25 Ağustos 2022 Perşembe

Hem Lezzetli Hem Sağlıklı Fırında Nefis Saksı Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet bostan patlıcan
  • 500 gr. kuşbaşı dana eti
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 adet kapya biber
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soydum, başından ve ucundan hafif düz kestim dik durabilmeleri için.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim fırçayla her taraflarını zeytinyağı ile yağladım hafifçe tuz serptim 200°C ısınmış fırına 1 saat pişmek üzere koydum.
  • Bu arada yemeğin sosunu hazırladım.
  • Önce soğanı yemeklik doğradım sarımsakları ezip ince ince doğradım.
  • Tencereye tereyağını ve zeytinyağını ekledim.
  • Ardından küçük küçük doğradığım etleri ekledim karıştırdım.
  • Biberleri hafif büyükçe fotoğraftaki gibi doğradım.
  • Domatesleri soyup biberlerle aynı boyda doğradım.
  • Ara ara karıştırdığım et suyunu salıp çekmeye başladığında soğan ve sarımsakları ekledim ve biraz pembeleştirdim.
  • Sonrasında biberleri ekledim, bir iki defa karıştırdım.
  • Salçaları ve domatesi ekledim ve hepsini biraz daha kavurup, iki bardak kaynar su ekledim. 5 dk. harlı ateşte kaynattım, sonra kısık ateşe aldım ve 45 dk. etler yumuşayıncaya kadar pişirdim.
  • Bir saat fırında közlenen patlıcanları aldım.
  • Ortalarını çatalla ezip, çukur açtım ve çekirdeği olanları içinden aldım.
  • Diğer tarafta pişen etli sosa baharatları ve tuzu ekleyip ocağı kapattım.
  • Patlıcanların oyuklarına sostan pay ederek doldurdum, suyunu da üzerine ekledim.
  • Tekrardan 200 derece fırında 15. dk daha pişirdim ♨️.
  • Hafif dinlendirip servis yaptım.

Şeftali Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg şeftali
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Seftalileri kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencereye alın.
  • Üzerine toz şekeri döküp 1 saat kadar dinlendirin şeker sulanır suyunu salacaktır.
  • Ocağa alalım ara ara nazikçe karıştıralım. Pişmeye başlayınca köpürecektir o esnada tereyağını ilave edip tekrar pişirmeye devam edelim.
  • Kapatmaya yakın limon suyunu da ekleyin iyice kıvam alan reçeli sıcakken kavanozlara koyup kapakları kapatalım.
  • Ters çevirerek bir gece bekletip sonrasında serin güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim afiyetler olsun. 

Nefis Hamburger (Böylesini Yemediniz) Tarifi

 

Malzemeler

Hamburger ekmeği için;

  • 3 su bardağı un
  • Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
  • 1 adet yumurta

Hamburger köftesi için;

  • 500 gram dana orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında )
  • 1 tatlı kaşığı soya sosu (Yoksa üzüm pekmezi de olur)
  • 1 tatlı kaşığı balzamik sirke (Yoksa üzüm sirkesi de olur)

Alt ekmeğe sürülen sos için;

  • Yarım çay kaşığı köri
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı su
  • Üst ekmeğe sürülen sos için;

    • 2 adet kornişon turşusu
    • 2 yemek kaşığı ketçap
    • 1 yemek kaşığı mayonez
    • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
    • Karamelize soğan için;

      • 2 adet büyük boy soğan
      • 2 tatlı kaşığı şeker (7 adet küp şeker de kullanabilirsiniz)
      • 1,5 su bardağı ılık su
      • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

      Hamburger içine koyulan diğer malzemeler;

      • Çedar peyniri (Burger peyniri şeklinde de satılır)
      • Kıvırcık veya taze marul
      • Domates (İsteğe göre)

        Nasıl Yapılır?

