Malzemeler
- 2 su bardağı mantı suyu ( 600 ml)
- 1 su bardağı su ( 300ml )
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 3 tatlı kaşığı nane
Terbiyelemek için ;
- 1 yumurta
- 5 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
Üzerine dökmek için;
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı karmızı toz biber
Nasıl Yapılır?
- Bir gece bekleyen 2 bardak mantı suyunu ve 1 bardak suyu tencereye alıyoruz, (benim su bardağım 300ml ).
- Mantı suyunun içine 3 diş sarımsağı ezerek atıyoruz ve ısınmasını beklerken terbiyesini hazırlıyoruz.
- 1 yumurtayı iyice çırpıyoruz, içine yoğurdu ve unu da ekleyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam ediyoruz.
- Isınmış olan suyumuzdan alarak terbiyenin içine yavaş yavaş katıyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz ki terbiyemiz kesilmesin.
- Yaptığımız terbiyeyi mantı suyuna yavaşça ekliyoruz ve sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.
- Diğer tarafta tereyağımızı eritiyoruz ve içine kuru nanemizi atarak 2-3 tur döndürüyoruz.
- Yaktığımız naneyi mantı suyunun içine katıyoruz ve birkaç dakika daha kaynatıyoruz.
- Son olarak servis yaparken üzerini yaktığımız toz biberle süslüyoruz. Afiyet olsun :) Not:ben mantıyı pişirirken suyuna tuz attığım için çorbayı yaparken ekstra tuz atmıyorum.
Malzemeler
- 1 demet nane
- 2 litre su
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 adet limon
Nasıl Yapılır?
- Nane şerbeti için öncelikle su ve şekeri uygun bir tencereye alarak ocağa alalım ve kaynamaya bırakalım.
- Şerbetimiz kaynayınca altını kapatalım. Ardından içerisine limonların kabuğunu rendeleyerek suları sıkalım.
- Daha sonra ayıklayıp güzelce yıkayarak suyunu süzdüğümüz naneleri sıcak şerbetin içerisine ekleyelim.
- Karışımımızın ağzını kapatarak 1 saat dinlenmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda şerbetin içerisinden nane yapraklarını kevgir yardımıyla alalım. Tekrardan güzelce soğuması için dolaba kaldıralım.
- Güzelce soğuyan, içinizi ferahlatacak nane şerbeti hazır. Buz küpleri ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı kırık fındık
- 1 çay bardağı kuru incir
Nasıl Yapılır?
- Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır.
- Sıvıyağ ve süt eklenir karıştırılır.
- Vanilin, kabartma tozu ve un eklenerek 3-4 dk daha çırpılır.
- En son kırık fındık ve minik küpler halinde doğranmış kuru incirler de ilave edilir karıştırılır.
- Kek kalıbı sıvı yağla yağlanır ve harç dökülür.
- Önceden ısınmış 180 derecede yaklaşık 35 dk kontrollü pişirilir. Afiyet olsun
Malzemeler
Hamuru için;
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı ılık su (400 ml)
- 1 paket instant maya
- 5-5,5 su bardağı un
İç harcı için;
- 500 gr kıyma
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Kaşar peyniri
Üzeri için;
- 1 adet yumurta
Nasıl Yapılır?
- Kır pidesinin hamuru için uygun bir yoğurma kabına sıvı yağını alalım.
- Üzerine ılık su, instant maya, tuz ve toz şekeri ilave ederek karıştıralım.
- Ardından, biraz un ilave ederek elimizle yoğurmaya başlayalım. Kıvam olarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Bunun için unu kontrollü eklemenizde fayda var.
- Toparladığımız hamurun üzerini streç filmle kapatalım. Bir örtüyle örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Bu sırada iç harcı için uygun bir tavaya sıvı yağ alalım. Ardından, doğranmış kuru soğanı ekleyerek kavuralım.
- Hafif pembeleşen soğanların üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim.
- Son olarak, rengi dönen kıymanın üzerine tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve kimyon ekleyerek güzelce karıştıralım.
- Kıymalı iç harcımız hazır. Şimdi, mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım ve tekrardan yoğurarak toparlayalım.
