Fırında Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler
- 1 küçük boy karnabahar
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı un
- Kaşar peynir rendesi
- Tuz, pulbiber
Fırında Karnabahar Tarifi Nasıl Yapılır?
- Karnabaharları çiçek çiçek koparılarak tuzlu suda haşlanır.
- Derince bir kapta kaşar peyniri hariç tüm malzeme karıştırılır.
- Haşlanan karnabaharlar hazırlanmış olan sosa batırılıp yağlanmış borcama dizilir ( harç artarsa üzerine dökebilirsiniz)
- Üzerine 1-2 parça katı yağ koyup (ben yağ kullanmadım) 200 derecede 20 dakika kadar fırında pişirilir.
- Daha sonra kaşarlar eklenerek tekrar fırına sürülür.
- Kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun…
Fırında Karnabahar Tarifinin Püf Noktaları
- Karnabaharların haşlanması önemli bir püf noktadır. Tuzlu suda haşlanmalıdır.
- Karnabaharların piştiğini bıçak yardımı ile kolay kesiliyorsa süzgeç ile suyu dökülmelidir.
- Hazırladığımız sosu iyice harmanlanıncaya kadar karıştıralım.
- İlk sıcaklığı giden karnabaharları hazırladığımız sosa iyice bulanmalı dır.
- Fırında pişen karnabaharların üzerine kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
- Fırında karnabaharları sıcak sıcak servis yapılmalıdır. Afiyet olsun.
Fırında Karnabahar Tarifi Kaç Kaloridir?
- Yaklaşık 1 tabak orta boy karnabahar tarifi 213 kaloridir. Fırında karnabaharın yağ miktarı azaltılarak sebze yemeği yerine tüketilebilir. :)
Ferah Renkli Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1/2 (yarım) demet semizotu (küçükse bir demet büyükse yarım demet kullanabilirsiniz)
- 1 küçük kapya biber (kırmızı biber)
- 2 orta boy salatalık
- 4 yemek kaşığı haşlanmış mısır
- 11-12 yemek kaşığı dolusu yoğurt
- Tuz
- Zeytinyağı
- Kuru nane
Ferah Renkli Semizotu Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Semizotunu güzelce yıkayıp yapraklarını ayıralım.
- Üzerine salatalık ve kapya biberi küçük küp küp doğrayalım.
- Haşlanmış mısırı ekleyelim.
- Yoğurt ve tuzu bir kapta çırpalım.
- Semizotuna ekleyip karıştıralım.
- Servis tabağına alalım.
- Üzerine zeytinyağı gezdirelim.
- Bir tutam nane serpiştirip servis yapalım.
- Görsellik için üzerine biraz biber ve mısırla süsleyebilirsiniz. Afiyet şifa olsun ☺
Muhteşem Etsiz Çiğ Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- Etsiz muhteşem çiğ köfte tarifi
- 4 su bardağı esmer köftelik bulgur
- 2 su bardağı kaynar su
- 2 orta boy kuru soğan rendelenip suyu sıkılmış
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı isot
- 1 adet orta boy domates rendelenmiş
- 1.5yemek kaşığı pulbiber
- Yarım çay bardağı kırmızı tozbiber
- 3diş rendelenmiş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sumak
- 1çay kaşığı karabiber
- 1.5 çay kaşığı kimyon
Kıvamı için
- 5 adet buz veya 1 çay bardağına yakın soğuk su
Muhteşem Etsiz Çiğ Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Etsiz muhteşem çiğ köfte tarifi öncelikle köftelik bulguru 2 bardak kaynar su ile ıslayıp 10 dakika dinlendiriyoruz.
- 10 dakika dinlenmiş olan bulgurun içine diğer tüm malzemeleri katıp üzerine rendelenmiş domates ve soğuk suyumuzuda ekleyip hamur makinamızda yumuşayıp kıvam alana kadar yoğuruyoruz.
- Eğer hamur yoğurma makinanız yoksa robottada köfte harcınız çekebiliriz. Ben önce hamur yoğurma makinasında yoğurtturup yaklaşık 20-25 dakika sonra 2 tur da robottan çektim.
- Daha sonra kıvam alıp yeterincede yoğurulmuş olan çiğ köftemizi elimize giydiğimiz eldiven ile güzelce sıkıp şekil veriyoruz. Herkese afiyet olsun.
Roka Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 demet roka
- 2 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 1 kase nar
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 küçük kase tulum peyniri
- Nar ekşisi
- Zeytinyağ
- Limon
- Tuz
Roka Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Rokayı incecik doğrayıp servis tabağına alalım.
- Üzerine domates ve soğanı doğrayalım.
- Cevizi ve tulum peynirini de doğrayıp tabağa alalım.
- En son nar ekşisi ,limon ,zeytinyağ ve tuzu ekleyip servis yapalım.
