10 Dakikada Hazırlayıp Fırına Mayasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
- Yarım su bardağı süt (100 ml)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (85 ml)
- 125 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağından biraz fazla un (500 gram)
- 1 paket kabartma tozu (10 gram)
- Susam
- Çörekotu
10 Dakikada Hazırlayıp Fırına Mayasız Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
- Karıştırma kabına yumurtayı, sütü, sıvı yağı, eritilmiş tereyağı ya da margarini ve tuzu alarak karıştıralım.
- Bir miktar un ekleyerek üzerine kabartma tozunu ilave edelim ve yoğuralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyelim. Yumuşak bir hamur olmalı.
- Elimizle parçalar kopararak yuvarlayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına dizelim.
- Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını dağıtarak susam ve çörekotu ekleyelim.
- Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 30 dakika pişirelim.
Fırında Kıymalı Kremalı Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler
Karnabahar için:
- 200ml sıvı krema
- 1 adet küçük boy karnabahar
- 2 yemek kaşığı kaşar peynir rendesi
- Pul biber, tuz ve karabiber
Kıyma için:
- 1 kilo dana kıyma
- 1 adet büyük soğan
- 1 büyük kapya biber
- 1 büyük yeşil biber
- 1 domates
- 1.5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Sıvıyağ
- 1 çay bardağı su
- Karabiber, pulbiber ve tuz
Beşamel sosu için:
- 3.5 su bardağı soğuk süt
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz, muskat ve karabiber
Üzeri için:
- Kaşar peyniri
Fırında Kıymalı Kremalı Karnabahar Tarifi Nasıl Yapılır?
- Karnabahar hafif yumuşayana kadar haşlanır üzerine 200ml krema dökülür ve 5 dakika haşlamaya devam edilir. Suyu süzülür.
- Fırın kabına alınır ve ezilir.
- Üzerine damak zevkinize göre baharatlar ve kaşar peyniri eklenir. Karıştırıp güzelce fırın kabına yayılır.
- Tavanın içerisine sıvı yağ koyulur.
- Kıymayı ekleyip kavrulur.
- Ardından yemeklik doğrayıp soğan eklenir biraz daha kavrulur.
- Yemeklik doğranmış kapya biber ve yeşil biber tereyağ eklenir, az daha soteledikten sonra baharatlar salçalar ve kabuğu soyulmuş küp küp doğradığımız domates eklenir.
- En son su eklenir ve kapağı kapalı az daha pişirilir sonra ocaktan alınır.
- Karnabaharın üzerine yayılır.
- Tavada tereyağ eritilir. Un eklenir kokusu çıkana kadar kavrulur.
- Süt eklenir ve aynı anda karıştırılır topaklanmaması için koyu kıvam alana kadar.
- Tuz karabiber ve muskat eklenir.
- Sos kıymanın üzerine dökülür ve heryerini kaplayacak şekilde yayılır.
- En son üzerine kaşar peyniri serpilir.
- Önceden ısıtılmış fanlı fırında 180 derecede kaşar peyniri nar gibi kızarana kadar fırınlanır.💖affiyet olsun
Kıymalı Kremalı Tagliatelle Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gram tagliatelle makarna
- Su
- 2 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 175 gram kıyma
- 1 adet küçük soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
- 1/4 (çeyrek) su bardağı makarna suyu
- 1 paket krema
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
Kıymalı Kremalı Tagliatelle Tarifi Nasıl Yapılır?
- Makarnayı haşlamak için derin bir tencerede suyu kaynatın.
- Kaynar suya tuz ve makarnayı ilave edin. Al dente, yani makarna dişe gelecek şekilde haşlayın. Suyundan 1/4 su bardağı ayırıp, makarnaları süzerek kenara alın.
- Aynı tencereye ayçiçek yağı ve tereyağını alın.
- Küçük ve incecik doğranmış soğan ile biberleri ekleyerek soteleyin.
- Kıymayı ekleyip sotelemeye devam edin.
- Rendelenmiş 2 adet domates, domates salçası ve ayırdığımız makarna suyunu ilave edip biraz kaynatın.
- Krema, tuz ve baharatları ekledikten sonra bir taşım daha kaynatın.
- Makarnaları tencereye alıp güzelce karıştırın. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.Deneyeceklere afiyet olsun.
Borcam Pastası Trileçeye Rakip Tarifi İçin Malzemeler
Keki için;
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 3 yemek kaşık su
- 1 kaşık sıvı yağ
- 1 adet kabartma tozu
- 1 adet vanilya
- 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
Islatmak için;
Kreması için;
- 1 litre süt
- 1.5 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı nişasta
- Yarım su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kremşanti
Sosu için;
- 2 paket bitter çikolata
- 200 ml sıvı krema
Borcam Pastası Trileçeye Rakip Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tatlımıza ilk olarak kremadan başlıyoruz. İsterseniz kremayı bir gece öncesinde hazırlayabilirsiniz.
- Kreması için kremşanti hariç diğer bütün malzemeleri uygun bir tencereye alıyoruz. Sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kıvam alınca altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Tamamen soğuduğunda kremşantiyi ekleyip blenderden geçiyoruz. (benim blender sorun çıkarttığı için biraz pürüzlü oldu).
- Keki için yumurta ve şekeri mikserler çırpıyoruz.
- Su ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.
- Un, kabartma tozu ve vanilyalı eleyerek ilave ediyoruz.
- Tahta kaşıkla iyice karıştırıp tereyağ ile yağlanmış kare borcama (28cm) döküyoruz.
- 170 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.
- Kek ılıyınca sütle ıslatıyoruz.
- Üzerine kremayı döküyoruz.
- Çikolata ve kremayı benmari usulü eritip tatlımızın üzerine yayıyoruz.
- Dolapta 2 saat kadar dinlendimi tatlımız servise hazır. Ben fındık ve fıstıkla servis yaptım. Deneyeceklere afiyet olsun
Sirkeli Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler
İçi İçin;
- 350g beyaz peynir
- 1 tutam maydanoz
Sosu için;
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sirke
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörekotu
Sirkeli Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sosu için karıştırma kabına un, sirke ve sıvı yağı alarak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
- Böreklerimizi sarmak için tezgaha serdiğimiz 1 adet yufkanın üzerine sosumuzdan birkaç kaşık gezdirerek dökelim.
- Sosu fırça yardımıyla sürerek yufkanın her yerine gelmesini sağlayalım.
- 2. yufkayı da sos sürdüğümüz yufkanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirelim. Yine sosumuzdan bir kaç kaşık gezdirerek dökelim.
- Fırça ile sürerek yufkanın her yerine gelmesini sağlayalım.
- Ardından yufkamızı önce 4 eşit parçaya keselim. Her bir parçayı da ikiye keserek toplamda 8 adet üçgen yufka elde edelim.
- Her bir parçaya peynirle ince kıyılmış maydanozu karıştırarak hazırladığımız iç harcından yerleştirelim ve sigara böreği sarar gibi ne çok sıkı ne de çok gevşek olmayacak şekilde saralım. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayalım.
- Sarma işlemini bitirdikten sonra böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
- Üzerlerine yumurta sarısını her yerine gelecek şekilde sürelim.
- Son olarak üzerlerine susam ve çörek otu karışımından serpelim.
- Böreklerimizi önceden ısıttığımız 170 derece fırında yaklaşık 35 dakika güzelce kızarıncaya kadar pişirelim.
- Sirkeli çıtır böreklerimiz servise hazır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.
Dereotlu Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler
- 125 gram margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
- 2 adet yumurta (1 isinin sarısı üzerine sürülecek)
- Yarım çay bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım demet dereotu
- 3,5 – 4 su bardağı un
İçi için;
- 150 gram beyaz peynir ya da bir kase böreklik lor
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Çörek otu,susam (isteğe bağlı)
Dereotlu Pastane Poğaçası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pastane usulü dereotlu peynirli poğaçanın hamuru için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, yumurta, yoğurt, sirke, sıvı yağ, kabartma tozu, şeker, tuz ve unun bir kısmını alarak hamuru yoğuralım. Yavaş yavaş unu ilave edelim.
- Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
- Son olarak ince kıyılmış dereotunu ekleyelim ve hamuru son kez toparlayalım.
- İç harcı için beyaz peyniri ya da loru çatalla ezelim.
- Hamurdan bir parça kopartalım ve elimizde yuvarlayalım.
- Ardından tezgaha alarak daire şeklinde açalım ve orta kısmına iç harcından yerleştirerek hamurun uç kısımlarını katlayalım.
- Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım. Dilerseniz yuvarlak ya da farklı şekil vererek poğaçalarınızı şekillendirebilirsiniz. Bu ölçülerle 24 adet poğaça elde ettim.
- Şekillendirdiğimiz poğaçaları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım.
- Ayırdığımız yumurta sarısına sıvı yağ ekleyerek karıştırdıktan sonra fırça yardımı ile poğaçaların üzerine sürelim.
- Son olarak isteğe bağlı susam ve çörek otu serpelim.
- Daha sonra önceden ısıttığımız 170°c alt üst fansız fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim. Afiyet olsun
Çilekli Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler
Tabanı için;
- 100 gr yulaflı bisküvi
- 50 gr tereyağı
- Yarım su bardağı fındık
Kreması için;
- 2 paket labne peyniri (400 gr)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2 adet yumurta
- 1 paket krema (200 ml)
- 3 yemek kaşığı un
Çilek sosu için;
- 2 su bardağı doğranmış çilek
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı su (200 ml)
Çilekli Cheesecake Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tabanı için rondoya yulaflı bisküvileri ve fındığı alarak tüm malzeme un gibi olana kadar robotu çalıştıralım.
