5 Mart 2022 Cumartesi

İrmikli Un Helvası Tarifi

 

İrmikli Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 150 gr tereyağı (ya da 1 çay bardağı sıvı yağ + 3 yemek kaşığı tereyağı)

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 su bardağı su (200 ml)

    İrmikli Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak helvamızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına süt, su ve şekeri alarak karıştıralım.
  • Şekeri eriyen şerbetimizi bir kenara alalım ve bekletelim.
  • Diğer taraftan tencereye tereyağını alarak eritelim. Bu aşamada tamamında tereyağı kullanmak yerine 1 çay bardağı sıvı yağ + 3 yemek kaşığı tereyağı kullanarak hazırlayabilirsiniz.
  • Yağımız eridikten sonra üzerine irmik ve unu ilave ederek kavurmaya başlayalım.
  • Tüm malzemeyi iyice karışıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Renginin açık kahveye dönmesi gerekiyor eğer helvayı koyu renk seviyorsanız bir miktar daha fazla kavurabilirsiniz.
  • Helvamız istediğiniz rengi alınca ocağın altını kısalım ve şerbeti yavaşça ilave edelim.
  • Bir yandan da karıştırmaya devam edelim. Helvanın kıvamı ilk başta çok sulu gibi gelebilir ancak orta ateşte sürekli karıştırarak pişirirseniz koyulaşacaktır.
  • Güzelce kıvamını olan helvamız artık hazır. Dilediğimiz şekilde şekillendirebiliriz. Ben 2 farklı yöntemle şekillendirdim. Önce iki kaşık arasına alarak porsiyonluk olarak hazırladım. Daha sonra kalan helvayı da servis tabağına aldım ve bıçağın ucu ile bastırarak şekil verdim.
  • Renk vermesi için helvamızın üzerine biraz fıstık serpelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

Kandil Simidi (Tam Tarif,Kıyır Kıyır Nefis) Tarifi

 

Kandil Simidi (Tam Tarif,Kıyır Kıyır Nefis) Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (sarısı içine,beyazı dışına)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Dışı için:

  • 2 adet yumurta beyazı ve kavrulmuş susam

    Kandil Simidi (Tam Tarif,Kıyır Kıyır Nefis) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırıp,unu yarım yarım olacak şekilde iki kademede karışıma ekleyerek harmanlayım.
  • Yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Küçük simit şekilleri vererek önce yumurta beyazına ve daha sonra kavrulmuş susama bulayarak tepsimize dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dk pişirelim.

4 Mart 2022 Cuma

Velibah Tarifi

 

Velibah Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için :

  • 1 paket küçük instant maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İçi için :

  • 3 adet haşlanmış patetes
  • 1 yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 adet taze soğan
  • 1 tutam ince kıyım maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzerine sürme için :

  • 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Velibah Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Maya, ılık su ,şekeri bir kapta karıştıralım çözülsün .
  • Bir kaba unu koyalım, 2 bardak kadar koyalım .
  • Ortasını eritttiğimiz mayalı karışımı dökelim .
  • Unun üzerine tuzu serpelim, elimizle azar azar toplayarak bir su bardağı ılık su daha ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Unu da kıvamına göre ilave edelim çok sert bir hamur olmayacak.
  • Derim bir kaba alalım üzerine streç ile kaplayalım sıcak bir yerde bir saat mayalanması bekleyelim .
  • Diğer tarafta patatesleri düz bir tepsiye rendeleyelim .
  • Küçük doğranmış taze soğanı, ince kıyım maydanozu ,tuz, karabiberi ,loru katalım ,karıştırıp yoğuralım.
  • Yumurta büyüklüğünde toplar yapalım .
  • Kabaran hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparalım.
  • Altına üzerine un serpelim.
  • Pasta tabağı şekilde açalım.
  • Ortasına patatesli harcı koyalım .
  • Kenarlarından toplayarak kapatalım ,tekrar merdane pasta tabağı kadar açalım.
  • Yanmaz tavada altını üstünü orta ateşte çevirerek pişirelim, tepsiye alalım.
  • Erittiğimiz tereyağ sıvı yağı eritelim fırça ile sürelim afiyet olsun.

Mini Puf Ekmekler Tarifi

 

Mini Puf Ekmekler Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ̆
  • Yarım yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un

(bardak ölçüsü 200 ml)

Mini Puf Ekmekler Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına süt, maya ve şekeri ekleyip karıştıralım.
  2. 10 dakika üstü kapalı bekletelim.
  3. Diğer malzemeleri 2 su bardağı un ile beraber ekleyip yoğurmaya başlayalım.
  4. Geriye kalan unu kontrollü ekleyin. Ele hafif yapışan bir hamur olacak.
  5. Biraz sıvıyağ ile toparlayıp hava alamayacak şekilde 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  6. Küçük bezeler alalım.
  7. Üzerini örtüp 15 dakika dinlendirelim.
  8. Dinlenen bezelerin üzerine süt sürüp galeta unu serpelim.
  9. 200 derece alt üst ayarda fırında üzerleri kızarsan kadar pişirelim. Afiyet olsun 

Kakaolu Islak (Brownie) Kurabiye Tarifi

 

Kakaolu Islak (Brownie) Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2,5 çay bardağı şeker
  • 2,5 çay bardağı su

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 125 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-3,5 su bardağı un

    Kakaolu Islak (Brownie) Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbetimizi hazırlayalım. Bunun için tencereye şeker ve suyu alıp karıştırarak kaynamaya bırakalım kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım,soğuması için farklı bir kaba aktaralım.
  • Şerbet soğurken hamurumuzu hazırlayalım.
  • Yoğurma kabına yumurtayı kırarak mikserle çırpalım.
  • Üzerine şekeri ve margarini de ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Daha sonra sıvı yağ,elenmiş kakao,vanilya,kabartma tozu ve unu (kontrollü ilave edelim) ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  • Kıvam alan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve elimizle yuvarlayarak şekil verelim.
  • Şekil verdiğimiz kurabiyelerimizi yağlı kağıt serili tepside önceden ısıttığımız 180°c fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız kurabiyeleri soğuyan şerbetin içerisine atıp şerbetin içerisinde 2-3 saniye kadar ters yüz ederek bekletelim sonra servis tabağına alalım.
  • Kurabiyelerimizi dilediğimiz gibi süsleyerek(hindistan cevizi,toz fındık veya toz antep fıstığı) servis edelim.
  • Afiyet olsun. 

Pembiş Süslü Kurabiye Tarifi

 

Pembiş Süslü Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin oda sıcaklığında
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
  • Yaklaşık 2.5 su bardağı un
  • Çay kaşığı ucu ile toz kırmızı gıda boyası

Üzeri için;

  • Pasta süsü

    Pembiş Süslü Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeyi kabın içine koyun yoğurun .
  • Unu azar azar katın ele yapışmayan yumuşak hamur olsun.
  • Krem şanti sıkma aparatı duyusu ile hamuru şekil verin.
  • Duyunun içine biraz hamur koyup baş parmağınızla sıkın. Kurabiyenin ortasına pasta süslerini koyun.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 17 dakika kontrollü pişirin.

Bal Kabaklı Cheesecake Tarifi

 

Bal Kabaklı Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Kreması için:

  • 400 gram labne
  • 1 paket krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı

Alt taban için:

  • 1 paket burçak bisküvi
  • Yarım paket petibör bisküvi
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Üzerinin sosu için:

  • 250 gram balkabağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

    Bal Kabaklı Cheesecake Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Alt taban için;Bisküviler ince ince çekilir, tereyağ ile iyice karıştırıp yağlanan kelepçeli kalıba iyice bastırılarak döşenir. Dinlenmesi için buzdolabına konur.
  • Sos için;Kabaklar şeker ve su ile birlikte iyice haşlanır. Püre kıvamına getirilip soğumaya bırakılır.
  • Krema kısmı için;Labne ve krema güzelce çırpılır.
  • Ardından yumurtalar tek tek,çırpılarak ilave edilir.
  • Un,nişasta ve vanilya ilave edilip tabanın üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 50 dakika pişirilir. (kontrollü pişirelim! keki sallayıp iç kısmı sallanmıyor ise pişmiştir) fırının ağzını açıp soğuması için kekimizi orda bekletelim.
  • Soğuyan kek üzerine hazırlanan sos dökülür.
  • Biraz dinlenip soğuyunca üzerine tahinde dökülüp buzdolabına koyulur.
  • En az 8 saat kadar buzdolabında bekletilir.
  • Üzerine cevizleri servis servis yapılır.
  • Not: kremanın beyaz kalması için kalıbımızın dışını alüminyum folyo ile kaplayalım.

    Kekimizin çatlamaması için; pişme esnasında fırının altına içi su dolu bir kap koyalım.

Çok Pratik Yoğurtlu Salata Tarifi

 

Çok Pratik Yoğurtlu Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük havuç
  • 1 çay kaşığı tuz (havuçları sotelerken)
  • 1 büyük haşlanmış patates
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 çorba kasesi yoğurt (2 su bardağı)
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı Tuz
  • 1 tatlı kaşığı Kuru nane
  • 1 çay kaşığı Karabiber

Üzeri İçin

  • Zeytinyağı
  • Kırmızı toz biber

    Çok Pratik Yoğurtlu Salata Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak havucu soyup rendeliyoruz.
  • Ardından ocağa aldığımız tavaya alıyoruz ve sıvı yağ ile tuz eşliğinde orta ateşte havuçlar diriliğini kaybedinceye kadar 3 dakika soteliyoruz.
  • Sotelenen havuçlarımızı ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz.
  • Haşladığımız patatesi çatal veya patates ezici ile eziyoruz.
  • Karıştırma kabına yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu alarak tel çırpıcı ile çırpalım.
  • Üzerine soğuyan havucu, patatesi ve diğer malzemeleri de katıp karıştırıyoruz.
  • Servis tabağına alıp düzeltiyoruz ve üzerine yağda yaktığımız biberi gezdiriyoruz. Biraz dolapta dinlendirdikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun!

