30 Mart 2022 Çarşamba

Hira Tatlısı Tarifi

 

Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi (veya limon kabuğu rendesi)

Dışını bulamak için;

  • İrmik

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su (400 ml)

    Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için uygun bir tencereye şeker ve suyu alalım. Kaşıkla şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Ben bu tatlıda şerbeti kaynatmadan hazırlıyorum.
  • Hamuru için yoğurma kabına sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı alarak çırpalım.
  • Arından portakal kabuğu rendesi, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu da yoğurma kabına alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hafif ele yapışan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
  • Kıvam alan hamurumuzdan küçük parçalar alalım ve elimizle yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz parçaları irmiğe bulayalım ve fırın tepsisine alalım. Tüm hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen tatlılarımızı derin bir kap içerisine yerleştirelim.
  • Sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbetimizi gezdirelim ve şerbeti çekinceye kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini çeken yapımı oldukça kolay portakallı hira tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!

Meyve Soslu Pratik Profiterol Tarifi

 

Meyve Soslu Pratik Profiterol Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kedidili bisküvi
  • 1 paket krem şanti
  • Yarım çay bardağı süt

Üzeri için

  • 250 gram rotegrütze ( karışık meyve sosu) Ben hazır sos kullandım

Alternatif olarak

  • 250 gram dondurulmuş orman meyvesi
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1,5 yemek kaşığı nişastayı

    Meyve Soslu Pratik Profiterol Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ocakta kaynatıp sos yapabilirsinizDilerseniz çikolata sosu da kullanabilirsiniz
  • Süt ,un ,nişasta ,şeker ,yumurta sarısı vanilya hepsini uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Güzel karıştırdıktan sonra ocağa alıyoruz.
  • Kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan ocaktan alıp muhallebimizi ayrı bir kaba alıp üzerini sitreçleyip soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Soğuduktan sonra kremşanti ve yarım çay bardağı süt ekleyip mikserle 3-4 dk çırpıyoruz.
  • Kupların yarısına kadar muhallebiden döküp kedidili bisküviyi ortadan ikiye kırıp yerleştiriyoruz.
  • Üzerine tekrar muhallebi döküp 1 saat dinlendirdikten sonra üzerine meyve sosu döküp buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

29 Mart 2022 Salı

Sebzeli Tavuklu Pilav Tarifi

 

Sebzeli Tavuklu Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 parça tavuk göğsü
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı k kırmızı toz biber
  • Yarım tatlı k köri
  • 1 çay k karabiber
  • 1 çay k sebze tozu
  • 1 çay k zerdeçal
  • 1 tatlı k tuz

    Sebzeli Tavuklu Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları küçük küpler halinde doğrayalım.
  • Tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile tavukları kızartıp, tavadan alın.
  • Tereyağını aynı tava içerisinde alalım.
  • Soğan, kapya biberi ve havuç ekleyip, güzelce kavurun.
  • Ardından kızarmış tavukları ve bezelyeyi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra pirinci ekleyip 1 dk kavurun.
  • Üzerine baharatlarını ve suyunu ilave edip karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra kapağını kapatıp, ocağın altını kışın.
  • Pilav suyunu çektikten sonra 15 dk demlenmeye bırakın.
  • Demlendikten sonra servis edin. Afiyet olsun.

Domatesli Biberli Makarna Tarifi

 

Domatesli Biberli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) paket makarna (Penne makarna kullandım)
  • 2 adet sivri biber
  • 5 çorba kaşığı domates rendesi (Yaz mevsiminde hazırlanan konserve domates rendesi kullandım)
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Kuru nane
  • Fesleğen

    Domatesli Biberli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavaya ince doğranmış sivri biberleri koyalım, yağda hafif soteleyip, üzerine domates rendesi ilave edilir.
  • Bir miktar soteleyince domates salçası da eklenir.
  • Kaynayan suya tuz ve makarna ilave edilir, haşlama süresine göre makarna pişirilir.
  • Haşladığımız makarnayı pişen sos ile harmanlayarak son olarak kuru fesleğen ve naneyi ekleyip, birkez daha karıştırarak servis edelim. Afiyetler olsun.

