2 Ağustos 2021 Pazartesi

Patlıcandan Lazanya Tarifi

 

Malzemeler

Kıymalı Harcı İçin:

  • 2yemek kaşığısıvı yağ
  • 200gramaz yağlı dana kıyma
  • 2dişezilmiş sarımsak
  • 1su bardağıdomates püresi
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1avuçtaze fesleğen(doğranmış)
  • 1/2çay kaşığıkarabiber

Beşamel Sos İçin:

  • 1,5yemek kaşığıtereyağı
  • 1yemek kaşığısıvı yağ
  • 2yemek kaşığıun
  • 1,5su bardağısüt
  • 1/2çay kaşığımuskat cevizi rendesi

Patlıcan Lazanya İçin:

  • 3adetpatlıcan(dilimlenmiş, tuzlu suda bekletilmiş)
  • 1/2çay bardağızeytinyağı
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1su bardağırendelenmiş mozzarella peyniri     

    atlıcandan Lazanya Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Tavada sıvı yağ ile birlikte kıymayı suyunu salıp çekene dek kavurun. Ardından sarımsak ve domates püresini ekleyip pişirmeye devam edin.
      patlicandan-lazanya-2
    2. Harcı tuz, fesleğen ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın.
      patlicandan-lazanya-3
    3. Beşamel sos için yağlarla birlikte unu kokusu çıkana dek kavurun. Ardından üzerine süt ilave edip, sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Tuz ve muskat cevizi rendesi ile tatlandırın.
      patlicandan-lazanya-6
    4. Dilimleyip tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları havlu kağıt ile kurulayın. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizip 190 derece fırında 10 dakika pişirin.
      patlicandan-lazanya-7
    5. Fırından çıkan patlıcanlardan kalıbınızın büyüklüğüne göre taban kısmına birkaç tane dizin ve üzerini beşamel sos ile kaplayın.
      patlicandan-lazanya-8
    6. Üzerine domates sos ve mozzarella peyniri serpiştirip bu şekilde devam ederek kalıbı doldurun. En son üzerine beşamel ve mozzarella peyniri serpiştirin.
      patlicandan-lazanya-11
    7. Patlıcandan lazanyayı 190 derece fırında 25 dakika pişirin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyip servis edin. Afiyet olsun!
  •  

Kremasız Mantar Soslu Tavuk Tarifi

 

Kremasız Mantar Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk pirzola veya tavuk bonfile (Ben pirzola kullandım)

Marine İçin

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Sosu İçin

  • 2.5 su bardağı süt  (Bardak ölçüsü 200ml)
  • 2 silme yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 12 adet mantar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 avuç maydanoz
  • Tuz

    Kremasız Mantar Soslu Tavuk Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tavuk pirzolaları derin bir kaseye alıp üzerine kırmızı toz biber, karabiber, zeytinyağı, kekik ve tuz ilave ederek karıştırdım.
  • Daha sonra tavukları marine olmaları için 1-2 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bıraktım. (1 gece önceden buzdolabına bırakırsanız daha lezzetli olur)
  • Marinasyon işlemi bittikten sonra tavukları kızdırdığım tavada, her iki yüzünü de çevirerek kızarttım. Sos için ayrı bir tava içerisine zeytinyağı alıp üzerine piyazlık doğranan soğanı ve sarımsağı ekleyerek hafifçe soteledim.
  • Doğradığım mantarları da ekleyip birlikte sotelemeye devam ettim. Bu arada sütün içerisine nişasta ekleyip karıştırdım.
  • Güzelce sotelenen mantar ve soğanların üzerine bu karışımı gezdirdim. Karabiber kırmızı biber ve tuzu da ekleyip karıştırdıktan sonra defne yapraklarını ekleyip sos koyulaşana kadar pişirdim.
  • Sos kaynamaya başladığında ocağın altını kapatıp sosun içerisinden defne yapraklarını çıkarttım. Son olarak maydanozu da ekleyip karıştırdım.
  • Kızarttığım tavuk pirzolayı servis tabağına alıp üzerine mantarlı sos gezdirerek servis ettim. Afiyet olsun.

Baklavalık Yufkadan Kıymalı Çıtır Börek Tarifi

 

Baklavalık Yufkadan Kıymalı Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • ️Yarım kg kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 paket yufka (44 adet baklavalık yufka)

Sosu için;

  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe maden suyu

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu
  • Yapılışı;

