23 Ocak 2023 Pazartesi

Mor Lahana Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • Orta boy mor lahana ( yarısını kullandım)
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1,5 limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Mor lahanayı yıkayıp ortadan ikiyiye bölelim.
  • Geniş bir kabın içerisine çok ince olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Üzerine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyip güzelce ovalayalım.
  • Limon suyunu ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Yumuşayan lahanaları saklama kavanozuna aktarıp ağzını kapatalım.
  • Servis ederken üzerine zeytinyağı gezdirelim.
  • Aynı gün kullanmaya başlayabilirsiniz. Afiyet olsun ☺️.

Kayseri Yağlaması (Tam Ölçülü) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • Yarım yemek kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 büyük köy biberi
  • 1 küçük demet maydanoz
  • 3 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için ılık su,instant maya, şeker ve tuzu çırpalım.
  • Unu yavaşça ekleyerek hamuru pürüzsüz olana kadar yoğuralım.
  • Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Soğanı ve biberi robotta çekelim.
  • Bir tavaya zeytinyağını alıp soğan ve biberi kavuralım.
  • Üzerine kıymayı ve biber salçasını ilave edelim.
  • Bir kaç dakika kavurmaya devam edelim.
  • Domatesleri ve maydanozu robotta çekelim ve ilave edelim.
  • Karabiber pul biber ve tuzunu ilave edelim.
  • 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyelim.Kapağını kapatıp pişirelim.Sos biraz sulu olmalı.
  • Hamurdan yumurta kadar bezeler yapalım. İncecik açalım.
  • Tavada önlü arkalı pişirelim.
  • Üzerlerine temiz bir bez örtelim. Hem soğumasın hem de kurumasın.
  • Tamamı bittiğinde sıcak olan kıymalı sosu lavaşlar üzerine yayalım.
  • Kat kat sıralayalım ve 4 e bölelim.
  • Soğutmadan sıcak sıcak tüketelim.
  • Sarımsaklı yoğurt ve acı pul biber çok yakışıyor. Afiyet olsun 

Etimek Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 1 paket tuzsuz etimek

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su

Muhallebisi için;

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

    Nasıl Yapılır?

  • 2 su bardağı şekeri bir tavaya alarak karamelize olacak şekilde eritiyoruz.
  • Eriyen şekerin üzerine 2,5 su bardağı suyu yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz.
  • Katılaşabilir karıştırmaya devam ettikçe eriyecektir. Su ne kadar yavaş eklenirse o kadar az katılaşır.
  • Borcama dizdiğimiz etimeklerin her yeri ıslanacak şekilde şerbetini döküyoruz.Çekmesi için bekletiyoruz.
  • Muhallebisi için bir tencereye 1 lt süt, 1 su bardağı şeker ve 6 yemek kaşığı unu koyarak ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra vanilya ve margarini koyup ocağın altını kapatıyoruz.
  • Muhallebimizi etimeklerin üzerine döküp soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Derin bir kabın içersinde 1 su bardağı soğuk süt ile krem şantiyi koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz.
  • Muhallebinin üzerine döküyoruz ve istediğimiz meyve ile süslüyoruz.
    Afiyet olsun 

Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sürülebilir çikolata
  • 125 gr margarin yada tereyağı oda ısında olacak
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ince çekilmiş fındık
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yeteri kadar un

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karıştırma kabına margarini, fındığı,pudra şekerini,yumurtayı, kabartma tozu, vanilya,nişasta,ve sürülebilir çikolatayı ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
  • Sonra unu azar azar ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz .
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun içerisinde yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Aralarına boşluk bırakmayı unutmayın .
  • 180 dereceli fırında altı hafif kızarana kadar pişirin .
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın deneyecek olanlara afiyet olsun.

Ispanaklı Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 250 gram ıspanak (1 su bardağı ıspanak püresi)

Kreması için;

  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Ispanaklı pasta tarifi için öncelikle yıkadığımız ıspanakları tencereye alalım.
  • Üzerine sıcak su ekleyerek ıspanaklar diriliğini kaybedinceye kadar 1-2 dakika haşlayalım.
  • Haşlanan ıspanakları hızlıca soğumaları için soğuk sudan geçirerek süzdürelim ve rondodan geçirelim.
  • Uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alarak mikserle köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine süt, sıvı yağ ve püre haline getirdiğimiz ıspanakları ekleyelim.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek malzemeler güzelce karışana kadar çırpalım.
  • Hazır olan harcımızı tabanına pişirme kağıdı serdiğimiz kelepçeli kalıba boşaltalım. Ben 23cm çapında kelepçeli kalıp kullandım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen keki fırından alalım ve ılıması için bekletelim. Bizde bu sırada pastanın kremasını hazırlayalım.
  • Kreması için süt, şeker ve unu uygun bir tencereye alarak tel çırpıcı ile karıştıralım ve pişmeye bırakalım. Bu aşamada sürekli karıştıralım.
  •  Kremamız koyulaşıp kaynamaya başladığında ocağı kapatalım ve içerisine tereyağı ve vanilya ekleyerek tereyağı eriyene kadar karıştıralım.
  • Soğuması için kremamızı bir kenara alalım. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Soğuyan keki kalıptan çıkartalım ve üzerindeki kabarık kısmı bıçak yardımı ile keselim ve düzeltelim.
  • Ardından kekimizi dikkatli bir şekilde ortadan iki keselim.
  • Kestiğimiz kekin alt tabanını servis tabağına aktaralım.
  • Üzerine soğuyan kremayı boşaltalım. Bir spatula veya pasta sıvama aparatı yardımıyla kremayı yayarak olabildiğince eşitleyelim.
  • Son olarak pastanın her tarafını soğuk sütle çırptığımız krem şanti ile güzelce kaplayalım.
  • Dilerseniz pastanın üzerini elinizde ufaladığınız kek parçaları ile kaplayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Patatesli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 tane orta boy patates
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağından az sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 150 gram beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup yuvarlak keselim.
  • Maydonozları doğrayalım.
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Fırın tepsisine yayalım.
  • İsteğe göre üzerine çörek otu susam serpebilirsiniz.
  • 180 derecede fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Airfryer Karnabahar Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karnabaharın yeşil kısmını keselim ve çiçeklerine ayıralım. Daha sonra güzelce yıkayalım.
  • Sosu için uygun bir karıştırma kabına yumurta, yoğurt, mısır unu, kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve zerdeçalı alarak karıştıralım.
  • Karnabaharların her yerini hazırladığımız harca bulayalım.
  • Ardından airfryer haznemize yerleştirelim. Manuel ayarda 190°C de 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda karnabaharlarımız servise hazır. Dilerseniz sarımsaklı dilerseniz sarımsaksız yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Pizza Tadında Kaşık Dökmesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • Tuz, karabiber
  • 1 adet kapya biber
  • 1-2 adet yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı dilimlenmiş sucuk
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kap içerisine yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu çırpalım.
  • Ardından unu, kabartma tozu tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım.
  • En son ince doğranmış biberler, sucuk ve kasar peyniri kabın içerisine ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Hafif yağlanmış yapışmaz tabanlı bir tavaya bir kasık yardımıyla harcımızdan dökelim.
  • Orta ateşe arkalı önlü pişirip sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun 

22 Ocak 2023 Pazar

Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 avuç ceviz
  • 1 avuç yaban mersini
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 cay kaşığı tuz
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 bağ semizotu
  • 6- 7 adet çilek

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotu ve meyveleri güzelce yıkayıp kurutalım.
  • Salata kasesine aktaralım.
  • Üzerine ceviz,zeytinyağ, tuz, limon ve nar ekşisini dökelim. Bu kadar basit afiyet olsun🌿Semizotu ve meyveleri yıkayıp doğrayalım.
  • Salata kasesine koyalım.
  • Üzerine sosları dökelim.Afıyet olsun

Kat Kat Yumuşacık Haşhaşlı Lokum Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı (sarısı dışına)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru veya yaş maya
  • 5 buçuk 6 su bardağı un (lütfen kontrollü ekleyin)

İçi için malzemeler;

  • 200 gr haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sıvı malzemeleri koyuyoruz ve mayayı ilave edip 10 dakika hamurun aktif hale gelmesini bekliyoruz.
  • Hamur mayalanırken haşhaşı uygun bir kaba alıp üzerine sıvı yağ ekliyoruz ve haşhaşı ezerek açıyoruz güzel bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Hamur aktif hale gelince unu yavaş yavaş döküp hamuru toparlıyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurun altına un serperek tezgaha alıyoruz ve 4 eşit parcaya bölünür.
  • Hepsi yuvarlak yapılır ve kenara alınır ilk yuvarlak yaptığımız hamurdan başlayarak merdane yardımıyla hamuru kare olacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız hamurun kenarlarına çok gelmeyecek şekilde haşhaş sürülür ve hamurun her yerine yaydırılır.
  • En uzun kısımdan rula halinde sarılır ve kenarları düzeltilir.
  • 3 parmak genişliğinde kesilir yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tepsiye yerleştirirken boşluk bırakarak yerleştirelim videoda da nasıl olduğunu gösterdim.Oradan bakarak yapabilirsiniz.
  • Tepsinin üzerini temiz bir bezle kapatıp tepsi mayası yapılır yaklaşık yarım saat 45 dakika yeterli gelecektir.
  • Hamur dinlendikçe güzelleşir✅.
  • Tepsi mayası olduktan sonra üzeri açılır ve yavaşça yumurta sarısı sürülür bastırmaya özen gösterin ki mayalı olan hamur sönmesin.
  • 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.
  • Piştikten sonra tekrar üzerini bir bezle kapatıp soğumaya bırakılır.

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy kereviz
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım portakal suyu
  • 2 adet kesme şeker (veya 1 tatlı kaşığı toz şeker)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 750 ml su
  • 1 tutam dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan yemeklik küp şekilde doğranıp zeytinyağında kavrulmaya başlanır. Üzerine yuvarlak şekilde doğranmış havuç ve sarımsak eklenir, kavurmaya devam edilir.
  • Sırasıyla küp doğranmış patates, kereviz ve bezelye eklenir. (kereviz doğranınca limonlu suda bekletilir kararmaması için)
  • Üzerine 1 limon suyu ilave edilir şeker, tuz, karabiber eklenip biraz daha kavrulur, suyu verilir orta ateşte kapadığı kapatılarak pişmeye bırakılır.
  • Suyunu çekince yemek pişmiştir, altı kapatılır yarım portakal suyu eklenip karıştırılır. Biraz soğuyunca kıyılmış dereotu eklenir, servis tabağına alınır.