26 Ocak 2023 Perşembe

Unlu Sirkeli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 350 gr peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
  • İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
  • Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
  • Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
  • 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
  • Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
  • Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
  • Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
  • Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kıymalı Beşamelli Patates Oturtma Çok Lezzetli Mutlaka Deneyin Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Kıymalı harç için;

  • 350 gr kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça (yarısı biber, yarısı domates)
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Kekik

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzerine;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup, dilimleyin büyük boy yuvarlak borcama dizin üzerine tuz serpip, 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin. 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
  • Bu arada kıymalı harcı hazırlayın. Bunun için tavaya kıymayı koyup suyunu çekene kadar kavurun. Sıvı yağ ekleyip karıştırın.
  • Soğanı ince ince doğrayın ekleyip kavurun. Sarımsakları da rendeleyip ekleyin. Biberleri de doğrayıp ekleyin kavurmaya devam edin. Küp küp doğranmış domatesleri ekleyip suyunu salana kadar pişirin.
  • Salçasını ekleyip karıştırın son olarak sıcak suyu, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Pişen patatesleri fırından çıkarıp üzerine kıymalı harcı döküp yayın.
  • Beşamel sos için; tereyağı uygun bir tencereye alın eriyince üzerine un ekleyip biraz kavurun. Sütü azar azar ilave edip sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ocaktan alın.  Kıymalı harcın üzerine döküp yayın.
  • Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip, 180 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirin. Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin dilimleyip servis yapın.

25 Ocak 2023 Çarşamba

Patatesli Kek (Börek Tadında Nefis) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 200 ml sıvı yağ (1 su bardağı)
  • 200 ml yoğurt (1 su bardağı)
  • 100 gram beyaz peynir
  • 180 gram un (2 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 küçük soğan
  • 1 tutam dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz (Silme)
  • 1çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • Yarım tatlı kaşığı pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri ve soğanı küçük küçük doğrayalım.
  • Yumurtaları derin bir kasede çırpalım.
  • Sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Patatesleri, soğanı, peyniri, baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice karıştıralım.
  • Kabartma tozunu ve unu ekleyip karıştıralım. Hafif koyu kıvamlı bir harç oluyor.
  • Yağlanmış ya da yağlı kağıt serili kalıba karışımı aktaralım ve her tarafı eşit olacak şekilde yaydıralım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece alt üst ayar fırında yaklaşık 35 dakika pişirelim.
  • Ilık veya soğuk servis edebilirsiniz. Yoğurt ve saatayla yanına çok yakışıyor.

Kereviz Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 büyük kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 tutam kadar dereotu
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 6 adet ceviz içi
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kerevizi soyup rendeliyoruz.
  • Daha sonra havucu da soyup rendeleyin ikisini de karıştırma kabına alın.
  • Dereotunu ince doğrayıp onu da ekleyin .
  • Cevizi de bıçakla biraz ufaltıp ekleyin.
  • Yoğurt,mayonez ve tuzunu da ekleyip karıştırın salatamız hazırdır deneyecek olanlara afiyet olsun.

Portakallı Zeytinyağlı Nefiss Pırasa Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

(Ölçüler 5 kişilik porsiyon için )

  • 5 adet büyükçe iri ve uzun pırasa
  • 1 su bardağı 250 ml taze sıkılmış portakal suyu
  • 10 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet irice mor soğan (evde yoksa kuru soğanda olur)
  • 2-3 adet iri havuç
  • 2 adet kapya biberi
  • 2 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım limon suyu
  • Karabiber
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize zeytinyağımızı ekleyelim piyazlık şekilde doğradığımız soğanı ve ince dilimlediğimiz havuçları 5 dakika karıştırarak yüksek ateşte kavuralım.
  • Yıkanmış kalın verev şekilde doğranmış pırasaları ekleyip 5 dakika daha hep beraberce kavurmaya devam edelim.
  • Sonra üzerine; 1 su bardağı portakal suyunu ekleyelim.
  • Yemeğimizin üzerini çok azcık kapatacak şekilde kaynar su ilave edelim.
  • Fokurdamaya başladığında ince jülyen doğranmış kapya biberini ekleyelim.
  • Kısık ateşte ağzı kapalı şekilde 10 dakika pişirelim.
  • Sonra yıkanıp süzülmüş pirinçi, tuz ve şekerini, limon suyu ve karabiberini ilave edelim 1-2 karıştırıp kısık ateşte ağzı yarım kapalıca sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ocaktan alıp ılımaya bırakalım.
  • Soğumaya yakın servis tabağına aktarabiliriz (Soğuk yada sıcak tüketebilirsiniz) Serviste ek Limon suyu ilave edebilirsiniz.

Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı et veya tavuk suyu
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvıyağ ile tereyağını eritip içine ununu koyup koşusu çıkana kadar kavurdum. Salçayı koyup karıştırdım. İçine suyunu ve et suyunu koyup, kaynattım.
  • Kaynayan çorbaya kekik, karabiber, tuzunu kırmızı toz biber ve pul biberini koyup karıştırdım.
  • En son içine tel şehriyesini koyup 5 dk kadar kaynattım ve çorbamız hazır. Yapanlara yiyenlere afiyet olsun 

Çaylı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı demlenmiş çay
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üzerine:

  • Pudra şekeri- ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şeker çırpılır, ardından sıvılar eklenerek karıştırılır.
  • En son un, kakao, vanilya ve kabartma tozu eklenir.
  • Çok fazla havasını söndürmeden çırpma teliyle karıştırılır.
  • Yağlanmış baton kalıba kek harcı dökülür.
  • 170 derecede 35- 40 dk pişirilir.
  • ⚜️Demlenmiş çay hafif ılık olacak, sıcak değil.

    ⚜️Çay keke yumuşaklık veriyor. Sanırım bu kadar kabarmasında da çayın etkisi oldu.

Patatesli Milföy Mantı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 yaprak milföy
  • 3 adet patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Pulbiber
  • Zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri haşlıyoruz.
  • Tavada soğanı ve salçayı soteliyoruz.
  • Üzerine karabiber,tuz ve tereyağı ilave diyoruz.
  • Haşlamış ve ezmiş olduğumuz patatesleri ekleyip biraz daha pişiriyoruz.
  • Harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuduktan sonra milföylerin üzerine bu harcı sürüp şeritler halinde kesip rulo yapıyoruz.
  • Yağlamış olduğumuz tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Soğuduktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve pulbiber ve yağ karışımını döküyoruz afiyet olsun 

Süt Helvası (Sadece 4 Malzemeli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını eritip üzerine unu ekleyip kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine sütü ekleyip hızlıca çırpıyoruz.
  • Şekeride ekleyip tekrar ocağa alıyoruz.
  • Göz göz olunca kaselere boşaltıyoruz.
  • Fırın tepsisine dizip tepsinin içine su ekliyoruz.
  • Fırının ızgara bölümünü açarak üzerleri kızarınca alıyoruz afiyet şeker olsun 😋.

Cheesecake Tarifi (Yumurta Yok Fırın Yok)

 

Malzemeler

Tabanı için:

  • 1 paket burçak bisküvi
  • 70gr eritilmiş tereyağı

Kreması için:

  • 2 paket jelatin
  • 3 yemek kaşığı ılık su
  • 300gr krem peynir
  • 1 çay bardağı şeker
  • 300ml krema
  • 1 paket nero çekilmiş bisküvi

Üzerine:

  • 100 gr çikolata
  • 80 gr krema
  • 20 gr tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle alt tabanı için bisküvileri rondodan çekelim ve eritilmiş tereyağı ekleyerek karıştıralım kalıba dökelim ve bastıralım tabanımız hazır.
  • Krema için, krem peynir ve şekeri çırpalım.
  • Jelatini suyla ıslatıp karıştıralım ve krema jelatin ekleyelim çırpalım ardından vanilya ekleyelim çırpalım ve bisküvileri ekleyerek spatulayla karıştıralım.
  • Kalıbımıza dökelim ve üzerini kapatarak dolapta 4 saat mümkünse 1 gece dinlendirelim.
  • Daha sonra ganaj kreması için çikolatayı benmari usulü eritelim ocaktan alınca içine krema ve tereyağı ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Pastanın üzerine dökelim bu şekilde de 1 saat dinlendirelim.
  • Ben son olarak evde krem şanti varsa üzerine süs yaptım sizler dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Fırında Yumurtalı Ekmekler Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet yumurta
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 su bardağı kadar kaşar peynir rendesi
  • 1 adet ekmek

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları çırpın,üzerine tuz ve baharatları ilave edin,ince kıyılmış maydanoz,kaşar penir rendesinin yarısını ve güzel karıştırın.
  • Ekmeği dilimleyin ,ekmekleri tek tek karışıma bandırıp arkalı önlü fırın tepsisine dizin.
  • Kalan kaşar peyniri ekmeklerin üstlerine paylaştırın.
  • Önceden ısıtılmış 220 derecede fırında üstü kızarana kadar pişirin.
  • Dilerseniz malzemelerin içine 1 çay bardağı süt ilave edebilirsiniz.

Yufkasız Pırasalı Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet pırasa
  • 2 orta boy havuç
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 kase ufalanmış beyaz peynir (100 g)
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Bir ufak tutam dereotu (şart değil)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Pırasa güzelce yıkanır halka halka ince doğranır.
  • Havuçu rendeleyip biberi küp kesin.
  • Biraz zeytinyağ ile tavada 10 dakika kadar kavurun ve soğumaya bırakın.
  • Peynir, yumurta, sıvı yağ, mısır unu, baharat, kabartma tozu ve dereotu bir kasede karıştırın.
  • Pırasalı harcı içine döküp hepsini karıştırın.
  • Fırın kabına koyup önceden ısıtılmış 185 derece fırında alt üst üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Yaklaşık 25/30 dakika.
  • Bu şahane lezzeti ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun 🥰.

    Not : fırın kabımın ebatı 22x30cm.