13 Şubat 2023 Pazartesi

Diyet Yaprak Galeta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı tam buğday ya da normal un
  • 1,5 su bardağı yulaf ezmesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 yemek kaşığı mavi haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber tane öğütülmüş

    Nasıl Yapılır?

  • Önce un ve yulaf ezmesi bir kaba koyulur ortası açılır.
  • Diğer malzemeler içine koyularak hamur yoğurulur.
  • Daha sonra elde ettiğimiz hamuru 2 parçaya ayıralım.
  • Önce bir parçasını iki yağlı kağıt arasına koyup merdane ile açalım.
  • Biraz büyüttükten sonra üstteki kağıdı alıp kağıdın büyüklüğü kadar açabildiğimiz kadar ince açarak büyütelim.
  • Daha sonra bıçakla beşer santim genişliğinde karelere bölelim.
  • Kağıdı ile birlikte fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Önceden 200 derecede ısıttığımız fansız fırınımızda galeteleri koyduğumuzda 180 derecede hafif pembe çıtır olana kadar 25-30 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun

Fırınsız Tavada Armutlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tutam toz şeker
  • 1 adet armut

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtamızı uygun bir kaseye kırıyoruz.
  • Üzerine toz şekeri ilave ederek beyazlaşana kadar çırpıyoruz.
  • Üzerine sütü ve sıvı yağı ilave ediyoruz.
  • Un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek ilave edip çırpıyoruz.
  • Yanmaz yapışmaz uygun bir tavanın zeminini tereyağ ya da margarinle yağlıyoruz.
  • Üzerine toz şeker serpiyoruz.
  • Soyup ince ince doğradığımız armutları da tavanın üzerine diziyoruz.
  • Kek hamurunu üzerine döküyoruz.
  • Tavanın kapağını kapatıp açmadan 20 dakika boyunca pişiriyoruz.
  • Tavanın zeminini kaydırarak ısıyı eşit şekilde yayabilirseniz daha iyi pişmesini sağlarsınız.
  • Ayrıca ocağın altının çok kısık olmasına dikkat edin.
  • Ocağınızı çok kısık yapamıyorsanız süreyi 15 dakikaya düşürebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Taze Fasulye Mücveri Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram taze fasulye (haşlanmış)
  • 2 adet yumurta
  • 1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1/2 (yarım) su bardağı beyaz peynir (ufalanmış)
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 2 dal taze soğan
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için;

  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeleri yıkayın ve kılçıklarını temizleyin. Ardından tuzlu suda haşlayın.
  • Fasulyeler haşlandıktan sonra süzün ve ince ince doğrayın.
  • Harcı için doğranmıs fasulye, maydanoz, sıvı yağ, beyaz peynir, taze soğan, yumurta, un ve baharatları derin bir kaseye ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Tavayı ısıtın ve sıvı yağ ile yağlayın.
  • Hazırladığınız karışımdan tepeleme birer yemek kaşığı tavaya dökerek orta ateşte arkalı önlü güzelce kızartın.
  • Kızaran mücverleri bir servis tabağına alın ve arzuya göre yoğurt ile servis edin afiyet olsun. 

11 Şubat 2023 Cumartesi

Son dakika haberi: Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı ve yaralılarda son durum!

 

Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. AFAD, tarafından yapılan açıklamada 21 bin 43 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 97 kişinin yaralandığı bildirdi. Depremde, 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkıldığı açıklandıTürkiye, 6 Şubat sabahı 9 saat arayla iki büyük felaketi peş peşe yaşadı. Saat: 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi 7.7, saat: 13.24'te ise Elbistan ilçesi 7.6 büyüklüğünde depremlerle sarsıldı.Yüreklerimize ateş düşüren acıyla binlerce insanımız hayatını kaybetti; on binlerce yurttaşımız ise yaralandı. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.

21 BİN 43 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ AA'da yer alan habere göre Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 14.42 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 21 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Depremde, 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkıldığı açıklandı.

1891 ARTÇI DEPREM YAŞANDIAFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 1891 artçı deprem meydana geldi. Depremin ardından 80 bin 97 kişi de yaralandı. Depremden etkilenen illerden 102 bin 388 afetzede tahliye edildi.  32 BİNE YAKIN KURTARMA PERSONELİ GÖREV YAPIYOR Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerden 31 bin 832 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

DİĞER ÜLKELERDEN 8 BİN 294 PERSONEL SAHADA Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 8 bin 294 olarak kayıtlara geçti.

AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan personelin sayısı 166 bin 95'e ulaştı.

Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 76 araç sevk edildi.

Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı hava araçlarıyla bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için kurulan "hava köprüsü"yle 3 bin 558 sorti yapıldı.

BÖLGEYE 26 GEMİ GÖREVLENDİRİLDİ Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 24, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere 26 gemi görevlendirildi.

171 BİN ÇADIR BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları ve Kızılay tarafından 170 bin 902 çadır ve 1 milyon 507 bin 494 battaniye sevk edildi, 102 bin 274 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.

110 BİN KİŞİYE PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLDİ

Afet psikososyal destek grubu kapsamında, 4 mobil sosyal hizmet merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya'da görevlendirildi, bölgeye 1645 personel ve 164 araç sevk edildi. Deprem bölgesinde 99 bin 916, deprem bölgesi dışında 10 bin 734 olmak üzere 110 bin 650 kişiye psikososyal destek verildi.

Vicdan yoksunları tek tek yakalandı! 6 TIR'lık gıda malzemesini çalmışlar

 Depremin vurduğu Hatay'da hasar gören evlerden hırsızlık yaptığı tespit edilen 40 şüpheli, gözaltına alındı. Depremzedelere gönderilen 6 TIR'lık gıda malzemesini, kendilerini insani yardım görevlisi olarak tanıtıp, çalan 2 şüpheli de yakalandı.

Hatay'da depremi fırsat bilen şüpheliler, hasarlı binalara girerek hırsızlık yaptı. Polis ekiplerinin çalışması sonucu kent genelinde birçok eve girerek hırsızlık yapan 40 şüpheli, gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerlerinde ve araçlarında yapılan aramalarda; çok miktarda ziynet eşyası, banka kartları, 70 bin TL ve 11 bin dolar, 6 tabanca, 3 av tüfeği, 20 cep telefonu ve 8 bilgisayar, 5 beyaz eşya ele geçirildi.

Ayrıca Hatay'da depremzedelere gönderilen 6 TIR dolusu gıda malzemesinin de çalındığı belirlendi. Polisin yaptığı çalışmada kendilerini insani yardım görevlisi olarak tanıtıp, 6 TIR'lık gıda malzemesini alarak çiftlikte depoladığı belirlenen 2 şüpheli, gözaltına alındı. Yardım malzemelerine de el konuldu.

ENKAZDAN ÇALDIĞI KREDİ KARTLARIYLA HARCAMA YAPTI, POLİSE YAKALANDI Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde 12 binanın yıkıldığı Adana’da çok sayıda apartman da ağır hasar aldı. Kentte arama kurtarma çalışmaları sürerken, yıkılma tehlikesi bulunan apartmanlar da tahliye edildi. Bu durumu fırsat bilen hırsızlar, bazı evlerden hırsızlık yaptı. Bunun üzerine polis ekipleri, kent genelinde sokak ve caddelerde çeşitli önlemler aldı. Sık sık devriye görevi yürüten ekipler, şüpheli araçları inceleyip, kişilerin GBT’sini sorguladı.Denetimlerde durdurulan takside şüpheli hareketler sergileyen Mustafa B.’nin üst aramasında başka bir kişiye ait 3 kredi kartı ele geçirildi. Yapılan incelemede kredi kartlarının, Hatay’da yıkılan evinin enkazında hayatını kaybeden E.S.’ye ait olduğu belirlendi. Gözaltına alınan Mustafa B.’nin, kredi kartlarıyla toplamda bin liralık alışveriş yaptığı tespit edildi. Emniyetteki ifadesinde suçunu itiraf eden Mustafa B., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.


