10 Ağustos 2022 Çarşamba

Yöresel Lezzet Fasulye Diblesi Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg taze fasulye
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz karabiber
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Taze fasulyeler temizlenip fotoğraftaki boyutlarda kesilir üzerine sıcak su eklenip yarım saat civarı pişirilir (Hafif pişmesi yeterli pişme süresi fasulyenin cinsine göre değişebilir taze kıtır fasulyeyse yarım saat yeter) bu arada pirinç sıcak suda bekletilir.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda kavrulur üzerine domateste eklenip, kavrulmaya devam edilir.
  • Haşlanan fasulyelerde tencereye alınıp, 5 dakika kadar kavrulur yıkanıp suyu süzülmüş olan pirinçte eklenip bir kaç dakika kavrulur.
  • Tuz, bir çimdik karabiber ve pul biberde ilave edilip sıcak su eklenip karıştırılır kapağı kapatılıp, kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar kavrulur demlenmesi için üzeri kapatılır.

3 Yemek Kaşığı Un İle Kırılmayan Pamuk Rulo Pasta Tarifi

 



Malzemeler

  • 7 yemek kaşığı sıvı yağ (Isıtılacak)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2.5 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 4 adet yumurta akı
  • 1 tutam tuz
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri

Arası için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 poşet kremşanti

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvıyağ ocağa alınıp 1-2 dk ısıtılır. Genişçe bir karıştırma kabına alınır. Üzerine toz şeker ve su eklenip mikser ile çırpılır.
  • Sonrasında kakao eklenir çırpmaya devam edilir. Un, vanilya ve kabartma tozu eklenip çırpılır.Daha sonra sarıları ve akları ayrılmış olan yumurta sarıları teker teker olacak şekilde eklenir tek tek çırpılır.
  • Diğer bir kapta yumurta beyazları ve 1 tutam tuz çırpılarak köpürtülür. (yumurta beyazlarına sarılar kaçmamış olacak✔️ birde kapta ya da çırpıcıda ıslaklık olmayacak✔️)
  • üzerine 3-4 defada olacak şekilde pudra şekeri eklenerek 3-4 dakika çırpılmaya devam edilir. Kremşanti kıvamı alana kadar çırpılır.
  • Hazırlanan beze karışımı diğer karışıma 3-4 defa da olacak şekilde eklenerek yavaş yavaş alttan üste spatula ile karıştırarak yedirilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine karışım boşaltılıp üzeri düzeltilir. Bir kaç defa zemine vurularak hava kabarcıkları çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dk pişirilir. Ayrı bir kapta kremşanti ve süt çırpılarak hazırlanır kek pişene kadar buzdolabına kaldırılır.
  • Fırından alınan kekin üzerine yağlı kağıt serilir başka bir tepsi yardımıyla ters çevrilir. Altta kalan pişirme kağıdı dikkatlice çıkartılır. 2-3 dk kekin ilk sıcaklığı geçmesi beklenir.
  • Hazırlanan kremşanti kekin tüm yüzeyine sürülür. Rulo şeklinde yağlı kağıt yardımıyla sarılır. En az 1 saat dolapta dinlendirilir.
  • Sonrasında dilimleyip servis edebilirsiniz. Buzluğa da sık sık yapıp koyduğum tariflerdendir arkadaşlar. Sizler de koyabilirsiniz.
  • Çıkardığınızda tazecik dondurmalı pasta kıvamında oluyor😋afiyetle❤️

Kazan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 adet orta boy patlıcan (Büyükse ortadan 2 ye bölelim)
  • 5-6 adet domates
  • 4-5 adet biber (İstediğiniz biber olabilir ben kıl biber kullandım)

Kıyması için;

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • Tuz

Sos için

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı zeytin yağı

    Nasıl Yapılır?

  • Kıymalı harç için öncelikle soğanı doğrayalım. Kıyma ve tüm malzemeleri kaba alıp, yoğuralım. Patlıcanı fotoğraftaki gibi keselim ve içine kıymalı harçtan koyalım.
  • Aynı şekilde domateside keselim kıymalı harçtan koyalım tenceremize dizelim. Üzerine dilimlenmiş domates ve biberleri dizelim.
  • Sosumuz için; tüm malzemeleri karıştıralım tencereye dizdiğimiz patlıcanlarımızın üzerine dökelim.
  • Patlıcanlar yumuşayana kadar kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirelim (Çatalla kontrol edelim) tarifimi deneyenlere şimdiden afiyet olsun. 

