3 Nisan 2023 Pazartesi

Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi

 

Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin;

  • 6 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)

İç malzemesi;

  • 1 kg pırasa
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (50 ml)
  • 200 gr beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Hamuru Yağlamak İçin;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 100 gr tereyağı

Üzeri İçin:

  • Kalan yağ karışımı

    Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasalı arnavut böreği için yoğurma kabına unu alalım. Ortasını havuz şeklinde çukurlaştıralım.
  • Bu çukura sirke ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş suyu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Orta sertlikte olan hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alarak elimizle yoğuralım ve tekrardan toparlayalım.
  • Toparlanan hamurumuzu önce  eşit parçaya ardından her bir parçayı da 10 parçaya ayıralım.
  • Hamurları içe doğru katlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezeleri hafifçe unladığımız tabağa dizelim. Üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • İç harcı için pırasalarımızı yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayalım.
  • Ocağa aldığımız tavanın içerisine sıvı yağı ekleyerek doğradığımız pırasaları alalım ve kavurmaya başlayalım.
  • Pırasalar diriliğini kaybedince tuz, pul biber ve karabiberi ekleyerek karıştıralım. 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alalım.
  • Soğuyan pırasaları geniş bir kaba aktaralım ve üzerine peyniri ekleyerek karıştıralım. Bu aşamada peynirinizin tuz oranına göre iç harca tuz ilave edebilirsiniz.
  • Dilendirdiğimiz bezelerden bir tanesini unladığımız tezgaha alalım. Merdane veya oklava yardımıyla 1 kaşık büyüklüğünde genişletelim.
  • Bezelerden ilk 10 tanesini bu şekilde açalım ve aralarına erittiğimiz tereyağı ile karıştırdığımız sıvı yağdan sürerek üst üste dizelim.
  • 10. hamurun üzerine yağ sürmeden bırakalım. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak ayrı bir tabağa dizelim ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Un serptiğimiz tezgaha ilk hazırladığımız 10’lu hamuru alalım ve elimizle üzerine bastırdıktan sonra merdane yardımıyla kullanacağımız tepsi boyutunda genişletelim. Ben bu tarifte 36cm çapında bir tepsi kullandım.
  • Yeterince genişlettiğimiz yufkayı yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Hazırladığımız pırasalı harcı yufkanın üzerine alarak eşit bir şekilde yayalım.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde açtıktan sonra pırasalı harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim.
  • Böreğin kenarlarına elimizle hafifçe bastırarak yapıştıralım.
  • Klasik Arnavut böreği şeklini vermek için tepsinin ortasına bir kase yerleştirelim ve bıçak ile yuvarlak olacak şekilde keselim. Tüm böreği ortadan kenarlara doğru dilimleyelim.
  • Son olarak kullandığımız yağdan kaldıysa böreğin üzerine sürelim.  Yağınız kalmadıysa bir şey sürmeden de pişirebilirsiniz.
  • Arnavut böreğimizi önceden ısıtılmış 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 1 saat pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen Arnavut böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Çubuk Simit Tarifi

 

Çubuk Simit Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı ılık su (125 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un

Üzeri için;

  • Kavrulmuş susam
  • Yarım çay bardağı pekmez (60 ml)
  • 1 çay bardağı su (125 ml)

    Çubuk Simit Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çubuk simit tarifinin hamuru için geniş bir kaba ılık su, ılık süt, toz şeker, tuz, un ve instant mayayı ekleyerek elimizle hamuru yoğuralım.
  • Hamur toparlandıktan sonra üzerine tereyağını ekleyerek yağ eriyene kadar elimizle yoğurmaya devam edelim.
  • Yoğurduğumuz hamurun üzerini streç film ile kapatalım ve temiz bir bezde örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda hamurun üzerini açarak un serptiğimiz tezgaha alalım. Biraz daha yoğurarak hamuru toparlayalım.
  • Ardından hamuru birbirine eşit 8 parçaya ayıralım. Kestiğimiz hamur parçalarını toparlayıp elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezeleri 35-40 cm uzunluğunda açalım. Daha sonra kenarlarından tutarak hamuru buralım.
  • Ardından hamurun iki ucundan birleştirelim ve kıvırarak son haline getirelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayalım.
  • Uygun bir kaseye pekmezi ve suyu alarak karıştıralım.
  • Hazırladığımız simitleri önce pekmezli suya batıralım. Daha sonra kavrulmuş susama bulayarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizelim.
  • Çubuk simitlerimizi 15 dakika kadar tepsi mayası için dinlendirelim.
  • Sürenin sonunda simitlerimizi önceden ısıtılmış 200 °C fırında 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerleri güzelce kızaran çubuk simitler servise hazır. Afiyet olsun!

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adat yumurta
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • 1 çay bardağından az eksik galeta unu

Dışı için;

  • 3 adet patlıcan

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su

    Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için malzemeleri karıştırma kabına koyup yoğuruyoruz, yuvarlayıp yumurta şekli veriyoruz.
  • Tamamladıktan sonra kızgın yağda kızartıyoruz.
  • Alacalı bir şekilde soyup ince uzun şekilde dilimlediğimiz patlıcanları 15 dk kadar tuzlu suda bekletiyoruz.
  • Daha sonra kurulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz, patlıcanların içine köftemizden koyup rulo şeklinde sarıyoruz, tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Üzerine salçalı sos yapıp döküyoruz, 190 derece fırında 25-30 dk kontrollü şekilde pişiriyoruz,deneyeceklere afiyet olsun

Sebzeli Köfte Sarma Tarifi

 

Sebzeli Köfte Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Sebzeleri;

  • 4 adet kabak
  • 5 adet patlıcan
  • 3 adet kapya biber

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
  • 1 yemek kaşığı salça

    Sebzeli Köfte Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için uygun bir karıştırma kabına kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, galeta unu ve baharatları ekleyerek elimizle yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz kıymayı 20 dakika buzdolabında dinlendirelim.
  • Patlıcanları alacalı soyalım. Ardından uzunlamasına, şeritler halinde doğrayalım.
  • Doğradığımız patlıcanları ayrı bir kaba alalım. Üzerine tuz serpelim ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek 15 dakika acısının çıkması için bekletelim.
  • Kabakları da aynı şekilde uzun ince şeritler halinde doğrayalım.
  • Son olarak kapya biberleri ortadan kesip içini temizleyelim.
  • Uygun bir tavada kızdırdığımız sıvı yağın içerisine doğradığımız kabakları alalım. Arkalı önlü hafifçe kızartalım. Patlıcan ve biberleri de sırasıyla aynı şekilde kızartalım.
  • Yoğurduğumuz köfte harcından küçük küçük köfteler yaparak elimizle şekillendirelim.
  • Kızarttığımız sebzelerin üzerine köftelerden yerleştirerek rulo şeklinde saralım. Tüm sebzeleri aynı şekilde sararak büyük boy yuvarlak borcama alalım.
  • Sosu için sıcak suyun içerisine salçayı ekleyerek çözünmesini sağlayalım.
  • Salçalı sosu hazırladığımız sarmaların üzerine gezdirelim.
  • Sürenin sonunda sebze sarmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

1 Nisan 2023 Cumartesi

Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 125 gram yumuşamış margarin
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 6 çay bardağı un

Üzerine sürmek için;

  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 2 tatlı kaşığı su
  • Susam
  • Çörek otu

    Tuzlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri uygun bir kaba koyup, yavaş yavaş on ekleyip iyice yoğuralım.
  • Daha sonra merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde hamuru açalım kurabiye kalıbı ile şekil verdikten sonra tepsiye dizelim hamur bitene kadar bu şekilde yapalım.
  • Daha sonra üzerine pekmez ve suyu karıştırıp, sürelim susam ya da çörekotu serpelim.
  • Önceden ısınmış 200° fırında yaklaşık 15 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Afiyet olsun 

Kilis Tava Tarifi

 

Kilis Tava Tarifi İçin Malzemeler

Kıyması için;

