Malzemeler
- Orta boy mor lahana ( yarısını kullandım)
- 1 çay bardağı sirke
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1,5 limon suyu
Nasıl Yapılır?
- Mor lahanayı yıkayıp ortadan ikiyiye bölelim.
- Geniş bir kabın içerisine çok ince olmayacak şekilde doğrayalım.
- Üzerine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyip güzelce ovalayalım.
- Limon suyunu ekleyip tekrar karıştıralım.
- Yumuşayan lahanaları saklama kavanozuna aktarıp ağzını kapatalım.
- Servis ederken üzerine zeytinyağı gezdirelim.
- Aynı gün kullanmaya başlayabilirsiniz. Afiyet olsun ☺️.
Malzemeler
Hamuru için;
- 1.5 su bardağı ılık su
- Yarım yemek kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 3.5 su bardağı un
Üzeri için;
- 400 gram orta yağlı kıyma
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 tane kuru soğan
- 1 büyük köy biberi
- 1 küçük demet maydanoz
- 3 tane domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı sıcak su
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Hamur için ılık su,instant maya, şeker ve tuzu çırpalım.
- Unu yavaşça ekleyerek hamuru pürüzsüz olana kadar yoğuralım.
- Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Soğanı ve biberi robotta çekelim.
- Bir tavaya zeytinyağını alıp soğan ve biberi kavuralım.
- Üzerine kıymayı ve biber salçasını ilave edelim.
- Bir kaç dakika kavurmaya devam edelim.
- Domatesleri ve maydanozu robotta çekelim ve ilave edelim.
- Karabiber pul biber ve tuzunu ilave edelim.
- 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyelim.Kapağını kapatıp pişirelim.Sos biraz sulu olmalı.
- Hamurdan yumurta kadar bezeler yapalım. İncecik açalım.
- Tavada önlü arkalı pişirelim.
- Üzerlerine temiz bir bez örtelim. Hem soğumasın hem de kurumasın.
- Tamamı bittiğinde sıcak olan kıymalı sosu lavaşlar üzerine yayalım.
- Kat kat sıralayalım ve 4 e bölelim.
- Soğutmadan sıcak sıcak tüketelim.
- Sarımsaklı yoğurt ve acı pul biber çok yakışıyor. Afiyet olsun
Malzemeler
Tabanı için;
Şerbeti için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
Muhallebisi için;
- 1 lt süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 6 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı margarin
Üzeri için;
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt
Nasıl Yapılır?
- 2 su bardağı şekeri bir tavaya alarak karamelize olacak şekilde eritiyoruz.
- Eriyen şekerin üzerine 2,5 su bardağı suyu yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz.
- Katılaşabilir karıştırmaya devam ettikçe eriyecektir. Su ne kadar yavaş eklenirse o kadar az katılaşır.
- Borcama dizdiğimiz etimeklerin her yeri ıslanacak şekilde şerbetini döküyoruz.Çekmesi için bekletiyoruz.
- Muhallebisi için bir tencereye 1 lt süt, 1 su bardağı şeker ve 6 yemek kaşığı unu koyarak ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırıyoruz.
- Kaynadıktan sonra vanilya ve margarini koyup ocağın altını kapatıyoruz.
- Muhallebimizi etimeklerin üzerine döküp soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
- Derin bir kabın içersinde 1 su bardağı soğuk süt ile krem şantiyi koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz.
- Muhallebinin üzerine döküyoruz ve istediğimiz meyve ile süslüyoruz.
Afiyet olsun
Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı sürülebilir çikolata
- 125 gr margarin yada tereyağı oda ısında olacak
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı ince çekilmiş fındık
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- Yarım su bardağı nişasta
- Yeteri kadar un
Üzeri için;
- Pudra şekeri
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle karıştırma kabına margarini, fındığı,pudra şekerini,yumurtayı, kabartma tozu, vanilya,nişasta,ve sürülebilir çikolatayı ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
- Sonra unu azar azar ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz .
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun içerisinde yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Aralarına boşluk bırakmayı unutmayın .
- 180 dereceli fırında altı hafif kızarana kadar pişirin .
- Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın deneyecek olanlara afiyet olsun.
Malzemeler
Keki için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
- 1 çay bardağı süt (125 ml)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı un
- 250 gram ıspanak (1 su bardağı ıspanak püresi)
Kreması için;
- 2,5 su bardağı süt (500 ml)
- 4 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)
Nasıl Yapılır?
- Ispanaklı pasta tarifi için öncelikle yıkadığımız ıspanakları tencereye alalım.
- Üzerine sıcak su ekleyerek ıspanaklar diriliğini kaybedinceye kadar 1-2 dakika haşlayalım.
- Haşlanan ıspanakları hızlıca soğumaları için soğuk sudan geçirerek süzdürelim ve rondodan geçirelim.
- Uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alarak mikserle köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine süt, sıvı yağ ve püre haline getirdiğimiz ıspanakları ekleyelim.
- Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek malzemeler güzelce karışana kadar çırpalım.
- Hazır olan harcımızı tabanına pişirme kağıdı serdiğimiz kelepçeli kalıba boşaltalım. Ben 23cm çapında kelepçeli kalıp kullandım.
- Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
- Pişen keki fırından alalım ve ılıması için bekletelim. Bizde bu sırada pastanın kremasını hazırlayalım.
- Kreması için süt, şeker ve unu uygun bir tencereye alarak tel çırpıcı ile karıştıralım ve pişmeye bırakalım. Bu aşamada sürekli karıştıralım.
- Kremamız koyulaşıp kaynamaya başladığında ocağı kapatalım ve içerisine tereyağı ve vanilya ekleyerek tereyağı eriyene kadar karıştıralım.
- Soğuması için kremamızı bir kenara alalım. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
- Soğuyan keki kalıptan çıkartalım ve üzerindeki kabarık kısmı bıçak yardımı ile keselim ve düzeltelim.
- Ardından kekimizi dikkatli bir şekilde ortadan iki keselim.
- Kestiğimiz kekin alt tabanını servis tabağına aktaralım.
- Üzerine soğuyan kremayı boşaltalım. Bir spatula veya pasta sıvama aparatı yardımıyla kremayı yayarak olabildiğince eşitleyelim.
- Son olarak pastanın her tarafını soğuk sütle çırptığımız krem şanti ile güzelce kaplayalım.
- Dilerseniz pastanın üzerini elinizde ufaladığınız kek parçaları ile kaplayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 5 tane orta boy patates
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağından az sıvı yağ
- 5 yemek kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 150 gram beyaz peynir
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Maydanoz
Nasıl Yapılır?
- Patatesleri soyup yuvarlak keselim.
- Maydonozları doğrayalım.
- Üzerine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
- Fırın tepsisine yayalım.
- İsteğe göre üzerine çörek otu susam serpebilirsiniz.
- 180 derecede fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 adet orta boy karnabahar
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle karnabaharın yeşil kısmını keselim ve çiçeklerine ayıralım. Daha sonra güzelce yıkayalım.
- Sosu için uygun bir karıştırma kabına yumurta, yoğurt, mısır unu, kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve zerdeçalı alarak karıştıralım.
- Karnabaharların her yerini hazırladığımız harca bulayalım.
- Ardından airfryer haznemize yerleştirelim. Manuel ayarda 190°C de 15 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda karnabaharlarımız servise hazır. Dilerseniz sarımsaklı dilerseniz sarımsaksız yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağından 1 parmak eksik un
- Tuz, karabiber
- 1 adet kapya biber
- 1-2 adet yeşil sivri biber
- 1 su bardağı dilimlenmiş sucuk
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kap içerisine yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu çırpalım.
- Ardından unu, kabartma tozu tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım.
