4 Mayıs 2021 Salı

Görseli Ve Lezzeti Şahane Tam Kıvamında Enfes Şekerpare Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram pastacılık margarini veya tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • .

Şerbeti  için

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Antep fıstığı

    Yapılışı

  • Yoğurma kabına yağ ve yumurtayı koyup biraz karıştıralım. İrmik, pudra şekeri,  vanilya ilave edip hepsini iyice karıştıralım.
  • Kabartma tozu ve aldığı kadar un ile ele yapışmayan yumuşak hamur yoğuralım. Ben 4 su bardağı un kullandım (yuvarlak veya oval şekil verelim).
  • Ben oval şekil verdim, üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizik yapalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Bu arada şerbeti kaynatalım. Şekeri ve suyu tencereye alalım.
  • Şeker eriyene kadar karıştırıp ocağa alalım bir dilim limon ilave edelim.
  • Kaynamaya başlayınca biraz ocağı kısıp orta ateşte 10 dakika kaynatıp ocaktan alalım.
  • Tatlının hepsini şerbetleyeceksek yağlı kağıt koymadan pişirelim. (malûm iftarlarda kalabalık olamadığımız için ben bir kısmını şerbetledim. Kalanını kuru olarak ayırdım. ).
  • Tatlımız piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca ılık şerbeti dökelim. 5-6 saat çekmesi için bekletelim.
  • Üzerini yeşil fıstıkla servis edelim. Afiyet olsun.

Rulo Tavuk Sarma Tarifi

 

Rulo Tavuk Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet tavuk göğsü ince dövülmüş ( kişi sayısına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  • 5 adet yaprak peynir
  • 1 adet orta boy domates
  • Yeterince.
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Kızartmak için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Sosu için

  • 1 su bardağı domates sosu
  • Yarım su bardağı su
  • Kış için hazırlamış olduğum domates sosu kullandım.
  • Yeterince tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Üzerine için

  • Yeterince kaşar peyniri

    Rulo Tavuk Sarma Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ince dövülmüş tavuk göğüslerini tezgaha serip yeterince tuz karabiber ve pul biber serpiştirelim.
  • Yaprak peynirleri üzerine koyalım beşe böldüğümüz domatesleri birer dilim peynirlerin üzerine koyup rulo şeklinde güzelce sarıp bir kürdan yardımıyla tutturalım.
  • Bir tavanın içerisine tereyağ alıp tavukları yerleştirin.
  • Orta ateşte tavanın kapağını kapatarak önlü arkalı güzelce kızartalım.
  • Domates sosumuzu bir tavanın içerisinde hafif kavurup baharatlarını ve suyunu ilave edip bir taşım kaynayınca kızaran tavukların üzerine döküp kapağı kapalı 10 dakika kadar pişirin.
  • Daha sonra pişen tavukların üzerine kaşar koyup kapağını kapatın peynir eriyene kadar pişirin.
  • Son olarak önceden ısıtmış olduğunuz fırına sürüp 10 dakika kadar daha pişirip sıcak sıcak servis edebilirsiniz afiyet olsun hanımlar 😋😋😋.

Fırında Soslu Patates Dilimleri Tarifi

 

Fırında Soslu Patates Dilimleri Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet patates

Sosu için;

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • tuz

    Fırında Soslu Patates Dilimleri Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patatesleri soyarak yıkayalım.
  • Elma dilimi şeklinde doğrayalım.
  • Sos malzemelerinin tamamını derince bir kaba alarak karıştıralım.
  • Daha sonra patatesleri sosa ilave ederek, tamamen sosa bulanmalarını sağlayalım.
  • Hazırladığımız soslu patatesleri fırın tepsisine boşaltalım.
  • 200 derece fırında patatesler yumuşayıp, üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Et yemeklerinin yanına çok yakışacaktır, deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun.