Çok Kolay Pişi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Mayasız hamurdan kolay pişi tarifi için öncelikle yoğurma kabına yoğurt, yumurta,  sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu alarak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpma teli ile çırpalım.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş  ekleyerek hamuru yoğuralım. Unu eklerken kontrollü olmanız hamurun kıvamını doğru şekilde ayarlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Toparladığımız hamuru daha rahat yoğurabilmek için un serptiğimiz tezgaha alalım. Birkaç dakika daha yoğurarak hamuru büyükçe bir beze haline getirelim.
  • Ardından ortadan ikiye keselim. Bir parçasını alarak tekrar beze haline getirelim.
  • Hamurumuzu hafif kalın olacak şekilde merdane veya oklava yardımıyla açalım.
  • Açtığımız hamuru bir hamur kesme aparatı veya bardak yardımıyla daireler şeklinde keselim.
  • İkinci bezeyi de yine aynı şekilde açıp daireler halinde keselim. Bu arada kenarlardan artan hamur parçalarını da tekrar beze hale getirerek tekrar açalım.
  • Tüm hamuru şekillendirdikten sonra kızartma aşamasına geçebiliriz. Bunun için küçük bir tencereye bol sıvı yağ alarak kızdıralım.
  • Yağ kızdıktan sonra hamurlarımızı yağın içerisine atalım. Pişilerimiz kızardıkça yağın üzerine doğru çıkacaktır.
  • Bir maşa yardımıyla çevirerek pişilerin her iki tarafının da güzelce kızarmasını sağlayalım.
  • Altın rengini aldıklarında pişilerimizi havlu kağıt serdiğimiz bir tabağa alalım. Kalan hamurları da aynı şekilde kızgın yağa atarak pişirmeye devam edelim.
  • Hamurlarımızın hepsini kızarttıktan sonra pişilerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kremalı Mantarlı Tavuk (Tavuk Dünyası İle Bire Bir Lezzette) Tarifi

 

Malzemeler

  • 750 gram tavuk göğsü
  • 400 gram mantar
  • Yarım paket krema
  • 2 orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremize yağı ilave edip, küçük doğranmış soğanları kavuruyoruz,.
  • Soğanlar kavrulduktan sonra; yıkanıp süzülen küçük kesilmiş tavukları yüksek ateşte suyu çekilene kadar devamlı kavuruyoruz.
  • Kavurma devam ederken, köri ile yarım bardak sıcak suyu karıştıralım. Körü top top olmaması için,.
  • Suyu çekilen tavuğa isteğe bağlı kesilen mantarları ekliyoruz.
  • Mantarda su salacağı için, yüksek ateşde kavurma işlemi devam edecektir.
  • Suyu komple çekilen tenrecereye kremayı, baharatları ve sulu köri sosunu dahil edip, kıvama gelene kadar kavurma devam edilir.
  • İstenilen kıvama geldikten sonra sıcak servis edilir, afiyet olsun :).

9 Ağustos 2022 Salı

Patates Ve Kaşar Dolgulu Kolay Bazlama (Yediğim En Lezzetli Bazlama) Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • Tuz

İçi için:

  • 1 haşlanmış patates
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patates haşlanır hazır edilir.
  • Haşlandıktan sonra üzerine tuz ve mayonez eklenip püre kıvamına getirilir.
  • Kaşar peyniri rendelenip bir kenara alınır.
  • Hamuru için gereken malzemeler bir kasede yoğurulur yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Üzeri streçle kapatılır 30 dk buzdolabında dinlendirilir.
  • Süre sonunda hamur tezgaha alınıp merdaneyle inceltilir. Çok aşırı ince yapmayın ki yırtılma olmasın.
  • İç dolgusu koyulduktan sonra biraz daha açıyoruz daha da incelmiş oluyor😋
  • Orta kısmına hazırlanan patates püresi pasta tabağı büyüklüğünde yayılır.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Tekrar patates püresi koyulur.
  • Kenarlarda kalan hamurlar toplanarak iyice kapatılır.
  • Ters çevrilip merdaneyle çok hafif daha baskı uygulayarak tava büyüklüğüne getirilir.
  • Uygun bir tavaya tereyağı alınıp eritilir.
  • Hazırlanan bazlama tavaya koyulup kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Alt taraf kızardıktan sonra ters çevrilip yine tereyağı koyulur diğer yüzüde aynı şekilde pişirilir. Ve yumuşacık bazlamamız hazır

Çok Lezzetli Kabak Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1 kase garnitür mısır karışımı
  • 1 kase kaymaksız yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Kabaklar rendenin büyük kısmıyla rendelenerek genişçe bir tavaya alınır.
  • Orta ateşte kabaklar suyunu salıp tamamen çekene kadar kavrulup soğuması için tavadan alınır.
  • Üzerine 1 kase garnitür, haşlanmış mısır eklenir yoğurt ,mayonez ,tuz ve dereotuda eklenip karıştırılarak servis tabağına alınır.