      • 2,5 su bardağı unun ortası açılır. Tuz, maya ve bal eklenir. Süt, su ve yumurta da ilave edilip yoğrulmaya başlanır.
      • Kalan yarım su bardağı un da yavaş yavaş ilave edilerek hamur toplanır. Mevsime ve havanın nem oranına göre daha fazla da un eklemek gerekebilir.
      • Orta sertlikte bir hamur hazırlanır. Daha sonra zeytinyağı ilave edilerek 3 dakika daha yoğrulur.
      • Sonrasında hamur düz bir zemine biraz açılır ve ortasına oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı parça parça edilerek videodaki gibi koyulup kapatılarak yoğrulur.
      • 5 dakika bu şekilde yoğrulan hamurun ağzı kapatılarak bir bez yardımıyla örtülür ve 1 saat dinlendirilir. Hamurunuz dinlenirken sizde aşağıda yazan adımları takip ederek hamburger köftesini yaparak dolapta dinlendirebilirsiniz.
      • 1 saat sonra avuç büyüklüğünde bezelere ayrılarak tepsiye konur. Üstüne hafifçe bastırılır ve 30 dakika daha dinlendirilip şişmesi sağlanır.
      • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kadar. Yani üstündeki yumurta iyice kızarana kadar beklenir. Fırından çıkan ekmekler 5 dakika üstü bir bezle kapatılarak dinlendirilir.
      • Hamburger köftesi için kıymanın üzerine balzamik sirkeyi, soya sosunu, tuzu, karabiberi ve tereyağını ekleyip sadece malzemeler özdeşleşene kadar yoğuruyoruz. Sadece 2 dakika. Fazla yoğurmayınız yoksa hamburger köfteniz dağılır.
      • Yoğurulan köfte kıymasını avuç büyüklüğünde toplar yaparak yuvarlak şekil veriyoruz. Şekil vermek için bir aparat kullanabilirsiniz. Aparat yoksa bıçakla videodaki gibi kolayca kenarlarından bıçağı çekerek yuvarlak şekil verebilirsiniz.
      • Hamburger köftelerini 20 dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz ki daha iyi tutsun.
      • Bu müthiş hamburgeri ayrı bir seviyeye taşıyan karamelize soğan için soğanları ister yarım ay şeklinde ister küçük küçük doğrayabilirsiniz.
      • Tavaya yağı koyduktan sonra soğanları hafif kızarana kadar kavuruyoruz. Bu arada şekerini de atıyoruz. 1 yemek kaşığı kadar su verip suyunu çekene kadar orta ateşte kavuruyoruz.
      • Su çekilince rengi bir tık koyulaşacak ve kızarmaya başlayacak. Kızarmasına müsaade etmeden 1 yemek kaşığı daha su atıyoruz ve aynı şekilde yapıyoruz.
      • Bu işlemi 1,5 su bardağı su bitene kadar yapıyoruz. Hamburger ekmekleri mayalanma aşamasındayken karamelize soğanı da yapabilirsiniz.
      • Ortalama 20 dakika sürüyor. Soğanlar tam karamelize oluyor ve ayrı bir tat veriyor. O yüzden çektirme tekniğiyle yaptık.
      • Hamburgerin alt ekmeğine sürülen sos için köriyi, kekiği, kimyonu, yoğurdu, mayonezi bir kaseye alıyoruz sarımsağı rendeleyip 1 yemek kaşığı su ile karıştırıp kaseye öyle döküyoruz.
      • Üst ekmeğe sürülen sosu yaparken de kornişon turşularını rendeleyip, ketçap, mayonez ve üzüm sirkesiyle beraber karıştırıp bir sos hazırlıyoruz. Bu sosları da hamburger ekmeğiniz tepside mayalanırken yapabilirsiniz.
      • Buzdolabında dinlenen hamburger köftelerimizi çıkartıyoruz. Bu aşamada dökme demirden ızgara tava kullanıldı. Siz bunu mangal ateşinde de yapabilirsiniz.
      • Teflon tavada da olur ancak tadı bu kadar iyi olmaz. Demir döküm ızgara tavayı harlı ateşte 15 dakika ısıtıyoruz.
      • Isınan tavaya burger köftelerini atıyoruz ve her bir tarafını 6 dakika pişiriyoruz. 6 dakika olmadan asla çevirmeye çalışmayın dağılır. Köftelerimizi çevirip üzerine çedar koyuyoruz ve 6 dakika kadar daha pişiriyoruz. Böylece çedar da erimiş oluyor.
      • Hamburger ekmeğini düzgünce kesip alt ekmeğe alt sosu sürüp burger köftesini koyuyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar önceden hazırladığımız karamelize soğanı koyuyoruz.
      • Üzerine kıvırcık veya isteğe göre domates koyuyoruz. Üst ekmeğine hazırladığımız özel sosunu sürüp kapatıyoruz.
      • Yanında patates kızartmasıyla servis edebiliriz. Bunun gibi birbirinden değişik ve lezzetli tarifleri kaçırmamak için youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Afiyet olsun. 