Tam Kıvamında Sütlaç Tarifi

 

Tam Kıvamında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 litre süt
  • 1 su bardağı pirinç(2 bardak su)
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 kaşık nişasta (açmak için 1 2 kaşık su)

Süslemek için;

  • Tarçın

    Tam Kıvamında Sütlaç Tarifi Yapılışı

  • Geleneksel lezzetlerimizden olan sütlaç yapalım. Öncelikle pirincimizi 2 bardak su ile orta ateşte kaynatalım.
  • Yumuşayınca 2. 5 litre sütümüzü ekleyip arada karıştırarak kaynamasını sağlayalım.
  • Kaynayınca şekerimizi ekleyelim yine arada karıştırarak 45 dakika kadar orta ateşte kaynatalım 💥
  • Sütlaç yeterince kaynarsa kıvamı daha iyi olacaktır.
  • Daha sonra 1. 5 kaşık nişastayı su ile açalım ve karıştırarak sütlaca ekleyelim bir paket vanilyayı da katıp ocağın altını kapatalım ve kaselere paylaştıralım. Verdiğim ölçüden 10 12 orta boy kase sütlaç çıkacaktır.
  • Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi

 

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

  •  125 g tereyağı (isteğe göre margarin ile de karıştırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 lt süt
  • 1 paket vanilya

    Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tenceremize tereyağımızı alalım ve kısık ateşte yağımızı eritelim.
  • Yağımız eridikten sonra üzerine unu ilave edelim ve kokusu çıkana kadar yaklaşık 4-5 dakika karıştırarak kavuralım.
  • Unumuzu tel çırpıcı ile karıştırırken bir yandan üzerine sütü ekleyelim. Burada mutlaka ununuzu karıştırmalısınız aksi halde topaklanma olabilir.
  • Üzerine şekeri ilave ederek muhallebimiz kıvam alıp koyulaşana kadar karıştıralım.
  • Koyulaşan muhallebimizi ocaktan alalım, sonrasında vanilya ilave ederek 3-4 dakika mikserle çırpalım.
  • Hazırladığımız muhallebimizi 22 cm boyutlarındaki ıslattığımız borcama dökerek üzerini bir spatula yardımı ile düzeltelim. Oda  sıcaklığına gelmesi için bekletelim.
  • Oda ısısına geldikten sonra üzerini streçleyelim, buzdolabında 2-3 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen tatlımızı dolaptan alalım, yanlarına bastırarak havasını çıkartalım ve servis tabağına ters çevirerek çıkartalım.
  • Üzerini arzuya göre tarçın, hindistan cevizi veya file antep fıstığı ile süsleyelim. Ben pişirme kağıdından ince şeritler kestim, tatlının enine gelecek şekilde üzerine yerleştirdim. Ardından her yerini kapatacak şekilde üzerine tarçın serptim ve şeritlerimi dikkatli bir şekilde çıkarttım.
  • Sonrasında tekrar kestiğimi pişirme kağıtlarını tatlının boyuna doğru aralıklı olarak yerleştirdim ve tarçın döktükten sonra dikkatlice çıkarttım ve çok hoş bir görüntü elde ettim. Ancak siz dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

3 Mayıs 2021 Pazartesi

Tavuk Suyuna Sebze Çorbası Tarifi

 

Tavuk Suyuna Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı margarin
  • Yarım tavuk göğüs eti
  • 1 havuç
  • 1 kabak
  • 1 patates
  • 1 domates
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • 6 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber

Tavuk Suyuna Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

6 bardak suyu tencereye alın. Tavuk etini ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuk etini kevgirle ayrı bir tabağa alıp tel tel ayırın.
Havuç, kabak, domates ve patatesi temizleyip küp küp doğrayın. Kaynamakta olan tavuk suyuna sebzeleri ve margarini ekleyin. Sebzeler iyice yumuşayınca tavuk etini ilave edip tuz ve karabiberi serpin. 5 dakika sonra ateşten alıp servis yapın.

Afiyet olsun.

Fırında Bebek Patates Tarifi

 

Fırında Bebek Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg bebek patates
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 10 diş arpacık soğan
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • 1 dal taze biberiye
  • 1 kaşık tereyağı 

Fırında Bebek Patates Nasıl Yapılır?

  • Bebek patatesleri bütün bir şekilde fırın tepsisine alalım.
  • Arpacık soğanları soyalım ve bütün bir şekilde patates olan tepsiye alalım.
  • Sarımsakların yarısını ezelim ve patatesleri sarımsak zeytinyağı tuz ve karabiberle harmanlayıp önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra patatesleri ikiye bölerek tüm sebzeleri tavaya alalım tereyağı ve biberiye yaprakları ve kalan 2 diş ezilmiş sarımsakla beraber tavada çevirelim ve sıcak servis edelim. Afiyet olsun.

Fırında Cherry Domates Salatası Tarifi

 

Fırında Cherry Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr çeri domates
  • 3 dal taze soğan
  • 20 gr dolmalık fıstık
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Taze nane 
  • 1 dal taze biberiye
  • Rendelenmiş parmesan peyniri 

Fırında Cherry Domates Salatası Nasıl Yapılır?

  • Çeri domatesler ikiye bölünerek fırın tepsisine alınır. Taze soğanların beyaz kısımları istenilen şekilde doğranır.
  • Biberiye yaprakları tuz karabiber ve zeytinyağı ile domateslerin dağılmamasına dikkat edilerek harmanlanır.
  • 180 C ısıtılmış fırında 7 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğuması beklenir ve içerisine taze soğan taze nane ve kavrulmuş küner içi eklenerek servis edilir.
  • Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri salatanızı daha da lezzetlendirecektir. Afiyet olsun.

Mantar Sote Tarifi

 

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg mantar (istiridye mantarı tercih edebilirsiniz)
  • 50 gr tereyağı
  • 2 dal frenk soğanı ya da taze soğan
  • 3-4 dal maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz 
  • Karabiber 

Mantar Sote Nasıl Yapılır?

  • Mantarların temizlendiğinden emin olun. Taze otları ince kıyın.
  • Bir tavaya tereyağını alın ve eritin. Artından mantarları atın ve suyunu kaybetmeden pişmesini sağlayın.
  • Önce suyunu çekecek ardından yağı kalıncaya dek soteleme işlemine devam edin ardından taze baharatları ve tuz ve karabiberi ekleyerek tavadan alın. Afiyet olsun.

1 Porsiyon Mantar Sote Kaç Kalori?

  • Bir porsiyon mantar sote, ortalama 190 kalori değerindedir. 

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Tarifi

 

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket güllaç yaprağı (12 yaprak)
  • 2 litre süt
  • 400 gr şeker
  • 100 gr. beyaz çikolata
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu
  • 500 gr çilek
  • 500 gr frambuaz
  • 100 gr toz fıstık

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütü ve şekeri kaynatıp sonra çikolatamızı ilave ediyoruz.
  • Süt, şeker ve çikolata karışımlı şerbeti soğuması için oda sıcaklığında bekletiyoruz.
  • Şerbet eli yakmayacak seviyeye geldiğinde, kullanıma hazır demektir.
  • Güllaç yapraklarımızı ayrı bir kapta şerbetle ıslatıp borcama diziyoruz.
  • Yaprakların yarısını şerbetleyip borcama dizdikten sonra, arasına dilimlenmiş çilek, frambuaz ve fıstık koyuyoruz.
  • Tekrar geri kalan güllaç yapraklarını ıslatıp aynı şekilde borcama diziyoruz.
  • Kalan sütü, güllaç yapraklarına yedirerek döküyoruz.
  • Dinlenen güllacı süsleyerek porsiyonlarına ayırıyoruz. Afiyet olsun.

Beyaz Çikolatalı Güllaç Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Şerbet kesinlikle ne çok soğuk, ne de kaynar olmalı. Eli yakmayacak sıcaklıkta olması gerekir.
  • Eğer şerbet soğuk olursa tatlımız kabarmaz, eğer çok sıcak olursa tatlımız hamur kıvamına gelir.
  • Güllaç yapraklarını borcama dizerken ara katlarına mutlaka süt gezdirin. Bu sayede daha iyi kabaracaktır.
  • Tatlıyı hazırladıktan sonra en az 1 saat dinlendirin.
  • Verilen ölçülerden 12 kişilik beyaz çikolatalı güllaç hazırlayabilirsiniz.

Çömlek Kebabı Tarifi

 

Çömlek Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Kebabı yapmak çömlek ya da testi
  • 1 kg kuzu kuş başı doğranmış, kuzu kol tercih edebilirsiniz. 
  • 200 gram kuyruk yağı
  • 4 adet domates
  • 5 adet sivri biber
  • 20 adet arpacık soğan
  • 1 baş sarımsak 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Kimyon
  • Ağzını kapatmak için kullanılacak hamur için
  • 200 gr un 
  • Su

Çömlek Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Orijinalinde kömür ateşinde pişmekte ya da tandırlarda pişmektedir. Ancak sizin böyle bir imkanınız yoksa yüksek ısıdaki fırında da pişirebilirsiniz.
  • Çömleğin içerisine sırası ile sıvıyağ, kuyruk yağı et, sebzeler domates konulur en üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesler yerleştirilir ve kalan kuyruk yağı tereyağı ve baharatlar da eklenerek ağzı sıkıca kapatılır.
  • Ağzını kapatmak için hamur hazırlanır ve hamurla kapatılır. Hamurun ortası hava alması için delinir.
  • Çömlek kebabı hazır olduğunda köz üzerine ya da fırına verilir ve yaklaşık 3 saat pişirilir. Ardından sıcakken çömlek kırılarak servis edilir. Afiyet olsun.