  • 500 gram kuzu tek çekim yağlı kıyma (dana yahut dana döş de kullanabilirsiniz)
  • 2 adet ince kıyılmış kırmızı ve yeşil biber
  • 1/2 (yarım) demet saplarıyla kıyılmış maydanoz
  • 3 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber
  • Kaya tuzu

Tavanın altı için;

  • Mevsime göre patlıcan (ya da patates, ben patlıcan kullandım)
  • 1 adet patlıcan
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 kaşık zeytinyağı

Üzerine konan malzemeler;

  • Kırmızı ve yeşil acı biber
  • Domates
  • Soğan
  • 1 baş sarımsak (Tüm malzeme ya da evde ne varsa)

    Kilis Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanı incecik doğrayıp patlıcanı tuzlu sudan geçirilip acısı attık. Sonra suyunu sıkıp bir kaba aldık.
  • Üzerine karabiber tuz ve az zeytinyağı ilave edip tavanın altına serdik.
  • Tüm malzeme baştan bir tepside yoğurulur. Güzelce harmanladıktan sonra tepsiye basılır ki kolaylık olsun.
  • Diğer tepsinin altına patlıcanlar dizilir ve üzerine parça parça koparılarak diğer tepsiden kıyma dizilir. Yaklaştık 1 cm kalınlıkta olacaktır.
  • Tamamı kıyma ile kaplandıktan sonra dilim dilim iz yapılıp etrafına sebzeler dizilir.
  • Dilerseniz fırına girerken üzerine 1 kepçe kadar salçalı su ilave edebilirsiniz ben etmedim.
  • Fırınlarda 220 derecede alta yakın şekilde 30-40 dakika arası pişirilir.
  • Lavaşla, çatal bıçak kullanılmadan elle yenir.
  • Afiyet olsun.

Sahur İçin Kolay Paçanga Böreği (Pastırmasız) Tarifi

 

Sahur İçin Kolay Paçanga Böreği (Pastırmasız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet hazır yufka
  • Sıvı yağ ve su(yufkayı ıslatmak için)

İç harcı için;

  • 2 adet büyük kapya biber
  • 2 adet büyük yeşil biber
  • 5 orta boy domates
  • Sucuk
  • Kaşar peyniri(böreği sararken koyacağız)
  • Tuz ve istediğiniz baharatlar

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta
  • Galeta unu

    Sahur İçin Kolay Paçanga Böreği (Pastırmasız) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlayalım. Doğradığımız biberleri biraz sıvı yağ ile kavurup, sucukları sonrada domatesi ekleyelim biraz kavuralım ve tuz ile baharatları ekleyelim. Altını kapatıp soğumaya bırakın.
  • Resimde göründüğü gibi yufkamızı eşit şekillerde keselim. Bir parça alıp yağ ve su ile ıslatıp, diğer parçayı üzerine serelim, soğuyan iç harçtan bir yemek kaşığı koyup, üzerine kaşar peyniri ekleyin ve resimde göründüğü gibi sarın.
  • Önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp yağlı kağıt sevdiğimiz tepsiye koyalım.
  • Önceden ısıttığımız 250 derece fırında iyice kızarsan kadar pişirelim. Sıcak servis yapabilirsiniz afiyet olsun. ♥️.

Vezir Parmağı Tarifi

 

Vezir Parmağı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3,5 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Bulamak için;

  • İrmik

    Vezir Parmağı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu tencereye alıp ocağı açalım içine bir dilim limon atalım kaynamasını bekleyelim.
  • Kaynadıktan sonra altını kısarak 10 dakika daha pişirelim.
  • Daha sonra şerbeti soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına yoğurt, yumurta,şeker ve sıvı yağ ekleyip katıştıralım.
  • Daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağı, kabartma tozu, vanilya ve yavaş yavaş unu ilave ederek elimizle yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayarak parmak şeklini verelim.
  • Şekillendirdiğimiz hamurların her tarafını güzelce irmiğe bulayalım.
  • Fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğimiz tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170 derece fırında 30-35 dakika arası pişmeye bırakalım.
  • Fırından çıkardığımız sıcak tatlının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim.
  • 1-2 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Daha sonra istediğimimiz gibi servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun