27 Ocak 2023 Cuma

Kuzu Kol Tandır Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kg kuzu kol
  • 1 kase arpacık soğan
  • 1 kase çeri domates
  • 3 adet patates

Etimizin sosu için;

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sosumuzu bir kaseye hazırlayıp karıştıralım ve etimizin üzerine dökelim her yerine yedirelim.
  • Sarımsakları rendeleyelim etimizin üzerine dökelim karıştıralım ve eti yarım saat kadar kenarda bekletelim.
  • Patatesleri gelişi güzel doğrayalım.
  • Soğanları soyalım ve domatesleri de temizleyelim.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve etleri üzerine koyalım.
  • Patates soğan ve domatesleri de ekleyip üzerine yağlı kağıt serelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede ayarlı fırında pişirelim.
  • Ara ara pişip pişmediğini kontrol edelim sıcak servis edelim. Afiyet olsun

Bol Soslu Peynirli Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram makarna (Yarım paket)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 100 ml makarna suyu (Yarım çay bardağı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 200 ml krema (1 paket)
  • 100 gram rendelenmiş kaşar (1 kase)

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı paketin üzerinde yazan süreye göre haşlayın.
  • Zeytinyağı ile birlikte soğanı ve sarımsağı tavaya alıp kavurun.
  • Domates salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Makarna suyu,baharatlar ve kremasında ekleyip karıştırın.
  • Kaşar peynirini de sosa ilave edin.
  • Son olarak makarnayı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun

Unlu Sirkeli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 350 gr peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
  • İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
  • Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
  • Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
  • 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
  • Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
  • Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
  • Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
  • Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kırmızı Pancar Ve Havuç Tarator Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 /2 kırmızı pancar
  • 1 adet havuç
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak

Üzeri için

  • Zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı pancar ve havuç rendeleyip zeytinyağını ekleyip ocakta 5 dk kadar pişiriyoruz.
  • Soğumaya bırakıyoruz, onlar soğurken yoğurt mayonez, sarımsak ve tuz güzelce bir kapta karıştırıyoruz.
  • Soğuyan kırmızı pancar ve havuç ekliyoruz yoğurt karışımına.
  • Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz servis etmeden önce.Afiyet olsun.

26 Ocak 2023 Perşembe

Buzluk Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç harcı için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 1 adet soda
  • 1 paket kabartma tozu
  • Peynir yada patates
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • İç harç için malzemeleri derin bir kaseye alıp karıştıralım. Yufkamızı tezgaha açalım.
  • Hazırladığımız sosu kaşıkla üzerine döküp her tarafına yayalım.
  • Ardından diğer yufkayı üzerine kapatıp tekrar sostan döküp sürelim.
  • Yufkaların tamamını bu şekilde üst üste koyup sostan sürelim.
  • Son kata tekrar sostan sürüp saralım. 3 e keselim yufkamızı.
  • Ardından streç filme sarıp buz dolabında dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru buz dolabından çıkarıp dilim dilim keselim.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Bütün yufkayı bu şekilde hazırlayalım.
  • Üzerine yumurta ve yoğurt karışımını sürelim.
  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Brokoli Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük brokoli
  • 1 adet havuç
  • 1 avuç ceviz
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır

Sos için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

    Nasıl Yapılır?

  • Brokolimizi sirkeli suda bekletip küçük çiçeklerinden ayırıp az tuz atılmış kaynar suda 5-6 dakika haşlıyoruz.
  • Havucumuzu ince uzun şekilde kesip 5 dakika haşlıyoruz.
  • Soğumaları için bekletip mısır ve cevizi ilave ediyoruz.
  • Sos için zeytinyağı limon nat ekşisi tuz ve ezilmiş 2 diş sarımsağımızı karıştırıyor ve salatamıza ilave ediyoruz. Afiyet olsun

Sebzeli Tavuk Güveç Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg tavuk göğsü
  • 3 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet havuç
  • 3 adet sivri biber
  • 1 su bardağı bezelye donmuş
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz kara biber pul biber kekik

Beşamel sos için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kara biber

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etimizi yıkayıp küp küp doğruyoruz.
  • Uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Zeytinyağ ekleyip ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Tencerenin kapağı kapalı orta ateşte yarım saat pişiriyoruz.
  • Daha sonra salça tuz baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Biberler ,havuç, soğan, domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğruyoruz.
  • Etimize ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar tekrar pişiriyoruz.
  • Daha sonra bezelyeyi ilave edip 1-2 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz güveçlere bölüştürüyoruz.
  • Beşamel sos için.Yağ ve unu uygun bir tavaya alıyoruz ocakta hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra süt ilave edip kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Tuz karabiber ekleyip kaynadıktan sonra etimizin üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri serpip 220 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Balkabağı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük patates
  • 3 diş sarımsak
  • 500 gram balkabağı
  • 1 lt su (yarısı tavuk suyu)
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • Çay kaşığının ucu ile zerdeçal, zencefil
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı alınır. İri doğranmış, soğan, sarımsak, patates ve havuç alınıp güzelce kavrulur. Ardından doğranmış balkabağı eklenir ve üzerine sıcak su ilave edilir.
  • Tüm sebzeler iyice yumuşayınca blender yardımıyla pürüzsüz kıvama getirilir.
  • Sos tavasında tereyağı eritilir ve un eklenir. Unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 3 dk kavrulur. Üzerine birkaç kepçe çorbadan eklenip karıştırılır ve çorbaya eklenir.
  • Çorba birkaç taşım kaynatılır ve servis edilir. Arzuya göre su ilavesi yapılabilir. Afiyet olsun 

Beşamel Soslu Tavuklu Patates Tarifi

 

Malzemeler

Sote için;

  • 1 paket tavuk göğsü
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığından az salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Patatesi için;

  • 4-5 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Beşamel sosu;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Muskat rendesi

Üzeri için;

  • Kaşar rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim.
  • Baharatları ve yağı ilave edelim karıştıralım, fırın tepsisine dizip fırınlayalım.
  • Sote için tavukları kuşbaşı keselim,tavaya alıp suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Küp doğranmış soğanı,biberleri ve sarımsağı ekleyelim iyice kavuralım en son salçasını,baharatları ekleyelim ve karıştıralım.
  • Beşamel sosu için tencereye tereyağı alıp eritelim.
  • Unu ekleyerek kokusu çıkana kadar karıştıralım,sütünü ekleyip topaklanmaması için hızlıca karıştıralım.
  • Tuzunu ve muskat rendesi ilave edelim kaynayınca altını kapatalım.
  • Fırın tepsisinin alt kısmına kızarttığımız patatesleri dizelim .
  • Üzerine soteyi eşit şekilde yayalım,tekrar patatesleri dizelim .
  • Üzerine beşamel sosu yayalım ve kaşar peyniri ekleyip üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
  • 👩‍🍳Afiyet olsun 

Parça Çikolatalı Browni Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 pk kabartma tozu ve vanilya
  • 2.5-3 su bardağı un ( kontrollü ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olsun )
  • 60 gram sütlü ya da bitter çikolata ( şart değil)

Şerbetı̇ ı̇çı̇n:

  • 1.5 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayalım su ve şekeri karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dakika kaynatalım.
  • Limon suyunu damlattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Kurabiye için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri karıştıralım.
  • Kabartma tozu ekleyelim daha sonra unu yavaş yavaş ekleyelim.
  • Yumuşak bir hamur olsun iri iri doğradığımız çikolataları da ekleyip çok az yoğuralım.
  • Kurabiyeden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp tepsiye yerleştirelim .
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri çatlayana kadar pişirelim benim kurabiyeler 30 dk pişti.
  • Fırından çıkardığımız kurabiyeleri şerbete batırıp 15-20 sn bekletip çıkaralım (ben yoğun şerbet sevdiğim için kalan şerbeti kurabiyelerin üzerine gezdiriyorum isterseniz 1 bardak şeker ve bir bardak su ile de şerbeti hazırlayabilirsiniz)
  • Biraz dinlendikten sonra kurabiyelerimiz hazır 👍🏻 ertesi güne çok daha güzel oluyor 😍 deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Kuru İncir Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 25 adet kuru incir
  • 25 adet yarım ceviz
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ( minik küp doğranmış)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru incirleri bir kaseye alıp üzerlerine sıcak su ekleyin.
  • 15-20 dk yumuşamalarını bekleyin.
  • Sertleşmiş incileri bu yöntemle değerlendirebilirsiniz.
  • Sonrasında suyu süzerek incirlerin saplarını uç kısmından kesin.
  • Kesik olan kısımları içe doğru kıvırıp oluşan çukura yarım cevizleri yerleştirin.
  • Yayvan bir tencereye dizin.
  • Toz şekeri üzerlerine gezdirin. Suyu ilave edin.
  • Kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
  • Ara ara çatalla nazikçe kontrol edin.
  • İncirler iyice yumuşayıp şerbeti koyulaşmaya başlayınca kapatın.
  • Kapatmadan 5 dk önce tereyağını ekleyin.
  • Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Sonra kaymak veya dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun