13 Ocak 2022 Perşembe

Kahvaltıya Havuç Patates Yuvasında Yumurta Tarifi

 

Kahvaltıya Havuç Patates Yuvasında Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük havuç
  • 1 orta boy patates
  • 4 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 parmak uzunluğunda sucuk

    Kahvaltıya Havuç Patates Yuvasında Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Havucu ikiye bölüp bir saat kadar tuzlu suda bekletelim kolay doğranması için.
  • Havuçları önce düz kesip sonra kürdan inceliğinde uzun uzun kesiyoruz.
  • Patatesleri de önce halka kesip sonra uzun uzun aynı incelikte kesiyoruz.
  • Sucuğuda da küçük küpler halinde doğruyoruz.
  • Kabımıza doğradığımız patatesleri havuçları koyuyoruz.
  • Bir tane yumurtamızı içine kırıyoruz.
  • Unu, sucukları ,tuzunu, baharatını ekliyoruz.
  • Tavamıza sıvı yağımızı ekleyip porsiyonlar halinde hafif ortalarını açarak koyuyoruz.
  • Tavanın kapağını kapatıyoruz 5 dakika kadar alt tarafı pişip hafif kızarıyor.
  •  Spatula ile havuçlu patateslerimizi çeviriyoruz.
  • Üst tarafı da hem pişip hem hafif kızarıyor tekrar çeviriyoruz üst taraflarına yumurtalarımızı tam ortasına kırıyoruz.(yumurtalar büyük olursa beyazı taşma yapar ben beyazının yarısını kullandım).
  • İstediğiniz ayarda yumurtanızı pişirin ve afiyetle servis yapıp yiyin.

Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 6 adet taze soğan
  • 6-7 yaprak marul
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiberi

Patatesleri Haşlamak İçin;

  • 5-6 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzerini geçecek kadar su

Patates Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle patatesleri daha kolay pişmesi için ortadan ikiye keselim ve uygun bir tencereye alalım.
  2. Üzerine tuz serpip patateslerin üzerini geçecek kadar su ilave edelim ve kaynamaya bırakalım.
  3. Çatal ile yumuşadıklarını kontrol ettikten sonra haşlanan patatesleri ocaktan alıp suyunu süzdürelim, soğuması için bir kenarda bekletelim.
  4. Daha sonra üzerine su ilave edelim ve orta ateşte kaynamaya bırakalım.
  5. Su kaynadıktan sonra kısık ateşte yumurtalarımız katı bir kıvam alıncaya kadar yaklaşık 10 dakika haşlayalım.
  6. Pişen yumurtaları soğuk sudan geçirerek soğumaya bırakalım.
  7. Taze soğanı, marulu ve maydanozu ince ince kıyalım.
  8. Haşladıktan sonra soğumaya bıraktığımız patateslerin kabuklarını soyalım.
  9. Ardından patateslerimizi küp küp doğrayalım ve uygun bir kap içerisine alalım.
  10. Kabuğunu soyduğumuz yumurtalarımızı da yine küpler halinde doğrayalım.
  11. Patateslerimizin üzerine doğradığımız marul, yeşil soğan, maydanoz, limon suyu, zeytinyağı, tuz, pul biber ve karabiberi ilave edelim. Tüm malzemeleri nazikçe karıştıralım.
  12. Son olarak doğradığınız yumurtaları da ekleyerek bir iki kere daha karıştıralım.
  13. Güzelce karıştırdığımız patates salatamızı servis tabağına aktaralım ve servis edelim. Afiyet olsun!

Meyveli Lokum Şekerleme Tarifi

 

Meyveli Lokum Şekerleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı vişne suyu (200 ml)
  • Yarım su bardağı şeker (90 gram)
  • Yarım su bardağı nişasta (buğday ya da mısır) (60 gram)

Dışını bulamak için;

  • Yarım çay bardağı kadar şeker

    Meyveli Lokum Şekerleme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir sos tenceresine 1 su bardağı vişne suyunu alalım.Farklı meyve sularıyla da hazırlayabilirsiniz.
  • İçerisine şeker ve nişastayı ekleyip tamamen homojen oluncaya kadar karıştıralım.
  • Ardından ocağa alalım ve ocağımız orta ateşteyken sürekli karıştırarak pişirelim.Kısa sürede kıvam alacaktır.
  • Kıvam alıp kaynamaya başlayınca ocağı kısalım ve sürekli karıştırarak 15 dakika boyunca pişirelim.
  • Bu süre boyunca içindeki su miktarı azalıp güzel bir kıvam alacaktır.
  • Ardından şekil verme işlemine geçebiliriz.
  • Dilerseniz sıkma torbasına alarak şekil verebilirsiniz.
  • Ben bir kısmına sıkma torbasıyla bir kısmına da kaşıkla şekil verdim.
  • Kaşıkla şekil verirken ara ara kaşığı ıslatmanız gerekir.
  • Kaşıkla parça kopardıktan sonra elinizle yuvarlayarak uzun bir form oluşturabilirsiniz.
  • Şekil verdiğiniz lokumları yağlı kağıt üzerine almanızı öneririm.