    Baklavalık Yufkadan Kıymalı Çıtır Börek Tarifi Yapılışı

  • İç harcı için bir tavaya kıymamızı alalım, rengi dönene kadar kavuralım.
  • Rengi döndükten sonra sıvı yağı ekleyelim, üzerine küp küp doğranmış soğanı da ekleyerek soğanlar hafif pembeleşene kadar kavuralım.
  • Tuz ve karabiberi de ekleyerek karıştıralım ve kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra kıymamızı ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.
  • Ilıdıktan sonra doğradığımız maydanozu da ilave edip karıştıralım, soğumaya bırakalım.
  • Böreğimizin sosu için;uygun bir kase içerisine yoğurdumuzu alalım.
  • Üzerine yumurta akı, tuz, sıvı yağ ve maden suyu ekleyerek tel çırpıcı ile karıştıralım.
  • 2 adet baklavalık yufkamızı tezgahın üzerine alalım, üzerine sostan 1 kaşık gezdirerek fırça yardımı ile yayalım.
  • 3. Yufkamızı da yufkalarımızın üzerine alalım ve tekrar sostan sürelim. 4. Ve 5. Yufkayı da aralarına sos sürerek yerleştirelim.
  • 5. Yufkaya da sos sürdükten sonra yufkamızın geniş kısmına soğuyan iç harcımızdan alalım.
  • Yufkalarımızı rulo yapalım. Bu aşamada çok sıkı ya da çok gevşek sarmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Diğer baklavalık yufkalarımızı da 5’erli gruplar halinde aynı şekilde hazırlayalım.
  • Hazırladığımız ruloları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize alalım. Ardından dilediğimiz boyutta böreklerimizi keselim.
  • Böreklerimizin üzerine her yerine gelecek şekilde fırça yardımı ile yumurta sarısı sürelim. (eğer sosumuzdan artarsa yumurta sarısıyla karıştırıp böreklerin üzerine sürelim.
  • Yumurta sarısını sürdükten sonra çörek otu ve susam karışımından serpelim ve 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Hatay Kısırı Az Ölçülü Çiğ Köfte Kadar Lezzetli Tarifi

 

Hatay Kısırı Az Ölçülü Çiğ Köfte Kadar Lezzetli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ince esmer bulgur
  • 1 su bardağı çeşme suyu
  • 1 dolu yemek kaşığı acı biber salçası
  • 3_4 sap yeşil soğan (Küçük kâse)
  • 1 diş sarımsak
  • Pul biber
  • 1 yemek kaşığı
  • Sumak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kimyon tuz
  • Küçük kase ince doğranmış maydanoz

Sunum İçin

  • Asma yaprağı
  • Domates
  • Turşu

    Hatay Kısırı Az Ölçülü Çiğ Köfte Kadar Lezzetli Tarifi Yapılışı

  • Derin bir kap içerisine bir bardak bulgur 1 bardak su ile ıslatılır kimyon tuz atılıp karıştırılır kapağı kapatılır, şişene kadar bekletilir.
  • Salça ve ince doğranmış yeşil soğanlar, ezilmiş sarımsak ile birlikte konulup iyice yoğurulur (Benim salçam acı antep salçasıydı pul biber ilave etmedim, siz ona göre ayarlarınız).
  • Nar ekşisi zeytinyağı sumak ve tuz, maydanoz eklenir iyice karıştırılır servis tabağına alınır (İster sıkarak isterseniz bir kâseyle ters çevirerek de servis yapabilirsiniz)
  • Adana da biz asma yaprağını hafifçe kaynatıp, içine sarıp yerdik ekşi tadıyla süper olur tavsiye ederim 👍
  • Not: acı, ekşi ve tuzunu damak tadınıza göre ayarlayınız.

Sebze Çorbası Tarifi

 

Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tane küçük kabak
  • 1 tane havuç
  • 1 patates
  • Yarım kapya biber
  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı et suyu kulandım)
  • 3 yemek kaşığı krema ya da bir kahve fincanı süt
  • Karabiber
  • Tuz

Terbiyesi için;

  • 3 yemek kaşığı un(silme)
  • 1 kase yoğurt
  • Yarım limon suyu

    Sebze Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Soğan, sarımsak hariç bütün sebzeleri küçük küçük doğradım.
  • Tencereye zeytinyağı ekleyip soğan, sarımsak ve diğer sebzeleri ekleyip 5 dk kavurdum. (ben soğan ve sarımsağı bütün atıyorum çorba pişince tekrar çıkartıyorum içinden siz dilerseniz onları da doğrayıp kullanabilirsiniz).
  • Sonra 3 su bardağı et suyu 2 su bardağı su ekleyip kaynamaya bıraktım.
  • Terbiyesi için bir kasede un yoğurt ve limonu çırparak açtım, kaynayan sebzelerin suyundan bir kepçe alıp terbiyeye ekledim.
  • Hazır olan terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekleyip hızlıca karıştırdım.
  • Krema karabiber ve tuzunu ekleyip, sebzeler pişince ocaktan aldım.
  • İnce kıyılmış dereotunu da ekleyip, çorbamı hazırladım.
  • Servis yaparken tereyağını kırmızı toz biberle yakabilirsiniz. (ben zeytinyağı kullandım)denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 👋👋.
  • Ben terbiyesine yumurta sarısı koymuyorum arzu eden 1 yumurta sarısı ekleyebilir.

Semizotu Salatası Tarifi

 

Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 domates
  • 2 salatalık

Sos İçin

  • Limon
  • Nar ekşisi
  • Tuz

    Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı

  • Semizotlarını yıkayıp kurutun ve doğrayın.
  • Domatesleri ve salatalıkları küp küp doğrayıp semizotuna ekleyin.
  • Soğanı ince uzun kıyıp ekleyin,.
  • Son olarak limon, tuz ve nar ekşisini üzerine gezdirip servise hazır hale getirin.

Sebze Sote Eşliğinde Tavuk Kalamar Tarifi

 

Sebze Sote Eşliğinde Tavuk Kalamar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet tüm tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı soya sosu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta (Sadece un ilede yapılabilir)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Sebze sotesi için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet brokoli
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet havuç
  • 2 adet yeşil biber
  • 5-6 adet mantar
  • Yarım çay bardağı su

    Sebze Sote Eşliğinde Tavuk Kalamar Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğüslerini yıkayıp süzelim ve uzunlamasına keserek ince dilimleyelim.
  • Soya sosu karabiber ve çok az tuzu karıştıralım ve fırça ile tavuk dilimlerinin her yerine sürelim üzerini kapatıp bir saat marine edelim.
  • Sebzeleri jülyen şeklinde doğrayalım.
  • Mantarlar ince doğrayalım.
  • Brokolileri çiçeklerinden ayıralım.
  • Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyalım, jülyen doğranmış havuçları ekleyelim yüksek ateşte biraz kavuralım.
  • Mantarlar eklenir yüksek ateşte kavuralım.
  • Biberleri ekleyelim kavurmaya devam edelim yarım çay bardağı su ekleyip kısık ateşte kapağı kapatıp 10-15 dakika arada karıştırarak pişirelim.
  • Tavukların kaplaması için, derin bir kaba süt, un, nişasta, sıvı yağ, tuz ve karbonat koyulur ve karıştırılır.
  • Marine edilmiş tavukları hazırladığımız sosun içine batıralım hertarafını sosladıktan sonra çıkaralım biraz süzdükten sonra tabağa koyalım.
  • Tavaya sıvı yağ koyalım ısıtalım ve kızgın yağda önlü arkalı kızartalım, kızarttığımız tavukları kağıt havlunun üzerine koyalım.
  • Servis tabağına tavukları alalım dilerseniz dilimleyebilirsiniz yanına sotelediğimiz sebzeleri yerleştirelim, tavukların üzerine dilerseniz limon sıkarak servis yapabilirsiniz 👌🏼😋.

İki Kişilik Kendi Sosunda Pişen Spagetti Tarifi

 

İki Kişilik Kendi Sosunda Pişen Spagetti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kapya biber ve acı biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1/2 (yarım) paket spagetti makarna
  • Toplam 1 yemek kaşığı, biber, domates salçası

Üzerine;

  • Biraz kıyılmış maydanoz

    İki Kişilik Kendi Sosunda Pişen Spagetti Tarifi Yapılışı

  • Geniş yapışmaz tencere veya tavaya soğanı yarım ay şeklinde, kapya biberi de dörde bölüp doğrayalım.
  • Sıvı yağla birlikte kavurmaya başlayalım, salçaları ekleyip bir iki tur çevirelim.
  • Domatesi rendeleyip, sarımsağı ezelim, kapağını kapatalım.
  • 2-3 dakika sonra spagettiyi koyup üzerini geçmeyecek( tam hizasında )kadar kaynar su ve tuzunu koyalım .
  • Önce orta ateşte,sonra da kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim ( ara ara karıştıralım).
  • Pişince ocağı kapatalım, servis tabağına alalım maydanoz serperek süsleyelim.
  • Not;eğer suyu az gelirse kaynar su, ilavesi yapabilirsiniz, eğer suyu fazla gelirse tencereyi yana eğip biraz suyundan kaşıkla alabilirsiniz.

    Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin 🌹.

Patatesli Kıymalı Burgu Böreği Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için;

  • Ilık süt (350 ml)
  • 1 çay kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un

Kıymalı dolgu;

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 400 gram kıyma
  • 2 tane ince doğranmış soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam ince doğranmış maydanoz

Patatesli dolgu;

  • 6 tane haşlanmış patates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber

Hamuru açmak için;

  • 1 su bardağı un (120 gram)
  • 1 su bardağı nişasta (105 gram)

Sürmek için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Kaşar peyniri

     Yapılışı

  • Hamur malzemelerini karıştırarak yumuşak bir hamur yoğuralım ve 1 saat dinlendirelim.
  • 400 gr kıymayı ocağa alıp suyu çekilene kadar kavuralım ve 2 adet ince doğranmış soğanı ekleyelim.
  • Soğanı kavrulduktan sonra bir tutam ince doğranmış maydanoz, tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyelim.
  • Patatesli kısmı için 5 adet haşlanmış patatesi ezip zeytinyağ karabiber tuz ekleyip karıştıralım.
  • Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölüp 3 tane bezeyi aralarını unlayarak üst üste koyup açalım.
  • Açtıktan sonra tek tek oklavayla sarıp ayıralım.
  • İç malzemelerini koyup elimizle büzelim.
  • Üstüne yağ sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirelim.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 😋