25 Ocak 2023 Çarşamba

Portakallı Zeytinyağlı Nefiss Pırasa Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

(Ölçüler 5 kişilik porsiyon için )

  • 5 adet büyükçe iri ve uzun pırasa
  • 1 su bardağı 250 ml taze sıkılmış portakal suyu
  • 10 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet irice mor soğan (evde yoksa kuru soğanda olur)
  • 2-3 adet iri havuç
  • 2 adet kapya biberi
  • 2 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım limon suyu
  • Karabiber
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize zeytinyağımızı ekleyelim piyazlık şekilde doğradığımız soğanı ve ince dilimlediğimiz havuçları 5 dakika karıştırarak yüksek ateşte kavuralım.
  • Yıkanmış kalın verev şekilde doğranmış pırasaları ekleyip 5 dakika daha hep beraberce kavurmaya devam edelim.
  • Sonra üzerine; 1 su bardağı portakal suyunu ekleyelim.
  • Yemeğimizin üzerini çok azcık kapatacak şekilde kaynar su ilave edelim.
  • Fokurdamaya başladığında ince jülyen doğranmış kapya biberini ekleyelim.
  • Kısık ateşte ağzı kapalı şekilde 10 dakika pişirelim.
  • Sonra yıkanıp süzülmüş pirinçi, tuz ve şekerini, limon suyu ve karabiberini ilave edelim 1-2 karıştırıp kısık ateşte ağzı yarım kapalıca sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ocaktan alıp ılımaya bırakalım.
  • Soğumaya yakın servis tabağına aktarabiliriz (Soğuk yada sıcak tüketebilirsiniz) Serviste ek Limon suyu ilave edebilirsiniz.

Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı et veya tavuk suyu
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvıyağ ile tereyağını eritip içine ununu koyup koşusu çıkana kadar kavurdum. Salçayı koyup karıştırdım. İçine suyunu ve et suyunu koyup, kaynattım.
  • Kaynayan çorbaya kekik, karabiber, tuzunu kırmızı toz biber ve pul biberini koyup karıştırdım.
  • En son içine tel şehriyesini koyup 5 dk kadar kaynattım ve çorbamız hazır. Yapanlara yiyenlere afiyet olsun 

Çaylı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı demlenmiş çay
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üzerine:

  • Pudra şekeri- ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şeker çırpılır, ardından sıvılar eklenerek karıştırılır.
  • En son un, kakao, vanilya ve kabartma tozu eklenir.
  • Çok fazla havasını söndürmeden çırpma teliyle karıştırılır.
  • Yağlanmış baton kalıba kek harcı dökülür.
  • 170 derecede 35- 40 dk pişirilir.
  • ⚜️Demlenmiş çay hafif ılık olacak, sıcak değil.

    ⚜️Çay keke yumuşaklık veriyor. Sanırım bu kadar kabarmasında da çayın etkisi oldu.

Patatesli Milföy Mantı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 yaprak milföy
  • 3 adet patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Pulbiber
  • Zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri haşlıyoruz.
  • Tavada soğanı ve salçayı soteliyoruz.
  • Üzerine karabiber,tuz ve tereyağı ilave diyoruz.
  • Haşlamış ve ezmiş olduğumuz patatesleri ekleyip biraz daha pişiriyoruz.
  • Harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuduktan sonra milföylerin üzerine bu harcı sürüp şeritler halinde kesip rulo yapıyoruz.
  • Yağlamış olduğumuz tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Soğuduktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve pulbiber ve yağ karışımını döküyoruz afiyet olsun 

Süt Helvası (Sadece 4 Malzemeli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını eritip üzerine unu ekleyip kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine sütü ekleyip hızlıca çırpıyoruz.
  • Şekeride ekleyip tekrar ocağa alıyoruz.
  • Göz göz olunca kaselere boşaltıyoruz.
  • Fırın tepsisine dizip tepsinin içine su ekliyoruz.
  • Fırının ızgara bölümünü açarak üzerleri kızarınca alıyoruz afiyet şeker olsun 😋.

Cheesecake Tarifi (Yumurta Yok Fırın Yok)

 

Malzemeler

Tabanı için:

  • 1 paket burçak bisküvi
  • 70gr eritilmiş tereyağı

Kreması için:

  • 2 paket jelatin
  • 3 yemek kaşığı ılık su
  • 300gr krem peynir
  • 1 çay bardağı şeker
  • 300ml krema
  • 1 paket nero çekilmiş bisküvi

Üzerine:

  • 100 gr çikolata
  • 80 gr krema
  • 20 gr tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle alt tabanı için bisküvileri rondodan çekelim ve eritilmiş tereyağı ekleyerek karıştıralım kalıba dökelim ve bastıralım tabanımız hazır.
  • Krema için, krem peynir ve şekeri çırpalım.
  • Jelatini suyla ıslatıp karıştıralım ve krema jelatin ekleyelim çırpalım ardından vanilya ekleyelim çırpalım ve bisküvileri ekleyerek spatulayla karıştıralım.
  • Kalıbımıza dökelim ve üzerini kapatarak dolapta 4 saat mümkünse 1 gece dinlendirelim.
  • Daha sonra ganaj kreması için çikolatayı benmari usulü eritelim ocaktan alınca içine krema ve tereyağı ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Pastanın üzerine dökelim bu şekilde de 1 saat dinlendirelim.
  • Ben son olarak evde krem şanti varsa üzerine süs yaptım sizler dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Fırında Yumurtalı Ekmekler Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet yumurta
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 su bardağı kadar kaşar peynir rendesi
  • 1 adet ekmek

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları çırpın,üzerine tuz ve baharatları ilave edin,ince kıyılmış maydanoz,kaşar penir rendesinin yarısını ve güzel karıştırın.
  • Ekmeği dilimleyin ,ekmekleri tek tek karışıma bandırıp arkalı önlü fırın tepsisine dizin.
  • Kalan kaşar peyniri ekmeklerin üstlerine paylaştırın.
  • Önceden ısıtılmış 220 derecede fırında üstü kızarana kadar pişirin.
  • Dilerseniz malzemelerin içine 1 çay bardağı süt ilave edebilirsiniz.

Yufkasız Pırasalı Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet pırasa
  • 2 orta boy havuç
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 kase ufalanmış beyaz peynir (100 g)
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Bir ufak tutam dereotu (şart değil)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Pırasa güzelce yıkanır halka halka ince doğranır.
  • Havuçu rendeleyip biberi küp kesin.
  • Biraz zeytinyağ ile tavada 10 dakika kadar kavurun ve soğumaya bırakın.
  • Peynir, yumurta, sıvı yağ, mısır unu, baharat, kabartma tozu ve dereotu bir kasede karıştırın.
  • Pırasalı harcı içine döküp hepsini karıştırın.
  • Fırın kabına koyup önceden ısıtılmış 185 derece fırında alt üst üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Yaklaşık 25/30 dakika.
  • Bu şahane lezzeti ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun 🥰.

    Not : fırın kabımın ebatı 22x30cm.

Kıymalı Pamuk Poğaça (Bu Tarif Favoriniz Olacak) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 adet yumurta ( akı içine sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7 su bardağı un

Kıymalı harcı için;

  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü yoğurma kabına alın ,üzerine kuru maya ve şekeri ekleyip karıştırın .5 dakika bekletin.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
  • Unu eleyerek azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan hamur elde edin.
  • Hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalandırın.
  • Bu arada iç harcı hazırlayın bunun için kıymayı tavaya alıp suyunu çekene kadar kavurun.
  • Üzerine sıvı yağ ekleyip ince doğranmış soğanı ekleyip kavurun.
  • Son olarak tuz ve baharatları ilave edin karıştırın ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru biraz daha yoğurup tezgaha alın mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Hamurları merdane ile açın kıymalı harçtan koyup ilk önce kenarları katlayıp sonra rulo şeklinde sarın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında 30 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp üzerine temiz bir örtü örtüp 10 dakika dinlenmeye bırakın. Servis yapın.

Airfryer Palamut Tarifi

 

Malzemeler

  • 7-8 dilim palamut
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çeri domates
  • Arpacık soğan

    Nasıl Yapılır?

  • Airfryer’da palamut için öncelikle sosu hazırlayalım. Uygun bir karıştırma kabına zeytinyağını alalım.
  • Üzerine toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve limon suyunu ekleyerek karıştıralım.
  • Dilimlenmiş palamutları da sosa ekleyelim ve her yerinin sosa bulanmasını sağlayalım.
  • Güzelce soslanan palamutları airfryer haznesine alalım ve üzerine arpacık soğan ve çeri domateslerden yerleştirelim.
  • Ardından palamutlarımızı balık modunda 180°C de 12 dakika pişirelim.
  • Pişen palamutlarımız servise hazır. Afiyet olsun!

5 Dakikada Lezzet Bombası Ferreore Rocher Topları Tarifi

 

5 Dakikada Lezzet Bombası Ferreore Rocher Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 paket pedibör bisküvi
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı mascarpone veya labne peynir
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı çekilmiş fındık

İç dolgusu için :

  • Sürülen çikolata

Dış kaplaması için:

  • 200 gram sütlü çikolata
  • 2 yemek kaşığı çekilmiş fındık

    5 Dakikada Lezzet Bombası Ferreore Rocher Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri çok ince olmayacak şekilde robottan geçirip uygun bir kaba alalım.
  • Diğer malzemeleri ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Ceviz kadar parçalar kopartıp elimizle sıkıştırıp yuvarlayalım.
  • İçini oyup bir miktar sürüle bilen çikolata ekleyip ağzını kapatıp yuvarlayalım.
  • Uygun bir tabağa alalım ve aynı işlemi hepsi için uygulayalım.
  • Benmari usulü erittiğimiz çikolatanın içine çekilmiş fındıkları ekleyip karıştıralım.
  • Çikolata toplarını çikolataya batırıp çatalla çıkartalım ve fazla çikolatasını akıtalım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım.
  • Hepsine aynı işlemi uygulayalım.
  • Dolaba kaldırıp çikolatalar donunca servise hazır. Afiyet olsun

Pudingli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı kakao

Üzeri için:

  • 2 paket kakaolu puding
  • 4 su bardağı süt

Keki ıslatmak için:

  • 1 su bardağı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Kek çırpma kabınızda yumurta ve şekeri karışım beyazlaşana kadar çırpın.
  • Daha sonra süt ve sıvı yağı ilave ederek 1 dakika kadar daha çırpın.
  • Ayrı bir yerde karıştırdığınız un, vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu karışıma ilave ederek kek hamurunu hazırlayın. Dilerseniz direkt yumurtalı harcın içerisine eleyerek de hazırlayabilirsiniz.
  • Kek harcını yaklaşık 27x40cm boyutlarındaki yağladığımız borcama dökerek önceden ısıttığınız 170 derecedeki fırında 40 dakika pişirin.
  • Keki fırından aldıktan 5 dakika kadar sonra 1 su bardağı süt ile ıslatın. Kekin sütü çekmesi ve tamamen soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Uygun bir tencerede süt ile pişirdiğiniz pudingi kekin üzerine yayın. Bu aşamada pudingi üzerinde yazan süt miktarının yarısı ile pişirmelisiniz ki kıvamı akışkan olmasın.
  • Üzerine hindistan cevizi serperek oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
  • Oda ısısına gelen keki soğuması için en az 3 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Ardından çıkartıp dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!