25 Ağustos 2022 Perşembe

Nefis Hamburger (Böylesini Yemediniz) Tarifi

 

Malzemeler

Hamburger ekmeği için;

  • 3 su bardağı un
  • Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
  • 1 adet yumurta

Hamburger köftesi için;

  • 500 gram dana orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında )
  • 1 tatlı kaşığı soya sosu (Yoksa üzüm pekmezi de olur)
  • 1 tatlı kaşığı balzamik sirke (Yoksa üzüm sirkesi de olur)

Alt ekmeğe sürülen sos için;

  • Yarım çay kaşığı köri
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı su
  • Üst ekmeğe sürülen sos için;

    • 2 adet kornişon turşusu
    • 2 yemek kaşığı ketçap
    • 1 yemek kaşığı mayonez
    • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
    • Karamelize soğan için;

      • 2 adet büyük boy soğan
      • 2 tatlı kaşığı şeker (7 adet küp şeker de kullanabilirsiniz)
      • 1,5 su bardağı ılık su
      • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

      Hamburger içine koyulan diğer malzemeler;

      • Çedar peyniri (Burger peyniri şeklinde de satılır)
      • Kıvırcık veya taze marul
      • Domates (İsteğe göre)

        Nasıl Yapılır?

      • 2,5 su bardağı unun ortası açılır. Tuz, maya ve bal eklenir. Süt, su ve yumurta da ilave edilip yoğrulmaya başlanır.
      • Kalan yarım su bardağı un da yavaş yavaş ilave edilerek hamur toplanır. Mevsime ve havanın nem oranına göre daha fazla da un eklemek gerekebilir.
      • Orta sertlikte bir hamur hazırlanır. Daha sonra zeytinyağı ilave edilerek 3 dakika daha yoğrulur.
      • Sonrasında hamur düz bir zemine biraz açılır ve ortasına oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı parça parça edilerek videodaki gibi koyulup kapatılarak yoğrulur.
      • 5 dakika bu şekilde yoğrulan hamurun ağzı kapatılarak bir bez yardımıyla örtülür ve 1 saat dinlendirilir. Hamurunuz dinlenirken sizde aşağıda yazan adımları takip ederek hamburger köftesini yaparak dolapta dinlendirebilirsiniz.
      • 1 saat sonra avuç büyüklüğünde bezelere ayrılarak tepsiye konur. Üstüne hafifçe bastırılır ve 30 dakika daha dinlendirilip şişmesi sağlanır.
      • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kadar. Yani üstündeki yumurta iyice kızarana kadar beklenir. Fırından çıkan ekmekler 5 dakika üstü bir bezle kapatılarak dinlendirilir.
      • Hamburger köftesi için kıymanın üzerine balzamik sirkeyi, soya sosunu, tuzu, karabiberi ve tereyağını ekleyip sadece malzemeler özdeşleşene kadar yoğuruyoruz. Sadece 2 dakika. Fazla yoğurmayınız yoksa hamburger köfteniz dağılır.
      • Yoğurulan köfte kıymasını avuç büyüklüğünde toplar yaparak yuvarlak şekil veriyoruz. Şekil vermek için bir aparat kullanabilirsiniz. Aparat yoksa bıçakla videodaki gibi kolayca kenarlarından bıçağı çekerek yuvarlak şekil verebilirsiniz.
      • Hamburger köftelerini 20 dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz ki daha iyi tutsun.
      • Bu müthiş hamburgeri ayrı bir seviyeye taşıyan karamelize soğan için soğanları ister yarım ay şeklinde ister küçük küçük doğrayabilirsiniz.
      • Tavaya yağı koyduktan sonra soğanları hafif kızarana kadar kavuruyoruz. Bu arada şekerini de atıyoruz. 1 yemek kaşığı kadar su verip suyunu çekene kadar orta ateşte kavuruyoruz.
      • Su çekilince rengi bir tık koyulaşacak ve kızarmaya başlayacak. Kızarmasına müsaade etmeden 1 yemek kaşığı daha su atıyoruz ve aynı şekilde yapıyoruz.
      • Bu işlemi 1,5 su bardağı su bitene kadar yapıyoruz. Hamburger ekmekleri mayalanma aşamasındayken karamelize soğanı da yapabilirsiniz.
      • Ortalama 20 dakika sürüyor. Soğanlar tam karamelize oluyor ve ayrı bir tat veriyor. O yüzden çektirme tekniğiyle yaptık.
      • Hamburgerin alt ekmeğine sürülen sos için köriyi, kekiği, kimyonu, yoğurdu, mayonezi bir kaseye alıyoruz sarımsağı rendeleyip 1 yemek kaşığı su ile karıştırıp kaseye öyle döküyoruz.
      • Üst ekmeğe sürülen sosu yaparken de kornişon turşularını rendeleyip, ketçap, mayonez ve üzüm sirkesiyle beraber karıştırıp bir sos hazırlıyoruz. Bu sosları da hamburger ekmeğiniz tepside mayalanırken yapabilirsiniz.
      • Buzdolabında dinlenen hamburger köftelerimizi çıkartıyoruz. Bu aşamada dökme demirden ızgara tava kullanıldı. Siz bunu mangal ateşinde de yapabilirsiniz.
      • Teflon tavada da olur ancak tadı bu kadar iyi olmaz. Demir döküm ızgara tavayı harlı ateşte 15 dakika ısıtıyoruz.
      • Isınan tavaya burger köftelerini atıyoruz ve her bir tarafını 6 dakika pişiriyoruz. 6 dakika olmadan asla çevirmeye çalışmayın dağılır. Köftelerimizi çevirip üzerine çedar koyuyoruz ve 6 dakika kadar daha pişiriyoruz. Böylece çedar da erimiş oluyor.
      • Hamburger ekmeğini düzgünce kesip alt ekmeğe alt sosu sürüp burger köftesini koyuyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar önceden hazırladığımız karamelize soğanı koyuyoruz.
      • Üzerine kıvırcık veya isteğe göre domates koyuyoruz. Üst ekmeğine hazırladığımız özel sosunu sürüp kapatıyoruz.
      • Yanında patates kızartmasıyla servis edebiliriz. Bunun gibi birbirinden değişik ve lezzetli tarifleri kaçırmamak için youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder