15 Mart 2022 Salı

Leziz Beyaz Lahana Çorbası Tarifi

 

Leziz Beyaz Lahana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Çeyrek orta boy beyaz lahana
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • yarım çay kaşığı kırmızı  toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Leziz Beyaz Lahana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Lahananın dış yapraklarını soyup kalanı kabaca 4’e bölelim ve 4 parçadan bir tanesini alarak ince ince kıyalım. Lahana büyüklüğüne göre ölçü değişebilir, lahananın piştiğinde baya bi azalacağını da hesaba katarak istediğiniz miktarda hazırlayabilirsiniz, bu tarifte ölçüler çok hassas değil, gerekirse su ilavesi ile istediğiniz kıvamı tutturmanız çok kolay.
  • Lahanaları kıydıktan sonra bol suda yıkayarak süzelim.
  • Tencereye sıvı yağı alıp ince doğranmış soğanları ekleyip kavuralım.
  • Pembeleşen soğana lahanaları ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım. Kısık ateşte ara ara karıştırarak lahanalar eriyinceye kadar kavuralım.
  • İyice yumuşayan lahanalara salçaları ve baharatları ekleyelim. Tuzunu ayarlayalım. Bir iki dakika birlikte kavuralım.
  • Yıkanmış pirinçleri ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak suyu ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakalım. Ben bu çorbada toplamda 9 bardak sıcak su kullandım ancak siz çorbanızın kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Suyu çorbanızın kıvamına göre ekleyebilirsiniz.
  • Lahana çorbamız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.
  • Not:

    -bu çorbaya acı çok yakışıyor, acı biber salçası veya acı pul biber eklemeyi tercih edebilirsiniz.

    -su ölçüsü vermedim, lahanaya göre değişir, kıvamını sonradan su ekleyerek istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

    -dondurucuda varsa kemik suyu ile hem daha besleyici hem de daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

    -pirinç olarak daha ekonomik olduğu için kırık pirinç de kullanabilirsiniz. Veya bu tarifi aynı şekilde bulgurla da hazırlayabilirsiniz.

İpeksi Kremasıyla Sütlü Tatlı Tarifi

 

İpeksi Kremasıyla Sütlü Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 100 gram labne

Ara katlara️;

  • Ben Karamelli Kurabiye kullandım siz isterseniz farklı bisküviler kullanabilirsiniz

    İpeksi Kremasıyla Sütlü Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un,nişasta,şeker ve sütü tenceremize alıp koyulaşıncaya kadar karıştıralım.
  • Pişen kremamıza labnesini ekleyip blenderdan çekelim.
  • Kuplarımıza sırasıyla krema ve bisküvimizi koyalım.
  • İster yarım saat dinlendirip servis yapın isterseniz dolapta bekletip servis yapın her ikiside çok güzel oluyor .
    Afiyet olsun.

Patatesli Dolama Börek Tarifi

 

Patatesli Dolama Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç harcı için;

  • 5 tane orta boy patates
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı doğranmış kaşar peynir
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Haşlamak için;

  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su

Sosu için;

  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı maden suyu
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • Haşhaş
  • Susam

    Patatesli Dolama Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesler yıkanır soyulur küp küp doğranır ,tencereye alınır ,üstüne su ve süt eklenir ocağa alınır kaynamaya bırakılır.
  • Tavaya zeytinyağ alınır ,üstüne doğranmış soğanlar eklenir ,pembeleşinceye kadar kavrulur soğumaya bırakılır.
  • Haşlanan patatesler ezilir ,üstüne soğuyan soğanlar eklenir karıştırılır .
  • Baharatlar eklenir karıştırılır iç harç soğumaya bırakılır .
  • Soğuyan iç harcın içine doğranmış kaşar eklenir karıştırılır.
  • Bir kaseye sos malzemeleri alınır karıştırılır.
  • Yufkalar ikiye bölünür sos sürülüp iç harç eklenir ve sarılır .
  • Tepsinin ortasından başlayarak bütün yufkalar bitene kadar aynı işlem yapılır.
  • Yufkalar bitince kalan iç harç üsten dökülür .
  • 30 dk bekletilir .
  • Yumurta sarısı sürülür ,haşhaş ve susam ile süslenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında alt üst kızarana kadar pişirilir servise hazır.