Sodalı Köfte (Asla Vazgeçemeyeceksiniz) Tarifi

 

Sodalı Köfte (Asla Vazgeçemeyeceksiniz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 çay bardağı soda (maden suyu)
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1/2 (yarım) kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Sodalı Köfte (Asla Vazgeçemeyeceksiniz) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabımıza bütün malzemelerimizi alıp güzelce yoğuralım.
  • Üzerini kapatıp dolapta 1 saat kadar bekletelim.
  • Daha sonra şekil verip isterseniz benim gibi yağda dilerseniz de fırında pişirebilirsiniz. Enfes köftelerimiz servise hazır👩🏻‍🍳 Afiyet olsun 

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 2 litre sıcak su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
  • Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
  • Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
  • Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirelerek ocaktan alınır.
  • Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  • Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
  • Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
  • Mercimek çorbası tarifimi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Tahinli Antalya Piyazı Tarifi

 

Tahinli Antalya Piyazı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet haşlanmış yumurta

Tarator Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 çay bardağı tahin (125 ml)
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi (60 ml)
  • Yarım adet limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz

    Tahinli Antalya Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurtalarımızı haşlayalım. Eğer yumurtalarınız orta büyüklükteyse 10 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır.
  • Bizde bu sırada tarator sosu için rondoya, 3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye, sarımsak, zeytinyağı, tahin, elma sirkesi, limo suyu, tuz ve kimyonu alarak malzemeler krema kıvamını alana kadar çalıştıralım.
  • Ardından kalan haşlanmış fasulyeyi uygun bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine hazırladığımız taratoru ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Soğanımızı piyazlık doğrayarak elimizle ovalım.
  • Domatesimizi küp küp olacak şekilde, maydanozumuzu da ince ince doğrayalım.
  • Haşlanan yumurtalarımızın kabuklarını soyalım ve dilimleyelim.
  • Sosa buladığımız fasulyeyi servis tabağına alalım ve eşit bir şekilde yayalım.
  • Üzerine soğanları ekleyelim. Soğanların üzerine de domatesleri yerleştirelim.
  • Yumurta dilimlerini de güzel bir şekilde yerleştirip, maydanoz serpelim ve tahinli Antalya piyazımızı servis edelim. Afiyet olsun!

Bitter Çikolatalı Sütlü İrmik Helvası Tarifi

 

Bitter Çikolatalı Sütlü İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 40 gram bitter çikolata

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker

    Bitter Çikolatalı Sütlü İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; malzemeleri bir kaba alıp, karıştırarak kaynayana kadar bekletiyoruz. Altını kapatıp, bir kenara alıyoruz.
  • Helva için; yağları tencereye alarak tereyağı eriyene kadar ısıtıyoruz. İrmiği ilave edip, karıştırarak rengi hafif dönene kadar kavuruyoruz. Şerbetini ekleyip, hızlıca karıştırarak şerbetini çektiriyoruz.
  • Çikolatayı bıçakla küçük parçalara ayırarak helvaya ilave ediyoruz. Karıştırarak altını kapatıp, 15 dakika dinlendiriyoruz. İsteğe göre süsleyerek servis ediyoruz. 🍫🍫
  • Farklı helva tarifi arayanlar ve çikolata sevenler için kısa sürede hazırlayabileceğiniz, az malzemeli ve çok lezzetli bir tatlı. 💕
  • İsteğe göre içine ceviz veya fındık kırığı ekleyebilirsiniz. 👍 Deneyeceklere afiyet olsun. ☺️.


Beyti Kebabı Tarifi (Bu Lezzet Kaçmaz Mutlaka Deneyin)

 

Beyti Kebabı Tarifi (Bu Lezzet Kaçmaz Mutlaka Deneyin) İçin Malzemeler

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı çekilmiş ekmek içi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 2 adet taze böreklik yufka
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için;

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1fiske tuz
  • Kekik
  • 1 su bardağı sıcak su