Parmak Yedirten Kozalak Mantı Tarifi

 



Malzemeler

  • 250 300 gram dana kıyma
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı kekik veya nane
  • 1 kilo yufka

Üzeri için;

  • 4 5 yemek kaşığı yoğurt

Sos için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Tuz
  • Kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yufkamızı 8 e bölelim ardından her parçayı 2 veya daha küçük olsun isterseniz 3 eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı kenarlarını kıcırmadan saralım ve uç kısımlarını suya batırıp yapıştıralım. Bütün yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım.
  • Yufkalar bitince bir kenara alalım ve iç harcını hazırlayalım. Sıvı yağını ocağa alalım içine soğanları koyalım ve kavuralım daha sonra salça ve baharatları ilave edelim ve kıymamızı alalım ve kavuralım.
  • Biberleri ve domatesi doğrayalım biberler yumuşayana kadar kıymalı harçta kavuralım ardından domatesleri ekleyelim ve 5 dakika daha kavrulup yumuşadıktan sonra altını kapatalım.
  • Salçalı sos için, sıvı yağ ve salçayı kokusu çıkana kadar kavuralım. Ardından içine baharatları ekleyelim ve 5 dakika orta ateşte kaynatalım güzel bir kıvama gelince sosumuz hazır demektir.
  • Yoğurdu ayrı bir kasenin içerisinde tel çırpıcı ile çırpalım ve bu aşamadan sonra yufkalarımızı bir tavanın içerisinde arkalı önlü güzelce kızartalım.
  • Büyük bir yuvarlak tabağın içerisine tam orta kısmına gelecek şekilde kıymalı harcımızdan koyalım ve kızaran yufkalarımızı kenarlarına dizelim, üzerine yoğurt dökelim ve salçalı sosumuzu dökelim.
  • Ben en üstünü maydanozla süsledim sizler dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz afiyet olsun 

Kozalak Mantı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 200-300gr dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için;

  • Süzme yoğurt

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yufkalarımızı küçük üçgenler halinde kesiyoruz. Pipet yardımıyla sarıyoruz.
  • Daha sonra soğanları sıvı yağda birkaç dakika kavurup kıymayı ekliyoruz. Rengi dönene kadar kavurup minik minik doğranmış sivri biberleri ekliyoruz. Bir iki tur döndürüp salçasını ve domatesini ekliyoruz.
  • Baharatlar da eklendikten sonra altını kısıp güzelce kavrulmasını bekliyoruz. Arada bir karıştıralım. Suyunu çekince hazırdır.
  • Servis tabağına kızarmış yufkaları diziyoruz üzerine çırpılmış süzme yoğurt koyup en üzerine de kıymayı ekliyoruz. Afiyet olsun 

Meybon Şekerli Frambuazlı Parfe Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 paket kremşanti
  • 400 gram (2 su bardağı) soğuk süt
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket iri parçalanmış burçak bisküvi
  • 1 su bardağı frambuaz (Dilerseniz bu parfeyi çilekle de yapabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağı damla çikolata
  • 150 gram iri kıyım fındık
  • 40 adet rondodan geçirilmiş mini meybon şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Kremşantiyi süt ve pudra şekeriyle koyulaşana kadar çırpalım.
  • Kalan malzemeleri ekleyip bisküvileri çok parçalatmadan dikkatlice karıştıralım.
  • Kullanacağınız kabın içine streç film ya da buzdolabı poşeti yayalım. (streç film parfenin üstünü de saracak şekilde kenarlardan sarksın. )
  • Ardından parfeyi kalıba dökelim.
  • Kenarlardan sarkan streçle parfenin üzerini komple saralım.
  • Bir gece dondurucuda bekletelim.
  • Servis etmeden yarım saat önce buzdolabına alalım. Afiyet olsun

Közlenmiş Top Biber Turşusu (Bağımlılık Yapar) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo top biber