- Toparlanan hamuru 16 eşit parçaya ayıralım ve her bir parçayı dıştan içe yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Hazır olan bezelerimizin üzerinin kabuk tutmaması için bir örtüyle kapatalım.
- Ardından, tezgahı unlayalım ve ilk bezemizi bir merdane yardımıyla uzun ince olacak şekilde açalım.
- Hazırladığımız kıymalı iç harcından ortasına yerleştirelim. Üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyelim.
- Hamuru iki yandan sıkıca kapatalım, açılmaması için üzerine bastıralım ve pişirme kağıdı serdiğimiz uygun bir fırın tepsisine dizelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım ve iç harcından yerleştirerek tepsiye alalım.
- Tepsiye dizdiğimiz kır pidelerinin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim.
- Üzeri güzelce kızaran kır pidelerini fırından alalım ve ilk sıcağı çıkmadan tereyağıyla yağlayalım.
- Kıymalı-kaşarlı kır pidelerimizi dilimleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
Keki için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 adet limon kabuğu rendesi
Şerbeti için;
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su (800 ml)
- Yarım limonun suyu
Nasıl Yapılır?
- Limonlu revaninin öncelikle şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alpı karıştırarak kaynamaya bırakalım.
- 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve karıştırıp 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Şerbetimizi soğumaya bırakalım.
- Keki için çırpma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek tekrar çırpalım.
- Son olarak un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek, limonun kabuğunu rendeleyelim. Tüm malzemeyi tekrar çırpalım.
- Orta boy yuvarlak veya kare borcamın tabanını çok az yağlayalım. Ardından hazırladığımız kek harcını boşaltalım.
- Spatula yardımıyla harcımızı eşit bir şekilde yayalım.
- Önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pişen revanimizi fırından alalım ve soğuk şerbeti üzerine gezdirelim.
- Oda sıcaklığına gelen revaniyi buzdolabına kaldıralım ve bir kaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Dinlenen ve şerbetini güzelce çeken revanimizi dilimleyerek süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 250 gram margarin veya tereyağı (Oda sıcaklığındaki)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (2,5 su bardağından sonrasını kontrollü ekleyin)
Üzeri için;
- 1 yumurta sarısı
- Susam ve çörekotu
- İsterseniz içine çörek otu toz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz ben hamurun bir kisimina çörek otu ekledim
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak sıvı yağ ve tereyağını karıştıralım
- Sonra diğer malzemeler ekleyip karıştıralım
- En son unu eklenip kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz.
- Resimdeki gibi yada istediğiniz gibi şekil verip üstüne yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu serpiyoruz
- Önceden ısıtılmış 180 derecede pişiriyoruz.
- Bu malzemelerden iki tepsi kurabiye çıkıyor, afiyet olsun.
- İsterseniz kalıpla şekil verebilirsiniz, elle şekil verirken ben yağlı kağıt üzerinde şerit yaparak şekil verdim. Bu güzel tarif sevgili elifatalar hanımefendiye ait, burAdan da teşekkür ederim.
Malzemeler
- 2 bardak dolusu pilavlık bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet tavuk bulyon ( et suyum yoktu o nedenle bulyon kullandım)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 bardağa yakın soğuk su
- Et suyu kullananlar için de tuz ve karabiber
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle merhabalar. Ben bu tarifimde domates ve soğanı rondodan geçirerek yaptım. Çünkü oğlum soğan ve domates görmek istemiyor pilavda 😊 isteyen doğrayarak da kullanabilir.
- Soğan ve domatesi rondodan geçirdikten sonra iki yemek kaşığı zeytinyağında güzelce kavurdum.
- Daha sonra salçayı ve bulyonu ekledim üstüne de bulguru koyup suyunu verdim.
- Önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşe aldım.Afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 su bardağı süt
- 3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı un
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağı dolusu konserve mısır
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak tenceremize yağlarımızı alalım ve unu da ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavuralım. (rengi dönmeyecek)
- Ardından yavaş yavaş önce sütü ekleyip topaklanmadan karıştıralım.
- Ardından suyu da ilave edelim.