4 Kaşık Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 litre + 200ml su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1-2 damla limon suyu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyag
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu tatlı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Bakliyatları güzelce sıcak suda yıkayın. Geniş bir tencereye tüm bakliyatları ilave edin üzerine.
  • Kaynamış su dökün yeşil mercimekler yumuşayana kadar haşlayın mercimekler yumuşadıktan sonra terbiyesi için.
  • Yumurta sarısı, yoğurt, un ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Haşlanmış çorba suyundan 1-2 kepçe terbiyenin üzerine ilave edin ve karıştırın.
  • Hazırladığınız bu terbiyeyi çorbanın üzerine ilave edin, bir yandanda hızlı hızlı karıştırın kaynayana kadar karıştırmayı bırakmayın.
  • Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra yağını hazırlayın, küçük bir tavada küçük küçük doğranmış soğanları tereyağında kavurun.
  • Kavrulmuş soğanların üzerine baharatları ilave edip karıştırın sosu çorbanın üzerine dökün karıştırıp altını kaptın. Eğer kıvamı size koyu gelirse 1 su bardağı kaynamış su ilave edin afiyet olsun.

Tadı Harika Nefis Şakşuka Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 4 adet domates
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet küp şeker
  • 1 su bardağı kadar sıcak su
  • Kızartmak için sıvı yağ ve zeytinyağı
  • Karabiber, acı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı şekilde soyalım ve orta büyüklükte küplere keselim tuzlu su içerisinde 15 dk bekletelim.
  • Diğer tarafta biberleri fazla küçük olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım.
  • Soğanı ve sarımsağı da küçük küçük doğrayalım.
  • Daha sonra patlıcanların suyunu süzüp bol suda yıkayalım ve süzdürüp mutfak peçetesi ile iyice kurulayalım.
  • Uygun bir tavaya sıvı yağ ve zeytin yağını alalım ve kızdıralım.
  • Kızgın yağda patlıcanları kızartıp mutfak peçetesi serilmiş bir tabağa koyup fazla yağını aldıralım.
  • Aynı tavada ve aynı yağda diğer sebzeleri de pişirelim.
  • Soğan ve sarımsağı biraz kavuralım.
  • Sonra yeşil biberi ekleyip birlikte karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  • Sotelenen sebzelerin üzerine salça ve domatesi ekleyelim ve iyice karıştıralım.
  • Tuzu,şekeri ve baharatlarını ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Üzerine sıcak suyunu ekleyip kısık ateşte 5-6 dk pişirelim.
  • Kızarttığımız patlıcanları sosa ilave edelim ve ezdirmeden karıştıralım.
  • 2-3 daha kadar daha pişirelim.
  • Servis tabağına alalım ve üzerine maydanoz serpiştirelim.Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Aşure Tarifi

 




Malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı kuru kayısı
  • Yarım su bardağı kuru incir
  • 1 çay bardağı fındık içi
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 adet elma
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3 litre sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • 1 gece suda beklettiğimiz aşurelik buğdayın suyunu süzelim ve tencereye alalım.
  • Üzerine sıcak su ekleyerek 50 dakika kadar pişirelim.
  • Sürenin sonunda üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve 1 litre sıcak suyu ekleyelim.
  • Daha sonra yarım elmanın üzerine karanfilleri batıralım ve tenceremize alarak 30 dakika daha pişirelim.
  • Yarım saat sonra elmayı tencerenin içerisinden alalım.
  • Fındık içi ve toz şekeri ekleyerek 15 dakika daha pişirelim.
  • Pişen aşuremizi kaselere alalım. üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim.
  • Oda sıcaklığına gelen aşureleri buzdolabına kaldıralım ve ve soğuyunca servis edelim. Afiyet olsun!


Mayasız Peynirli 10 Dakika Poğaçası (Buzluk Poğaçası) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt (250ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 125 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üstüne)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3.5- 4 su bardağı un

İçine:

  • 200 gram peynir
  • Çeyrek demet dere otu

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Kaseye yoğurt, yumuşamış tereyağı, sıvı yağ, yumurta (bir tanesinin sarısını ayırın), sirke, kabartma tozu eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine tuz ve elenerek kontrollü şekilde un eklenir ve 5 dakika yoğrulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanır.
  • Yuvarlanan hamura elle bastırılır ve çay tabağı büyüklüğünde genişletilir.
  • İçine peynir doldurulur. Kenarları ortaya getirilerek birleştirilir ve tekrar yuvarlanır.
  • 4. Yuvarlanan hamurlar yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam dökülür.
  • Önceden ısıtılan 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun 🌸.
  • Not: buzluk için kullanmak isteyenler pişirdikten sonra buzluğa koyabilir. Tüketirken oda sıcaklığına gelmesini bekleyip tüketebilirsiniz.