Pratik Baklava Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta sarısı (beyazları ayrılacak)
  • 1/2 (yarım) çay bardağı elma sirkesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • Alabildiğince un

Açmak için;

  • Nişasta

Arasına;

  • Çekilmiş ceviz içi

Üzeri için;

  • 100 gr tereyağı
  • 1 su bardağından 1 parmak az sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 5 su bardağı şeker
  • 8 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimizin malzemelerinin hepsini tencereye alıp kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte hafif ağdalaşana kadar pişiriyoruz.Sonra soğumaya bırakıyoruz.
  • Baklavanın hamurunu hazırlayalım şimdide.Un hariç tüm malzemeyi karıştırıp kontrollü bir şekilde unu ekleyelim yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Sonra hamurumuzu nişasta serpiltirdiğimiz tezgaha alıp birazda tezgah üzerinde yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamuru önce ikiye bölelim sonra her parçadan 20’şer küçük bezeye bölelim.
  • 10’ar adet ayıralım.
  • Bol nişasta ile küçük tatlı tabağı büyüklüğünde açıp üst üste dizelim.
  • Her 10 bezeyi bu şekilde açıp bir kenara bırakalım.
  • Sonra bu 10’lu açılan bezeleri merdane yardımıyla tepsi büyüklüğüne getirelim.
  • Her katına çekilmiş ceviz serpiştirelim.
  • Tüm bezeleri bu şekilde açıp tepsiye aralarına ceviz serperek yayalım.Üç kere ceviz serpmiş olacağız.
  • En son katın açılmış bezelerinide büyüttükten sonra üzerlerine serelim. Ve baklavamızı dilimlere ayıralım.
  • Üzerine erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağı tüm tepsiye yayalım.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Baklavamız piştikten 1-2 dk sonra soğumuş şerbeti dökelim. Şerbetini çektikten sonra afiyetle yiyelim 😊.
  • Püf noktaları:.

    Bol nişasta ile açılacak.

    Tepsi ve baklavanın araları yağlanmayacak en üstüne yağ dökülecek.

    Şerbet uzun süre kaynayıp hafif ağdalaştıktan sonra kapatalım.

    Şerbet soğuk baklava sıcak olacak.

    Baklava biraz kızaracak.

Fırında Güveç Karnabahar Tarifi

 

 Malzemeler

  • Yarım karnabahar
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 dilim tost kaşarı
  • 1 adet soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • Tercihe bağlı baharatlar
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı sirke

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak karnabaharlarımızı bir tencerede haşlayalım.
  • Haşlama suyunun içerisine bir adet limon ve bir yemek kaşığı sirke eklerseniz karnabaharların çıtır kalmasını sağlayacaktır.
  • Bu esnada yağ kızdırdığımız tavanın içerisinde soğanlarımızı harmanlayalım, yumuşayan soğanların üzerine domatesleri ekleyelim.
  • Baharatlarımızı da koyarak güzelce karıştıralım.
  • Haşlanan karnabaharları suyunu süzerek tavada 3-4 dakika soteleyelim.
  • Güveçlerimizi çok azıcık yağlayalım.
  • Karnabahar karışımını güveçlere paylaştıralım.
  • Fırının fransız ayarında 200°’de 10 dakika pişirelim.
  • Karnabaharların üzerine iki dilim kaşalarımızı ekleyelim ve kaşarlar eriyene kadar pişirelim. Deneyecek herkese afiyet olsun

Tarçınlı Kuraniye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Un

Üzerine

  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri yoğurup yumuşak bir hamur elde edelim.
  • İstenilen büyüklükte yuvarlayalım.
  • 175 derece fırında 20 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Üzeri için verilen malzemeleri karıştıralım.
  • Fırından çıkardığımız kurabiyelerin ilk sıcaklığı çıktığında tarçınla toz şeker karışımına bulayalım.
  • Deneyecek olanlara ;Afiyet olsun.