- Eğer topaklanma olduysa mısırı eklemeden çorbayı blenderdan geçirip topakları bu şekilde yok edebilirsiniz.
- Çorba kaynamaya yüz tutunca mısırı ilave edelim.
- Bu şekilde sürekli karıştırarak 10 dk kadar kaynatalım.
- Tuz ve karabiber ilavesi yapıp 2 dk daha karıştıralım ve servise hazır hale getirelim.
- Ben üzerine yağda tatlı toz biber yaktım.
- Enfes oluyor bu şekilde tavsiye ederim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun
Malzemeler
- 2 kg şeftali
- 2 litre su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 çay kaşığı karanfil
Nasıl Yapılır?
- Şeftali kompostosu için öncelikle şeftalilerimizi güzelce yıkayalım ve kabuklarını ince bir şekilde soyalım.
- Daha sonra çekirdeklerini çıkartalım ve küpler halinde doğrayalım. Burada şeftalilerinizin ezilmemesi için sert şeftaliler tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
- Derin bir tencereye şeftali kabuklarını alalım, üzerine toz şeker, çubuk tarçın, karanfil ve suyu ekleyelim.
- Ocağı açalım ve kaynamaya bırakalım.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını çok az kısalım ve 10 dakika kadar kaynatalım.
- Sürenin sonunda kabukları, tarçını ve karanfilleri çıkaralım.
- Doğradığımız şeftalileri tencereye alalım, 5 dakika boyunca pişirelim.
- Şeftalilerimiz yeterince yumuşacıktan sonra ocaktan alalım. Eğer kış için saklayacaksanız sıcağı ile kavanozlara dolduralım.
- Ağız kısmını sildikten sonra kapağını güzelce kapatalım ve kavanozlarımızı ters çevirelim. Bu şekilde kompostolarımızı soğumaya bırakalım.
- Eğer kompostonuzu hemen tüketecekseniz oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım. Soğuduktan sonra kaselere paylaştırarak servis edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
İç harcı için;
- 200 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet domates (Ben konserve kullandım)
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz,karabiber,toz kırmızı biber
- Maydanoz
Sosu için;
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım yemek kaşığı salça
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patatesleri ortadan enlemesine olacak şekilde ikiye kesiyoruz.
- Kestiğimiz parçaların iç kısımlarını çay kaşığı yardımıyla oyalım ve sıvı yağda arkalı önlü hafif kızartalım.
- İç harcı için tavaya kıymayı ali kavurmaya başlayalım.
- Ardından bir yemek kaşığı tereyağını, yemeklik doğranmış soğanları,biberleri ve sarımsağı alıp kavurmaya devam edelim.
- Salçayı ekleyelim.
- Salçada biraz kavrulduktan sonra domatesi ve baharatları ilave edip biraz da bu şekilde kavuralım.
- Son olarak tavanın altını kapatıp ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım.
- Kızarttığımız patatesleri fırın kabına alıp iç kısımlarına iç harcını dolduralım.
- Yemeğin sosu için bir su bardağı sıcak suda salçayı ve tuzu karış yemeğimizin aralarına gezdirelim.
- Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirip servis edelim. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 su bardağı haşlanmış buğday
- 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 avuç kıyılmış maydanoz
Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kabın içerisine yoğurt, haşlanmış buğday, sıvı yağ, ince kıyılmış maydanoz. Tuz ve baharatları alalım ve karıştıralım.
- Servis tabağına alınır. Üzerine nane ve pul biber serpiştir,p servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
Malzemeler
- Yarım paket margarin
- 1 çay bardağı bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 3 yemek kaşığı nişasta
- Aldığı kadar un
Arası için;
- Kahvaltılık çikolata yada marmelat
Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri alıp karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ilave edip, yumuşak bir hamur elde edelim.
- Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparıp, yuvarlayalım ve hafif yassılatalım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak dizelim.
- Üzerine küçük çatalla şekil verip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirelim (15 -18 dakika) rengi beyazken fırından alalım.
- Soğuduktan sonra arasına kahvaltılık çikolata ya da marmelat sürüp, üzerine tekrar kurabiye kapatalım. Kurabiyelerimiz hazır. Afiyet olsun.