İrmikli Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 150 gr tereyağı (ya da 1 çay bardağı sıvı yağ + 3 yemek kaşığı tereyağı)
Şerbeti için;
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı süt (400 ml)
- 1 su bardağı su (200 ml)
İrmikli Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak helvamızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına süt, su ve şekeri alarak karıştıralım.
- Şekeri eriyen şerbetimizi bir kenara alalım ve bekletelim.
- Diğer taraftan tencereye tereyağını alarak eritelim. Bu aşamada tamamında tereyağı kullanmak yerine 1 çay bardağı sıvı yağ + 3 yemek kaşığı tereyağı kullanarak hazırlayabilirsiniz.
- Yağımız eridikten sonra üzerine irmik ve unu ilave ederek kavurmaya başlayalım.
- Tüm malzemeyi iyice karışıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Renginin açık kahveye dönmesi gerekiyor eğer helvayı koyu renk seviyorsanız bir miktar daha fazla kavurabilirsiniz.
- Helvamız istediğiniz rengi alınca ocağın altını kısalım ve şerbeti yavaşça ilave edelim.
- Bir yandan da karıştırmaya devam edelim. Helvanın kıvamı ilk başta çok sulu gibi gelebilir ancak orta ateşte sürekli karıştırarak pişirirseniz koyulaşacaktır.
- Güzelce kıvamını olan helvamız artık hazır. Dilediğimiz şekilde şekillendirebiliriz. Ben 2 farklı yöntemle şekillendirdim. Önce iki kaşık arasına alarak porsiyonluk olarak hazırladım. Daha sonra kalan helvayı da servis tabağına aldım ve bıçağın ucu ile bastırarak şekil verdim.
- Renk vermesi için helvamızın üzerine biraz fıstık serpelim ve servis edelim. Afiyet olsun!