17 Mayıs 2023 Çarşamba

Yoğurtlu Patates Topları Tarifi

 

Yoğurtlu Patates Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet orta boy patates
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Arzuya göre yakılmış toz biber ve tereyağı gezdirilebilir

    Yoğurtlu Patates Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesler küp küp doğranıp tencereye alınır.
  • Üzerini geçecek miktarda su eklenerek ocağa alınır.
  • Kaynayıp iyice yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan patateslerin suyu süzülür.
  • Patates ezeceği veya çatal ile güzelce ezilir.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, pul biber ilave edilip karıştırılır.
  • Hazırlanan karışımdan bir dolu tatlı kaşığı alınarak avuç içinde yuvarlanıp servis tabağına alınır.
  • Üzeri için sarımsaklı yoğurt hazırlanır her birinin üzerine birer kaşık koyulur.
  • Dilerseniz üzeri için tereyağı yakıp gezdirebilirsiniz.
  • Ben sadece maydanoz serpiştirmeyi tercih ettim bu defa ama tereyağıyla da buluşunca nefis oluyor😋 işte bu kadar basit ve lezzetli patates toplarımız servise hazır, 

Sütlü Mercimek Çorbası (Enfes Bir Lezzet) Tarifi

 

Sütlü Mercimek Çorbası (Enfes Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 tatlı kaşığı kırık pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 yemek kaşığı margarin/tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı margarin/tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Sütlü Mercimek Çorbası (Enfes Bir Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimekleri ve pirinçleri aynı kapta güzelce yıkalım ve süzelim.
  • Soğanları küçük küçük yemeklik doğrayıp tenceremize alalım.
  • Yağları da ilave edip bir güzel kavurmaya başlayalım.
  • Havuçu rendeleyip soğanlara ilave edelim ki birlikte kavrulmaya başlasınlar.
  • Kavrulan havuç ve soğana unu ilave edip topaklanma olmadan kavuralım.
  • Mercimek ve pirinçi ilave edip bir iki kere karıştırıp baharatlarını ilave edelim ve üzerine sıcak suyumuzu koyalım. (1. 5 litre iyidir ama kıvama göre arttırmak isterseniz biraz daha ilave edebilirsiniz. )
  • Kaynamaya bırakalım ve iyice yumuşamış olan havucumuzdan sonra blender ile güzelce pürüzsüz hale getirelim.
  • Bir bardak sütü ilave edelim. (oda sıcaklığında olursa kesilmez. )
  • Güzelce karıştırıp, bir iki tık kaynatıp altını kapatabilirsiniz.
  • Sosu için ise margarini eritip üzerine kırmızı toz biberi ilave edelim, biraz köpürecek.
  • Sosu ister servis anında kaselerimize koyalım isterseniz de direk tenceremize ilave edip öyle servis yapalım sizlere kalmış. Afiyet olsun

Köri Soslu Sebzeli Tavuk Yemeği Tarifi

 

Köri Soslu Sebzeli Tavuk Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 600-700 gram tavuk göğüs
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 adet havuç ( 1 cm kalınlıkta kesin)
  • 1 kırmızı biber ( küp küp kesin)
  • 300 gram brokoli ( küçük parçalayın)
  • 100 gram ince fasülye ( ortadan kesin)
  • 250 gram mantar ( ince ince keskin)
  • 6 yemek kaşığı su
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 400 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 yemek kaşığı acı sambal sosu
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı su
  • 2 taze soğan ( ince ince kesin)

    Köri Soslu Sebzeli Tavuk Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini küp küp kessin soya sosu ve nişasta ile karıştırın sebzeleri hazırlayıncaya kadar bekletin.
  • Teflon tavada tavuk etini hafif renk alıncaya kadar kızartın. ( tavaya yapışacak olursa çok az sıvı yağ ekleyin).
  • Etleri bir tabağa boşaltın.
  • Havuç, brokoli ve fasülye ye tavaya boşaltın üzerine 6 yemek kaşığı su ekleyin kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar pişirin bu işlem yaklaşık 6 dakika sürüyor.
  • Ardından zeytin yağı ve geri kalan sebzeleri ekleyin orta kısık ateşte 6 dakika kadar beraber pişirin tavuk etlini, krema, baharatlar ve acı sosu ekleyin.
  • Nişasta ile suyu karıştırıp yemeğe boşaltın kıvam alıncaya kadar pişirin ve altını söndürün.
  • Son olarak üzerine taze soğan serpiştirin ve servis yapın.
  • Ben yanında basmati pirinçinden pilav hazırladım siz ister bu şekilde ister patates püresi veya makarna ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun

Orijinal Browni (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Orijinal Browni (Tam Kıvamında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane büyük boy yumurta ( küçükse 4 kullanabilirsiniz)
  • 240 gram toz şeker ( 1,5 su bardağı)
  • 320 gram bitter çikolata
  • 125 gram tereyağı ( oda sıcaklığında)
  • 93 gram un ( bir su bardağından bir serçe parmağı eksik)
  • 1 paket vanilya
  • 25 gram kakao (yaklaşık 2 yemek kaşığı)
  • Yarım çay kaşığı tuz (ben orijinal olması için sade yaptım dilerseniz kuru meyve,kuru yemiş ekleyebilirsiniz)

    Orijinal Browni (Tam Kıvamında) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle oda sıcaklığında yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım.
  • Çikolatayı benmari usulü eritelim,üzerine tereyağını ekleyip ocaktan alalım güzelce yedireli.
  • Mikseri bırakalım,bir spatula yardımıyla çikolatalı harcı çırptığımız yumurtaya ilave edelim.
  • Üzerine eleyerek kakao, un, vanilya ve tuzu ekleyip yavaşça altan üste doğru yumurtayı söndürmeden unu yedirelim.
  • Unlu karışım tamamen kaybolduğunda karıştırma işlemi tamamdır.
  • Fırın kabına yağlı kağıt serelim ( ben dikdörtgen büyük boy borcam kap kullandım) yağlı kağıdın üzerinide peçete yardımıyla biraz yağlayalım, kekimizi döküp yayalım.
  • Önceden ısıttığımız 18o derece fırında 25 dakika kontrollü olarak pişirelim, üzeri kaymaksı bir tabaka tutup hafif çatlamalar olduysa browni pişmiş demektir.
  • Fırından alıp oda sıcaklığına gelene kadar soğutalım,sonrasında yağlı kağıttan çıkararak dilimleyip servis edebilirsiniz 

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • 3 adet orta boy elma
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı ceviz

Hamuru için;

  • 250 gram margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta (ben buğday kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un (kulak memesi kıvamı olana kadar ekleyelim)

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce iç harcı hazırlayalım. Elmaları rendeleyip uygun bir tavaya alalım. Suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştıralım.
  • Sonra şekeri ekleyelim. Şeker de özdeşleştiğinde tarçın ve cevizi ekleyelim. Bir iki dk daha karıştırıp ocaktan alalım. Çabuk soğuması için piştiği tavadan alalım ve kenara bırakalım.
  • Ardından hamuru yapmaya başlayalım. Margarin, yumurta, yoğurt ve sütü yoğurmaya başlayalım.
  • Sonra pudra şekeri, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yoğurmaya devam edelim. En son unu aldığı kadar ekleyelim ve kulak memesi olana kadar yoğuralım. Şekil verme işlemine geçelim.
  • Kare bir hamur elde edelim. Pizza kesici veya bıçak kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra 4 eşit parçaya bölelim. Sağ üst ve sol alt kareye eşit incelikte kesikler atalım. Sağ alt kareye iç harcımızı koyalım ve sol üst kareyi üzerine kapatalım.
  • Bir adet sağ üstteki şeritten birini alalım ve iç harcın olduğu kareye yapıştıralım daha sonra sol alttan bir şerit alalım iç harcın olduğu kareye yapıştıralım.
  • Bu işlemi sırayla şeritler bitene kadar tekrarlayalım. İkinci bir şekil olarak yuvarlak bir hamur elde edelim.
  • Üst kısmına tamamen sınıra kadar kesmeyecek şekilde çizikler atalım. Çizik atmadığımız kısma iç harç koyup yuvarlayalım ve hilal şeklini verelim.
  • Üçüncü şekil olarak elde ettiğimiz yuvarlak hamuru 8 eşit parçaya bölelim. Geniş kısmına iç harç koyalım ve sivri uca doğru yuvarlayalım.
  • Şekil verdiğimiz kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsimize dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece alt üst ayar fırına pişmeye verelim.
  • Altları ve üzerleri hafif pembeleştiğinde olmuş demektir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri eleyelim. Herkese afiyet olsun 

Yiyebileceğiniz En İyi Vişneli Islak Kek Tarifi

 

Yiyebileceğiniz En İyi Vişneli Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker (125g)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı dark kakao
  • 2 su bardağı vişne
  • 1 su bardağı damla çikolata

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya

    Yiyebileceğiniz En İyi Vişneli Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Vişneli kek için uygun bir kap içerisine yumurta ve şeker alınarak iyice çırpılır.
  • Ardından sırasıyla sıvı yağ ve yoğurdu eklenir tekrar çırpılır.
  • Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao eklenip tekrar çırpılır.
  • Uygun bir kaseye vişneler alınır. Üzerine un eklenir ve kaşıkla vişneleri ezmeden karıştırılır.
  • Hazırlanan kek hamurunun içerisine son olarak çikolata ve una bulanmış vişneler eklenir. Spatula yardımı ile güzelce karıştırılır.
  • Yağlanmış ve unlanmış olan borcama kek harcı alınır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 – 30 dakika kontrollü pişirilir.
  • Sosu için vanilya dışındaki tüm malzemeleri orta ateşte sürekli çırparak pişirilir.
  • Kaynayınca vanilyayı ekleyip 5 dk üstü kapalı bekletilir.
  • İlk sıcağı çıkan ve dilimlenen kekin her yerine gelecek şekilde sos dökülür. Ardından sosunu güzelce çekmesi için 2 saat kadar dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenen vişneli ıslak keki süsleyerek servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Pizza Tarifi

 

Pizza Tarifi İçin Malzemeler

2,5 tepsi çıkıyor

Hamuru için;

  • 1 kg un
  • 700-750 ml su
  • 10 gram yaş maya ( yaş mayanın dörtte biri )
  • 2 küp şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

  • 800 gram domates sosu
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Üzeri için;

  • 6 yaprak fesleğen ( ince kesilmiş)
  • 500 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • Sucuk
  • Mantar
  • Biber
  • Ton balık
  • Zeytin
  • Mor soğan (Arzuya göre ne isterseniz)

    Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru tüm malzemeleri ile iyice yoğurun ,ağzını kapatın ve 1 gece buzdolabında bekletin.
  • Pizza hamuru ne kadar uzun beklerse o kadar hafif ve havalı olur. Fakat vaktiniz olmayıp aynı gün yapmak isterseniz mutlaka yarım maya kullanın ve 1 saat dinlendirip işleyin.
  • Pizzayı yapmadan önce hamuru buzdolabından çıkarıp en az 3 saat oda ısısına gelmesi için dinlendirin.
  • Ardından un yardımı ile hamurun havasını söndürmeden toparlayın ve iki büyük bir küçük parçaya ayırın üzerini örtün 15 dakika dinlendirin.
  • Tepsiye 2 yemek kaşığı zeytin yağı döküp her yerine sürün dikkat edin yağı çok olmasın yoksa hamur tepside kayıp toparlaması zor olur.
  • Ellerinizi yalayın ve hamuru yerleştirin.
  • Sosu için tüm malzemeleri karıştırın ve hamurun üzerine dağıtın, ardından bolca peynir dökün ve üzerine arzu ettiğiniz ürünleri yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 190°’de alt üst ayarda üzeri kızarıncaya kadar pişirin altı kızarmamış ise biraz da fırına tabanına sürün.
  • Ben üzerlerine roka koydum ve servis yaptım. Afiyet olsun