24 Mart 2022 Perşembe

Tüm Püf Noktalarıyla Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi

 

Tüm Püf Noktalarıyla Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Hamuru için;

  • 150 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta
  • 5 yemek kaşığı dolu dolu irmik
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 damla limon suyu (karbonatı aktifleştirmek için)
  • 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İçi için;

  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz süslemek için toz fıstık

    Tüm Püf Noktalarıyla Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım çünkü buz gibi soğuk oması gerekiyor.
  • Şerbet için tencereye şekeri ve suyu alalım ocakta kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayınca altını kısalım limonu ekleyelim ve mutlaka 15 dk kaynatalım kaynayınca soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için tereyağı, yumurta, yoğurt ve sıvı yağı önce elimizle yoğuralım ardından irmiği ekleyelim vanilya ve kabartma tozu ekleyelim ayrı küçük bir kahveye karbonatı alalım ve 3 damla limon suyu sıkalım ve hamura ekleyelim ve karıştıralım ardından kontrollü un ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim, dikkat edin fazla un eklemeyin.
  • Tüm hamurumuzu ceviz büyüklüğünde parçalara bölelim ardından parçaları tek tek nihalenin üzerine alıp elimizle inceltip içine bolca iri ceviz ekleyip kapatıp yağlı kağıt serili tepsiye alalım.
  • Tüm hamurları bu şekilde hazırlıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecede yaklaşık 35 dk kontrollü pişirelim.
  • Fırından çıkınca ilk sıcağı çıkması için 5 dk bekletip tamamen soğuyan şerbeti üzerlerine gezdiriyoruz
  • 2 saat bekletip üzerine toz fıstıkla süsleyip servis edebilirsiniz.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Bezelyeli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Bezelyeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Biraz sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye

    Bezelyeli Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce pirinci ılık suda 10-15 dakika kadar bekletip, nişastasını çıkararak yıkayalım.
  • Süzgeçte alıp 10 dakika kadar tamamen suyunu süzmesini bekleyelim.
  • Bir yemek kaşığı tereyağını ve biraz sıvı yağı tencereye alalım.
  • Tereyağı eriyince suyu süzülmüş pirinçleri ekleyip orta ocakta ve orta ateşte pirinçler kaşıktan tane tane dökülene kadar güzelce kavuralım.
  • Kavrulan pirinçlerin üzerine ılık suyu ve yeteri miktarda tuzu ilave edip karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca haşlanmış bezelyeyi ilave edip karıştıralım.
  • Ocağın altını kısıp kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  • Pişen pilavı ocaktan alıp, kapağın altına havlu peçete koyup 10 dakika dinlendirelim. Dinlenen pilavımızı servise hazırlayabiliriz. 😊 🌹afiyet olsun 🌹.
  • Not: Pirinçlerin su çekme oranları pirincin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Su miktarını evinizdeki pirince göre ayarlayabilirsiniz.

Şehriyeli Havuç Tarator Tarifi

 

Şehriyeli Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane büyük havuç
  • Küçük kahve fincanı şehriye (isteğe bağlı)
  • 3 tane kornişon turşu
  • 1 kase süzme yoğurt
  • Dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Mayonez (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • Zeytinyağı

    Şehriyeli Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Havucu rendeleyip çok az zeytinyağı ile soteleyip soğuması için kaseye aldım.
  • Aynı tavaya zeytinyağı ekleyip şehriyeyi hafif rengi dönene kadar kavurdum.
  • Yarım su bardağı su ekleyip,suyunu çekene kadar pişirip ocaktan aldım.
  • Pişen şehriyelerin üzerine tekrar yarım kahve fincanı soğuk su ilave edip, tavanın ağzını kapatıp dinlenmeye bıraktım. (salatanın içinde şehriyelerin tane tane olması için).
  • Yoğurdu ,sarımsak,mayonez,karabiber tuz ile iyice karıştırdım.
  • Rendelenmiş turşu,dereotu ve diğer malzemeleri yoğurt sosuyla harmanlayıp, salatamı tamamladım.
  • Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 🖐.

