4 Kasım 2021 Perşembe

Acılı Ezme Tarifi

 

Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kurunane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber (Acı)
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Maydonoz (İnce kıyılmış)

Salatası için

  • 2 büyük domates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber (Acı)
  • 2 büyük diş sarımsak

    Acılı Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sosunu hazırlayalım.
  • Bir kaba salça zeytinyağını ilave edelim iyice karıştıralım.
  • Sos için olan diğer tüm malzemeleri ekleyip tekrar karıştıralım sos hazır.
  • Bir kenara alalım.
  • Rondoya kuru soğanı alıp çekelim.
  • Ardından domates ve diğer malzemeleri tek tek rondodan çekelim geniş bir kaba alalım.
  • Salçalı sosu domatesli harca dökelim güzelce harmanlayalım.
  • Servis tabağına ezmeyi alalım. Yapımı oldukça kolay ezmemiz hazır 👍😊.

Tavuk Çorbası (Şifa Çorbası) Tarifi

 

Tavuk Çorbası (Şifa Çorbası) Tarifi İçin Malzemeler

  • Parçalanmış yarım tavuk (Kemikli olunca daha lezzetli ve vitaminli olur)
  • 2 adet bütün kuru soğan
  • Tuz
  • 1,5 litre su (Haşlamak için)

Diğer malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 5 yemek kaşığı kavrulmuş un (ben daha önceden kavurup kavanoza koymuştum .siz isterseniz tavuk haşlanır ken küçük tavada kavurabilirsiniz)

    Tavuk Çorbası (Şifa Çorbası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce tavuk parçalarını tencereye alalım,kuru soğanı, tuzunu atalım suyunu ilave edelim kaynamaya bırakalım.
  • Tavuk eti yumuşayınca ocaktan alalım.
  • Etleri başka bir kaba alarak didikleyelim.
  • Başka bir tencereye yağları alalım eriyince salçaları ve baharatları ekleyerek salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine tavuğu haşladığımız suyu süzerek dökelim tabi bu su az geleceği için üzerine 6 bardak su ilave edelim.
  • Bu su kaynayınca tavuk etlerini ve kavrulmuş una bir su bardağı soğuk su ilavesi yapalım iyice çırpalım ve çorbaya ekliyelim.
  • 10 dakika kaynadıktan sonra çorbamız hazırdır. (çorbamız koyu olursa biraz sıcak su ilavesi yapalım ocaktan almadan)
  • Bol limon ve pul biber ile servis yapabilirsiniz tam bir şifa çorbasıdır. Afiyet olsun.

Sebzeli Makarna Tarifi

 

Sebzeli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket fusuli makarna
  • 1 yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 orta boy patlıcan küp küp doğranmış
  • 1 orta boy kabak küp küp doğranmış
  • 2 orta boy rendelenmiş domates
  • 1 tatlı kaşığı salça (Domatesler renksizse 1 yemek kaşığı ekleyebilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı tavuk suyu yada makarnayı haşladığınız sudan

Üzeri İçin

  • İnce kıyılmış maydanoz

    Sebzeli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bol su ve bol tuzla aldente makarnamızı haşlayalım.
  • Zeytinyağında soğanları ve sarımsakları birlikte kavuralım. Patlıcanları ekleyip 3-4 dakika çevirelim.
  • Kabakları ekleyip 2-3 dakika daha çevirip domates ve salçayı ekleyelim.
  • karabiber ve tuzu ilave edip 3-4 dakika daha çevirip tavuk suyu yada makarna suyunu ekleyelim ve suyunu çekip koyulaşana kadar pişirelim.
  • Haşladığımız makarnayı ekleyip 1-2 dakika daha çevirip ocaktan alıp maydanoz ekleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.

Tam Ölçülü Kabak Tatlısı Tarifi

 

Tam Ölçülü Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo bal kabağı
  • 1,5 su bardağı tozşeker ( 270 gram)
  • Dilerseniz 1 tarçın çubuğu (Ben kullanmadım)

Not: Şeker oranı tam geliyor lakin damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Tam Ölçülü Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle kabakları kabuklarından soyup parçalıyoruz.
  2. Tencereye dizip tozşekerini üzerine döküp kapağı kapalı en az 3 saat bekletiyoruz, geceden olursa daha şahane olur.
  3. Sulanan kabaklar ağızı kapalı tencerede kaynamaya alıyoruz.
  4. Kaynayan kabakları sonra orta ateşte tencere kapağı kapalı şekilde 15 dakika pişiyoruz.
  5. Ardından kapağını açıp acık şekilde kısık ateşte 20 dakika devam pişiriyoruz.
  6. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp ceviz veya tahin ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Not: Hiç su eklemiyoruz kendi saldığı suyunda pişecek. Eğer vaktiniz yok ise 1 çay bardağı su ile hemen pişirebilirsiniz.

