13 Eylül 2021 Pazartesi

20 Dakikada 2 Pratik Kahvaltılık Tarifi

 

Malzemeler

  • 12 dilim bayat ekmek
  • 6 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir tutam maydanoz

Peynir Topları İçin;

  • 300 gr beyaz peynir
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • Bir tutam dereotu

    Yapılışı

  • Öncelikle ekmeklerimizi eşit kalınlıkta olacak şekilde dilimleyelim.
  • Ardından yumurtalı sosu için uygun bir kase içerisinde yumurtayı çırpalım ve geniş bir tabağa aktaralım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt, tuz, kırmızı toz biber, ince kıyılmış maydanozu ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını ilave ettikten sonra sosumuzu karıştıralım. Tuz miktarını kullandığınız peynirin tuzluluk oranına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Ekmeklerimizi bolca yumurtalı sosa batırarak aralarında boşluk kalmayacak şekilde pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize dizelim.
  • Kalan kaşar peynirlerimizi de ekmeklerimizin üzerine serpiştirelim ve 170°C fırında nar gibi kızarana kadar pişmeye bırakalım. Kalan ekmeklerimizi fermuarlı poşete alarak dondurucuya kaldıralım.
  • Ekmeklerimiz pişerken peynir toplarımızı hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına çatalla ezip ufaladığımız peyniri, ince kıyılmış maydanozu, zeytinyağını, çörekotunu, pul biber ve kekiği ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Hazırladığımız peynirli harçtan parçalar alalım, elimizde yuvarlayalım ve ceviz büyüklüğünde toplar oluşturalım.
  • Hazırladığımız peynir toplarını sunum tabağımıza alarak kenarlarını salatalık dilimleri ve kırmızı biber dilimleri ile süsleyerek servis edelim.
  • Pişen yumurtalı ekmeklerimizle birlikte hazırladığımız peynir toplarını servis edelim. Afiyet olsun!

Kapış Kapış Giden Tam Ölçülü Mayalı Akıtma Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

    Yapılışı

  • Uygun bir karıştırma kabı içerisine süt, su, toz şeker ve instant mayayı alarak tel çırpıcı ile karıştıralım.
  • Ardından yumurta, tuz ve unu ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
  • Hazırladığımız hamurumuzun üzerini streç ile kapatarak yarım saat kadar mayalanması için bekletelim.
  • Sürenin sonunda ocağa aldığımız tavamıza fırça ile sıvı yağ sürelim ve kızdıralım.
  • Boza kıvamına gelen hamurumuzdan 1 kepçe kadar alalım ve tavaya dökerek yayalım.
  • Üzeri göz göz olan akıtmamızın spatula yardımı ile altını kontrol edelim ve ters çevirerek bu yüzünü de pişirelim.
  • İki yüzü de güzelce kızaran akıtmamızı servis tabağına alalım. Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim. Ben bu ölçülerle 7-8 adet akıtma elde ettim.
  • Yumuşacık mayalı akıtmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

12 Eylül 2021 Pazar

Herşeyiyle Tam Ölçüsünde Mercimekli Köfte Tarifi

 

Herşeyiyle Tam Ölçüsünde Mercimekli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet yeşil soğan
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı dolusu kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Herşeyiyle Tam Ölçüsünde Mercimekli Köfte Tarifi Yapılışı

  • Tencereye yıkanmış mercimeği 3 su bardağı suyla alıp pişiriyoruz. Mercimekler pişmeye yakın hafif suluyken tencerenin içine bulguru ekleyip karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde yarım saat bulgurlar iyice şişene kadar bekletiyoruz.
  • Bir tavaya ince doğradığımız soğanlarla birlikte yağı koyup kavurmaya başlıyoruz. Kavrulan soğanlara salçaları ilave edip salçaların kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Dinlenen mercimekli bulguru yoğuracağımız tepsiye döküyoruz. Üzerine salçalı soğanıda döküp baharatlarını ve ekşileri döküp yoğuruyoruz.
  • En son ince doğradığımız maydanoz ve yeşil soğanları da ekleyip çok ezmeden hafif yoğurduktan sonra elimizle sıkıp şekillendiriyoruz. Afiyet olsun.

İnegöl Köfte Tarifi

 

İnegöl Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı galeta
  • 1 küçük çay bardağı su
  • 1 adet soğan (rendeleyip suyunu sıkalım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Kızartmak için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    İnegöl Köfte Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle harcı hazırlamak için derince bir kaba kıymayı alalım.
  • Üzerine soğan rendesini, sıvı yağı, galeta unu, tuzu, karbonat, limon suyunu ekleyelim.
  • Bir çay bardağı suyu da yoğururken ara ara dökerek ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Yoğurulan köfteyi 1-2 saat dolapta dinlendirelim.
  • Daha sonra sekil verelim hafif yağılı kızgın tavada pişirelim.
  • Sıcak servis edelim ,ben yanında lavaşla servis ettim deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun ❤️.

