )

    Nefis Bol Çikolatalı Vişneli Browni Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tereyağı yakılmadan eritilir.
  • Eritilen tereyağının içerisine çikolatalar eklenir ve parçacık kalmayacak şekilde homojen (sıvı) hale getirilir.
  • Bir kapta 3 yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır.
  • Tuz eklenir ( tuzu, yumurta kokusu olmasın diye ekliyoruz).
  • Daha sonra erittiğimiz çikolatayı çırptığımız yumurtanın içerisine ekleyip tekrar çırpıyoruz.
  • Un, vanilya ve cevizi ekleyip bir miktar daha çırpıyoruz ( bu aşamada, fazla çırpmamak şartı ile ).
  • Kare borcama ( elinizde bulunan herhangi bi borcamda olur) yağlı kağıdı yerleştiriyoruz.
  • Browni harcımızı içerisine döküyoruz.
  • Spatula yardımı ile düzeltiyoruz.
  • Üzerine çekirdeksiz vişnemizi ve parça cevizlerimizi düzenli şekilde diziyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dk pişiriyoruz. Benim fırınım çabuk pişirdiği için 10 dk yeterli geldi siz fırınınıza göre zamanını ayarlayabilirsiniz.
  • Tavsiyem, katı bir browni olsun istemezseniz az pişirmekte yarar var fakat derseniz ki içi biraz ıslak olsun ama pişsin biraz daha fazla pişirebilirsiniz.

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi

 

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram tereyağı
  • 1 buçuk çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 adet limon kabuğu rendesi veya
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 buçuk su bardağı un (2 den sonrası kontrollü olmalı)

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Cevizli Ay Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbetimizi yapalım soğumaya bırakalım.
  • Tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğuralım, yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamuru yağlı kağıt üzerinde merdane ile açalım.
  • Çay bardağı ile ay şekli verelim.
  • Üstüne yumurta sarısı sürelim.
  • 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Not: tatlımız sıcak şerbetimiz soğuk olmalı.
  • Servis esnasında üzerini süslemek sizin tercihinize kalmış ben ceviz ile süsledim. Afiyet olsun 🤗😍.

Fırında Sebzeli Güveç (Kızartmadan) Tarifi

 

Fırında Sebzeli Güveç (Kızartmadan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet patates
  • 3 adet havuç
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı domates biber karışık salça
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Fırında Sebzeli Güveç (Kızartmadan) Tarifi Yapılışı

  • Patates, havuç ve patlıcanları küp küp doğruyoruz.
  • Patlıcanları tuzlu suda 15-20 dakika bekletiyoruz ki acısı çıksın.
  • Yeşil ve kırmızı biberleri julyen şeklinde doğruyoruz.
  • Fırın tepsisine tüm sebzeleri alıyoruz.
  • Üzerine çok az yağ ve tuz ilave ederek fırınlıyoruz.
  • Bu sırada etleri düdüklü tencerede yarım saat haşlıyoruz.
  • Bir tencerede önce soğanları kavuruyor, üzerine salça ve haşlanmış etleri alıyoruz, kavurup üzerine fırınlanmış sebzeleri ve sıcak su ilavesi yapıyoruz.
  • Bu aşamada isterseniz fırında isterseniz ocakta bir iki taşım kaynatıyoruz.
  • Afiyetler olsun🎈.

İnegöl Köfte Tarifi

 

İnegöl Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram kıyma (Dana kıyma kullandım orta yağlı)
  • 1 orta boy soğan (Rendelenmiş ve suyu sıkılmış)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 2 çay kaşığı kimyon (Tepeleme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı galeta unu

    İnegöl Köfte Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle bu tarifi yapacaksak kıyma baharatlarla beraber en az 4-5 saat buzdolabında dinlenmeli. Dinlenen kıyma çok daha lezzetli ve yumuşak oluyor püf noktası budur.
  • Kıyma, limon suyu, kimyon, karabiber, karbonat ve tuzu bir kaba alalım ve 10 dk. Yoğuralım.
  • Daha sonra üzerini streçleyip buzdolabında 4-5 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen kıymaya rendelenmiş ve suyu atılmış sadece posası olacak şekilde soğanı ekliyoruz.
  • Galeta unu ve rendelenmiş sarımsağı da ekleyip 15 dk iyice yoğuruyoruz.
  • İnce uzun olacak şekilde şekil veriyoruz ve tavada çok çok az yağda kızartıyoruz.
  • Ben döküm tavada yaptığım için yağ vs. Kullanmadım tıpkı dışarda yediğimiz o yumuşacık ve lezzetli köfteler var ya onlar gibi bir akşam yemeğim oldu♥️ mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum köfte yaparken tereddütleriniz oluyorsa bu tarif tam size göre. Ben yanında bulgur pilavı közlenmiş biber domates tercih ettim. Afiyet olsun 😋.

Kaydet Butonunu Çöktürecek Açma Tarifi

 

Kaydet Butonunu Çöktürecek Açma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 yumurta akı (Sarısı üzerine)
  • Aldığı kadar un

Açmak için

  • 50 gram kadar margarin veya tereyağ

Üzeri için

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Dilerseniz içine herhangi bir harç koyabilirsiniz ben sade yaptım

    Kaydet Butonunu Çöktürecek Açma Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına un maya ve tuzu alıp karıştırın.
  • Ortasını havuz yapıp yumurta akı sıvı yağ ve ılık süt karışımını döküp ele yapışmayan kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
  • Mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanınca mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıp üzerine 1 çay kaşığı yağ koyun.
  • Yağla birlikte bezeleri elinizle tabak büyüklüğünde büyütüp, orta kısımlarına şeritler halinde çizikler atın.
  • Daha sonra yuvarlayıp açma şekli verin.
  • Üzeri için karışımı hazırlayın.
  • Yumurta sarısı ve yağı karıştırıp üzerine sürün.
  • Ardından üzerine çörekotu ve susam serpin.
  • Hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  • 20 dakika kadar tepsi mayası yaptırıp 180°c önceden ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

Yılın Tatlısı Soğuk Baklava Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (800g)
  • 150g tereyağı
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı sıvı yağ (1 çay bardağından biraz az)

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt

Arası için;

  • 1 kase iri çekilmiş fıstık (dilerseniz fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz)

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı süt tozu

Not: Kakaonun yoğun tadını kırmak için süt tozu ekledim, biraz tatlı olabilir ama pudra şekeri kullanabilirsiniz. Nesquik kullanılan tariflere de denk geldim. Ya da doğruca üzerine bol çikolata rendesi serpebilirsiniz.    

Yapılışı

  1. Tatlımızın ilk olarak şerbetini hazırlayalım. Bunun için tenceremize şeker ve suyu alarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  2. Ardından küçük bir sos tavasına ya da küçük bir tencereye tereyağımızı alalım ve eritelim. Yağımız erirken üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım.
  3. Yağımız eridikten sonra ocaktan alalım ve üzerine sıvı yağımızı ekleyerek karıştıralım.
  4. Baklava yufkamızı tezgaha alalım, kullanacağımız fırın kabımızı yufkamızın kenar kısmına yerleştirerek etrafından bıçak ile keselim. Ben bu tarifte küçük boy yuvarlak borcam kullandım (27cm).
  5. Baklavamın çok kalın olmasını istemediğim için kenarda kalan baklava yufkasını kestim ve daha sonra başka bir tarifte kullanmak için hava almayacak şekilde paketleyerek kaldırdım (fotoğraflarda ve videoda daha net olarak görebilirsiniz)
  6. Ardından daire şeklindeki yufkaların kenarlarında kalan kısımları da aralara yerleştirmek aldım. Bu aşamada baklava yufkalarınızın kurumaması için yufkalarınızı temiz bir örtü arasında tutmalısınız.
  7. Daire şeklindeki yufkalarımızı alt ve üstte kullanmak için eşit olacak şekilde ayıralım.
  8. Fırın tepsimizin tabanına yağ karışımımızdan 1 kaşık kadar alalım ve fırça ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
  9. Daha sonra 1 tane bütün yufkamızdan yerleştirelim.  Üzerine kenarlarda kalan parçalardan da bir kaç yaprak yerleştirelim. Ve 1 kaşık daha yağ gezdirelim.
  10. Tekrar daire şeklindeki yufkamızdan yerleştirelim. Üzerine parçalı yufkalardan yerleştirerek üzerine bir kaşık yağ gezdirelim.
  11. Bu şekilde yufkaların yarısını tepsimize üst üste sıralayalım (Son 2 katta bütün yufka parçalarından yerleştirelim.)
  12. Ardından baklavamızın ara malzemesini yerleştirelim. Ben iri çekilmiş fıstık kullandım siz dilerseniz fındık ya da cevizde kullanabilirsiniz.
  13.  Bu aşamada fırınımızı alt üst fansız ayarda 170°C’de ısınmaya bırakalım.
  14. Fıstıklarımızı yerleştirdikten sonra üst için ayırdığımız yufkalarımızı üst üste, aralarına yağ dökerek aynı şekilde sıralamaya devam edelim.
  15. Yufkaları yerleştirme işlemi bittikten sonra kenardan taşan kısımlar varsa bıçak ile keselim ve yağımızdan sürelim.
  16. Hazırladığımız baklavamızı dilediğimiz boyutta keselim.
  17. Baklavamızı 170°C fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişmeye bırakalım. Ben 1 saat 10 dakika kadar pişirdim, fırına göre değişir bu süre, acele etmeden güzelce pişmesini bekleyin.
  18. Baklavamız pişerken biz de şerbetimizin sütünü ekleyelim ve karıştırarak bekletelim.
  19. Kızaran baklavamızı fırından alalım ve ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletelim.
  20. Soğuyan baklavamızın üzerine şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirelim. Şerbeti çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim.
  21. Sıra geldi baklavamızın üzerini süslemeye. Ben kakaoyu süt tozu ile karıştırarak açtım. Ardından süzgeç yardımı ile baklavanın her yerini bu karışımla kapladım. Buzdolabında dinlendirdiğimiz soğuk baklavamız hazır.
  22. Üzerini toz fıstıkla ve çikolata rendesi ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.