Fırında Kızartmadan Sebzeli Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi

 

Fırında Kızartmadan Sebzeli Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 300 gram kıyma
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber,kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sebzeleri;

  • 4 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 5 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet soğan yada arpaçık soğan
  • 10 adet çeri domates yada iki adet normal domates

Baharatları;

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber,kimyon,kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1.5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Fırında Kızartmadan Sebzeli Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köftesini hazırlıyoruz, bütün köfte malzemelerini yoğurma kabına alıyoruz çok iyi yoğuruyoruz.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlak şekil veriyoruz vaktimiz varsa buzdolabında köfteleri dinlendirelim.
  • Sebzeleri hazırlıyoruz patatesin kabuklarını soyup küp şeklinde yemeklik doğruyoruz .
  • Havucu ve diğer sebzeleri doğruyoruz.
  • Hepsini fırın tepsisine alıyoruz.
  • Üzerine dört yemek kaşığı zeytinyağ ilave edip baharatları serpiyoruz .
  • Hepsini çok iyi karıştıyoruz.
  • 160 derece fırında hafif yumuşayana kadar pişiriyoruz .
  • Fırından sebzeleri alıyoruz üzerine köfteleri diziyoruz .
  • Üzerine salçayla suyu sıvı yağ hepsini çırpıyoruz eşit gezdiriyoruz.
  • Üzerine domatesleri ilave edip fırına veriyoruz üzerini yağlı kağıdı ıslatıp kapatarak pişirebiliriz. Afiyetle.

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi

 

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 3 yemek kaşığı mavi haşhaş
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet limon suyu
  • 2,5 su bardağı un

    Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve toz şekeri uygun bir kapta beyazlaşıncaya kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, yoğurt ve limon suyunu ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Un, vanilya, kabartma tozu, mavi haşhaş ve limon kabuğu rendesini de ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Hazırladığımız kek hamurumuzu yağladığımız kek kalıbına alalım ve önceden ısıtılmış 170°C fırında 45 dakika kadar pişirelim.
  • Pişen ve ilk sıcağı çıkan haşhaşlı limonlu kekimizi dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Lokanta Usulü Acılı Ezme

 

Lokanta Usulü Acılı Ezme Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Lokanta Usulü Acılı Ezme Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabuklarını soyduğumuz soğanımızı dörde bölelim.
  • Kırmızı biber ve yeşil biberimizi yıkayarak doğrayalım.
  • Ardından soğanımızı, kırmızı ve yeşil biberi, sarımsakları rondoya alarak çalıştıralım.
  • Doğradığımız domatesleri de ekleyelim ve rondoyu tekrar çalıştıralım. Bu aşamada rondoyu bir kaç saniye çalıştırmak yeterli olacaktır.
  • Elde ettiğimiz karışımız bir süzgece alalım ve 10-15 dakika kadar bekleterek suyunun süzülmesini sağlayalım.
  • Suyu süzülen karışımımızı karıştırma kabına alalım ve üzerine biber salçası, domates salçası, kıyılmış maydanoz,  kuru nane, pul biber, sumak, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyerek karıştıralım.
  • Güzelce karışan acılı ezmemizi servis tabağına alarak servis edelim. Afiyet olsun!

Fasülye Piyazı Tarifi

 

Fasülye Piyazı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasülye (Haşlanmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam taze soğan
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Kara lahana
  • Tuz

    Fasülye Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Piyaz tarifimiz için soğanı yarım ay doğrayalım. Tuz atıp iyice ovalım.
  • Yeşillikleri ince ince kıyalım. Yeşil soğanın sadece yeşil kısmını doğrayalım. Kara lahanayı soyma aparatı ile ince ince doğrayalım. Sarımsağı ilave edelim.
  • Haşlanmış fasulyeyi ilave edelim.
  • Pulbiber, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edelim. Güzel bir şekilde karıştıralım.
    Fasulye piyazı servise hazır afiyet olsun.