Cevizli Tahinli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı tahin
- 1 yumurta sarısı (Beyazı üzeri için kullanılacak)
- 1 paket vanilya
- 200 gram oda ısısında yumuşamış margarin
- 3-3,5 su bardağı un
Üzeri için;
- Yumurta beyazı
- İri kıyılmış ceviz veya fındık
Cevizli Tahinli Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Şeker, tahin, yumurtanın sarısı ve margarin bir kapta karıştırılır. Karışıma vanilya eklenir ve un yavaş yavaş eklenip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yumurta akına ve cevize bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
- 180 derece ısınmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. 25-30 dakika içinde pişecektir.
- Kurabiyeler soğuyana kadar tepside bekletilir sıcakken dağılabilir. Soğuyan kurabiyeleri tabağa alıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Sebzeli Tavuk Haşlama Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo tavuk baget
- 2 adet patates
- 2 adet havuç
- 10 adet arpacık soğan yada bir baş kuru soğan
- 4 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4.5 yemek kaşığı zeytinyağ
Sosu için
- 1/2 (yarım) limon suyu
- 1 dolu tatlı kaşığı un
- 1 su bardağı su
Sebzeli Tavuk Haşlama Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bagetleri isteğe bağlı derilerinden ayrıştıralım iyice yıkayalım. Bir tencereye bagetleri alalım üzerini iki parmak aşacak kadar su koyalım hafif yumuşayana kadar haşlayalım.
- Ayrı bir tencereye sıvı yağ ilave edelim bir havucu rendeleyelim soğanı rendeleyelim çok az sarımsağı ilave edelim kavuralım.
- Havuçları uzun ince doğrayalım patatesleri orta büyüklükte doğrayalım tencereye ilave edelim bir miktar onlarıda kavuralım bir çay bardağı kadar su ilave edelim kapağı kapalı beş dakika pişirelim.
- Hafif haşlanmış tavukları üzerine alalım haşlanmış tavukların suyunuda sebzelere ilave edelim sosunu hazırlayalım limonun suyunu sıkalım unu suyu ilave edelim çırpalım tavuğa ilave edelim hepsi pişme kıvamına gelene kadar pişirelim.
- En son üzerine maydanozları ince kıyım doğrayıp serpiştirelim. Afiyetle.
Harput Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 300 gram kıyma
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet yumurta
- 1 adet soğan rendelenmiş suyu sıkılmış
- 10-15 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı domates salçası bir çay kaşığı biber salçası
- Pul biber karabiber tuz reyhan toz kırmızı biber
- Köfteyi yoğururken arada elimizi ıslatmak için 1 kase su
Sosu için
- 1 yemek kaşığı tepeleme biber, domates salçası (Karışık)
- Pul biber karabiber reyhan
- Sıvı yağ
- 6 su bardağı sıcak su
Harput Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Köfte için bütün malzemelerimizi ekleyip yaklaşık 20 dakika yoğuruyoruz, ara ara elimizi ıslatıp o şekilde yoğuruyoruz.
- Kıvam alan köftemizi iri parçalar halinde yuvarlayıp ortasını çukur yapıyoruz.
- Aslında minik yapılıp iki parmak arasında sıkılır, ama benim acelem vardı irice yaptım, bir tencereye sıvı yağ yada tereyağını alıp salçayı güzelce kavuralım.
- Ardından baharatları ekleyip sıcak suyu dökelim, su kaynayınca köfteleri atıp yaklaşık 20 dakika pişirelim, deneyecek olanlara afiyet olsun.
Fırında Lüfer Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet lüfer
- 1 adet patates
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 4 -5 adet defne yaprağı
- 1 adet limon
- Tuz
- Karabiber
Fırında Lüfer Tarifi Nasıl Yapılır?
- Balıklar temizlenir güzelce yıkanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye bir adet dilimlenmiş patates soğan havuç yerleştirilir.
- Üzerine karabiber tuz eklenir. Üzerine lüferler yerleştirip dilimlenmiş limon dilimleri balıkların içine altına yerleştirilir.
- Defne yapraklarından da balık içine yerleştirilir üzerine tekrar yağlı kağıt örtülüp kenarları katlanır.
- 200 derece fırında 40 dakika civarı pişirilir. Deneyenlere afiyet olsun 🥰.
Fırında Mantar Tarifi İçin Malzemeler
- 15 adet mantar
- 250 gram kaşar peyniri
- Margarin
- Tuz
Fırında Mantar Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mantarlarımızın iç kısımlarını çıkarıp iyice yıkıyoruz ve tepsimize diziyoruz.
- İçlerine yarımşar çay kaşığı margarin katıp tuz serpiyoruz.
- 180 derece fırında 10 dakika pişiriyoruz.
- Son olarak da pişen mantarlarımızın üzerine dilimlediğimiz kaşar peynirlerimizi katıyoruz tekrar peynirlerimiz eriyene kadar fırında bekletiyoruz (Dikkat edelim kaşarlarımız yanmasın erimesi yeterli) afiyet olsun☺️🌼.