    Not; Şehriyeyi kavurarak hazırladım,arzu eden haşlama usulüde yapabilir,üzeri için ceviz içi,taze nane,baharat tamamen damak tadınıza kalmış

Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi

 

Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı ve biraz sıvı yağ
  • 1 tane soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kapya biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağına yakın yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • Su
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Nane

    Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağ konur.
  • Soğanları doğrayıp(en son blenderdan geçireceğimiz için ince doğramaya gerek yok)birkaç dakika kavuruyoruz.
  • Salçaları ,yeşil biber ve kapya biberide doğrayıp kavurmaya devam ediyoruz.
  • Üzerine çıkacak şekilde su ilave edip ,tencerenin kapağını kapatıp6-7 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yoğurt ve unu çırpıcıyla karıştırıyoruz.
  • Tencereden 3 kepçe kadar yoğurdun içine alıp karıştırıyoruz.
  • Ardından bu karışımı çorbanın içine yavaşça döküyoruz.
  • Pişene kadar karıştırıyoruz. En son baharatlarını ekliyoruz.

Patates Püreli Mantarlı Tavuk Sote Tarifi

 

Patates Püreli Mantarlı Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 4,5 adet patates
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 250 gram mantar
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (patates püresi için)
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeșil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağından iki parmak eksik sıvı yağ

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Patates Püreli Mantarlı Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yapılışı öncelikle patatesleri soyup, yıkayalım küp küp doğrayıp ufak bir kapta hașlayıp, süzelim.
  • Tavuk göğsünü kușbașı doğrayalım ardından pișireceğiniz kaba alın suyunu salıp, çekene kadar pişirelim.
  • Ardından sıvı yağını ekleyip karıştırarak bir iki dakika kavuralım üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanları ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • Aynı şekilde biberleri halka halka dilimleyip, ekleyelim küp küp doğranmış domatesi ve baharatlarını temizlenip dilimlenmiş mantarımızı ekleyip 5-6 dk pişirelim.
  • Son olarak biber salçasını ekleyip bir iki tur döndürelim ve 1 çay bardağı suyunu ilave edip orta ateşte 15 dk pişirip, ocaktan alalım.
  • Hașlanmıș patateslerin üzerine tuz çok az karabiber bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyip çatalla veya eziciyle ezelim fırında pişireceğiniz kaba koyup, kaşıkla bastırarak üzerini düzleyelim.
  • Pişen tavuk soteyi patateslerin üzerine eșit bir şekilde yayalım son olarak rendelenmiş kaşar peyniri serpelim her yerine gelecek şekilde.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kașarlar eriyip, hafif kızarana kadar pişirelim sıcak sıcak servis edelim afiyetler olsun.

Ispanağı Sevdiren Sağlıklı Ve Doyurucu Ispanaklı Krep Tarifi

 

Ispanağı Sevdiren Sağlıklı Ve Doyurucu Ispanaklı Krep Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ ıspanak
  • 1 su bardağından biraz eksik süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 su bardağı un (değişebilir)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Küçük 1 kase içerisine küçük doğranmış herhangi bir peynir. ( ben köy peyniri kullandım)

Arasına sürmek için

  • Labne 

    Ispanağı Sevdiren Sağlıklı Ve Doyurucu Ispanaklı Krep Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ispanak ve sütü blend edelim, sıvı kıvama gelince sırayla diğer malzemeleri ekleyip çırpıcı ile çırpalım.
  • Peyniri de ekleyip son kez karıştıralım. Akışkan bir kıvam olacak.
  • Krep tavasına çok az yağ sürüp ısıtalım ve hamuru tavaya dökelim.
  • Kısık ateşte arkalı önlü pişirip servis tabağına alalım.
  • Arasına labne sürerek rulo haline getirelim ve eşit olarak keselim. Mutlaka bir şans vermelisin

Lebeniye Çorbası (Antep Usulü) Tarifi

 

Lebeniye Çorbası (Antep Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım limon suyu
  • 6 su bardağı su
  • Tuz