Tekirdağ Köftesi (Piyazı İle) Tarifi

 

Tekirdağ Köftesi (Piyazı İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 dilim ekmek ya da galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı irmik
  • 4 yemek kaşığı su
  • Yarım çay kaşığı karbonat(silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber

Piyazı için;

  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 2 dal taze soğan
  • 1 adet domates
  • Maydanoz
  • 1 adet limon suyu
  • Zeytinyağ
  • Sumak,tuz,pul biber

    Tekirdağ Köftesi (Piyazı İle) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köfte harcı için kıymayı yoğurma kabına alıyoruz. (eğer ekmek kullanacaksınız ayrı bir kapta ekmeği az su ile ıslatıp yumuşatın. )
  • Kıymanın üzerine rendelenmiş soğanı ve sarımsağı ekmek içini ya da galeta ununu 4 yemek kaşığı kadar suyu(ekmek kullanıp ıslattıysanız su eklemeyin. Galeta unu kullanırsanız suyu ekleyin. )ve bütün baharatları ekleyip iyice yoğurun.
  • Son olarak yumurtayı,irmiği ve karbonatı ekleyip yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurmaya devam edin.
  • En son köfte harcını 10 kez yukarı kaldırıp kaba sertçe vurun. Bu işlemi mutlaka yapın.
  • Hazır olan köfte harcının üzerini streç filmle kapatıp dinlenmeye bırakın.
  • Pişireceğiniz vakit köfte harcını uzun ince parmak şeklinde şekillendirip yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı önlü kızartın.
  • Kıymanız yağlıysa tavaya yağ eklemenize gerek yoktur. Eğer yağsız bir kıymayla yapıyorsanız az sıvı yağ ekleyip kızartabilirsiniz.
  • Piyazı için haşlanmış fasülyeleri salatayı yapacağınız kaba alın.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanozu,küp doğranmış domatesleri,yeşil soğanı ve piyazlık doğranmış soğanı alıp karıştırın.
  • En son zeytinyağı,limon suyu ve baharatlarını da ekleyip karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak nar ekşisi de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yayla Çorbası Tarifi

 

Yayla Çorbası Tarifi ( Anlatım ) İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı pirinç (1 su bardağından bir parmak eksik pirinç)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 litre su ( pirinçleri pişirmek için )

    Yayla Çorbası Tarifi ( Anlatım ) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinçleri güzelce yıkıyoruz. Sıcak su ile beraber tuzunu da ilave ederek pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  • Pirinçler yumuşayınca un ve yoğurt karışımını güzelce çırparak açıyoruz.
  • Açtığımız yoğurtlu karışımın içine kaynayan çorbadan suyunu alıp alıştırma yaparak çırpıyoruz.
  • Karıştırdığımız un ve yoğurt karışımını yavaş yavaş karıştırarak çorbanın içine katıyoruz.
  • Çorba kaynarken ayrı tavada tereyağı ve naneyi yakıyoruz. Kaynayan çorbamızın içine ilave edip karıştırıyoruz.

12 Ocak 2022 Çarşamba

Şnitzel Yanına Kremalı Mantarlı Sos Tarifi

 

Şnitzel Yanına Kremalı Mantarlı Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü
  • Tuz
  • Galeta unu

Sos için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet soğan
  • 4-5 adet mantar
  • 200 ml su
  • 200 ml krema
  • 1,5 tatlı kaşığı sebze baharatı
  • Biraz karabiber
  • Biraz muskat
  • 1 yemek kaşığı un

    Şnitzel Yanına Kremalı Mantarlı Sos Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğsünü ikeye bölelim.
  • Sonra incelmesi için dövelim. Tuzlayalım.
  • Galeta ununa batıralım. Kızartalım.
  • Sos için ;tereyağ ile soğan ve mantarları kavuralım.
  • Su krema un ve baharatları ilave edip koyulaşana kadar kaynatalım.
  • Kızarmış şnitzel üzerine döküp servis edelim.
  • 🥘Afiyet olsun🥘.

Tam Kıvamında Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi

 

Tam Kıvamında Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo kabak ( soyulmuş doğranmış hali ile)
  • 4,5- 5 su bardağı şeker ( damak tadınıza göre çoğaltıp azalta bilirsiniz)
  • 1 küçük kahve fincanı üzüm pekmezi

    Tam Kıvamında Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soyulmuş doğranmış kabakları tencereye alalım .
  • Üzerine toz şekeri ilave ederek bir gece veya en az 6-7 saat şeker eriyip suyunu salması için bekletelim.
  • Bekleme süresinin ardından tenceremizin kapağını kapatarak ocağa alalım ( bu esnada kontrollü olalım taşmasın) kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kapağı açalım pekmezi ilave edip orta ateşte 30 dakika pişirelim.
  • Uygun bir tepsiye alarak önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika pişirelim ( bu aşama herkesin fırınına göre değişebilir ) fırını kapatarak 15 dakika kapattığımız fırının içinde ılımaya bırakalım.
  • İstediğiniz soğukluğa geldikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Ceviz ve tahin ile servis edebilirsiniz. Kaymak ayrı yakışıyor denemenizi tavsiye ederim.
  • Her kabağın pişme süresi değişebilir kontrollü olmakta fayda var.

    Kabakları mümkünse üst üste gelmeyecek şekilde tencereye yerleştirelim.

    Eğer beklemeye vaktiniz yok hemen hazırlamak istiyorsanız yarım su bardağı su ekleyerek pişire bilirsiniz.