4 Eylül 2023 Pazartesi

Kuru Meyveli Kek Tarifi

 

Kuru Meyveli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 limon rendesi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı kuru meyveler (Kayısı incir, hurma erik, ufalanmış ceviz, damla çikolata, kuş üzümü )
  • 2, 5 su bardağı un

    Kuru Meyveli Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım. Ne kadar çok çırparsak kekimiz o kadar güzel kabarır.
  • Sonra süt, sıvı yağ, limon suyu, hindistan cevizi, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyelim.
  • Kek hamurunu tekrar çırpalım.
  • Kuru meyveleri küçücük doğrayıp, güzelce una bulayalım.
  • Limon kabuğu rendesi ve kuru meyveleri kek hamuruna ekleyelim. Spatula ile karıştıralım.
  • Hazırladığımız kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökelim.
  • 160 derece fırında yaklaşık 1 saat üzeri güzelce  kızarana kadar pişirelim, bir kürdan ile kontrol edelim.
  • Fırından alıp oda sıcaklığına gelen keki servis tabağına ters çevirerek dilimleyebilirsiniz.

Pita Ekmeği (Döner Ekmeği) Tarifi

 

Pita Ekmeği (Döner Ekmeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket maya
  • 4,5 -5 su bardağı un

    Pita Ekmeği (Döner Ekmeği) Tarifi Nasıl Yapılır?Not Ekle

    1. Un ve tuz dışında tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım.
    2. Kontrollü unu ekleyip yoğuralım .
    3. Tuz ekleyip yoğurmaya devam edelim.
    4. Ele az yapışan yumuşacık bir hamur elde edelim hamuru mayalanmaya bırakalım.
    5. Mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha bırakalım hamurla çok oynamadan hamuru toparlayıp on eşit parçaya bölelim.
    6. Hamurları yuvarlayıp pürüzsüz hale getirelim.
    7. Hamurların kurumaması için üzerini örtelim.
    8. İlk beze haline getirdiğimiz hamuru alalım altına üstüne un serpip merdane yardımıyla açalım çok ince olmamalı.
    9. Açtığımız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım.
    10. Ben genelde üçer yada dörder şekilde tepsiye diziyorum.
    11. 30 dakika tepsi de dinlenen ekmekleri önceden çok ısıtılmış 200 derece fırına atalım ( fırın çok sıcak olmalı) kontrollü şekilde fırının kapağını açmadan 6 ile 10 dakika içinde pişirelim.
    12. Pişen ekmeklerin üzerine sıcakken tereyağı sürelim ve ekmeklerimiz servise hazır

Domates Salatası Tarifi

 

Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük boy pembe domates
  • 2 adet küçük boy kırmızı soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı balzamik sirke
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı toz şeker

    Domates Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Domates salatası için öncelikle kabuklarını soyduğumuz kırmızı soğanı piyazlık olacak şekilde doğrayalım.
  • Domatesinde kabuklarını soyalım ve irice doğrayalım.
  • Tavamızı ocağa alarak içerisine zeytinyağını ekleyelim. Doğradığımız soğanları tavaya alarak tahta bir kaşıkla karıştırıp kavuralım.
  • Kavrulan soğanları ocaktan alalım ve servis tabağına aldığımız domateslerin üzerine yerleştirelim.
  • Domates salatasının harika sosu için kavanozun içerisine sirke, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve toz şekeri alalım.
  • Kavanozun kapağını kapatarak tüm malzemeyi güzelce karışana kadar çalkalayalım.
  • Son olarak hazırladığımız sosu domateslerin üzerine gezdirelim. Domates salatamız servise hazır.

Kadayıflı Paşa Sarması Tarifi

 

Kadayıflı Paşa Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 350 -400 gr kadayıf
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz

Muhallebi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Arasına :

  • Çilek ve çekilmiş badem

Üzerine:

  • Krem şanti
  • Çilek
  • Rendelenmiş çikolata

    Kadayıflı Paşa Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 2 yemek kaşığı kadar tereyağını bir tencerede eritelim.
  • Daha sonra içerisine kadayıfı ekleyelim ve kavurmaya başlayalım.
  • Rengi hafif dönmeye başlayınca şeker ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Son olarak cevize ekleyerek son kez karıştırıp altını kapatalım ve genişçe bir tepsinin içerisine kadayıflarımızı dökelim.
  • Spatula yardımıyla bastırarak her yerine gelecek şekilde yerleştirelim.
  • Ardından muhallebimizi yapalım, sütümüzü ,şekerimizi ve unumuzu genişçe bir tencereye alalım ve çırpma teli ile karıştırıp ocakta kaynayıp kıvam alana kadar karıştıralım .
  • Kaynayıp kıvam aldıktan sonra içerisine tereyağı ve vanilyayı ekleyerek eriyene kadar karıştıralım.
  • Eridikten sonra altını kapatalım ve mikserle 10 dakika kadar oda sıcaklığına gelene kadar çırpalım.
  • Beklettiğimiz kadayıflarımızın üzerine muhallebimizi dökelim ve güzelce kaşığımızın arkasını suya batırarak yayalım.
  • Dolapta 4-5 saat kadar soğumaya bırakalım.
  • Ardından dolaptan çıkarttıktan sonra dilimlere bölelim ve kenar kısımlarına çekilmiş fındık fıstık ceviz dilediğiniz şekilde koyabilirsiniz.
  • Ben çilek koyarak sardım arkadaşlar sizler arasına istediğiniz meyveyi koyabilirsiniz.
  • Daha sonra sunum tabağıma aldıktan sonra üzerine önceden hazırlamış olduğum krem şantiden sıktım ve çilek ve çikolata ile süsledim, afiyet olsun 

Yoğurtlu Semizotu Tarifi

 

Yoğurtlu Semizotu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)

    Yoğurtlu Semizotu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotlarının yapraklarını ayıklayıp birkaç kez iyice yıkayalım. Sonra suyunun süzülmesi için bekletelim. Gerekirse kağıt havlu ile kurulayalım.
  • Süzme yoğurt ve yoğurdu çırpalım. Süzme yoğurt yoksa yoğurdun suyunu iyice süzdürüp normal yoğurt da kullanabilirsiniz. Tuz, nane ve seviyorsanız tercihe bağlı dövülmüş sarımsak ekleyelim ve çırpalım.
  • Semizotlarını ekleyip karıştıralım.
  • Yoğurtlu semizotu salatamız servise hazır, dilerseniz üzerine zeytinyağı, toz biber veya pul biber gezdirip servis edebilirsiniz. 

Bisküvili Soğuk Pasta Tarifi

 

Bisküvili Soğuk Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram labne
  • 2,5 -3 paket bisküvi (150 gramlık paketlerden kullandım)
  • Yarım çay bardağından az şeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
  • 80 gram beyaz çikolata
  • 1 küçük kase çikolata
  • 1 küçük kase fındık

Servis sırasında;

  • Eritilmiş çikolata
  • Fındık
  • Tercihinize göre meyve

    Bisküvili Soğuk Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kaseye labne,şeker ve sütü ekleyip karıştırıyoruz.
  • Benmari usulü erttiğimiz beyaz çikolatayı ekliyoruz.
  • Siz isterseniz sütlü çikolata da kullanabilirsiniz.
  • Hepsini güzelce karıştırıp iri parçalar halinde kırdığımız bisküvileri,çikolata ve fındığı ekleyerek güzelce hepsini karıştırıyoruz.
  • Benim bisküvi paketlerim küçüktü yaklaşık 3 paket kullandım ama siz kıvamına göre ayarlama yapabilirsiniz.
  • Uygun bir kalıba streçfilm serip bisküvili karışımı güzelce döküp üzerini düzeltiyoruz.
  • Üzerini streçfilm ile kapatıp buzlulara 1 saat civarı bekletiyoruz.
  • Çok sert olursa biraz çıkardıktan sonra bekleyebilirsiniz daha kolay dilimlemek için.
  • Servise sunurken üzerine çikolata ve fındık ekliyoruz.
  • Meyvede çok yakışacaktır.

2 Eylül 2023 Cumartesi

Şeftali Soslu Muhallebi Tarifi

 


Şeftali Soslu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya (ister şekerli vanilin ister sakızlı vanilin kullanın, sakızlı muhallebi gibi olmasını istiyorsanız sakızlı olanını tercih edin)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Sosu için;

  • 2 iri boy şeftali
  • 2 yemek kaşığı şeker (şeftaliniz tatsızsa şekeri tadarak arttırabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı su

    Şeftali Soslu Muhallebi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle muhallebiyi hazırlamamız gerekiyor.
  • Vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeleri tencereye koyalım ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Kaynayan muhallebimiz göz göz olup kıvam alınca vanilya ve tereyağını ekleyelim, 1-2 dk daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım.
  • Ara ara el çırpıcısı yardımıyla karıştıralım.
  • Ilımaya yakınken kaselere dolduralım ama kasenin üstünde soslu kısmı için boşluk bırakalım.
  • Sosu için şeftalilerimizin kabuklarını soyup tencereye doğrayalım, şeker, su ve nişastasını ilave edip kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayınca blendır yardımı ile şeftalileri pürüzsüz kıvama getirelim ve az kıvam alınca ocaktan alalım.
  • Onunda ılımasını bekleyelim ve kaselerimizin üzerine dökelim.
  • Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz☺️.
  • Püf noktalar:.

    *Muhallebiyi ocaktan alıp el çırpıcısı ile ara ara karıştırmak muhallebinin üstünün kaymaklanmasını önleyecek ve muhallebinin daha pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.

    *Muhallebili tatlılar ertesi gün yendiğinde daha lezzetli olur


El Açması Bal Kabaklı Börek Tarifi

 

El Açması Bal Kabaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • Aldığı kadar un

İç harcı için

  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 kilo bal kabağı
  • 1 çay bardağı fındık veya ceviz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için

  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ

Hamuru açmak için

  • Nişasta

    El Açması Bal Kabaklı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamurun yapılışı: Yumurta,su,sıvı yağ karıştırılır.Ardından silke,tuz ve un eklenir.Hamur ele yapışmayacak bir kıvamda olmalıdır.
  • Hamuru 30 dk dinlendirelim.
  • Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayalım.İç harcın yapılışı.Bal kabağının kabuklarını soyun.
  • Rendeleyelim (Rendenin kalın tarafı ile rendeleyelim)
  • Daha sonra üzerine şeker,fındık,ceviz,sıvı yağ eklenir.Karıştırılır ve harcımız hazır hale gelir.
  • Hamuru bezelere ayırıp açmaya başlayalım.
  • Açtığımız her bezeye arasına önce fırça ile sıvı yağ sürülür ve iç harcından eklenir.
  • İsteğe başlı yuvarlak veya uzun şekilde tepsiye konulur.Tüm bezeler aynı şekilde hazırlanır.
  • 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Börekler piştikten sonra dilimlenir ve üzerine pudra şekeri serpilir.
  • NOT: Börek hazır yufka ile de yapılabilir.
    NOT:Böreklerin üzerine çikolata sosu ile de denemenizi tavsiye ederim.Nefis oluyor😋

    Şimdiden afiyet olsun