Her kavanoz için

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 2-3 sarımsak
  • 1 litre sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Top biberler yıkanır kurulanır.
  • Kavanoz başına 2-3 dış sarımsak, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı silme şeker koyulup hazırlanır.
  • Biberler tavaya alınıp sallayarak hafifçe közlenir.
  • Sıcakken hemen kavanoza alınıp üzeri sirkeyle tamamlanarak kapatılır.
  • Ters çevrilir. ➡️susuz turşu çeşididir.
  • Kavanozlara su eklemiyoruz. Sadece sirke kullanıyoruz. 15 gün sonra tüketmeye hazır oluyor. Afiyet olsun

Fındıklı Susamlı Tarçınlı Ağızda Dağılan Nefis Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr margarin yada tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı çekilmiş fındık
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 ,5 su bardağı un

Piştikten sonra

  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kaba margarin,sıvı yağ,yumurtayı alıp karıştırdım.
  • Ardından fındık,susam,pudra şekerini ekleyip karıştırmaya devam ettim.
  • Kabartma tozu vanilya ve unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurdum.
  • Hamurdan fındıktan büyük parçalar koparıp, yuvarladım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim.
  • 170 °fırında 15-20 dk. Üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirdim.
  • Diğer tarafta geniş bir kapta şeker ve tarçını karıştırdım.
  • Fırından çıkardığım kurabiyeleri sıcakken şeker ve tarçın karışımına buladım.
  • Bir kenara soğumaya bıraktım.
  • Çay kahve yanında servis edebileceğiniz ağızda dağılan nefis kurabiyelerimiz hazır👌👌Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin 🌸🌼.

    Not:cam kavanozda tazeliğini 15 gün korur.

Köpoğlu Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 yeşil biber
  • 2 kırmızı biber
  • 3 patlıcan
  • 3 domates

Yoğurtlu sos için;

  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Domates sosu için;

  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı pul biber
  • yarım çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Köpoğlu mezesi için öncelikle patlıcanları alacalı soyalım. Sonra ortadan ikiye keselim. Ardından uzunlamasına, çok büyük olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Doğradığımız patlıcanları geniş bir kap içerisine alalım. Tuz ekleyelim ve kabı su ile dolduralım. Üzerine tabak kapatarak patlıcanların yüzeye çıkmasını engelleyelim. Bu şekilde patlıcanlarınızın hem acısı çıkacak hem de kararmayacaklar.
  • Kırmızı biber ve yeşil biberlerimizi de doğrayalım.
  • Tavaya sıvı yağ alalım ve kızdıralım. İçerisine, suyunu süzdüğümüz ve kuruladığımız patlıcanları atarak kızartalım.
  • Patlıcanları kızarttıktan sonra yeşil ve kırmızı biberleri de kızartalım. Kızaran sebzelerin fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu serdiğimiz tabağa alalım.
  • Domates sosu için tavaya zeytinyağını alalım. Üzerine salçayı ilave edelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Kavrulan salçaya domates, tuz, karabiber ve pul biberi ilave ederek domatesler suyunu çekene kadar pişirelim. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Sosumuz suyunu çekip koyulaştıktan sonra ocaktan alalım ve uygun bir kaseye aktaralım.
  • Yoğurtlu sos için uygun bir kaseye süzme yoğurdu alalım. Üzerine rendelenmiş sarımsakları ve tuzu ekleyerek güzelce çırpalım.
  • Uygun bir servis tabağına yoğurtlu sosumuzdan alalım ve yaydıralım. Üzerine kızarttığımız sebzeleri yerleştirelim.
  • Tekrar yoğurtlu sostan gezdirelim. Son olarak domatesli sostan gezdirelim ve mezemiz servise hazır. Köpoğlu meze tarifini deneyeceklere şimdiden  afiyet olsun!

Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 tane soyulup küp küp doğranmış patates
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 tane soyulup küp küp doğranmış havuç
  • 7 tane küp küp doğranmış kornişon turşu
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Süzme yoğurt
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri kızgın yağda kızartın.
  • Haşlanmış bezelye, haşlanmış havuç, kızartılmış patates, doğranmış kornişon turşu ve rendelenmiş sarımsağı bir kabın içerisine koyup karıştırın.
  • Mayonez, tuz ve süzme yoğurt ekleyip iyice karıştırın.
  • Servis tabağına koyun.Servise hazır.Şifa olsun.