8 Ekim 2021 Cuma

Patates Pişisi Tarifi


 

Patates Pişisi Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2, 5-3 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)

İç harcı için

  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

    Patates Pişisi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt, su, toz şeker ve mayayı bir kabin iç̧erişinde güzelce çırpın.
    Ardından tuz, sirke ve azar azar un ilave etmeye başlayın. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Üzerini kapatıp 20 dk mayalandırılır.
  • Diğer tarafta patatesleri soyup kaynar suda haşlayın.
  • Haşlanan patateslerin suyunu süzüp bir kaba alıp ezin.
  • Üzerine tuz ve karabiber ekleyip püre haline getirin.
  • Tezgahı unlayın mayalanan hamuru merdane yardımıyla 1cm inceliğinde açın.
  • Ardından çay bardağı ağzı ile yuvarlak minik parçalar kesin.
  • İçlerine patatesli harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyun.
  • Hamuru her iki ucunu birleştirin.
  • Her yerini kapanmasına özen göstererek uzun bir kroket şekil verin.
  • Uygun bir tavaya sıvı yağ alın ve arkalı önlü kızartıp yağlı kağıt serili bir tabağa aktarın.
    Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun .

Elbistan Lahana Sarmasıi

 

Elbistan Lahana Sarmasıi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 1 kase orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 er yemek kaşığı domates biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,tuz,kırmızı toz biber
  • 1,5 su bardağı pirinç

    Elbistan Lahana Sarmasıi Nasıl Yapılır?

  • Lahanayı yaprak yaprak kökünden ayırın, bir tencereye su bırakın ve kaynayınca lahana yapraklarını içine atıp bir iki dakika haşlayıp hemen alın fazla haşlanırsa dağılabilir.
  • Haşlanan yaprakları bıçakla tek tek köklerinden temizleyin ve sarmalık olarak kesip bir tepsiye dizin,.
  • Lahana haşlama işi bitince sıra içini hazırlamaya geldi,.
  • Bir tepsiye kıymayı soğanı sarımsağı salça ve baharatları yağı ekleyin ve hepsini elinizle harmanlayınız
  • Sonra pirinci yıkayıp ekleyin onunla da karıştırıp içi hazır hale getirin, daha sonra hazırladığımız lahana yapraklarına içimizden bırakıp saralım.
  • Lahana yaprakları fazla gelince hiç üzülmeyin hemen dolap poşetlerini birer yemeklik poşetleyip dondurucuya rahatlıkla ilerde kullanmak üzere bırakabilirsiniz.
  • Lahana sarmalarımız bitince tencerenin altına birkaç parça lahana kırığı bırakın.
  • Sonra sarmaları üzerine dizin en üste de lahananın en üstteki yeşil lahana yaprağını serin ama önce bir tatlı kaşığı tuz serpmeyi unutmayın,.
  • Daha sonra üzerini geçecek kadar su bırakıp tencerenin ağzını kapatın.
  • Sarmanın suyu kaynayınca altını kışın ve tam 45 dakika kadar pişirin, zaten suyunu çekecektir, ben suyunu süzmedim tam geldi altını kapatın ocağın biraz dinlenince servis yapabilirsiniz.
  • Tam anlatımlı lahana sarma yapma

Şipşak Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi

 

Şipşak Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kırmızı kapta biberi
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 fiske tuz
  • 1 tatlı kaşığı nar eksisi

Üstü için

  • Maydanoz

    Şipşak Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanı biberleri ve domatesleri ocağın üstünde pratik bir şekilde közledim.
  • Sonra hepsini bir poşete bırakıp ağzını bağlayıp bir iki dakika yumuşasın diye beklettim(bu şekilde kabukları rahat soyuluyor).
  • Kabuklarından temizlediğim sebzeleri hemen mutfak rondosuna hepsini birden bırakıp çektim.
  • Sonra servis tabağına alıp tuzunu eksinin atıp karıştırdım ve üzerine maydanoz ekleyip süsledim salatamız hazır afiyet bal olsun.