    Beyti Kebabı Tarifi (Bu Lezzet Kaçmaz Mutlaka Deneyin) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle beytimizin köftelerin hazırlamak için kıymayı yoğurma kabına alalım. Soğanı ve sarımsağı rendeleyelim diğer malzemeleri ekleyerek köfteyi güzelce yoğuralım.
  • Yumurta büyüklüğünde parçalar alarak elimizle uzatıp yassılatarak adana şeklinde köfteler hazırlayarak fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim ve beytinin köftelerin dizelim.
  • 200 derecede ısınmış fırında 10-15 dk arası kızartalım alalım. Yufkaları ortadan bölelim. Kenarlardan iki parmak içe katlayalım.
  • Tereyağı ve sıvı yağ karışımından fırça ile her yerine sürelim köfteleri dizelim. Rulo yaparak saralım.
  • Diğer yufkalarıda aynı şekilde saralım ve iki parmak genişliğinde verev şekilde düzgün ve keserek tekrar fırın tepsisinin kağıdını değiştirip tepsiye dizelim.
  • Üzerlerine yağlayarak tekrar fırına verelim üzerleri hafif kızarınca yeterli olacaktır(10-15 dakika) beytileri fırına verince üzerinin sosunu hazırlayalım.
  • Sosu hazırlamak için; tereyağını eritelim salçaları, tuzunu, kekiği ekleyelim ve karıştıralım salçanın kokusu çıkınca sıcak suyu ilave edelim, hızlıca karıştıralım ve ketçap kıvamına gelince ocaktan alalım.
  • Beytileri servis tabağına dizelim 2-3 kaşık yoğurdunu ortaya koyalım.
  • Pişen salçalı sostan beytilerin üzerine dökelim üzerine maydanoz serpelim nefis beyti kebabımız servise hazırdır. Afiyet olsun:))).

Tereyağlı Lahmacun Mayasız Çıtır Hamur Tarifi

 

Tereyağlı Lahmacun Mayasız Çıtır Hamur Tarifi İçin Malzemeler

Mayasız hamuru için;

  • 1 kg un
  • 550-600 ml su (Ilık olması şart değil unun kalitesine göre su miktarı değişebilir)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ

Tereyağlı iç harcı için;

  • 250-300 gram orta yağlı dana veya kuzu kıyma (Ben dana kullandım)
  • 400 gram domates püresi veya konserve domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet sarımsak
  • 1/2 (yarım) adet kapya biber
  • 2-3 dal kıyılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 80 gram kadar tereyağı (1 dolu yemek kaşığı)
  • 1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 1 er tatlı kaşığı sumak
  • Pul biber
  • Kırmızı tozbiber
  •  Tuz

    Tereyağlı Lahmacun Mayasız Çıtır Hamur Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcımızı hazırlıyoruz. Kuru soğanı, sarımsak ve kapya biberi robottan geçirelim (Robot yoksa incecik doğrayalım)
  • Domates püresi, kıyılmış maydanozu, salçaları, zeytinyağı ve tereyağı da ekleyip, tekrar güzelce robottan geçirelim. Baharatları ekleyip bir güzel elimizle yoğuralım ve üzerini örtüp buzdolabında dinlendirelim.
  • Hamuru için yoğurma kabına un, tuz, zeytinyağı ve suyu dikkatlice ekleyip yumuşak hamur olana dek yoğuralım.
  • Hamuru dinlendirmeden tezgahta bezelere ayıralım (Mandalinadan biraz daha ufak) Benim 17 adet beze çıktı. Bezelerin üzerini örtelim ve ilk bezeyi merdane ile açmaya başlayalım (Pasta tabağı büyüklüğünde)
  • İlk hazırladığımızı kenara alıp, 4-5 tane aynısından yedek yapalım. Taş fırın makinesini ısıtmaya başlayalım.
  • İyice ısınınca ilk açtığımız lahmacunu elimize alıp biraz daha büyütüyoruz ve makineye dikkatlice seriyoruz ve 5 dakika pişiriyoruz.
  • O pişene kadar bir beze daha hazırlayın ve bekletin. Sırayla devam edin en az 4 adet lahmacun hazır beklesin pişme esnasında ve lahmacununuz hazır.
  • Bence pişer pişmez afiyetle yiyin çıtır çıtır seviyorsanız. Ben arasına salata hazırlayıp, dürüm şeklinde yedim. Tadı muhteşem oldu. Afiyet olsun

Zeytinli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi

 

Zeytinli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzeri için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kase ufalanmış beyaz peyniri
  • 3-4 yemek kaşığı doğranmış zeytin
  • Yarım demet kıyılmış dereotu

    Zeytinli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytin, peynir, dereotu ve tereyağı hariç tüm malzemeleri derin bir kaba alın ve yoğurun.
  • Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Daha sonra ufalanmış peynir, zeytin, dereotu ve tereyağı ekleyip, devam yoğurun.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Üzeri için ayırdığımız yumurta sarısını bezelerin üzerine sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dk kızarana kadar pişirin.