Ferrero Rocher Topları (Tam Bir Lezzet Bombası) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kakaolu bisküvi
  • 1 dolu yemek kaşığı sürülebilir çikolata
  • 15 adet bütün fındık
  • 1 yemek kaşığı krem peynir
  • 5 adet sade gofret (Kakaolu da kullanabilirsiniz)
  • 4 yemek kaşığı kırık fındık
  • 1 paket çikolata (80 gr)

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan un gibi olana kadar çekelim.
  • Üzerine rondodan iri halde çektirdiğimiz gofreti ekleyelim.
  • Sonra içine sürülebilir çikolata ve krem peynir ilave edelim.
  • Tekrar rondodan çekelim. Elimizle güzelce yoğuralım.
  • Hamur kıvama gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.
  • İçine bir bütün fındık koyup yuvarlayalım.
  • Hamur toplarının donması için yaklaşık 15 dk kadar buzluğa koyalım.
  • Bu arada benmari usulü çikolatayı eritelim ve kırık fındıkları ilave edip karıştıralım. Çok az donan bisküvileri buzluktan çıkarıp teker çikolataya batıralım yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • 10 dakika çikolatalar donana kadar buzluğa kaldıralım.
  • Çikolatalar donduktan sonra servis edelim. Hazırlarına taş çıkartır bu lezzet. Bence kesin deneyin.

Tam Ölçülü Su Böreği Tarifi

 

Malzemeler

Kullanılan su bardağı ölçüsü 200 ml

  • 5 adet orta boy yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

Araları için:

  • 250 gram tereyağı

İç malzeme:

  • 250 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına 5 adet yumurta kırın.
  • Çatalla hafifçe çırpıp üzerine süt, sıvı yağ, tuz ve unu ekleyin.
  • Hamuru iyice yoğurup ele yapışmayan hafif sert bir kıvam elde edin.
  • Hamuru streç folyoya sarıp yarım saat bekletin. ( daha güzel açılmasını sağlıyor. )
  • Dinlenen hamuru 10 parçaya ayırın.
  • Bu arada geniş bir tencereye su ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun.
  • Hamur bezelerini tek tek açmaya başlayın.
  • 1. Bezeyi açtıktan sonra kaynatmadan yağlanmış fırın tepsisine yayın.
  • Üzerine 2–3 kaşık erimiş tereyağı gezdirin.
  • 2. Yufkayı açtıktan sonra kaynayan suya yavaşça bırakın.
  • Hamur suyun içinde baloncuk yapıp kabarınca, dikkatlice suyun içinden alın. ( fazla haşlarsanız hamur parçalanır. )
  • Suyun içinden aldığınız yufkayı süzüp, içi soğuk su bulunan büyük bir kabın içine bırakın.
  • Hamuru soğuk sudan alın ve fazla suyunu yumuşak temiz bir bezle tamponlayarak alın.
  • Fırın tepsisine haşlanmış yufkayı serip tekrar yağlayın. ( ilk yufka haşlanmayacak, diğer 9 yufka haşlanacak. )
  • Araları yağlanmış 5. Yufkaya geldiğinizde peynir maydanoz karışımını serpin.
  • Diğer 5 yufkaya da aynı işlemleri yapıp tepsiye dizin.
  • Kalan yağı en üstteki yufkanın üzerine gezdirip fırçayla yayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı ve üstü iyice kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ilık veya soğuk dilimleyerek servis yapın.

Bayatlamayan Susamlı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Soğuk kış günlerinde çayınızın yanına alacağınız asla bayatlamayan nefis tuzlu kurabiyeler

  • 150 gram yumuşak tereyağ veya margarin
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı su
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Çay kaşığının ucu ile mahlep (İsteğe bağlı)
  • 2.5 – 3 su bardağı kadar un

Üzerini bulamak için

  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • Susam
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri karıştıralım. Unu azar azar ilave edelim. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamuru yarım saat kadar dolapta bekletelim.
  • Bekleyen hamurdan cevizden küçük parçalar alalım. Yuvarlayalım önce pekmezli suya sonra susama batıralım.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Afiyet olsun.

Kaşarlı İrmik Helvası 2 Kişilik Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 avuç kaşar rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Yağı tavada eritin, irmiği ekleyin kavurun. Şekeri ve suyu ekleyin, suyunu çeken helvayı kaşarı ekleyin karıştırın.
  • Üzerini fındık veya ceviz ekleyebilirsiniz sıcak servis edin