Piyano Kek Tarifi

 

Piyano Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için:

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • Yarım su bardağı süt (100 ml)
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao

Keki ıslatma için:

  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • 2 yemek kaşığı kakao

Krema için;

  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • 2 Türk kahvesi fincanı şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 2 Türk kahvesi fincanı un (1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 200 ml sıvı krema

Üzeri için;

  • Kakao

    Piyano Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak keki hazırlıyoruz. Bunun için yumurta ve şekeri güzelce çırpın.
  • Diğer malzemeleri de ekleyerek kek hamurunu hazırlayın. (Ben 28×28 boyutlarında kare borcam kullandım. )
  • Yağlamış olduğunuz fırın kabına hamuru dökerek önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. (Benim kekim 25 dakikada pişti ancak fırından fırına farklılık olabileceğini aklınızda bulundurun ve keki kontrollü pişirin. )
  • Kek pişerken kremasını hazırlıyoruz. Bunun için süt, şeker ve unu tencereye alarak karıştırıyoruz ve ardından koyulaşıp göz göz olana kadar pişirin.
  • Krema koyulaştıktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakın. Bu aşamada ara ara karıştırın.
  • Oda ısısına geldikten sonra içerisine sıvı krema ekleyerek mikserle çırpın.
  • Keki ıslatmak için süt ve kakaoyu güzelce karıştırın.
  • Ardından pişen keki fırından çıkartarak üzerine süt ve kakao karışımını gezdirin.
  • Kremayı kekin üzerine boşaltarak her yeri eşit olacak şekilde yayın.
  • Kekin en üstünü kakao ile kaplayın.
  • Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. Vaktiniz var ise 1 gece dinlendikten sonra çok daha güzel oluyor. Bizim gibi aceleci iseniz 3-4 saat sonra da yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bulgur Köfteli Yoğurtlu Buğday Çorbası Tarifi

 

Bulgur Köfteli Yoğurtlu Buğday Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı dolusu haşlanmış buğday

Bulgur köftesi için :

  • 1 çay bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz,kimyon
  • 3 tatlı kaşığı un
  • 2 çay kaşığı kuru nane

Yoğurt sosu için :

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı dolusu un
  • 1 adet yumurta

Bulamak için;

  • 1 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzerine :

  • 1 tatlı kaşığı toz tatlı biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Arzuya göre üzerine :

  • İnce kıyım maydanoz

    Bulgur Köfteli Yoğurtlu Buğday Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulguru derin bir kaba koyalım ,üzerine 1 bardak sıcak su dökelim kabarsın.
  • Derin bir kaba rendelenmiş soğanı ,tuz ,baharatı ,unu ,yumurtayı ve kabaran bulguru ekleyelim iyice yoğuralım .
  • Misket şeklinde köfte yapalım, tepsiye un koyalım tepsiyi sallayarak köfteleri una bulayalım.
  • Diğer tarafta tencereye yağları koyalım.
  • Ocağı kısalım, suyu ilave edelim, tuzu koyup karıştıralım .
  • Kaynayan suya köfteleri atalım ,tahta kaşıkla karıştıralım köfteler yapışmasın .
  • 15 dk kısık ateşte pişirelim.
  • Haşlanmış buğdayı ilave edip karıştıralım.
  • Diğer tarafta yoğurt, yumurta ,unu iyice çırpalım.
  • Tencerede bir kepçe alıp yoğurda koyalım ,tekrar çırpalım .
  • Tencereye yavaş yavaş dökelim ,aynı yöne karıştıralım.
  • Fokurdayınca ocağı kapatalım.
  • Tavaya yağları koyalım kızdıralım ,ocağı kapatalım, toz biberi, naneyi koyup karıştıralım .
  • Servis tabağına aldığımız çorbanın üzerine bir tatlı kaşığı gezdirelim.
  • Üzerine maydanoz ile süsleyelim .
  • Afiyet olsun.

    Not :yoğurt süzme yoğurt olsun tuzunu fazla koymuyorum kesilmemesi için aynı yöne devamlı karıştıralım yoğurt koyunca çorbayı.


Hazır Kızartılmış Kadayıf Yapımı Tarifi

 

Hazır Kızartılmış Kadayıf Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 240 gram hazır kızarmış bir kutu sarma kadayıf
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Şerbeti için

  • 5 su bardağı şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Hazır Kızartılmış Kadayıf Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetini kaynatmak için şekeri,suyunu ve bir dilim limonu tencereye alalım .
  • Kaynadıktan sonra 20-25 dakika kaynatarak ılıması için bir kenara alalım.
  • Kızarmış kadayıfları borcama alalım.
  • Üzerine erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımını kadayıf sarmaların üzerine kaşık kaşık dökelim.
  • Üzerine ceviz serpelim.
  • Fırında 180 derecede 10 dakika kızartalım alalım.
  • Tatlının ilk sıcağı çıkınca şerbette ılık olarak üzerine dökelim.
  • 2 saat bekledikten sonra cevizli kadayıf tatlısı yenmeye hazırdır. Afiyet olsun.

14 Mart 2022 Pazartesi

Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık pirinç (Bardak ölçüsü 200 cc)
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık su
  • Yeterli miktarda tuz

    Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pirincimizi iyice yıkayıp 4 saat önce soğuk su ile ıslatalım. ( ıslatma işlemini yapmamızın nedeni pirinç nişastasını suya bırakıyor ve pilavımız tane tane oluyor.
  • Soğuk su ile ıslatalım ki suda beklerken pirincimiz dağılmasın diri kalsın. )
  • Tencereye salçamızı alıp biraz kavuralım üzerine iyice süzülmüş pirincimizi ilave edip güzelce kavuralım.
  • Suyunu ilave ederken tereyağını da ilave edelim.
  • Kaynayınca altını kısıp,kısık ateşte kendini çekene kadar pişirelim. Ocağın altını kapatınca ağzına temiz bir peçete örtüp demlenmeye bırakalım. Tane tane olan pilavımız servise hazırdır. Afiyetler olsun.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • ️200 gram kırmızı mercimek
  • ️1 orta boy doğranmış patates
  • ️1 orta boy doğranmış havuç
  • ️1 orta boy doğranmış soğan
  • ️1 litre su
  • ️100 gram tereyağı
  • ️2 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
  • ️1 limon suyu
  • ️500 ml. su

    Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği yıkayın, tencereye alın.
  • Patates, havuç, soğan ve 1 litre suyuda ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra orta ayarda 20-30 dakika pişirin.
  • Üstünde oluşan köpükleri alın.
  • Piştikten sonra tereyağını, limon suyunu, kırmızı biberi,.
  • Tuzu ve yarım litre suyuda ilave edin ve biraz daha kaynatın.
  • Blenderden geçirin ve 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra servise hazır.

Şahane Lezzeti İle Soğan Kebabı (Çok Pratik) Tarifi

 

Şahane Lezzeti İle Soğan Kebabı (Çok Pratik) Tarifi İçin Malzemeler

  • 450 gram kıyma
  • ️25 adet küçük boy soğan
  • ️Kimyon
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Pul biber
  • Tuz

️Dekor için;

  • Domates
  • Yeşil
  • Kırmızı biber
  • Sarımsak

İlk baş sosu için;

  • ️2 yemek kaşığı domates salçası
  • ️1 yemek kaşığı biber salçası
  • ️1,5 su bardağı sıcak su
  • ️Pul biber
  • ️4 yemek kaşığı sıvı yağ

Son sosu için;

  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • ️Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • ️1,5 tatlı kaşığı limon suyu

    Şahane Lezzeti İle Soğan Kebabı (Çok Pratik) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıyma üzerine tüm baharatları ekleyip, iyice yoğuralım ve 1 saatliğine buzdolabına dinlenmeye bırakalım.
  • Çok minik yada iri olmayan, küçük boy soğanların iki baş saplarını bıçakla kesip çıkaralım.
  • Ortasından bıçak ile derince keselim. Diğer taraftan parçalamadan dikkatle derin keselim. Kapak gibi açılıp, kapanacak şekilde olmalı.
  • Sonra kıymadan soğan adetince toplar sıkalım ve elde yassı yapalım.
  • Soğanların kestiğimiz kısımlara içten dolduralım ve yağlanmış fırın kabına dizelim. Aralara sarımsak taneleri, biber ve kalın domates dilimleri yerleştirip ilk baş sosumuzu üzerlerine gezdirerek dökelim (Salçalar üzerine yağ ve suyu döküp çırpalım).
  • 2 adet fırın kağıdını ıslatıp sıkalım ve kebap üzerine kapak yapalım,.
  • Önceden ısınmış alt üst ayar 190 derece fırının alttan ikinci rafında 55 dk pişirelim daha sonra yemeği fırından çıkarıp üzerine son sosu gezdirelim (Nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyu karışımını) tekrar kağıdını kapatalım (Bu sefer tek kat kağıt).
  • Şimdi fırının orta rafına alıp, 200 derecede 15 dk pişirip, sonrada kağıdı çıkarıp üzeri açıkça 15 dk daha pişirip afiyetle servis edelim (Pişme süreleri herkesin fırınında değişiklik gösterir siz kontrollü pişiriniz) afiyet bal şeker şifa olsun

El Açması Lezzetinde Ispanaklı Börek Tarifi

 

El Açması Lezzetinde Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet soğan
  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı

    El Açması Lezzetinde Ispanaklı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce iç harcı için yağı tavaya alıp ince doğradığımız soğanları kavuruyoruz. İnce dilimlenmiş ıspanakları ve baharatları ilave ederek karıştırıyoruz altını kapatıyoruz.
  • Sosu için sıvı yağ, tereyağ, sirke ve unu uygun bir kapta karıştırıyoruz.
  • Yufkaları ikiye bölüyoruz.
  • Önce sostan sürüyoruz sonra iç harcını yayıyoruz.
  • İki uçtan katlayıp rulo haline getiriyoruz.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak şekilde diziyoruz.
  • Sostan bir miktar kalmış olacak. Üzerine yumurta sarısını ilave edip böreğin üzerine sürüyoruz.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.