Malzemeler
- 1,5 kg kuzu kol
- 1 kase arpacık soğan
- 1 kase çeri domates
- 3 adet patates
Etimizin sosu için;
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 çay kaşığı tuz
- 4 diş sarımsak
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sosumuzu bir kaseye hazırlayıp karıştıralım ve etimizin üzerine dökelim her yerine yedirelim.
- Sarımsakları rendeleyelim etimizin üzerine dökelim karıştıralım ve eti yarım saat kadar kenarda bekletelim.
- Patatesleri gelişi güzel doğrayalım.
- Soğanları soyalım ve domatesleri de temizleyelim.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve etleri üzerine koyalım.
- Patates soğan ve domatesleri de ekleyip üzerine yağlı kağıt serelim.
- Önceden ısıtılmış 200 derecede ayarlı fırında pişirelim.
- Ara ara pişip pişmediğini kontrol edelim sıcak servis edelim. Afiyet olsun
Malzemeler
- 250 gram makarna (Yarım paket)
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 1-2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 100 ml makarna suyu (Yarım çay bardağı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 200 ml krema (1 paket)
- 100 gram rendelenmiş kaşar (1 kase)
Nasıl Yapılır?
- Makarnayı paketin üzerinde yazan süreye göre haşlayın.
- Zeytinyağı ile birlikte soğanı ve sarımsağı tavaya alıp kavurun.
- Domates salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin.
- Makarna suyu,baharatlar ve kremasında ekleyip karıştırın.
- Kaşar peynirini de sosa ilave edin.
- Son olarak makarnayı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun
Malzemeler
Sosu için;
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı sirke
İç harcı için;
- 350 gr peynir
- Çeyrek demet maydanoz
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Çörek otu
Nasıl Yapılır?
- Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
- İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
- Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
- Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
- 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
- Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
- Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
- Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
- Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
- Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 1 /2 kırmızı pancar
- 1 adet havuç
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kase yoğurt
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 2 diş sarımsak
Üzeri için
- Zeytinyağı
- 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
- Kırmızı pancar ve havuç rendeleyip zeytinyağını ekleyip ocakta 5 dk kadar pişiriyoruz.
- Soğumaya bırakıyoruz, onlar soğurken yoğurt mayonez, sarımsak ve tuz güzelce bir kapta karıştırıyoruz.
- Soğuyan kırmızı pancar ve havuç ekliyoruz yoğurt karışımına.
- Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz servis etmeden önce.Afiyet olsun.
Malzemeler
İç harcı için;
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
- 1 adet soda
- 1 paket kabartma tozu
- Peynir yada patates
- Çeyrek demet maydanoz
Üzeri için;
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
Nasıl Yapılır?
- İç harç için malzemeleri derin bir kaseye alıp karıştıralım. Yufkamızı tezgaha açalım.
- Hazırladığımız sosu kaşıkla üzerine döküp her tarafına yayalım.
- Ardından diğer yufkayı üzerine kapatıp tekrar sostan döküp sürelim.
- Yufkaların tamamını bu şekilde üst üste koyup sostan sürelim.
- Son kata tekrar sostan sürüp saralım. 3 e keselim yufkamızı.
- Ardından streç filme sarıp buz dolabında dinlendirelim.
- Dinlenen hamuru buz dolabından çıkarıp dilim dilim keselim.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Bütün yufkayı bu şekilde hazırlayalım.
- Üzerine yumurta ve yoğurt karışımını sürelim.
- 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 adet küçük brokoli
- 1 adet havuç
- 1 avuç ceviz
- 1 çay bardağı haşlanmış mısır
Sos için;
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Nasıl Yapılır?
- Brokolimizi sirkeli suda bekletip küçük çiçeklerinden ayırıp az tuz atılmış kaynar suda 5-6 dakika haşlıyoruz.
- Havucumuzu ince uzun şekilde kesip 5 dakika haşlıyoruz.
- Soğumaları için bekletip mısır ve cevizi ilave ediyoruz.
- Sos için zeytinyağı limon nat ekşisi tuz ve ezilmiş 2 diş sarımsağımızı karıştırıyor ve salatamıza ilave ediyoruz. Afiyet olsun
Malzemeler
- 1 kg tavuk göğsü
- 3 adet domates
- 2 adet soğan
- 2 adet kapya biber
- 2 adet havuç
- 3 adet sivri biber
- 1 su bardağı bezelye donmuş
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz kara biber pul biber kekik
Beşamel sos için
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 dolu yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- Tuz
- Kara biber
Üzeri için
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
- Tavuk etimizi yıkayıp küp küp doğruyoruz.
- Uygun bir tencereye alıyoruz.
- Zeytinyağ ekleyip ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
- Tencerenin kapağı kapalı orta ateşte yarım saat pişiriyoruz.
- Daha sonra salça tuz baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
- Biberler ,havuç, soğan, domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğruyoruz.
- Etimize ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar tekrar pişiriyoruz.
- Daha sonra bezelyeyi ilave edip 1-2 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz güveçlere bölüştürüyoruz.
- Beşamel sos için.Yağ ve unu uygun bir tavaya alıyoruz ocakta hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
- Daha sonra süt ilave edip kaynayana kadar karıştırıyoruz.
- Tuz karabiber ekleyip kaynadıktan sonra etimizin üzerine gezdiriyoruz.
- Üzerine kaşar peyniri serpip 220 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet küçük patates
- 3 diş sarımsak
- 500 gram balkabağı
- 1 lt su (yarısı tavuk suyu)
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı un
- Çay kaşığının ucu ile zerdeçal, zencefil
- Karabiber
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Tencereye zeytinyağı alınır. İri doğranmış, soğan, sarımsak, patates ve havuç alınıp güzelce kavrulur. Ardından doğranmış balkabağı eklenir ve üzerine sıcak su ilave edilir.
- Tüm sebzeler iyice yumuşayınca blender yardımıyla pürüzsüz kıvama getirilir.
- Sos tavasında tereyağı eritilir ve un eklenir. Unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 3 dk kavrulur. Üzerine birkaç kepçe çorbadan eklenip karıştırılır ve çorbaya eklenir.
- Çorba birkaç taşım kaynatılır ve servis edilir. Arzuya göre su ilavesi yapılabilir. Afiyet olsun
Malzemeler
Sote için;
- 1 paket tavuk göğsü
- 1 adet soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığından az salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Patatesi için;
- 4-5 adet patates
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Beşamel sosu;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Muskat rendesi
Üzeri için;
- Kaşar rendesi
Nasıl Yapılır?
- Patatesleri çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim.
- Baharatları ve yağı ilave edelim karıştıralım, fırın tepsisine dizip fırınlayalım.
- Sote için tavukları kuşbaşı keselim,tavaya alıp suyunu çekene kadar pişirelim.
- Küp doğranmış soğanı,biberleri ve sarımsağı ekleyelim iyice kavuralım en son salçasını,baharatları ekleyelim ve karıştıralım.
- Beşamel sosu için tencereye tereyağı alıp eritelim.
- Unu ekleyerek kokusu çıkana kadar karıştıralım,sütünü ekleyip topaklanmaması için hızlıca karıştıralım.
- Tuzunu ve muskat rendesi ilave edelim kaynayınca altını kapatalım.
- Fırın tepsisinin alt kısmına kızarttığımız patatesleri dizelim .
- Üzerine soteyi eşit şekilde yayalım,tekrar patatesleri dizelim .
- Üzerine beşamel sosu yayalım ve kaşar peyniri ekleyip üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
👩🍳Afiyet olsun
Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 125 gram margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 pk kabartma tozu ve vanilya
- 2.5-3 su bardağı un ( kontrollü ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olsun )
- 60 gram sütlü ya da bitter çikolata ( şart değil)
Şerbetı̇ ı̇çı̇n:
- 1.5 su bardağı su
- 1.5 su bardağı şeker
- 2-3 damla limon suyu
Nasıl Yapılır?
- Önce şerbeti hazırlayalım su ve şekeri karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dakika kaynatalım.
- Limon suyunu damlattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım.
- Kurabiye için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri karıştıralım.
- Kabartma tozu ekleyelim daha sonra unu yavaş yavaş ekleyelim.
- Yumuşak bir hamur olsun iri iri doğradığımız çikolataları da ekleyip çok az yoğuralım.
- Kurabiyeden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp tepsiye yerleştirelim .
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri çatlayana kadar pişirelim benim kurabiyeler 30 dk pişti.
- Fırından çıkardığımız kurabiyeleri şerbete batırıp 15-20 sn bekletip çıkaralım (ben yoğun şerbet sevdiğim için kalan şerbeti kurabiyelerin üzerine gezdiriyorum isterseniz 1 bardak şeker ve bir bardak su ile de şerbeti hazırlayabilirsiniz)
- Biraz dinlendikten sonra kurabiyelerimiz hazır 👍🏻 ertesi güne çok daha güzel oluyor 😍 deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun
Malzemeler
- 25 adet kuru incir
- 25 adet yarım ceviz
- 1 çay bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı ( minik küp doğranmış)
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kuru incirleri bir kaseye alıp üzerlerine sıcak su ekleyin.
- 15-20 dk yumuşamalarını bekleyin.
- Sertleşmiş incileri bu yöntemle değerlendirebilirsiniz.
- Sonrasında suyu süzerek incirlerin saplarını uç kısmından kesin.
- Kesik olan kısımları içe doğru kıvırıp oluşan çukura yarım cevizleri yerleştirin.
- Yayvan bir tencereye dizin.
- Toz şekeri üzerlerine gezdirin. Suyu ilave edin.
- Kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
- Ara ara çatalla nazikçe kontrol edin.
- İncirler iyice yumuşayıp şerbeti koyulaşmaya başlayınca kapatın.
- Kapatmadan 5 dk önce tereyağını ekleyin.
- Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Sonra kaymak veya dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun