15 Nisan 2023 Cumartesi

Fellah Köftesi Tarifi

 

Fellah Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 5 adet domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz

    Fellah Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulguru sıcak su ile ıslatın ve şişmesi için 10 dk bekletin.
  • Şişen bulgura un, yumurta, salça ve baharatları ekleyerek yoğurun.
  • Bulgurdan küçük küçük parçalar açıp yuvarlayın üzerine serçe parmağınızla bastırarak şekil verin.
  • Geniş bir tencerede köfteleri 15- 20 dk haşlayın.
  • Haşlanan köfteleri kevgire tencereden alıp başka bir kaba koyun.
  • Tencereye zeytinyağını ekleyin.
  • Üzerine ince ince kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyin.
  • Ardından domates ve baharatları ekleyip güzelce pişirin.
  • Sos pişince üzerine haşlanan köfteleri ekleyip, karıştırın.
  • Servis tabağına aldıktan sonra maydanoz serpin.
  • Dilerseniz sarmısaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.

Ebegümeci Sarması Tarifi

 

Ebegümeci Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ ebegümeci yaprağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 küçük boy kurusoğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı salça
  • Çeşitli baharatlar

Karabiber

  • Pulbiber
  • Toz kırmızı biber
  • Kimyon
  • Kişniş
  • İsot
  • Sumak
  • Kekik
  • Nane
  • Biberiye
  • Tuz
  • Sıcak su

    Ebegümeci Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ebe gümecinin büyük yapraklarını dibine yakın noktalardan kopartıp ayıralım.
  • Ayırdığımız yaprakları güzelce yıkayalım.
  • 2. 5 su bardağı sıcak suyu bir kaba alıp içine yaprakları basalım ve yaklaşık 20 dakika bekletelim.
  • Sürenin sonunda yapraklarımızı soğuk suyla yıkayalım.
  • Bir tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Pirinci de yıkayıp ilave edelim.
  • Salçayı, baharatları ve tuzu da ekleyip karıştıralım.
  • 4-5 dakika birlikte kavurduktan sonra yarım su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekinceye kadar orta ateşle pişirelim.
  • Yapraklarımızı sarma yapar gibi açıp hazır olan içimizden 1 çay kaşığı yardımıyla az az koyup saralım.
  • Tencereye sarmaları dizelim. Dilerseniz üzerine limon dilimleyebilirsiniz ben erik pestili ekliyorum.
  • Tenceremize biraz zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar su ekleyelim.
  • Suyunu çekene kadar pişince kapatalım ve servis edelim.

Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi

 

Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 litre süt
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz

    Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pirinci yıkayıp tencereye alalım.
  • Üzerine 3 su bardağı sıcak su ve tuzu ekleyip kısık ateşte pirinçler tamamen yumuşayana kadar pişirelim
  • Suyunu tamamen çeken pirincin üzerine soğuk sütü ilave edelim karıştırarak 15-20 dakika iyice koyulaşana kadar pişirelim.
  • Sonrasında toz şekeri ilave edelim 3-4 dakika daha pişirelim.
  • Vanilyayı ekleyip 1-2 dakika fokurdayıp ocaktan alalım.
  • Kaselere döküp odasına gelince buzdolabına kaldıralım.
  • 3-4 saat buzdolabında dinlendirip sonrasında servis edelim.

Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi

 

Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

Sulu şerbeti için;

  • 350 gr kadayıf
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su (800 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

Sütlü şerbeti için;

  • 250 gr kadayıf
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı süt (600 ml)

    Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye  toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
  • Kadayıflarımızı uygun bir borcama veya fırın kabına yerleştirelim. Kullandığınız markaya göre gramajlar değişeceği için paketin arkasına bakarak hazırlayabilirsiniz.
  • Kadayıfları ne çok sıkı ne de çok aralıklı olacak şekilde kaba yerleştirdikten sonra önceden 100 °C de ısıttığımız fırında yaklaşık 10 dakika boyunca kadayıflarımızı tekrardan ısıtalım.
  • Fırından aldığımız sıcak kadayıflarının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Dilerseniz kadayıfları ısıtmadan şerbeti sıcak olarak da dökebilirsiniz.
  • Tatlımızı şerbetini çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen tatlımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. 

Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi

 

Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı badem unu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı acı badem aroması
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı bal

    Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeyi rondodan geçirin.
  • Elinizle biraz yoğurup streç filme sararak rulo yapın.
  • Buzdolabında bir gece beklerse kıvamı daha güzel olur.
  • Daha sonra dilimleyebilirsiniz isterseniz benmari usulü erimiş çikolata ile kaplayabilirsiniz. Deneyen arkadaşlarım fotoğraf paylaşırsanız çok sevinirim.

Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi

 

Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet orta boy patates
  • 400 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 400 gram mantar
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)

Beşamel sosu için;

  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri

    Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mantarların kabuklarını soyarak temizleyelim. Ardından iri iri doğrayalım.
  • Uygun bir tencereye zeytinyağını alalım. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları ilave ederek kavuralım.
  • Soğanlar diriliğini kaybedince kıymayı ilave edelim. Rengi dönene kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  • Domates salçasını ilave edelim ve bir kaç dakika daha karıştırarak kavuralım.
  • Doğradığımız mantarları da ilave edelim. Diriliğini kaybedinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Mantarlar da kavrulduktan sonra üzerine tuz, karabiber ve ince ince kıydığımız maydanozu ekleyerek 1-2 tur daha karıştıralım.
  • Son olarak sıcak suyu ilave edelim ve bir kaç dakika daha kavurup ocaktan alalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz patatesleri ne ince ne de kalın olacak şekilde dilimleyelim.
  • Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayalım. Dilimlediğimiz patatesleri kenarları üst üste gelecek şekilde dizelim.
  • Hazırladığımız mantarlı iç harcı patateslerin üzerine yayalım. Yemeğimizin üzerini alüminyum folyo ya da sar pişir ile kapatarak önceden ısıtılmış 200 °C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Yemeğimizin beşamel sosu için küçük bir sos tenceresine  tereyağını alarak eritelim.
  • Eriyen yağın üzerine unu ilave edelim ve karıştırarak kavuralım.
  • Unun kokusu hafifçe çıkmaya başlayıp rengi de biraz koyulaştıktan sonra içerisine sütü yavaşça ekleyerek sosu güzelce karıştıralım.
  • Beşamel sos kaynamaya başladığında içerisine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyelim. Karıştırarak ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız beşamel sosu fırından aldığımız yemeğin üzerine gezdirelim ve bir kaşık yardımıyla güzelce yayalım.
  • Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peynirinden serpelim.
  • Üzeri açık olacak şekilde tekrardan fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.
  • Üzerindeki peynirleri güzelce eriyip kızaran beşamel soslu mantarlı patates oturtmamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. 

13 Nisan 2023 Perşembe

Airfryer Ramazan Pidesi Tarifi

 

Airfryer Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 4,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Çörek otu – Susam

    Airfryer Ramazan Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir yoğurma kabına unu alalım.
  • Üzerine instant maya, toz şeker, tuz, ekleyerek karıştıralım. Ortasını havuz şeklinde açalım.
  • Açtığımız havuza sütü, suyu, zeytinyağını ekleyerek karıştıralım.
  • Ardından hamuru kıvam alana kadar elimizle yoğuralım.
  • Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra üzerini temiz bir bezle örtelim ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha aktaralım ve tekrar elimizle toparlayalım.
  • Hamuru 6 eşit parçaya ayıralım. Ayırdığımız hamuru elimizle toparlayarak beze haline getirelim.
  • Bezelerimizi sırasıyla pişirme kağıdı üzerine alalım ve elimizle bastırarak çok az genişletelim.
  • Üzerinin sosu için küçük bir kasede yumurta sarısı ve yoğurdu karıştıralım.
  • Açtığımız hamurun üzerine hazırladığımız karışımdan sürelim ve elimizle bastırarak tabak genişliğinde pidelerimizi açalım.
  • Parmak uçlarımızla bastırarak hamurun kenarına bir daire oluşturalım.
  • Ardından aradaki çizgileri yaparak hamurumuza pide şeklini verelim. Yoğurtlu karışımdan sürüp bastırdığınız yerlerin üzerinden tekrar geçerek şeklinin daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Son olarak pidelerin üzerine susam ve çörek otu serpelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım.
  • Pişirme kağıdı ile birlikte pidemizi airfryer haznesine alalım. 200 °C ‘de 7 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen Ramazan pideleri servise hazır 

İftara Yakışacak Bir Tatlı Hira Tatlısı Tarifi

 

İftara Yakışacak Bir Tatlı Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Dışını bulamak için;

  • İrmik

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

    İftara Yakışacak Bir Tatlı Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; uygun bir tencereye şeker ve suyu alalım. Kaşıkla şeker eriyen kadar karıştıralım. Şerbeti kaynatmadan direk soğuk olarak dökelim tatlıya.
  • Hamuru için; yoğurma kabına sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı alarak çırpalım.
  • Arından limon kabuğu rendesi, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu da yoğurma kabına alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hafif ele yapışan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
  • Kıvam alan hamurumuzdan küçük parçalar alalım ve elimizle yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz parçaları irmiğe bulayalım ve fırın tepsisine alalım. Tüm hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170°c fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen tatlılarımızı derin bir kap içerisine yerleştirelim.
  • Sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbetimizi gezdirelim ve şerbeti çekinceye kadar dinlenmeye bırakalım. Şerbetini çeken yapımı oldukça kolay limonlu hira tatlımız servise hazır.