3 Haziran 2023 Cumartesi

Ciğer Sarma Tarifi

 

Ciğer Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kuzu ciğeri
  • 1 kilo kuzu gömlek yağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı su
  • 2 orta boy kuru soğan
  • Çam fıstığı
  • Kuş üzümü
  • Tarçın
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tutam dereotu yada maydanoz

    Ciğer Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinçlerimizi bir kabının içerisine alıp soğuk suyun içinde 10 dakika bekletiyoruz.
  • Uygun bir tencerenin içine tereyağını eritip yakmadan içerisinde fıstıkların hafif rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp kavuruyoruz, suda beklettiğimiz pirinçleri süzüp onları da ilave edip bir güzel kavurma işlemine devam ediyoruz.
  • Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra içerisine baharatlarımızı tuzu ve sıcak suda beklettiğimiz kuşüzümülerini de ilave edip sıcak suyu dökerek pişmeye bırakıyoruz.
  • Diğer tarafta bir tavanın içerisine bir miktar sıvı yağını döküp küçük küpler halinde doğradığımız ciğerleri suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
  • Pişme işlemi gerçekleştikten sonra biraz tuz ilave edip ocağın altını kapatıyoruz.
  • Pişen pilavımızın içerisine ciğerimizi de ekledikten sonra karıştırıyoruz ve son olarak dereotu ya da maydanozu ince kıyıp bunları da ilave ediyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte bir kaseyi alıp içerisine kuzu gömleğini kesip yerleştiriyoruz ve pirinç harcımızdan içerisine istediğimiz miktarda koyup kapatıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz.
  • İşlem bittikten sonra her bir sarmanın üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığımız 190 derecelik fırında 30 dakika pişmeye bırakıyoruz. 

Güllaç Tarifi ( Ramazanın Serinleten Lezzeti )

 

Güllaç Tarifi ( Ramazanın Serinleten Lezzeti ) İçin Malzemeler

  • 14 adet güllaç yaprağı

Islatmak için;

  • 2,7 litre süt
  • 600 gram toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50 gram fındık

Üzeri için;

  • 20 gram antep fıstığı
  • Dondurulmuş vişne

    Güllaç Tarifi ( Ramazanın Serinleten Lezzeti ) Nasıl Yapılır?

  • 2,7 litre süte 600 gram toz şeker ekleyip, şeker tamamen eriyene kadar sütü ocakta ısıtalım.(Kaynamasına gerek yok)
  • Isınan sütü ocaktan alalım ve içine 1 paket vanilya ekleyip, oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim.
  • Güllaç yapraklarının her katını, oda sıcaklığında gelen süt ile ıslatalım.
  • Güllaç yapraklarının sayısı ortalandığında, arasında fındık serpelim ve kalan yaprakları da ıslatıp üst üste dizelim.
  • Kalan sütü de üzerine gezdirip güllacı buz dolabına kaldıralım. 1 saat kadar soğuttuktan sonra dilimleyip üzerini antep fıstığı ve vişne ile süsleyip tekrar dolaba kaldıralım.
  • Buzdolabında 1-2 saat kadar beklettikten sonra servis edebilirsiniz. 

Kuşkonmazlı Yumurta Tarifi

 

Kuşkonmazlı Yumurta Tarifi (Kahvaltı Alternatifi) İçin Malzemeler

  • 300 gram kuşkonmaz
  • 4 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

    Kuşkonmazlı Yumurta Tarifi (Kahvaltı Alternatifi) Nasıl Yapılır?

  • 300 gram kuşkonmazın alt kısımlarının sert bölgelerini keselim ve kalan kısımlarını 2 şer cm uzunluğunda dilimleyelim.
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağında doğradığımız kuşkonmazları iyice yumuşayana kadar kavuralım.
  • Yeteri kadar kavrulduğunda 1 yemek kaşığı tereyağı, tuz, karabiber ve 4 adet yumurtayı ekleyip karıştıralım.
  • Yumurta piştiğinde üzerine kırmızı toz biber serpelim ve 1 dakika kadar daha beklettikten sonra ocaktan alalım ve servis edelim.

2 Haziran 2023 Cuma

Sebzeli Kremalı Somon Balığı Tarifi

 

Sebzeli Kremalı Somon Balığı Tarifi İçin Malzemeler

Marine için;

  • 4 adet derisiz somon balığı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz

️️️Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 adet kuru soğan ( yemeklik doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 300 gram buzluk sebze ( karnabahar, havuç, brokoli)
  • 300 gram krema
  • 1 yemek kaşığı labne peynir ( frischkäse)
  • 1 tatlı kaşığı nişasta (çeyrek çay bardağı suyla karıştırın)
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı sebze tozu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Biraz muskat
  • Bir tutam dereotu ( ince kıyılmış)

    Sebzeli Kremalı Somon Balığı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosu için; tereyağ ve sıvı yağını eritin.
  • Soğanı ve sarımsağı ekleyip kavurun.
  • Kremayı, labneyi, sebzeleri ve baharatları ekleyip kaynatın.
  • Kapağını kapatmadan, kaynayınca orta ateşte pişirin. ( sebzeleri çok yumşatmayın çünkü fırında da pişecek).
  • Nişastalı suyu da ekleyip yüksek ateşte kısaca pişirin.
  • Dereotunu da ekleyin.
  • Orta boy borcama dökün. ( benim borcam büyük geldi :-) )
  • Üzerine somon balıklarını yerleştirin.
  • Marine için; baharatları, sıvı yağını ve limon suyunu karıştırıp fırçayla balıkların üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 28 dak. Pişirin.
  • Fırını kapatın ve 2-3 dak. Fırında dinlendirin.

