8 Haziran 2023 Perşembe

Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi

 

Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı erimiş tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)

Krema için:

  • 750 ml süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağından 1 parmak eksik nişasta
  • 1 yumurta
  • 50 gram tereyağı
  • 1 paket vanilya

(Tercihe göre kremaya soğuyunca yarım paket/100 ml kutu krema ve 1 paket toz krem şanti ekleyip çırpabilirsiniz daha lezzetli olur)

Bulamak için:

  • Tarçın
  • Toz şeker karışımı

    Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Krema hazırlamak için vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeleri orta ateşte pişirin.
  • Kaynayınca altını kapatıp içine tereyağı vanilya ekleyin.
  • Üzerine değecek şekilde süreç film kapatıp soğumaya bırakın.
  • Hamuru için yoğurma kabına süt şeker maya alıp karıştırıp 5 dk mayalandırın.
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyip 5 -7 dk yoğurun.
  • Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
  • Mayalanan hamuru açıp 2 cm kalınlığında bardak ya da kalıp yardımıyla kesin.
  • Şekillendirdiğiniz hamuru yağlı kağıt üzerine dizip üzerini örterek yarım saat mayalandırın.
  • Sonrasında hamurları orta ateşte yağda kızartın.
  • Kızaran berlinerlerin ilk sıcağı çıkınca şeker tarçın karışımına bulayıp içine krema sıkın.
  • Bi tutam sevgiyle servis edin

Susamlı Simit (Kandil Simidi) Tarifi

 

Susamlı Simit (Kandil Simidi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı içine beyazı dışına
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (Yavaş yavaş ilave edilecek)

Üzeri için

  • Susam

    Susamlı Simit (Kandil Simidi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapıyoruz.
  • Elimize yapışmayınca ceviz büyüklüğünde hamur alıp şekil veriyoruz.
  • Önce yumurta akına sonra susama bulayıp hafif unladığımız tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 30dk pişiriyoruz.Altı pişip üzeri kızarmadan fırından alıyoruz. 

Boeuf Bourguignon (Fransız Mutfağı) Tarifi

 

Boeuf Bourguignon (Fransız Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram iri parça dana eti
  • 2 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 havuç
  • 250 gram mantar
  • 3 soğan
  • 1 ,5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığından az salça
  • 3 yemek kaşığı domates sosu
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 küçük bağ kuru kekik
  • 1 tane defne yaprağı
  • Tuz
  • Karabiber

    Boeuf Bourguignon (Fransız Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Düdüklü tencereye yağları koyup eridikten sonra etleri ekleyip mühürleyelim.
  • 2 tane soğan ve sarımsağı doğrayıp kavuralım. Unu ekleyip bir iki tur karıştıralım.
  • Salçayıda ekleyelim biraz kavurduktan sonra doğranmış havuçları ekleyelim.
  • Tuzunu karabiberini ekleyip üzerini geçecek kadar su ekleyelim.
  • Bir bağ kekik ve defne yaprağını koyup düdüklünün kapağını kapatıp kaynadıktan ocağı kısıp 50 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra kapağını açıp kabuklarını soyup ikiye böldüğümüz mantarları ve 3 soğanı ikiye bölüp ekleyelim.
  • 15 dakika daha pişirelim.
  • Varsa taze kekikle servis edelim (afiyet olsun) isteyen döküm tavada 3 saat pişirebilir.

7 Haziran 2023 Çarşamba

Baklavalık Yufkadan Kıymalı Börek (Çıtır Çıtır) Tarifi

 

Baklavalık Yufkadan Kıymalı Börek (Çıtır Çıtır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 16 adet baklavalık yufka
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Sosu için

  • 1,5 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta sarısı (Sonradan eklenecek)

    Baklavalık Yufkadan Kıymalı Börek (Çıtır Çıtır) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç malzemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz 🫶İlk olarak kıymayı ve zeytinyağını tavaya alıp kavuruyoruz üzerine ince ince doğradığımız soğanları ve baharatları ekleyip biraz daha pişiriyoruz.
  • En sonra tereyağı ekleyip ocaktan alıyoruz.
  • Biraz soğumaya bırakıyoruz.
  • Böreğimizin sosu için.
  • Yumurta hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Baklava yufkasını tezgaha alıyoruz üzerine sos sürüp 2. Kat yufkayı üzerine koyup aynı işlemi 4 kat olacak şekilde tamamlıyoruz.
  • Yufkaların üzerine sostan sürüp kıymayı uzun bir şekilde koyup rulo yapıp geniş geniş kesiyoruz.
  • Börekleri tepsiye diziyoruz.
  • Üzeri için kalan sosun içine bir yumurta sarısı kırıp karıştırıp bol bol sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz 

Şirine Nargili (Hindistan Cevizi Kurabiyesi) Tarifi

 

Şirine Nargili (Hindistan Cevizi Kurabiyesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 120 gram hindistan cevizi (1+1 çeyrek su bardağı)
  • 180 gram pudra şekeri (bir su bardağı dolusu)
  • 90 gram yumurta akı (3 yumurta akına denk)
  • 100 gram sıvı yağ (Yarım su bardağı)
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı vanilya

    Şirine Nargili (Hindistan Cevizi Kurabiyesi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sıvı yağ çok kısık bir ateşle ısınmaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada ayrı bir kapta hindistan cevizi, pudra şekeri ve 3 yumurta beyazını iyice karıştırıyoruz.
  • Daha sonra ısıttığımız sıvı yağ ekliyoruz hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Burada hızlı olmamız gerekiyor (yağın sıçramamasına dikkat edin ❤️)
  • İyice karıştırdıktan sonra bir saat dolapta dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru ya bir kaşık ile ya da dondurma kaşığı ile tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20-25 dakika pişirin hafif pembeleşene kadar.
  • Fırından çıkarıp çıkarmaz ellemiyoruz biraz dinlenmesini bekliyoruz.
  • Not: yağ yakmamaya dikkat edin yoksa kokar sadece kızgın olması yeterli.

Tahinli Kıyır Kurabiye (Kurabiyeyi Kıyır Kıyır Sevenlere) Tarifi

 

Tahinli Kıyır Kurabiye (Kurabiyeyi Kıyır Kıyır Sevenlere) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin ya da tereyağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı tahin
  • Yarım su bardağı ceviz içi
  • 1 yumurta sarısı (Beyazı dışına)
  • 1 vanilya
  • 3-3.5 bardak un (3.5 bardak +1 yemek kaşığı kullandım)

Su bardağı ölçüm 200 ml

Üzeri için

  • Yumurta akı
  • Ceviz içi

    Tahinli Kıyır Kurabiye (Kurabiyeyi Kıyır Kıyır Sevenlere) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri elimizle karıştıralım.
  • Margarin oda sıcaklığında olmalı daha sonra kontrollü bir şekilde unu ekleyelim çok sert bir hamur olmasın
  • Hamurumuzu yağlı kağıdın arasına alıp orta kalınlıkta açalım kalıpla şekil verelim.
  • Önce yumurta akına daha sonra çekilmiş ceviz içine batırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında pişirelim .Benim kurabiyeler 25 dk pişti. Siz kontrol ederek pişirebilirsiniz.
  • Soğuyunca tepsiden alıp servis tabağına koyalım 

Biberli Ekmek (Biberli Poğaça) Tarifi

 

Biberli Ekmek (Biberli Poğaça) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 5,5 su bardağı un

Biberli sosu için

  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy kapya biber
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Biberli Ekmek (Biberli Poğaça) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için un ve tuz dışındaki tüm malzemeler yoğurma kanına alınarak karıştırılıp kontrollü un ve tuz eklenip yoğrularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
  • 45 dakika oda ısısında üzeri kapalı mayalanmaya bırakılır.
  • Sosu için ince doğranmış soğan, ince doğranmış biber ve sıvı yağ tavaya alınıp ocakta kavrulup biber ve domates salçası eklenip karıştırılarak salçanın kokusu çıkıncaya kadar tekrar kavrulup baharatları eklenip son kez 1 dakika daha kavrulup soğumaya bırakılır.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlak şekil verip avucumuzda hafif bastırılarak çok ince olmayacak şekilde inceltilip yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyulup bir tatlı kaşığı sos eklenip kaşığın tersiyle hafif bastırılarak sos sürülür.
  • Tüm hamur bu şekilde hazırlanıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü altı kızarıncaya kadar pişirilir.

Kavrulmuş Unlu Kat Kat Katmer Tarifi

 

Kavrulmuş Unlu Kat Kat Katmer Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su 250ml
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı varsa zeytin yağı yoksa sıvı yağ
  • Yeteri kadar un ele yapışmayan bir hamur olucak yaklaşık 2.5 su bardağı kadar

İçi için

  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 5 yemek kaşığı un

Arası için

  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Kavrulmuş Unlu Kat Kat Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce yoğurma kabına hamur malzemelerini alalım yoğuralım.
  • Üzerine bir bez örtüp dinlendirelim 10 dk yeticektir.
  • Bu arada tereyağını tavamıza alalım eriyince unumuzu ilave edelim 5 dk kadar kavuralım un kokusu kalmasın.
  • Sonra aralara sürücemiz yağımızı eritelim.
  • İçine sıvı yağı ilave edelim ocağın altını kapatalım.
  • Hamurumuzu 2 beze yapalım az un serpelim tezgaha aça bildiğimiz kadar açalım.
  • Ortasına bir kase kapatalım aralıklı keselim hamurumuzu rast gele resime bakabilirsiniz.
  • Sonra kaseyi alalım her yerini yağlıyalım ve kavrulmuş unun yarısını serpelim her bir parçayı bir birinin üstüne gelicek şekilde ortaya kapatalım.
  • Sonra kenarlarını elimize düzeltim yuvarlak şekil verelim.
  • Üzerine yağımızdan sürelim üzerine streç veya poşetle kapatalım.
  • Dolaba koyalım.
  • Dileğimiz zaman tavayı az yağlayıp tabakta biraz elimizle bastırıp hamurumuzu arkalı önlü pişirelim.
  • Dileyen buzluğa da atabilir istediği zaman pişirir bekledikçe güzel olur tabi ki acilse hemen de pişirebilirsiniz. Benim vaktim vardı dolaba attım sonra pişirdim deniyecek olanlara afiyet olsun.
  • Not altı üzeri hafif kızardıkdan sonra altını iyice kısın içi de güzel pişsin bir kaç kez alt üst edin.