Erzurum Gılikosu Bulgur Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 2,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Haşlama suyuna 1 yemek kaşığı tuz
Üzerine
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- Yoğurt (Arzuya göre) sarımsaklı
Erzurum Gılikosu Bulgur Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce bulgur ve suyu tencereye alalım ve bulguru pişirelim. Bulgurun cinsine göre su çekiyor. Bu yüzden benim bulgura yeten su miktarı ile aynı olmayabilir. Bu yüzden sizin bulgur diri ise biraz daha su koyup pişirin lütfen.
- Pişen bulgurun üzerine unu ve tuzu ekleyip iyice yoğuralım. Bu sırada yarım bardak su işinizi kolaylaştıracak kolayca yoğurmanızı sağlayacaktır.
- Güzelce yoğurup bütünleşmiş macun gibi olmuş kıvamı yakalayınca şekil vermeye başlayabilirsiniz. Eğer bulgur hala şekil almıyorsa 1-2 kaşık daha un ekleyin.
- Dediğim gibi her bulgurun cinsi bir değil farklı su un kaldırıyor. Ama anladınız siz kıvamı 😎 ben bu şekli verdim ama yuvarlak top top da yapılabilir tabi.
- Hepsi bittikten sonra tencereye su alıp kaynatıyoruz. İçine 1 yemek kaşığı tuz atıyoruz. Köfteleri atıp iyice pişene kadar haşlıyoruz. Acele etmeyin haşlamakta. Yukarı çıksın iyice pişsin köfteler.
- Pişen köfteleri süzüp tabaklara alalım. Tereyağını eritip içine salçayı koyup kavuralım. Kıvamını biraz açmak için köftenin suyundan bir iki kaşık alabilirsiniz.
- Köftelerin üzerine önce yoğurt sonra bol tereyağlı sos döküp, nane pul biber döküp sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Bence ekonomik ve lezzetli üstelikte doyurucu tatlardan. Daha ne olsun demi. Allah’a emanet olun sağlıcakla kalın. Hayırlı geceler canlar.
Çatlak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı şeker
- 2 su bardağı+ 2 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı kakao
- 30 gr antep fıstığı kırığı
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı pudra şekeri
Çatlak Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kabın içerisine yumurta ve şekeri alıyoruz mikser yardımı ile kırık beyaz olana kadar iyice çırpıyoruz.
- Sıvı yağı yavaşça katıp tekrar çırpıyoruz. Kakao, vanilya, kabartma tozunu da katıp tekrar çırpıyoruz.
- Unumuzu kontrollü olarak katıyoruz bir spatula yardımı ile ya da çırpıcı ile karıştırıyoruz. Son olarak antep fıstığını katıyoruz. (Hamurumuz kurabiye hamurundan daha cıvık olacak ).
- Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 2 saat dinlendiriyoruz.
- Uygun bir kaba pudra şekerini koyuyoruz.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve pudra şekerine buluyoruz. (her yerini iyice bulayalım).
- Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisinde 180 derece fansız fırında 8-10 dk pişiriyoruz. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun bu kurabiyeyi herkes çok beğeniyor kıvamı çok önemli eğer buzdolabında beklettikten sonra hala çok sıvı ise hamur biraz daha un katıp yoğurabilirsiniz.
Yeşil Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 15_20 dal yeşil fasulye
- 1 büyük domates
- 1 su bardağı bulgur
- 2 su bardağı su
- Tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı tereyağı
Yeşil Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle fasulyemizi doğrayalım domatesimizi rendeleyip sıvı yağda çektirelim.
- Sebzelerimiz pişince içine bulguru ve tereyağını ilave edip hafif kavuralım.
- Suyunu ve tuzunu ekleyip ocağın altını kısıp üstü kapalı biçimde demlenerek pişirelim.
Özel Sosuyla Fırında Lüfer Tarifi İçin Malzemeler
Sosu için
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- 3 diş sarımsak
- Yarım limon suyu
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kekik
Patates için
Patates sos için
- 1 çay kaşığı toz biber
- Göz kararı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Özel Sosuyla Fırında Lüfer Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle lüferleri güzelce ayıklayıp yıkayalım.
- Daha sonra üzerlerine kesikler atalım yağın içine baharatları ilave edelim.
- Yarım limonun suyunu sıkalım sarımsak ezelim ve güzelce sosumuzu karıştıralım bir fırça yardımıyla her yerine sürelim.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim isteğe bağlı patatesleri yapabilirsiniz ben tercih ettim.
- Doğradığım patateslere toz biber tuz ve yağ koyup karıştırdım balığı koyduğum tepsiye döktüm.
- Max ayarda kontrollü pişirdim deneyecek olanlara afiyet olsun.