- Ocağa aldığımız tavaya tereyağını alarak eritelim.
- Karıştırma kabına rondodan geçen bisküvileri ve eritilmiş tereyağını alarak spatula yardımı ile karıştıralım.
- 20cm çapındaki kelepçeli kalıba pişirme kağıdını serelim ve kelepçesini kapatalım. Fazla kalan kağıdı makasla keselim.
- Hazırlanan harcı kalıba dökerek spatula ile yayalım. Su bardağının tabanı ile bastırarak harcın güzelce sıkışmasını sağlayalım.
- Üzeri için uygun bir kaba labne peyniri, krema ve yumurtaları alarak mikserle çırpalım.
- Üzerine şeker, un ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
- Fırının su haznesine su doldurarak fırında yerleştirelim.
- Ardından fırını 160°C’ye ayarlayarak ısınmaya bırakalım.
- Kremayı spatula ile son kez toparlayarak kelepçeli kalıbın üzerine dökelim, üzerini düzeltelim.
- Cheesecake’ki, ısınan fırında 1 saat kadar pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda fırını kapatarak kapağını aralık bırakalım ve bu şekilde 1 saat dinlenmeye bırakalım.
- Üzerinin sosu için kaseye nişasta ve suyu alarak nişastayı çözdürelim.
- Sos tenceresine yıkayıp dilimlenen çilekleri alalım.
- Üzerine şeker ve nişastayı ekledikten sonra ocağı açalım ve karıştırarak sos kaynayıp kıvam alana kadar pişirelim.
- Koyulaşan sosu ocaktan alalım, uygun bir kaba aktararak blenderdan geçirelim.
- Dinlenen cheesecake’ki kalıbından çıkartalım, servis tabağına alalım.
- Üzerine hazırladığımız çilekli sosu boşaltalım ve güzelce kaplayalım.
- Hazırladığımız cheesecakeki 1-2 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Ardından dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!
Zerdeçallı Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 3 tane patates
- 2 tane kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- Karabiber
- 1tane limon
- Bir tutam maydanoz
- Tuz
- Zeytinyağı
Zerdeçallı Patates Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Patatesi temizleyip küp küp doğrayıp tencereye aldım.
- Üzerine zerdeçal, tuz,soğuk su ekleyip ara ara kontrol ederek patatesi haşladım.
- Haşlanan patatesleri iyice süzdürüp genişçe bir kaseye aldım. (patateslerin ezilmesini önlemek için genişçe bir kasede sosladım).
- Soğanı piyazlık doğrayıp çok az zeytinyağı ile karamelize ettim.
- Patateslerin üzerine ince doğranmış maydanoz, karabiber,tuz,karamelize soğan,limon suyu,birazda zeytinyağı ekleyip yavaş yavaş karıştırıp harmanladım. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun
Madımak Yemeği (Sivas) Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kg madımak
- 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 50 gram pastırma
- 5 su bardağı + 2 su bardağı sıcak su
Madımak Yemeği (Sivas) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Madımağın köklerini, sararmış yapraklarını ve içerisinden çıkan farklı otları güzelce ayıklayalım.
- Temizlediğimiz madımakları 3-4 defa bol suyla yıkadıktan sonra suyunu süzelim.
- Daha sonra tutam tutam alarak ince ince kıyalım.
- Doğrama işlemi bittikten sonra soğan ve sarımsağı doğrayalım.
- Ardından pastırmayı da çok büyük olmayacak şekilde keselim.
- Tencereye sıvı yağ alalım. Üzerine doğradığımız soğan ve sarımsağı ilave edip soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Kavrulan soğana pastırmayı da ekleyerek 1-2 dakika daha kavurmaya devam edelim.
- Daha sonra domates salçası, tuz, pul biber ve karabiberi ilave ederek salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavuralım.
- Doğradığımız madımakları da ilave edelim ve madımakların rengi dönünceye kadar kısık ateşte 10 dakika kavuralım.
- Yeterince kavrulduktan sonra madımağa yıkanmış bulguru ekleyerek 1-2 tur karıştıralım.
- Son olarak yemeğimize sıcak su ilave ederek karıştıralım.
- Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte bulgurlar ve madımaklar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Yemeğimiz piştikçe koyulaşacaktır. Bu yüzden ara ara karıştırarak kontrol edelim. Eğer gerekirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Ben sonradan yaklaşık 2 su bardağı daha sıcak su ekledim.
- Ocağı kapattıktan sonra yemeğimizi yaklaşık 10 dakika dinlendirelim. Yanında yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!