- En son ince doğranmış biberler, sucuk ve kasar peyniri kabın içerisine ekleyerek tekrar karıştıralım.
- Hafif yağlanmış yapışmaz tabanlı bir tavaya bir kasık yardımıyla harcımızdan dökelim.
- Orta ateşe arkalı önlü pişirip sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun
Malzemeler
- 1 avuç ceviz
- 1 avuç yaban mersini
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 cay kaşığı tuz
- 1 adet limon
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 bağ semizotu
- 6- 7 adet çilek
Nasıl Yapılır?
- Semizotu ve meyveleri güzelce yıkayıp kurutalım.
- Salata kasesine aktaralım.
- Üzerine ceviz,zeytinyağ, tuz, limon ve nar ekşisini dökelim. Bu kadar basit afiyet olsun🌿Semizotu ve meyveleri yıkayıp doğrayalım.
- Salata kasesine koyalım.
- Üzerine sosları dökelim.Afıyet olsun
Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı (sarısı dışına)
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kuru veya yaş maya
- 5 buçuk 6 su bardağı un (lütfen kontrollü ekleyin)
İçi için malzemeler;
- 200 gr haşhaş
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak sıvı malzemeleri koyuyoruz ve mayayı ilave edip 10 dakika hamurun aktif hale gelmesini bekliyoruz.
- Hamur mayalanırken haşhaşı uygun bir kaba alıp üzerine sıvı yağ ekliyoruz ve haşhaşı ezerek açıyoruz güzel bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
- Hamur aktif hale gelince unu yavaş yavaş döküp hamuru toparlıyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurun altına un serperek tezgaha alıyoruz ve 4 eşit parcaya bölünür.
- Hepsi yuvarlak yapılır ve kenara alınır ilk yuvarlak yaptığımız hamurdan başlayarak merdane yardımıyla hamuru kare olacak şekilde açıyoruz.
- Açtığımız hamurun kenarlarına çok gelmeyecek şekilde haşhaş sürülür ve hamurun her yerine yaydırılır.
- En uzun kısımdan rula halinde sarılır ve kenarları düzeltilir.
- 3 parmak genişliğinde kesilir yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
- Tepsiye yerleştirirken boşluk bırakarak yerleştirelim videoda da nasıl olduğunu gösterdim.Oradan bakarak yapabilirsiniz.
- Tepsinin üzerini temiz bir bezle kapatıp tepsi mayası yapılır yaklaşık yarım saat 45 dakika yeterli gelecektir.
- Hamur dinlendikçe güzelleşir✅.
- Tepsi mayası olduktan sonra üzeri açılır ve yavaşça yumurta sarısı sürülür bastırmaya özen gösterin ki mayalı olan hamur sönmesin.
- 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.
- Piştikten sonra tekrar üzerini bir bezle kapatıp soğumaya bırakılır.
Malzemeler
- 1 adet orta boy kereviz
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet havuç
- 1 çay bardağı bezelye
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet limon suyu
- Yarım portakal suyu
- 2 adet kesme şeker (veya 1 tatlı kaşığı toz şeker)
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
- 750 ml su
- 1 tutam dereotu
Nasıl Yapılır?
- Soğan yemeklik küp şekilde doğranıp zeytinyağında kavrulmaya başlanır. Üzerine yuvarlak şekilde doğranmış havuç ve sarımsak eklenir, kavurmaya devam edilir.
- Sırasıyla küp doğranmış patates, kereviz ve bezelye eklenir. (kereviz doğranınca limonlu suda bekletilir kararmaması için)
- Üzerine 1 limon suyu ilave edilir şeker, tuz, karabiber eklenip biraz daha kavrulur, suyu verilir orta ateşte kapadığı kapatılarak pişmeye bırakılır.
- Suyunu çekince yemek pişmiştir, altı kapatılır yarım portakal suyu eklenip karıştırılır. Biraz soğuyunca kıyılmış dereotu eklenir, servis tabağına alınır.