Kıymalı Kol Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamur İçin
- 5 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2,5 su bardağı su
Arasını Yağlamak İçin
- 50 gram margarin
- Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
İç Harcı İçin
- 400 gram kadar kuzu kıyma
- 4 tane orta boy kuru soğan
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
Kıymalı Kol Böreği Tarifi Yapılışı
- Öncelikle iç harcı için kuru soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım üzerine kıymayı ilave edip karıştırarak suyunu çekene kadar kavuralım.
- Suyunu çektikten sonra tuz ve karabiber ilave edip karıştıralım ocaktan alalım, soğumaya bırakalım.
- Yoğurma kabına un, şeker, tuz ve instant mayayı alıp karıştıralım, üzerine sirkeyi ilave edelim suyu da yavaş yavaş kontrollü olarak ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
- Yoğurduğumuz hamuru hiç bekletmeden 5 parçaya bölelim, her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açalım.
- Aralarına eritilmiş margarin ve sıvı yağı karıştırıp bolca sürelim, üzerini streç filmle örtüp 25 dakika oda sıcaklığında dinlendirelim.
- Sürenin sonunda streç filmi açalım, tezgahın üzerini sıvı yağ ile yağlayalım, (hamur tezgaha yapışmadan kolayca açılması için) bir tanesini yağlanmış tezgaha alıp en ortadan kenara doğru hafifçe çekerek açalım.
- İstediğimiz inceliğe geldiğinde iç harcı hamurun her yerine gelecek şekilde yayalım yavaş yavaş rulo yapalım, rulonun iki ucunu hamurun ortasına doğru çekelim, tekrar iki ucu çekerek ruloya şekil verelim.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim, diğer bezeleri de bitene kadar aynı şekilde yapalım fırın tepsisine dizelim.
- Üzeri için yumurtayı kırıp çırpalım pekmez ilave edip iyice çırpalım ve böreklerin üzerine bolca sürelim.
- Önceden ısıtılmış 180-190 derecelik fırında pişirelim, pişen böreği fırından çıkarıp istediğimiz gibi keselim.
- Çıtır çıtır kıymalı böreğimizi fazla bekletmeden servise hazırlayalım 🌹 afiyet olsun 🌹.
Not: İç harcı kesinlikle soğuk olmalı aksi halde hamuru yumuşatıp yapışmasına sebep olabilir.