Mandalinalı Kek Tarifi

 

Mandalinalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya.
  • 8 adet mandalina

    Mandalinalı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şeker ve yumurtayı rengi açılıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Süt ve sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Ardından un kabartma tozu ve vanilya ekleyip karıştıralım.
  • Mandalinaları soyup ortadan 2 ye bölelim yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba mandalinalarımızı dizelim.
  • Üzerine hazırladığımız kek harcını döküp, önceden ısıtılmış 160 derece fırında alt üst ayarda 1 saat kadar kontrollü olarak pişirelim.
  • Piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz deneyecek olanlara şimdiden afiyet bal şeker olsun 🤗.

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 2 adet soğan
  • 1 bardak zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tatlı salça
  • 2yemek kaşığı kadar biber salçası
  • 3 yemek kaşığı domates sosu
  • 4 su bardağı pirinç̧
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet maydanoz

Baharatlar;

  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı nane

    Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlanır. 2 adet soğan doğranıp kavrulur ardından pirinç eklenir.
  • Biraz kavrulduktan sonra tüm salçalar ve baharatlar eklenir biraz daha kavrulur.
  • Suyunu ekleyip demlemeye bırakalım, hepsi bu kadar.
  • Bir yandan büyük bir tencereye su konur ve ocakta kaynamaya bırakılır.
  • Sonra lahananın göbek kısmı oyulur (Bu işlem yaprakların haşlandıktan sonra daha kolay çıkmasını sağlıyor).
  • Kaynamaya başlayan suya lahanalar atılır.
  • Yaklaşık 10-15 dakika sonra yapraklar yumuşadıkça bir çatal yardımıyla tek tek üstten soyulup tepsiye alınır.
  • Haşlanan yaprakların sert kısımları bir bıçak yardımıyla kesilip alınır ve iç harcı konularak sarılır.
  • Not: yaprakları büyük olarak sarıp bıçak yardımıyla 2 veya 3 e bölerseniz tek seferde çok pratik oluyor.
  • Sarılan sarmalar bir tencereye alınır ve hemen hemen üzerine çıkacak kadar su eklenir.
  • 30-35 dakika sonra enfes lahana sarmalarımız hazır. 👌🏼👌🏼 afiyet olsun. ☺️‼️.

Aşırı Pratik Ekler Pasta Tarifi

 

Aşırı Pratik Ekler Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket çikolata sosu (Pişirmek için 2,5 su bardağı süt
  • 1 paket hazır pasta kreması (Pişirmek için 2, 5 su bardağı süt
  • 1 paket kedi dili bisküvi
  • 2 su bardağı süt (Kedi dillerini ıslatmak için)
  • 1 paket krema

Süsleme için;

  • Antep fıstığı (İsteğe bağlı)

    Aşırı Pratik Ekler Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çikolatalı sosunu ve kremayı pişirip soğumaya bırakın. Krema soğuyunca içine kremayı ekleyip iyice çırpın.
  • Sıkma torbasına boşaltın ki kedidillerinin üzerine rahatça dökelim. Soğuyan çikolata sosunuda buzdolap poşetine alıp ucunu kesin.
  • Kedi dillerini ıslatıp servis tabağına dizin. Üzerine krema sıkın ve üstüne tekrar kedi dili ıslatıp kapatın. Bütün kedi dili bitene kadar bu işlemi yapın.
  • Kalan kremayı kedi dillerinin üzerine tekrar sıkın, kaşıkla düzletip çikolata sosu dökün.
  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyip buzdolabında 1 saat dinlendirip istediğiniz zaman servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Fırında Sebzeli Kuzu Gerdan Daha Önce Böylesini Hiç Yemediniz Tarifi

 

Fırında Sebzeli Kuzu Gerdan Daha Önce Böylesini Hiç Yemediniz Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kilo kuzu gerdan
  • 4 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 baş sarımsak
  • 2 adet kapi biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Sıvı yağ
  • Kekik
  • 1 çay bardağı süt

Üzeri için;

  • Tereyağı

    Fırında Sebzeli Kuzu Gerdan Daha Önce Böylesini Hiç Yemediniz Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti yıkayıp üzerine 1 adet maden suyu gezdirip 10 dakika dinlendirilir.
  • Dinlendirdikten sonra malzemeler yıkanıp derin bir kaba alalım üzerine baharat tuz ilave edip iyice karıştırıp bor cama dizelim.
  • Ardından su salça yağ ile açıp üzerine gezdirip üzerinde tereyağı parçaları koyup, önce yağlı kağıt sonra da alüminyum folyoyla kapatalım.
  • 300 derecelik fırına atıp iyice pişinceye kadar bekletilir piştikten sonra fırında çıkarıp afiyetle tüketilir.

Haşhaşlı Süslü Tart Kek Tarifi

 

Haşhaşlı Süslü Tart Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı haşhaş (Mavi)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 un

Islatmak için;

  • 1 su bardağı meyve suyu

Üzeri için;

  • 1 paket sade krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Süslemek için;

  • Çikolata sosu
  • Pasta süsü

    Haşhaşlı Süslü Tart Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce yumurta ve toz şekerini köpürünce ye kadar çırpıyoruz.
  • Daha sonra süt ya ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Haşhaş ekleyip, üzerine un, kabartma ve vanilyayı ekleyip kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
  • Diğer yandan kalıbı margarin ile her tarafını yağlayalım önceden ısıttığımız fırında benim fırın 30 dakikada pişirdi kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Kek pişerken krem şanti hazırlayalım fırından çıkan keki ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis yapacağımız kaba ters çevirelim. Bir bardak meyve suyunu eşit bir şekilde dökelim.
  • Soğuduktan sonra krem şanti sürelim görseldeki gibi süsleyelim afiyet olsun yenler çok beğendi.

Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 avuç tel şehriye
  • Sıvı yağ
  • 2 kaşık tereyağı
  • 2,5 su bardağı sıcak su (Elinizde varsa tavuk suyu veya bulyon ekleyebilirsiniz)
  • Tuz

    Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvı yağda şehriyeli kavuralım.
  • Üzerine yıkanmış bulguru ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Tereyağı ekleyip biraz daha kavuralım.
  • Sıcak suyu ekleyip tuzunu atıp suyu çekene kadar pişirelim.
  • Bu aşamadan sonra çok fazla karıştırmamaya özen gösterelim.
  • Üzerine kağıt havlu örtüp kapağını kapatıp dinlenmeye bırakalım. Afiyet olsun.

Tam Buğday Unlu Poğaça Tarifi

Tam Buğday Unlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı dolusu yumuşak margarin ya da tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket kabartma tozu
  • 10-11 yemek kaşığı dolusu tam buğday unu (yaklaşık 4 su bardağı)

İç harcı için;

  • Peynir (200gr)
  • Maydanoz

    Tam Buğday Unlu Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ve bir adet yumurtanın sarısı hariç, bütün malzemeleri yoğurma kabına alalım. Elimizle iyice karıştıralım.
  • Unu da azar azar dökelim ve yoğurmaya başlayalım. Unu 3,5 su bardağından sonra kontrollü ekleyelim. Güzel bir hamur yapalım.
  • Hazırladığımız hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayalım ve bezeler haline getirelim.
  • Bezelerden bir tanesini alalım, elimizle bastırarak açalım.
  • İç harcını koyup hamurun uç kısımlarını ortada kapatalım, yapışmasını sağladıktan sonra ters çevirelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayalım.
  • Hazırladığımız poğaçaları yağlı kağıt serilmiş tepsiye, aralıklı bir şekilde dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpelim.
  • Önceden ısıttığımız 170°C derecelik fırında, kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirelim. Afiyet olsun

Tavuk Köfte Tarifi

 

Tavuk Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram tavuk göğsü
  • 8-10 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 7-8 dal maydanoz
  • Yarım kapya biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • Yarım tatlı kaşığı köri

Kızartmak için;

  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

    Tavuk Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuğu, yumurtayı, soğan, sarımsak, kapya biber ve maydanozu robottan geçirin (Benim taze maydanozum kalmamıştı buzluktan hazır ince kıyılmış maydanoz ilave sonra ilave ettim)
  • Derin bir kaba alınır, üzerine salca, galeta unu ekleyip yoğurun.
  • Elinize yapışan bir kıvam oluyor ama merak etmeyin elinizi ıslatarak kolayca sekil verebilirsiniz.
  • Köfte harcını zamanınız varsa yarım saat buzdolabında bekletin, kendini çekince daha kolay sekil verebilirsiniz.
  • Dinlenen harçtan parçalar alıp istediğiniz sekil verebilirsiniz.
  • Tavada sıvı yağını kızdırın, dereceyi biraz düşürün ve köfteleri arkalı önlü kızartıp servis edin. Afiyet olsun ❤️🤗.

Şeftalili Tart Tarifi

 

Şeftalili Tart Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 200 gr soğuk margarin veya tereyağı
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 2 su bardağı un

Üzeri için;

  • 3 adet şeftali
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Kenarlarına sürmek için;

  • Çırpılmış yumurta

    Şeftalili Tart Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Rondoya küp küp doğradığımız margarin ya da tereyağını alalım. Kullandığınız tereyağının soğuk olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Üzerine unu, tuzu ve şekeri ilave ederek rondoyu çalıştıralım.
  • Tezgaha serdiğimiz streç üzerine hazırladığımız hamuru alarak saralım ve yaklaşık 15-20 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Üzeri için şeftalileri dilimleyelim ve üzerlerine toz şekeri serpelim.
  • Dinlenen hamuru tezgaha serdiğimiz pişirme kağıdına alalım, üzerine tekrar pişirme kağıdı yerleştirerek merdane ile dikdörtgen şeklinde açalım.
  • Hamuru yeterince açtıktan sonra üzerindeki pişirme kağıdını alalım, kenarlarından 2-3 parmak boşluk bırakarak şeftalileri dizmeye başlayalım.
  • Daha sonra hamurun kenarlarını spatula ile içe doğru katlayalım.
  • Katladığımız hamurun kenarlarına fırça yardımı ile yumurta sarısı sürelim ve toz şeker serpelim. Pişirme kağıdı ile birlikte fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Şeftalili tartımızı önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25-30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Şeftalili tartımız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.