Koftesi için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Lebeniye Çorbası (Antep Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köftesini hazırlıyoruz. Bunun için kıymayı,rendelenmiş soğanı ve baharatları karıştırıp yoğuruyoruz.
  • Hazır olan köfte harcından nohut büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz.
  • Diğer yandan tencereye yıkanmış pirinci bir su bardağı su ile haşlıyoruz.
  • Pirinçler yumuşayınca içerisine bir su bardağı nohutu ekleyip suyunu ilave ediyoruz.
  • Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz.
  • Meyanesi için yoğurdu,unu ve limon suyunu tel çırpıcıyla karıştırıyoruz.
  • Kaynayan tencereden bir kaç kepçe kaynar su alıp meyaneye ekleyip karıştırıyoruz.
  • Meyaneyi tencereye boşaltıp bir yandan hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Köfteleri tereyağıyla birlikte tavada kızartıyoruz.
  • En son nane ekleyip karıştırdıktan sonra çorbanın içerisine ilave ediyoruz.
  • Bu şekilde de beş dakika kadar kaynatıp servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Mantarlı Kırmızı Soğan Mezesi (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi

 

Mantarlı Kırmızı Soğan Mezesi (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kültür mantar küçük boy
  • 3 tane iri boy kırmızı soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5 dal maydanoz
  • Yarım kırmızı kapya biber

Yoğurdu için;

  • 500 gram süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak ezilmiş
  • 1 çay kaşığı tuz

    Mantarlı Kırmızı Soğan Mezesi (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarları yıkayın kurulayın. Büyükse ortadan ikiye kesin küçükse kesmeyin.
  • Kırmızı soğanları piyaz şeklinde doğrayın.
  • Tavayı ocağa alın ve içine yağı ilave edin.
  • Üzerine piyaz doğradığınız soğanları ilave edin kısık ateşte 3 dakika soteleyin.
  • Üzerine mantarı ilave edin kısık ateşte ara ara karıştırarak 10 -15 dakika falan mantarlar hafif pembe olunca üzerine tuzunu kırmızı biberini ekleyin ocaktan alın. Biraz ılık olacak.
  • Yoğurdunu hazırlayalım. Karıştırma kabına yoğurdu, mayonezi, sarımsağı ,tuzu ekleyin karıştırın.
  • Servis tabağına yerleştirin.
  • Üzerine sotelediğimiz mantarları eşit miktarda dökün.
  • Üzerine ince doğradığımız maydanozu serpin.
  • İsteğe bağlı varsa incecik doğradığımız biberi de ekleyin. Mezemiz servise hazır.
  • Afiyet olsun, var ya çok lezzetli olmuş tavsiye ederim, kızım bayıldı.

Pratik Bir O Kadarda Lezzetli Sebzeli Tavuk Baget Tarifi

 

Pratik Bir O Kadarda Lezzetli Sebzeli Tavuk Baget Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk baget
  • 2 adet havuç
  • 3 adet çarliston biber
  • 3 adet patates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 7 adet çeri domates

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı su ( 200 ml ) bardak ölçüsü
  • Tuz ,kırmızı toz biber, karabiber, kekik varsa tavuk baharatı

    Pratik Bir O Kadarda Lezzetli Sebzeli Tavuk Baget Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bagetleri ocakta tütsülüyoruz yıkayıp fırın tepsisine diziyoruz.
  • Havuç 🥕 biber, patates ,soğan, domates hepsini yıkayıp doğrayıp bagetlerin üzerine resimlerdeki gibi diziyoruz.
  • Diğer tarafta sosu hazırlıyoruz.
  • Sıvı yağı, sos tenceresine koyup salçayı ilave ediyoruz.
  • Bir kaç dakika salçayı kavuruyoruz.
  • Üzerine üç su bardağı su ilave edip beş dakika kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
  • Tuzu ve baharatları ilave edip karıştırıyoruz.
  • Bagetlerin üzerine sosu döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında bagetler pişene kadar pişiriyoruz ( bardak ölçüsü 200 ml )

Rengarenk Görünümü İle İştah Kabartan Arpa Şehriye Salatası Tarifi

 

Rengarenk Görünümü İle İştah Kabartan Arpa Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 küçük kutu konserve mısır
  • 3-4 dal taze soğan
  • 1 tutam dere otu
  • 1 tutam maydanoz
  • 5-6 adet kornişon turşu

