Püre Yatağında Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Patates püresi için;
- 6-7 adet büyük boy patates
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı süt
- Tuz
Köfte için;
- 400 gram kıyma
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 adet soğan (Rendelenmiş)
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı galeta unu (Kontrollü olarak)
Kızartmak için;
Sosu için ;
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Püre Yatağında Misket Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Patatesleri soyup haşlıyoruz, tuzunu ilave ediyoruz.
- Haşlanıp süzdükten sonra tereyağ ve süt ekleyip hızlıca ezerek püre haline getiriyoruz.
- Köftesi için malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz, misket boyunda parçalar alarak yuvarlayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
- Püreyi krema sıkma torbasına koyup tepsiye şekil vererek sıkıyoruz.
- Köfteleri üzerine koyuyoruz, sosu için malzemeleri ocakta eritip köftelerin üzerine döküyoruz.
- İsteğe göre maydanoz serpiştirip servis edebilirsiniz, afiyet olsun
Tavuklu Çökertme Kebabı (Lokum Gibi) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yarım parça tavuk göğüs eti
Marine için:
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 küçük rendelenmiş soğan
Patates kızartması için:
- 4-5 adet patates
- Sıvı yağ
- Tuz
Yoğurt sos için:
- 1 kase yoğurt
- 1-2 diş ezilmiş sarımsak
- Tuz
Üzerine:
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Tavuklu Çökertme Kebabı (Lokum Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Çökertme kebabı eti nasıl marine edilir? Bunun için etimizi jülyen olarak tabir ettiğimiz şekilde uzun şeritler halinde doğruyoruz. Genişçe bir kasede marine için gerekli malzemeleri çırpıyoruz ve yıkayıp süzdüğümüz etlerimizi ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Üzerlerini bir streç film ile kapatıp 2 saat kadar mümkünse buzdolabına kaldırıyoruz.
- Diğer taraftan patateslerimizi kibrit çöpü gibi ince uzun kesiyoruz. Bu işlem biraz zahmetli ve sıkıcı gelebilir, dilerseniz daha kalın da yapabilirsiniz ama ince olunca daha çıtır çıtır oluyor. Daha sonra üzerlerine tuz serpip bol kızgın yağda patatesler altın rengi alıncaya ve çıtır çıtır oluncaya kadar kızartıyoruz.
- Patates kızartma işlemini ve marine olan tavuk etini pişirme işini aynı anda yapmamız gerekiyor, böylelikle patatesler soğuyup çıtırlığını kaybetmeden veya tavuklarımız soğumadan servis tabağını hazırlayabiliriz.
- Marine edilen tavuk eti nasıl pişirilir? Uygun bir tavaya az sıvı yap alıp kızdıralım, etlerimizi ilave edelim, az tuz ekleyelim, her iki tarafları da güzelce kızarıncaya kadar pişirelim. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var, onu da aşağı yazacağım, tarife devam edelim ☺️
- Böylelikle patatesimiz ve tavuklarımız pişmişse, servis aşamasına geçebiliriz. Tabağın altına patateslerimizden bolca yerleştirelim, üzerine tercihe göre sarımsaklı veya sarımsaksız çırpılmış yoğurdumuzu gezdirelim. Yoğurdun üzerine de tavuk etlerimizi dizelim, son olarak çökertme kebabı sosu olarak tereyağında kızdırdığımız pul biberi hafifçe üstüne gezdirdikten sonra yemeğimiz afiyetle yenmeye hazır, tavuklu çökertme kebabı tarifimi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun😘😘😘
- Tavuklu çökertme kebabı yapılışında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bence tavuk etinin kuru ve lezzetsiz olmaması, bunun için marine edip beklettik ama pişirirken de dikkat etmek gereken küçük bir detay var, eğer tavanız yeterince geniş değilse veya malzemeniz fazlaysa, hepsini tavaya aldığınızda tavuklar kızarmadan sulanırlar, böylece pişirdiğiniz tavuklar kuru ve lezzetsiz olur, eğer kalabalık ölçü yapacaksanız belki iki ayrı tavada yapmanızda fayda olabilir, tavuk etleri birbirine yapışmadan daha ferah bir şekilde pişirildiğinde yiyenler gerçekten nasıl lokum gibi olduğunu soracaklardır, böylece göğüs eti kuru ve lezzetsiz olur ön yargısını kırabilirsiniz 😘
- Tavuklu çökertme kebabı tarifini sayfamız yazarlarından sevgili Keriman Diril’in çökertme kebabını denediğim sırada karar vermiştim yapmaya, tarif olarak Keriman Hanım’ın tarifine sadık kaldım, sadece tavuk eti kullandım, kendisine paylaşımı için teşekkürlerimi gönderiyorum :) Esasında çökertme kebabı hangi etten yapılır diye soracak olursanız aslında kırmızı dana eti (tercihen biftek veya bonfile) tercih edilir. Köfteli çökertme kebabı veya farklı çeşitlerini de görebilirsiniz. Bildiğim kadarı ile çökertme kebabı Bodrum’a ait bir ana yemek türü. Bu sebeple Bodrum Kebabı olarak da bilinir. Keriman Hanım’ın kırmızı et ile yapılan orijinal çökertme kebabı tarifi için linki tıklayabilirsiniz. Tavuklu çökertme tarifimizi deneyenlerden fotoğraflarını bekliyorum, afiyetle kalın
Çıtır Çıtır Kadayıflı Baklava Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket baklavalık yufka
- 500 gram çiğ kadayıf
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 150 gram tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için
- 3 su bardağı şeker
- 3 ,5 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu
Çıtır Çıtır Kadayıflı Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce şerbetini hazırlıyoruz.Tencereye şekeri ve suyu alıp kaynamaya bırakın.
- 5-10 dakika kaynadıktan sonra limon suyu ilave edip karıştırın ve ocağı kapatın.
- Tereyağını eritip içine sıvı yağ ekleyin karıştırın.
- Baklavalık yufkadan 2 yaprak alın üstte kalan yufkaya fırça yardımı ile her yerini eşit şekilde yağ sürün.
- Yufkanın kısa tarafına resimde olduğu gibi bir miktar kadayıf koyun ve ceviz serpin.
- Sarın ve 2 parmak kalınlığında kesip tepsiye yerleştirin.
- Tepsi dolana kadar aynı şekilde yufkaları hazırlayıp sarın ve kesip yerleştirin.
- Kalan yağı baklavaların üzerine sürün ve 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Pişen tatlının ilk sıcağı çıkınca (5-10 dakika bekledik) soğuk şerbeti dökün.
- Üzerini istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz 🌸.
Dankek Malaga Pasta Tarifi İçin Malzemeler
- 2 paket Dankek Kakaolu Kek
Kreması için;
- 500 ml süt
- 1 çay bardağı un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 25 gr tereyağı
Ganajı için;
- 200 ml sıvı krema
- 60 gr bitter çikolata
- 60 gr sütlü çikolata
- 1 çay bardağı fındık kırığı
İçi için;
Kekleri ıslatmak için;
- Süt (isteğe bağlı)
Dankek Malaga Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kreması için uygun bir tencereye süt, un, toz şeker, nişasta ve yumurta sarısını ekleyerek güzelce karıştıralım.
- Ardından ocağı açalım ve kremamız koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
- Kaynayan kremamızı ocaktan alalım ve içerisine vanilya ile tereyağı ilave ederek mikser ile çırpalım.
- Hazır olan kremamızı geniş bir kaseye aktaralım ve üzerine temas edecek şekilde streç film kapatalım.
- Ganaj için bir kase içerisine kaynama noktasına gelen sıvı kremamızı alalım. Üzerine çikolatalarımızı ekleyerek karıştıralım ve erimelerini sağlayalım.
- Son olarak fındık kırığı da ekleyelim ve karıştırarak oda ısısına gelene kadar soğumaya bırakalım.
- Oda ısısına gelen ganajımızı buzdolabına kaldıralım ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Ganajımız ve kremamız soğuduktan sonra dankekleri dilimleyelim.
- Her dilimi 1 tatlı kaşığı kadar süt ile ıslatalım ve sıkma torbasına doldurduğumuz kremamızı kek dilimlerimizin üzerine sıkalım.
- Muzları keklerimizin boyutunda dilimleyelim ve kremanın üzerine dilimlediğimiz muzlardan yerleştirelim.
- Kremayı muzun kenarlarını kapatacak şekilde sıvayalım. Tüm kek dilimleri için aynı işlemi uygulayalım.
- Son olarak pastalarımızın yüzeyini ganaj ile kaplayalım. Ardından1-2 saat dinlenmesi için dolaba kaldıralım.
- Dinlenen malaga pastamız servise hazır. Afiyet olsun!
Tart Kalıbında Kış Pastası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 tane yumurta
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya şekeri
- 1 çay bardağı ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tane rendelenmiş havuç
- 300 ml un (1 buçuk su bardağı un )
Kreması için;
- 400 ml süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta unu
- 1 çay bardağından bir parmak eksik şeker
- 1 paket vanilya şekeri
Üzeri için;
- Yarım çay bardağı hindistan cevizi
Tart Kalıbında Kış Pastası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce fırını 180 derece alt üst ayar açın ısınsın.
- Tart kalıbınızı tereyağ ile güzelce yağlayın buz dolabına koyun yağ donsun daha kolay kalıptan çıkar.
- Şeker ve yumurtayı köpük olana kadar çırpın .
- Sonra süt ve sıvı yağ döküp karıştırın.
- Sonra un ,kabartma tozu ,vanilya, şekeri ekleyin çırpın .
- Sonra rendelenmiş havuç ,öğütülmüş ceviz içi ve tarçını ekleyin karıştırın.Mikser kullanmayın.
- Hamuru kalıba döküp tezgaha üç kere vurun havasını almak için .
- 25 -30 dakika fırında pişirin kürdan testi yapmadan fırından almayın.
- Kek pişerken muhallebisini hazırlayın .Süt, un, nişasta ,şekeri tencereye alıp çırpın .
- Ocağı yakın kıvam alana kadar karıştırın.
- Sonra vanilya şekeri döküp karıştırın eğer topaklanma olursa miksere vurabilirsiniz.
- Pişen keki beş dakika soğutup ters çevirin kontrollü bir şekilde kalıptan çıkarın.
- Üzerine muhallebisini dökün bir saat buz dolabında soğutup üzerine bol hindistan cevizi döküp servis edebilirsiniz .Afiyet olsun .
Nohut Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım demet dereotu
- Maydanoz (Damak zevkinize göre)
- 2 kapya biber
- 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 kırmızı soğan yada taze soğan (Ben ikisinden de kulandım)
- Tuz
- Pul biber
Nohut Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ben bir gece önceden nohudu ıslatıp, daha sonra düdüklüde haşladım. Dilerseniz konserve nohut da kullanabilirsiniz size kalmış. Aslında salatanın en zor en uğraştırıcı kısmı bitmiştir:)
- Geniş bir salata kabına kapya biberleri küçük küçük doğrayıp, ekliyoruz. Kırmızı soğanı da ince ince kıyıyoruz.
- Aynı şekilde yeşilliğide ince ince doğrayın ve salata kabına ekleyin. Haşlanmış nohutları ilave edin.
- Zeytinyağı ve nar ekşisini ilave edin, nar ekşisi yerine limon suyuda olabilir.
- Baharatlarıda ekleyin ve karıştırın. Karıştırdıktan sonra hemen servis edebilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.
Kahvaltıya 5 Dakikada Kaşarlı Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler
- 300-400 gram mantar
- 1 adet küçük soğan
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 adet çarliston ya da sivri biber
- 4-5 çorba kaşığı zeytinyağ ya da sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz
Üzeri için;
- Rendelenmiş kaşar peyniri (üzerini örtecek kadar)
- Bir tutam kırmızı toz biber
Kahvaltıya 5 Dakikada Kaşarlı Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mantarlarımızın dışındaki ince kabuğu soyalım ve nemli bir bezle ya da peçeteyle temizleyelim.
- Dilerseniz yıkayabilirsiniz fakat suyunu çok fazla bırakabilir.
- Temizlediğimiz mantarları büyüklüğüne göre 2 ya da 4 parçaya bölelim.
- Soğan ve biberleri de yemeklik bir şekilde doğrayıp kenara alalım.
- Tavamıza tereyağ ve zeytinyağını alalım.
- Biraz ısıtalım ve içine mantarlarımızı alıp, suyunu çekene kadar kavuralım.
- Kavrulan mantarlara önce soğanı ekleyip biraz döndürelim, ardından biberleri ekleyelim ve yumuşayana birkaç dakika kavuralım.
- Üzerine karabiber ve tuzunu ekleyip, karıştıralım.
- En son üzerini kaplayacak şekilde kaşar peyniri yerleştirip, bir miktar kırmızı toz biber serpelim ve kapağını kapatıp, kısık ateşte kaşar peyniri eriyene kadar bekletelim.
Afiyet olsun 👌😋.
Brüksel Lahanası Tarifi İçin Malzemeler
- 700 gram brüksel lahanası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 büyük kapya kırmızı biber
- 3 adet havuç
- 4,5 diş sarımsak
- 2 kase sıcak su
- 4,5 yemek kaşığı pirinç
- 1 dolu yemek kaşığı toz şeker
- Tuz
- Yarım sıkılmış limon
Brüksel Lahanası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuru soğanı doğrayın.
- Sarımsağı dilimleyin. Havuçları da doğrayın.
- Soyulmuş domatesleri robottan geçirin veya rendeleyin kırmızı biberi de doğrayın.
- Zeytinyağını kızdırın.
- Havuçları ekleyip hafif bir renk alana kadar orta ateşte kavurun.
- Kuru soğanları ekleyip kavurma işlemini sürdürün.
- Kırmızı biber parçaları, domatesleri ve sarımsakları ekleyip kavurma işlemini kısık ateşte sürdürün.
- Brüksel lahanaları toz şeker ve tuzu ilave edin.
- Lahanaların üzerine gelecek kadar 1 kase su bardağı sıcak suyu ekleyin yıkadınız pirinçleri ekledikten sonra kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün.
- Pişirme işlemi sonrasında taze sıkılmış limon suyu ekleyip yemeğimizi dikkatli bir şekilde karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz. Afiyet olsun.
Nefis Sumaklı Nar Ekşili Salata Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet salatalık
- 4 adet domates
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Nefis Sumaklı Nar Ekşili Salata Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak bir karıştırma kabına salatalığı küp küp doğrayın.
- Domatesleri de küp küp yada küçük küçük doğrayın.
- Soğanı piyazlık doğrayın.
- Hepsinin üzerine sumak, sıvı yağ, tuz ve nar ekşisini de ekleyerek karıştırın.
- Salatanız hazır afiyet olsun.
Hazır Mantı Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
- 650 gram hazır mantı (dondurulmuş mantı veya fırınlanmış da olur)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Sıcak su (1 lt veya arttırabilirsiniz gerekirse)
Üzeri için:
- 1 kase yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 diş dövülmüş sarımsak (tercihe bağlı)
- Nane
- Pul biber
- Sumak
Hazır Mantı Nasıl Yapılır?
- Tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak ısıtalım.
- Salça, nane, pul biberi ekleyelim. Birlikte birkaç dakika kavuralım.
- Sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suya mantıları ekleyip karıştıralım. Ara ara karıştırarak orta ateşte pişmeye bırakalım.
- Mantıların büyüklüğüne göre veya donmuş olup olmamasına göre pişme süresi biraz değişir ama yaklaşık 20 dk mantılar şişip yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Diğer taraftan yoğurt ve tuzu, istenirse de sarımsağı bir kasede çırpalım.
- Mantıları tabağa aldıktan sonra yoğurdu gezdirip üzerine nane, pul biber, sumak serperek servis edelim. Afiyet olsun.
Not;
- Mantıları pişirirken tuz eklemiyorum, kullandığınız mantıya göre değişebilir, damak zevkinize göre sonradan da ekleyebilirsiniz.
- Yoğurt sosuna sarımsak eklemek istemezseniz sarımsağı salçayla beraber de kavurabilirsiniz, sarımsak çiğ kalmadığı için rahatsız edici olmaz hem de sarımsak tadı mantıyı daha da lezzetlendirir.
- Salçalı sosu dilerseniz mantıları suda haşladıktan sonra yoğurt sosla beraber de üzerlerine gezdirebilirsiniz. Böylesi baştan eklemek ama bana daha kolay geliyor.
- Bu tarifte ben dondurulmuş mantı kullandım, güvendiğiniz yerden alıp dondurucunuzda mantı bulundurursanız acil durumlarda hemen hazırlayabileceğiniz bir yemeğiniz olur :)
- Ölçüler yaklaşık 4 kişilik, miktarı kendinize göre ayarlayabilirsiniz.