Çömlek Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çömlek kebabında kuzu eti kullanmanız lezzeti arttıracaktır. 
  • İçerisine biber soğan domates gibi sebzeleri arttırabileceğiniz gibi çeşitli sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
  • Etleri çömleğe koymadan marine etmekte fayda var. Böylece hem daha lezzetli olacak, hem de daha çabuk pişecektir. 
  • Kuzu eti marine edilirken bir miktar süt eti daha çabuk yumuşatacaktır. 
  • Közde yapılacaksa testi köze gömülür ve ısıtılır. Köz sürekli desteklenerek ısıyı kaybetmemesi sağlanır.
  • Etlerinizin sert kalmasından endişeleniyorsanız ön haşlama işlemi yaparak daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çömleğin ağzı hamurla kaplanmadan önce bezle de kapatılmalıdır. Ardından hamurla kapatılmalı ve hava alıp daha iyi pişmesi için hamurun ortası delinmelidir. 
  • Çömlek içindeki tüm malzemelerin eşit bir şekilde pişmesi için ara ara sallanmalıdır ve ateş kontrol edilerek pişirilmelidir.
  • Dilerseniz evde fırında yüksek derecede de pişirebilirsiniz.
  • Hamur piştiğinde kebapta pişmiş sayılabilir. Pişme derecesini hamura bakarak anlayabilirsiniz. 

Kırmızı Soğanlı Meksikan Salatası Tarifi

 

Kırmızı Soğanlı Meksikan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 buçuk su bardağı taze veya dondurulmuş mısır taneleri
  • 2 su bardağı ikiye bölünmüş üzüm veya çeri domates
  • 1 su bardağı ufalanmış feta peyniri
  • 2 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş
  • Tat vermek için tuz, karabiber ve şeker
  • Lime limon
  • 1 adet kırmızı soğan

Sos için:

  • 1 çorba kaşığı taze rendelenmiş misket limonu kabuğu (sıkmadan önce misket limonu rendeleyin)
  • 1 yemek kaşığı sirkesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak (yaklaşık 3 diş sarımsak) 

Kırmızı Soğanlı Meksikan Salatası Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağını orta ateşte ısıtın.
  • Mısırı karıştırın ve ara sıra karıştırarak/fırlatarak 3-5 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Mısırı hafifçe soğutun ve bir kenara koyun. Misket limonu kabuğu rendesi, limon suyu, sirke, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve sarımsağı küçük bir kapta çırpın.
  • Orta boy bir kapta domates, küp doğranmış kırmızı soğan, peynir, kişniş ve mısırı karıştırın.
  • Salatayı salata sosu ile karıştırın ve tuz, karabiber ve şeker ile tatlandırın. Afiyet olsun.

Mülayim Çorbası (Tadı Muhteşem) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 iri diş sarımsak
  • 6 bardak su veya tavuk suyu (200 ml)
  • Çay kaşığının ucuyla zerdeçal
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırabilirsiniz😉)

Terbiyesi için :

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Çeyrek limon suyu

Üzeri için :

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Yapılışı

  • Tenceremize tereyağını ve zeytinyağını alıp tereyağı eridikten sonra unumuzu ilave edelim ve hafif kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine iyice ezilmiş sarımsağı ilave edip güzelce kavuralım ve üzerine suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.
  • Piştikten sonra blendırdan çekelim. (üzerinde oluşan köpüğü almayı unutmayalım😉).
  • Ben sarmısakların ağza gelmesini istemediğim için blendırdan geçiriyorum 😉.
  • Terbiye malzemelerini birleştirip güzelce çırpalım.
  • Çorbadan 2 kepçe alıp ılıştıralım bir süzgeç ( ben her zaman süzgeç kullanmayı tercih ediyorum pürüzsüz olsun diye😉) yardımıyla yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştıralım.
  • Kaynadıktan sonra tuzunu (terbiyeli çorbalardaki tuz hep en son eklenir ki kesilme olmasın 😉) ilave edelim bir taşım daha kaynatalım.
  • Tereyağını kızdıralım ve nanesini ekleyip ister çorbamızın içine isterseniz servis esnasında üzerine gezdirin. Sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun🤗.