Sosu için

  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı sumak (İsteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 silme çay kaşığı tuz (Gerekirse ekleyin)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Rengarenk Görünümü İle İştah Kabartan Arpa Şehriye Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağ alalım ısıtalım.
  • Üzerine arpa şehriyeye ekleyelim, sürekli karıştırarak şehriyelerin rengi hafif dönünceye kadar kavuralım(karıştırmayı bırakmayın).
  • Kavrulan şehriyemizin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim (3 su bardağı yeterli olacaktır).
  • Tuzu ilave ederek karıştıralım kapağını kapatarak kısık ateşte şehriyeler suyunu çekine kadar pişirelim.
  • Pişen şehriyelerin üzerine kağıt havlu koyalım ve soğuması için dinlendirelim.
  • Soğuyan şehriyeleri derin karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, küçük doğranmış taze soğan,kornişon turşu, küçük doğranmış biberleri ve konserve mısırı ekleyip karıştıralım.
  • Küçük bir kapta limon suyunu, çok az tuz,nar ekşisi, sumak ve zeytinyağını karıştıralım.
  • Salatanın üzerine gezdirelim.
  • Sosu salata ile güzelce karıştırdıktan sonra servis tabağına alalım. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun

Köz Patlıcan Mezesi Tarifi

 

Köz Patlıcan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kapya biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam taze soğan
  • Zeytinyağı

    Köz Patlıcan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları ve 2 adet biberi közleyin.
  • Ve küçük küçük doğrayın. İmkanınız yoksa konserve de kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra kalan 1 adet kapya biberi ince ince doğrayın.
  • Taze soğanlarında özellikle köklerini ve maydanozları da ince doğrayın.
  • Bir kapta bütün malzemeleri karıştırın zeytinyağı ve tuz ekleyip servis edin. Afiyet olsun:)

Kaygana Tarifi

 

Kaygana Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 3 tane yeşil soğan
  • 1 kaşık lor peyniri

    Kaygana Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları tuz ile çırpalım, süt ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Lor peyniri ilave edelim ve çırpmaya devam ederek ince doğranan yeşil soğanı da ekleyelim.
  • Azar azar unu ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Tavaya az tereyağı ekleyelim, tereyağı eriyince üzerine bir buçuk kepçe kadar harcı dökelim ve düzgün yuvarlak oluşturacak şekilde tavaya yön verelim.
  • Yanmaması için ağır ateşte yavaş yavaş pişirelim ve çift taraflı kızarınca ocaktan alalım.İlk sıcağı geçince servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

Fırın Kullanmadan Tencerede Pratik Fincanda Kek Tarifi

 

Fırın Kullanmadan Tencerede Pratik Fincanda Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1.5 çay bardağı şeker
  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 2 su bardağı un (Siz yine de kontrollü olarak ekleyin.)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için

  • Beyaz çikolata sosu
  • Fındık

    Fırın Kullanmadan Tencerede Pratik Fincanda Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri karıştırma kabına alalım ve 5 dakika kadar çırpalım.
  • Süt ,sıvı yağ ,kakao ,un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip karıştıralım. (ben 2 su bardağı kakao ekledim. Siz yinede kontrollü olarak ekleyin. ).
  • Fincanları yağlayalım.
  • Fincanların yarısından biraz fazla kek harcımızdan ekleyelim.
  • Tenceremize fincanları sıralayalım.
  • Fincanların yarısına gelecek kadar tenceremize su ilave edelim.
  • Tenceremizin üzerine örtü örtüp kapağını kapatalım.
  • Tenceremizi ocağa alalım ve sönmemesi için pişene kadar kapağını açmayalım.
  • Tenceremizden ses gelmeye başladığında yani içindeki su kaynadığında ocağı kısalım ve 20 dakika kısık ateşte pişirelim.
  • 20 dakika sonunda ocağımızı kapatalım ve 20 dakika daha tenceremizin kapağını açmadan bekleyelim.
  • Kekimiz soğuyunca ters çevirelim.
  • Üzerine beyaz çikolata be fındık ile süsleyip servis edelim.