Parmak Tatlısı Garanti Tarif Tarifi

 

Parmak Tatlısı Garanti Tarif Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram margarin (Eritilmiş)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 2 ,5 su bardağı şeker (Kaynadıktan sonra çeyrek limon sıkıp 10dakka daha kaynattım)

Bulamak için;

  • 4 yemek kasığı irmik

    Parmak Tatlısı Garanti Tarif Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetini hazırladım.Tüm malzemeleri bir tencerede kaynatıyoruz.Soğumaya alıyoruz.
  • Şerbeti kaynarken hamurunu hazırladım.Un hariç diğer bütün malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Azar azar unu ekliyoruz. Parmak şeklini verip irmiğe buladım.
  • 170 derecede alt üst kızarana kadar pişirdim.
  • Hamurun ilk sıcaklığı çıkınca başka bir tabağa tatlıyı alıp soğuyan şerbeti döktüm.
  • 2 -3 saat dinlemedik ten sonra servise hazır. (şerbet soğuk hamur ılık oluyor yoksa tatlınızın içi hamur kalır).

Çıtır Buzluk Böreği Tarifi


 

Çıtır Buzluk Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 100 gr tereyağı

İçi İçin;

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz

Üzeri İçin;

  • Susam
  • Yumurta sarısı

    Çıtır Buzluk Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sos için tereyağı eriterek bir kap içerisine alın.
  • Üzerine sıvı yağ ve sütü ekleyip karıştırın.
  • 1 adet yufkayı düz bir zemine yayın, üzerine sostan gezdirip fırça ile sosun her tarafa yayılmasını sağlayın.
  • İkinci yufkayı da soslu yufkanın üzerine kapatıp, bu defa biraz daha az sos sürüp önce dört parçaya, her dört parçayı da 3 parçaya kesin. Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. 4 yufkadan 24 adet böreğimiz olacak.
  • Hazırladığınız peynirli içi, yufka parçalarının üzerine yerleştirin ve sigara böreği sarar gibi sarın.
  • Tüm börekleri sardıktan sonra çukur bir kap içine börekleri koyup üzerine su döküp içerisinde 3-4 saniye beklettikten sonra süzüp suyunu hafif elinizle sıkıp saklama kabına yerleştirin. Dilerseniz bu aşamada börekleri suda bekletmeden direkt saklama kabı ya da poşetine yerleştirerek de dondurucuya kaldırabilirsiniz.
  • Dondurucuya kaldıracağınız böreklerin kapağını sıkıca kapatın ve dondurucuya atın. Bu şekilde 1-2 ay muhafaza edebilirsiniz.
  • Dondurucudan çıkartınca üzerine yumurta sarısı sürüp ister sade ister susam veya çörekotu serpiştirerek pişirebilirsiniz.
  • Eğer böreklerinizi hemen pişirecekseniz direkt fırın tepsisine yerleştirebilir ya da daha çıtır olsun isterseniz 3-4 saniye suda beklettikten sonra hafif elinizle sıkarak fırın tepsisine dizebilirsiniz.
  • Daha sonra aynı şekilde üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirerek 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
    AFİYET OLSUN. 😋👍👌

Çiğ Köfte Tarifi (Hazır Almaya Son)

 

Çiğ Köfte Tarifi (Hazır Almaya Son) İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı çiğ köftelik ince esmer bulgur (Düğür)
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz (Damak zevkinize göre ayarlabilirsiniz)
  • 1 adet irice kuru soğan
  • 2 iri diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı acı bul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı isot
  • 4-5 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 küçük çay bardağından 1 parmak az sıvı yağ (100 ml)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

    Çiğ Köfte Tarifi (Hazır Almaya Son) Nasıl Yapılır?

  • Köftelik düğürleri uygun kabımıza alalım.
  • Tuzu ekleyip karıştırıp üzerine kaynar suyu gezdirerek dökelim karıştırıp 5 dakika kapağı kapalı şekilde bekletelim.
  • Diğer malzemelerimizi ekleyelim soğan ve sarımsakları rendeleyip sularını süzelim kalan posasını köftemize ekleyelim.
  • Elimizle yoğurup harmanlayalım. Blendır(ezici)alıp yoğurmaya başlayalım. Sürekli çalıştırmayınız.
  • Yoğurma işlemi bittikden sonra içine yeşil

Bilindik Kek Malzemeleriyle Çikolatalı Efsane Kek Tarifi

 

Bilindik Kek Malzemeleriyle Çikolatalı Efsane Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un

Sosu için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 80 gr sütlü çikolata

    Bilindik Kek Malzemeleriyle Çikolatalı Efsane Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Keki için uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak mikser ile yumurtalar köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından üzerine sıvı yağ, süt, un, vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyelim, mikser ile tüm malzemeler karışana kadar güzelce çırpalım.
  • Kullanacağımız kalıbın tabanını önce fırça yardımı ile yağlayalım ardından 1 kaşık un döküp kalıbın her yerine yayılmasını sağlayalım.
  • Hazırladığımız hamurumuzu kalıba boşaltalım ve kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
  • Çikolata sosu için ocağa aldığımız uygun bir tencereye süt, şeker ve kakaoyu alarak karıştıralım ve sosumuzu kaynamaya bırakalım.
  • Sosumuz kaynadıktan sonra altını kapatarak içerisine çikolatayı ekleyerek eriyene kadar karıştıralım. Sosumuzu soğuması için bekletelim.
  • Pişen kekimizi fırından alalım, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine kürdan ile delikler açalım.
  • Kekin üzerine sosunu dökelim ve sosu güzelce içerisine çekebilmesi için dinlenmeye bırakalım.
  • Yaklaşık 1 saat sonra kalıbı servis tabağına ters çevirerek kalıptan çıkmasını sağlayalım.
  • Üzerini eritilmiş çikolata ve fındık ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Mercimek Mantısı Tarifi

 

Mercimek Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çay bardağı köftelik bulgur
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım tatlı kaşığı zerdeçal

Yoğurtlu sosu için;

  • 1 su bardağı  yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Salçalı sosu için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Mercimek Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı mercimeğimizi yıkayalım ve uygun bir tencereye alalım.
  • Üzerini geçecek kadar su ekleyerek haşlanmaya bırakalım.
  • Ardından üzerine bulgur ve baharatları da ilave ederek kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Harcımız koyulaştıktan sonra parçalar alalım ve elimizle yuvarlayarak top şeklini verelim, servis tabağına dizelim.
  • Uygun bir kaseye aldığımız yoğurdun içerisine rendelenmiş sarımsağı ve tuzu ilave ederek çırpalım.
  • Salçalı sos için uygun bir tencereye zeytinyağını alalım. Üzerine domates salçasını tuz ve karabiberi ekleyerek kavuralım.
  • Son olarak mercimek mantılarımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından salçalı sosu gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

7 Ekim 2021 Perşembe

Kumru Poğaça (Puf Puf) Tarifi

 

Kumru Poğaça (Puf Puf) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • Yarım paket yaş maya
  • 1, 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar un(yumuşak bi hamur olmalı)

Bulamak için;

  • 1 çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • Kavrulmuş susam

Arası için;

  • Peynir

    Kumru Poğaça (Puf Puf) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri alıp karıştıralım.
  • Unu kontrollü bir şekilde ilave ederek yumuşak bi hamur elde edelim.
  • Hamuru toplama aşamasında sıvı yağ kullanın.
  • Güzelce yoğurduktan sonra üzerini kapatıp 40 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım.
  • Yaklaşık 13-14 beze çıkıyor.
  • Bezeleri tezgahta açıp üç kısma peyniri yerleştirip kenarlardan ortasına kapatıp saralım.
  • Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayalım.
  • Geniş bi tabağın içinde pekmez ve suyu karıştıralım.
  • Poğaçamızı önce pekmezi suya ardından susama batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • Bütün bezeler bitince tepside yaklaşık 20 dakika mayalandıralım.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not;.

    Pekmeziniz çok tatlı ise 2 yemek kaşığı yeterli. Benim çok tatlı değildi.

    Mutlaka tepsi mayası yapın.

    Hamuru yoğururken toplama aşamasında mutlaka sıvı yağla toplayın. Un eklemeyin. Un hamuru daha çok sertleştirir.

Kabak Rulo Tarifi

 

Kabak Rulo Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 1 paket labne peyniri
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Bir tutam dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzerine sürmek için;

  • Zeytinyağı

    Kabak Rulo Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına labne peynirini alalım.
  • Üzerine süzme yoğurt, kıyılmış dereotu ve tuzu ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Yıkadığımız kabakların uç kısımlarını keselim ve uzun ince olacak şekilde dilimleyelim.
  • Ardından kabak dilimlerini tost makinesine yerleştirelim ve üzerlerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürerek kızartalım.
  • Diğer yüzünü de kızarttıktan sonra kabak dilimlerimizi tezgaha alalım.
  • 2 tane kabak dilimimizi uç uca ekleyelim ve üzerine hazırladığımız labneli iç harcından sürelim.
  • Daha sonra kabaklarımızı yuvarlayarak rulo haline getirelim. Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Kabak rulolarımız servise hazır. Afiyet olsun!