Domates Soslu Kıymalı Makarna Tarifi

 

Domates Soslu Kıymalı Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 200-250 gram kadar kıyma
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı kadar kışlık sos ya da domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber

    Domates Soslu Kıymalı Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağı koyup küp doğranmış soğan ve biberi ekleyip kavurun.
  • Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.
  • Salçaları, domates sosunu ve baharatı ekleyip bir kaç kez karıştırın.
  • Makarnayı ekleyip güzelce harmanlayın.
  • Üzerine çıkıcak kadar sıcak su ekleyip pişmeye bırakın. Eğer pişmezse sıcak su ilavesi yaparsanız

Üçgen Pazı Dolması Tarifi

 

Üçgen Pazı Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 bağ pazı
  • 250 gram yağlı kıyma
  • 2 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağından biraz fazla pirinç
  • Yarım su bardağı iri bulgur
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Pul biber

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Kaynar su

    Üçgen Pazı Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pazı yıkanır, üzerine kaynar su dökülüp yapraklar yumuşayana kadar bekletilir.
  • İç harç için tüm malzemeler karıştırılır.
  • Pazı yaprakları ortasındaki kalın damar çıkacak şekilde ikiye ayrılır.
  • İçine kıymalı harç konulup muska şeklinde sarılır.
  • Ayıklanan damarlı kısım tencerenin dibine yayılır.
  • Üzerine sarmalar yerleştirilir.
  • Hazırlanan sos tencerenin yarısından fazlasına gelecek şekilde ilave edilir.
  • İç harç yumuşayana kadar pişirilir.

Nemli Limonlu Kek Tarifi

 

Nemli Limonlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 125 gram tereyağ
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un (yaklaşık)

    Nemli Limonlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kaba tereyağını alıp şeker ile çırpıyoruz.
  • Üzerine yumurtayı ekleyip çırpıyoruz.
  • Un ve diğer malzemeleri ekliyoruz.
  • Hafif karıştırıp kıvam alınca yağlı kağıt serili kek kalıbına döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.Bu tarz kekler düşük ısıda uzun süre pişmeli.
  • Kürdan testi yapıp soğuyunca servis ediyoruz 

Fiyonk Tatlısı Tarifi

 

Fiyonk Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt (Çay bardağım büyük boy)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet yumurta
  • 1 pk kabartma tozu
  • Bir çimdik tuz
  • 2.5 su bardağı un (tam geldi bardak ölçüm 200 ml)

Kızartmak için ;

  • Sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Fiyonk Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti kaynatıyoruz kaynadıktan sonra 5 dk daha kaynatalım soğumaya bırakalım şerbet soğuk tatlı sıcak olacak.
  • İlk olarak sıvı malzemeleri kabımıza alalım.
  • Sonra kabartma tozu ve un ilave ederek yoğuralım ele yapışmayan bir hamur oluyor tezgaha alalım .
  • Çok az un septim ama hiç gerek kalmadı çok güzel açıldı dikdörtgen açmaya çalışalım, kenarları düzgün olsun.
  • 1 santim kalınlık yeterli sora rulet veya patates kesiciyle şeritler halinde keselim.
  • Bu şeritlerinde dikdörtgen keselim, tam ortalarından tutum biraz sıkalım fiyonklar hazır.
  • Derin bir tencereye yağı alalım köpürüyor çünkü pişerken ,iyice yağımız kızınca içine fiyonkları atalım iyice pişirelim.
  • Yağımızın altını biraz kısalım ,sonra kevgirle alıp soğuk şerbete atalım .
  • 3 dk kadar bekletip şerbeten çıkaralım servis tabağına alalım, deneyecek olanlara afiyet olsun.
  • Not;dileyen az daha tuz atıp şerbete atmadan çayın yanında kızartma olarakda yapabilir kıyır kıyır oluyor.

Pastane Tadında Bayatlamayan Poğaça Tarifi

 

Pastane Tadında Bayatlamayan Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt  (250 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolu tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 paket instant maya (ikisi 10 gram oluyor)
  • 1 adet yumurta (akı sarısı üzeri için)
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (benimki 1 kg undan biraz kaldı)

İç harcı için;

  • Beyaz peynir
  • Kaşar rendesi

    Pastane Tadında Bayatlamayan Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce hamuru yapın ,mayalansın. Un hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alın karıştırın.
  • Yavaş yavaş un ekleyin ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın, üzerini örtün.
  • 40 dk kabarana kadar mayalansın.
  • Tek tek bezeler alıp peynir koyup kapatıp tekrar beze yapın ,şekiller size kalmış.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürün ,çörek otu ,susam serpin.
  • 190 derece de kızarana kadar pişirin.