Çörek Otlu Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Çörek Otlu Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı çörek otu
  • Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar)

    Çörek Otlu Tuzlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle margarini ve sıvı yağı güzelce karıştırıp daha sonra diğer malzemelerin hepsini sırayla ekleyin.
  • İstediğiniz boyutlarda parçalar bölerek elinizde yuvarlayın.
  • Kalan yumurtanın sarısını kurabiyelerin üzerine sürün.
  • Önceden ısıttığınız 180 derecede fırında üzerleri pişene kadar bekleyin.
  • Şimdiden yapacaklara afiyet olsun

Elmalı Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi

 

Elmalı Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 silme yemek kaşığı tarçın
  • 1 adet havuç
  • 1 adet elma
  • Çekilmiş 1 su bardağı ceviz

    Elmalı Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmalı havuçlu tarçınlı kek için öncelikle karıştırma kabında yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • Üzerine süt, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek 1-2 dakika daha çırpalım.
  • Elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını da ekleyerek malzemeler güzelce karışıncaya kadar çırpalım.
  • Havuç ve elmayı rendeleyerek suyunu sıkalım ve karıştırma kabımıza ekleyelim.
  • Çekilmiş cevizi de ekleyerek spatula ile karıştıralım.
  • Kalıbımızı tereyağı ile güzelce yağladıktan sonra hazırladığımız harcı kalıbımıza boşaltalım. Benim bu tarifte kullandığım kalıp 26 cm.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fansız fırında yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kekimizi fırından alarak ilk sıcaklığının geçmesi için bekleyelim.
  • Ardından kalıbımızı ters çevirerek kekimizi kalıptan çıkaralım.
  •  Soğuduktan sonra kekimizi dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Patates Kroket Tarifi

 

Patates Kroket Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 8-9 yemek kaşığı nişasta (kıvama göre değişebilir)
  • Tuz, karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Patates Kroket Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patateslerimizi haşlıyoruz.
  • Daha sonra soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan patatesler geniş bir kaba alalım güzelce ezelim üzerine nişasta ve baharatı ekleyip 5 dakika kadar yoğuralım.
  • Daha sonra bezeler elde edelim elimizle uzun rulo şeklinde açalım.
  • Bu rulolardan bıçak yardımıyla küçük parçalar elde edelim.
  • Çatalla bu parçalara fotodaki gibi bastırıp şeklinin çıkmasını sağlayalım.
  • Yağımızı kızdıralım.
  • Daha sonra altını birazcık kapatalım benim ocağımın ayarı 1-9 ben 7 de kızarttım.
  • Kroketlerimizi güzelce kızartalım. Ketçap mayonez ile servis edelim.
  • Afiyet olsun.

İrmikli Un Helvası Tarifi

 

İrmikli Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 150 gr tereyağı (ya da 1 çay bardağı sıvı yağ + 3 yemek kaşığı tereyağı)

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 su bardağı su (200 ml)

    İrmikli Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak helvamızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına süt, su ve şekeri alarak karıştıralım.
  • Şekeri eriyen şerbetimizi bir kenara alalım ve bekletelim.
  • Diğer taraftan tencereye tereyağını alarak eritelim. Bu aşamada tamamında tereyağı kullanmak yerine 1 çay bardağı sıvı yağ + 3 yemek kaşığı tereyağı kullanarak hazırlayabilirsiniz.
  • Yağımız eridikten sonra üzerine irmik ve unu ilave ederek kavurmaya başlayalım.
  • Tüm malzemeyi iyice karışıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Renginin açık kahveye dönmesi gerekiyor eğer helvayı koyu renk seviyorsanız bir miktar daha fazla kavurabilirsiniz.
  • Helvamız istediğiniz rengi alınca ocağın altını kısalım ve şerbeti yavaşça ilave edelim.
  • Bir yandan da karıştırmaya devam edelim. Helvanın kıvamı ilk başta çok sulu gibi gelebilir ancak orta ateşte sürekli karıştırarak pişirirseniz koyulaşacaktır.
  • Güzelce kıvamını olan helvamız artık hazır. Dilediğimiz şekilde şekillendirebiliriz. Ben 2 farklı yöntemle şekillendirdim. Önce iki kaşık arasına alarak porsiyonluk olarak hazırladım. Daha sonra kalan helvayı da servis tabağına aldım ve bıçağın ucu ile bastırarak şekil verdim.
  • Renk vermesi için helvamızın üzerine biraz fıstık serpelim ve servis edelim. Afiyet olsun!