22 Ağustos 2022 Pazartesi

Mantı Suyuna Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı mantı suyu ( 600 ml)
  • 1 su bardağı su ( 300ml )
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 tatlı kaşığı nane

Terbiyelemek için ;

  • 1 yumurta
  • 5 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un

Üzerine dökmek için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı karmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Bir gece bekleyen 2 bardak mantı suyunu ve 1 bardak suyu tencereye alıyoruz, (benim su bardağım 300ml ).
  • Mantı suyunun içine 3 diş sarımsağı ezerek atıyoruz ve ısınmasını beklerken terbiyesini hazırlıyoruz.
  • 1 yumurtayı iyice çırpıyoruz, içine yoğurdu ve unu da ekleyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam ediyoruz.
  • Isınmış olan suyumuzdan alarak terbiyenin içine yavaş yavaş katıyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz ki terbiyemiz kesilmesin.
  • Yaptığımız terbiyeyi mantı suyuna yavaşça ekliyoruz ve sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Diğer tarafta tereyağımızı eritiyoruz ve içine kuru nanemizi atarak 2-3 tur döndürüyoruz.
  • Yaktığımız naneyi mantı suyunun içine katıyoruz ve birkaç dakika daha kaynatıyoruz.
  • Son olarak servis yaparken üzerini yaktığımız toz biberle süslüyoruz. Afiyet olsun :) Not:ben mantıyı pişirirken suyuna tuz attığım için çorbayı yaparken ekstra tuz atmıyorum.

Nane Şerbeti Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 demet nane
  • 2 litre su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet limon

     Nasıl Yapılır?

  • Nane şerbeti için öncelikle su ve şekeri uygun bir tencereye alarak ocağa alalım ve  kaynamaya bırakalım.
  • Şerbetimiz kaynayınca altını kapatalım. Ardından içerisine limonların kabuğunu rendeleyerek suları sıkalım.
  • Daha sonra ayıklayıp güzelce yıkayarak suyunu süzdüğümüz naneleri sıcak şerbetin içerisine ekleyelim.
  • Karışımımızın ağzını kapatarak 1 saat dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda şerbetin içerisinden nane yapraklarını kevgir yardımıyla alalım. Tekrardan güzelce soğuması için dolaba kaldıralım.
  • Güzelce soğuyan, içinizi ferahlatacak nane şerbeti hazır. Buz küpleri ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kuru İncirli Fındıklı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı kırık fındık
  • 1 çay bardağı kuru incir

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır.
  • Sıvıyağ ve süt eklenir karıştırılır.
  • Vanilin, kabartma tozu ve un eklenerek 3-4 dk daha çırpılır.
  • En son kırık fındık ve minik küpler halinde doğranmış kuru incirler de ilave edilir karıştırılır.
  • Kek kalıbı sıvı yağla yağlanır ve harç dökülür.
  • Önceden ısınmış 180 derecede yaklaşık 35 dk kontrollü pişirilir. Afiyet olsun 

21 Ağustos 2022 Pazar

Kır Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 5-5,5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 500 gr kıyma
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Kaşar peyniri

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Kır pidesinin hamuru için uygun bir yoğurma kabına sıvı yağını alalım.
  • Üzerine ılık su, instant maya, tuz ve toz şekeri ilave ederek karıştıralım.
  • Ardından, biraz un ilave ederek elimizle yoğurmaya başlayalım. Kıvam olarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Bunun için unu kontrollü eklemenizde fayda var.
  • Toparladığımız hamurun üzerini streç filmle kapatalım. Bir örtüyle örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Bu sırada iç harcı için uygun bir tavaya sıvı yağ alalım. Ardından, doğranmış kuru soğanı ekleyerek kavuralım.
  • Hafif pembeleşen soğanların üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak, rengi dönen kıymanın üzerine tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve kimyon ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Kıymalı iç harcımız hazır. Şimdi, mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım ve tekrardan yoğurarak toparlayalım.
  • Toparlanan hamuru 16 eşit parçaya ayıralım ve her bir parçayı dıştan içe yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hazır olan bezelerimizin üzerinin kabuk tutmaması için bir örtüyle kapatalım.
  • Ardından, tezgahı unlayalım ve ilk bezemizi bir merdane yardımıyla uzun ince olacak şekilde açalım.
  • Hazırladığımız kıymalı iç harcından ortasına yerleştirelim. Üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyelim.
  • Hamuru iki yandan sıkıca kapatalım, açılmaması için üzerine bastıralım ve pişirme kağıdı serdiğimiz uygun bir fırın tepsisine dizelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım ve iç harcından yerleştirerek tepsiye alalım.
  • Tepsiye dizdiğimiz kır pidelerinin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim.
  • Üzeri güzelce kızaran kır pidelerini fırından alalım ve ilk sıcağı çıkmadan tereyağıyla yağlayalım.
  • Kıymalı-kaşarlı kır pidelerimizi dilimleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

Limonlu Revani Tarifi

 




Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su (800 ml)
  • Yarım limonun suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Limonlu revaninin öncelikle şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alpı karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve karıştırıp 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Şerbetimizi soğumaya bırakalım.
  • Keki için çırpma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Son olarak un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek, limonun kabuğunu rendeleyelim. Tüm malzemeyi tekrar çırpalım.
  • Orta boy yuvarlak veya kare borcamın tabanını çok az yağlayalım. Ardından hazırladığımız kek harcını boşaltalım.
  • Spatula yardımıyla harcımızı eşit bir şekilde yayalım.
  • Önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen revanimizi fırından alalım ve soğuk şerbeti üzerine gezdirelim.
  • Oda sıcaklığına gelen revaniyi buzdolabına kaldıralım ve bir kaç saat dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen ve şerbetini güzelce çeken revanimizi dilimleyerek süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!


Pastane Usulü Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin veya tereyağı (Oda sıcaklığındaki)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (2,5 su bardağından sonrasını kontrollü ekleyin)

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam ve çörekotu
  • İsterseniz içine çörek otu toz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz ben hamurun bir kisimina çörek otu ekledim

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sıvı yağ ve tereyağını karıştıralım
  • Sonra diğer malzemeler ekleyip karıştıralım
  • En son unu eklenip kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz.
  • Resimdeki gibi yada istediğiniz gibi şekil verip üstüne yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu serpiyoruz
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede pişiriyoruz.
  • Bu malzemelerden iki tepsi kurabiye çıkıyor, afiyet olsun.
  • İsterseniz kalıpla şekil verebilirsiniz, elle şekil verirken ben yağlı kağıt üzerinde şerit yaparak şekil verdim. Bu güzel tarif sevgili elifatalar hanımefendiye ait, burAdan da teşekkür ederim.

Bulgur Pilavı (Sulu, Islak Sevenler İçin) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 bardak dolusu pilavlık bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet tavuk bulyon ( et suyum yoktu o nedenle bulyon kullandım)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 bardağa yakın soğuk su
  • Et suyu kullananlar için de tuz ve karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle merhabalar. Ben bu tarifimde domates ve soğanı rondodan geçirerek yaptım. Çünkü oğlum soğan ve domates görmek istemiyor pilavda 😊 isteyen doğrayarak da kullanabilir.
  • Soğan ve domatesi rondodan geçirdikten sonra iki yemek kaşığı zeytinyağında güzelce kavurdum.
  • Daha sonra salçayı ve bulyonu ekledim üstüne de bulguru koyup suyunu verdim.
  • Önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşe aldım.Afiyet olsun.

Sütlü Mısır Çorbası (7'den 77'ye Herkesin Bayılacağı Çorba) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı dolusu konserve mısır
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tenceremize yağlarımızı alalım ve unu da ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavuralım. (rengi dönmeyecek)
  • Ardından yavaş yavaş önce sütü ekleyip topaklanmadan karıştıralım.
  • Ardından suyu da ilave edelim.
  • Eğer topaklanma olduysa mısırı eklemeden çorbayı blenderdan geçirip topakları bu şekilde yok edebilirsiniz.
  • Çorba kaynamaya yüz tutunca mısırı ilave edelim.
  • Bu şekilde sürekli karıştırarak 10 dk kadar kaynatalım.
  • Tuz ve karabiber ilavesi yapıp 2 dk daha karıştıralım ve servise hazır hale getirelim.
  • Ben üzerine yağda tatlı toz biber yaktım.
  • Enfes oluyor bu şekilde tavsiye ederim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Şeftali Kompostosu Nasıl Yapılır?

 




Malzemeler

  • 2 kg şeftali
  • 2 litre su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 çay kaşığı karanfil

     Nasıl Yapılır?

  • Şeftali kompostosu için öncelikle şeftalilerimizi güzelce yıkayalım ve kabuklarını ince bir şekilde soyalım.
  • Daha sonra çekirdeklerini çıkartalım ve küpler halinde doğrayalım. Burada şeftalilerinizin ezilmemesi için sert şeftaliler tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
  • Derin bir tencereye şeftali kabuklarını alalım, üzerine toz şeker, çubuk tarçın, karanfil ve suyu ekleyelim.
  • Ocağı açalım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını çok az kısalım ve 10 dakika kadar kaynatalım.
  • Sürenin sonunda kabukları, tarçını ve karanfilleri çıkaralım.
  • Doğradığımız şeftalileri tencereye alalım, 5 dakika boyunca pişirelim.
  • Şeftalilerimiz yeterince yumuşacıktan sonra ocaktan alalım. Eğer kış için saklayacaksanız sıcağı ile kavanozlara dolduralım.
  • Ağız kısmını sildikten sonra kapağını güzelce kapatalım ve kavanozlarımızı ters çevirelim. Bu şekilde kompostolarımızı soğumaya bırakalım.
  • Eğer kompostonuzu hemen tüketecekseniz oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım. Soğuduktan sonra kaselere paylaştırarak servis edelim. Afiyet olsun!


Patates Karnıyarık Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet patates

İç harcı için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates (Ben konserve kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,toz kırmızı biber
  • Maydanoz

Sosu için;

  • 1  su bardağı sıcak su
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri ortadan enlemesine olacak şekilde ikiye kesiyoruz.
  • Kestiğimiz parçaların iç kısımlarını çay kaşığı yardımıyla oyalım ve sıvı yağda arkalı önlü hafif kızartalım.
  • İç harcı için tavaya kıymayı ali kavurmaya başlayalım.
  • Ardından bir yemek kaşığı tereyağını, yemeklik doğranmış soğanları,biberleri ve sarımsağı alıp kavurmaya devam edelim.
  • Salçayı ekleyelim.
  • Salçada biraz kavrulduktan sonra domatesi ve baharatları ilave edip biraz da bu şekilde kavuralım.
  • Son olarak tavanın altını kapatıp ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım.
  • Kızarttığımız patatesleri fırın kabına alıp iç kısımlarına iç harcını dolduralım.
  • Yemeğin sosu için bir su bardağı sıcak suda salçayı ve tuzu karış yemeğimizin aralarına gezdirelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirip servis edelim. Afiyet olsun.

Yedikçe Yedirten Buğday Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 avuç kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kabın içerisine yoğurt, haşlanmış buğday, sıvı yağ, ince kıyılmış maydanoz. Tuz ve baharatları alalım ve karıştıralım.
  • Servis tabağına alınır. Üzerine nane ve pul biber serpiştir,p servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Sandviç Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım paket margarin
  • 1 çay bardağı bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un

Arası için;

  • Kahvaltılık çikolata yada marmelat

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri alıp karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ilave edip, yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparıp, yuvarlayalım ve hafif yassılatalım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerine küçük çatalla şekil verip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirelim (15 -18 dakika) rengi beyazken fırından alalım.
  • Soğuduktan sonra arasına kahvaltılık çikolata ya da marmelat sürüp, üzerine tekrar kurabiye kapatalım. Kurabiyelerimiz hazır. Afiyet olsun.