Köfteli Sebze Yemeği Tarifi

 

Köfteli Sebze Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 10-12 adet yeşil veya kapya biber
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz, kekik, pulbiber

Köftesi için

  • 300 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet soğan rendesi
  • Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber, kekik

    Köfteli Sebze Yemeği Tarifi Yapılışı

  • İlk önce köfte malzemelerini karıştırıp iyice yoğurun yuvarlak misket büyüklüğünde köfteler yapıp bir kenara alın.
  • Bütün sebzeleri küp küp doğrayın sırasıyla patates, biber ve patlıcanları kızgın yağda kızartın.
  • Kızartılmış sebzeleri fırın kabına alın. Köfteleri de kızartıp sebzeler ile harmanlayın.
  • Sosu için salça, sıcak su, tuz, karabiber, kimyon, pulbiber ve kekiği bir kapta karıştırıp yemeğin üzerine gezdirin.
  • 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.Afiyet şifa olsun.

Tavuk Köftesi (Bu Tarif Kaçmaz) Tarifi

 

Tavuk Köftesi (Bu Tarif Kaçmaz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr tavuk göğsü
  • 1 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ekmek kırıntıları
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı köri
  • Az karabiber
  • Yarım çay kaşığı karbonat

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Tavuk Köftesi (Bu Tarif Kaçmaz) Tarifi Yapılışı

  • Tavukları küp küp doğrayıp rondoda kıyma haline getirin yoğurma kabına alın.
  • Soğanı rendeleyip fazla suyunu döküp tavuk kıymasının üzerine ekleyin.
  • Sarımsağı rendeleyin ekleyin.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip iyice yoğurun.
  • Üzerine streç film örtüp 1-2 saat dinlendirin.
  • Sonra elinizi yağlayıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın şekil verin.
  • Sıvı yağ döküp kızdırılmış tavada arkalı önlü kızartın. Sıcak servis yapın.

Fırında Domates Soslu Tavuk Çok Lezzetli Tarifi

 

Fırında Domates Soslu Tavuk Çok Lezzetli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kemiksiz piliç lale
  • 3 adet domates
  • 4.5 adet yeşil biber
  • 3.4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan veya arpacık soğan
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için

  • 1 çay bardağı süt
  • 3.4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı köri, karabiber, kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak

    Fırında Domates Soslu Tavuk Çok Lezzetli Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavukları marine edelim.
  • Sarımsağı rendeleyim.
  • Sıvı yağ, süt, salça ve baharatları ilave edelim çırpalım.
  • Tavukları içine ilave edelim bir saat dolapta dinlendirelim.
  • Domatesli sosumuzu hazırlayalım. Domatesleri rendeleyelim.
  • Soğanları doğrayalım biberleri uzun ince doğrayalım uygun bir tavaya üç dört yemek kaşığı sıvı yağ ekleyelim.
  • Önce soğanları çok az kavuralım biberleri ilave edelim tuzunu ve arzu ettiğiniz baharatları domatese ilave edelim çok az pişirelim.
  • Orta boy bir fırın kabına sosu alta yayalım.
  • Üzerine tavukları dizelim yağlı kağıdı ıslatıp tavukların üzerine kapatalım.
  • 180 derece fırında 40. 50 dakika arası pişmeye bırakalım.
  • Not isterseniz tavuk incik tavuk baget kullanarak aynı şekilde hazırlayabilirsiniz. Hiç su eklemedim domates ve tavukların saldığı suyla çok iyi piştiler.

Sebzeli Sarma Tarifi

 

Sebzeli Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan (Rendelenmiş)
  • Köfte baharatı (Kimyon, karabiber, pulbiber)
  • Tuz

Sebze kısmı için;

  • 4 adet kabak
  • 5 adet patlıcan
  • 3 adet kapya biber

Sosu için;

  • 1, 5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça

    Sebzeli Sarma Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kıymamızı hazırlayalım. Kıyma için derin bi kaseye malzemeleri alalım.
  • Güzelce yoğurup buz dolabında 20 dakika dinlendirelim. Vaktiniz varsa daha fazlada dinlendirebilirsiniz.
  • Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına incecik keselim. Acısının çıkması için tuzlu suda bekletelim.
  • Kabak ve biberi de ince uzun doğrayalım.
  • Patlıcanların suyunu süzüp bütün sebzelerimizi sıvı yağda önlü arkalı hafif kızartalım.
  • Peçete serdiğimiz tabağa alalım.
  • Dinlenen köftemizi dolaptan çıkaralım.
  • Sebzelerin içerisine köftemizden koyup saralım.
  • Tepsiye düzenli olarak dizip salçalı sosunu karıştırıp üzerine gezdirelim.
  • Islattığımız yağlı kağıdı üzerine kapatalım.
  • 190 derece fırında pişirelim.
  • Pişmeye yakın yağlı kağıdı üzerinden alıp kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Köz Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi

 

Yoğurtlu Köz Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • Su bardağı ölçüsü 200 ml
  • 3 adet patlıcan (800 gr)
  • 1 su bardağı katı yoğurt
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • Tuz

Bulgur köftesi için

  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı hafif tepeli un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber pulbiber kimyon kırmızı toz biber

Köftenin sosu için

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı köftenin haşlama suyu
  • Domates rendesi (İsteyen ekleyebilir)

    Yoğurtlu Köz Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları yıkayıp her tarafından delip varsa ocakta közmatikte veya fırında közleyin. Közlenmiş patlıcanların ince ince doğrayın ve kaseye alın.
  • Üzerine katı yoğurt, sarımsak rendesi ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Bulguru bir su bardağı sıcak su ile ıslatıp karıştırarak üzerini kapatıp 10-15 dakika şişmeye bırakın
  • Bulgur şişince üzerine köfte malzemelerini ekleyip iyice yoğurun. Elinizi hafif ıslatıp fındıktan biraz büyük toplar yuvarlayın ve hafif un serptiğiniz servis tabağına alın.
  • Tencereye su ekleyip kaynadıktan sonra köfteleri tencereye koyun. Ara ara karıştırıp 15-20 dakika su üzerine çıkana kadar haşlayıp süzün. Tadım yaparak pişme kıvamını kontrol edebilirsiniz.
  • Geniş bir tavaya sıvı yağ ve salçayı ekleyip kavurduktan 4-5 yemek kaşığı köftenin haşlama suyundan ekleyin. Salçalı sosa bulgur köftelerini ve tuz ekleyip birkaç tur çevirip ocağı kapatın.
  • Hazırladığımız yoğurtlu köz patlıcan yatağına bulgur köftelerini ekleyip üzerine tavada kalan sosu gezdirin ve ince ince doğradığımız maydanoz ile süsleyip servis edin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Harika Sebze Çorbası ( Denemeyen Kalmasın) Tarifi

 

Harika Sebze Çorbası ( Denemeyen Kalmasın) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 3 adet havuç
  • 3 adet patates
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2,5 litre sıcak su
  • 1 avuç dereotu (isteğe bağlı)

    Harika Sebze Çorbası ( Denemeyen Kalmasın) Tarifi Yapılışı

  • Yıkayıp kabuklarını soyduğumuz kabak, havuç ve patatesleri küp küp doğrayalım ve defne yapraklarıyla beraber tencereye alalım. Bu tarifte önceden kabak dolması yapmak için oyduğunuz kabak içleriniz varsa onları da kullanabilirsiniz.
  • Sebzelerin üzerine sıcak su ilave edelim ve yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakalım.
  • Ayrı bir tavada, tereyağı ve sıvı yağı eritelim.
  • Üzerine un ekleyerek, birkaç dakika kavuralım.
  • Karabiber ve kırmızı toz biberi de ekleyelim ve 1-2 dakika daha kavuralım, ateşten alalım.
  • Tencereden defne yapraklarını alalım ve yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirelim.
  • Un ve baharatla kavurduğumuz yağı tencereye ekleyelim. Bu şekilde bir taşım daha kaynatalım.
  • Son aşamada, çorbaya süt ilavesini yapalım ve birkaç dakika daha pişirelim.
  • Tuzunu ekleyip, karıştıralım ve ocağı kapatalım.
  • İsteğe bağlı olarak, çorbamız piştikten sonra içerisine ince kıyılmış dereotu ilavesi de yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.


Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4-5 adet büyük boy patates
  • Kuru nane
  • Tuz
  • Toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam dereotu

    Patates Salatası Tarifi Yapılışı

  • Zeytinyağımızı tavaya alalım, üzerine küçük küçük doğradığımız kuru soğanı ekleyerek kavurmaya başlayalım.
  • Ardından domates salçasını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
  • Önceden haşladığımız ve doğradığımız patateslerimizi de ekleyelim.
  • Üzerine kuru nane, tuz, toz kırmızı biber ve karabiberi de ilave edip 3-4 dakika kavuralım.
  • Kavrulan patateslerimizi bir karıştırma kabına alarak üzerine doğradığımız taze soğan, maydanoz ve dereotunu ilave ederek güzelce karıştıralım.
  • Patates salatamız servise hazır. Afiyet olsun!