19 Kasım 2023 Pazar

Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi

 

Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 2 salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 3 havuç
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Dereotu
  • Çörekotu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

    Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotunu saplarından ayırın.
  • Salatalığı dilimleyin.
  • Havuçları ve sarımsağı rendeleyip biraz zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavurun.
  • Soğuyunca tüm malzemeleri karıştırın.
  • Afiyet olsun.

Top Tarhana Çorbası Tarifi

 

Top Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kemikli et (tercihen boyun eti)
  • 5 adet top tarhana
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 küçük kuru biber (tercihe göre koymayabilirsiniz)
  • 1 adet domates
  • 2 litre kadar su
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Top Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etimizi düdüklü tencereye alıyoruz kaynayınca üste çıkan etin köpüğünü (kef denir bizde) alıyoruz.
  • Daha sonra içine 5 adet top tarhanayı elimizde parçalayıp atıyoruz, 1 tatlı kaşığı salça, 2 biberi ve domatesi atıp düdüklünün kapağını kapatıyoruz, yaklaşık 1 saat 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Tencerenin havası çıktıktan sonra kapağını açıp içine 3 diş sarımsak atıp, 5 dakika kaynatıyoruz
  • Tereyağını kızdırıp içine toz ve pul biberi katıyoruz daha sonra çorbanın içine bu karışımı ekliyoruz.
  • Daha sonra yanında kuru biber ütüp afiyetle yiyoruzzzzz :)

Çikolata Soslu Mazaik Kek Tarifi

 

Çikolata Soslu Mazaik Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu

Kakaolu kısmı için;

  • 2 yemek kaşığı kakao

Üstü için;

  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt
  • İri doğranmış ceviz

    Çikolata Soslu Mazaik Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri bir kapta krema kıvamı alana kadar çırpıyoruz. Üzerine süt, sıvıyağ, kabartma tozu ve unu ilave edip tekrar çırpıyoruz.
  • Kıvamı yerinde olunca ayrı bir kaba hamuru yarı yarıya eşitleyip birine kakaoyu ilave edip, karıştırıyoruz.
  • Yağlanmış kek kalıbına ilk beyaz hamurdan 1 kepçe koyuyoruz sonra 1 kepçe kakaolu hamurdan koyup bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz, kürdan testi yapıp pişmişse çıkartıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Diğer tarafta sosunu tencereye koyup, koyu akışkan kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  • Karıştırarak keki ters çevirip, sosu üzerine döküyoruz daha sonra üzerine cevizi serpiştiriyoruz.

Çikolatalı Cevizli Kek (Browni Lezzetinde) Tarifi

 

Çikolatalı Cevizli Kek (Browni Lezzetinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta (eğer küçükse 4 tane)
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • 2.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 paket çikolata (60 gram kullandım)
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Su bardağım 200 ml 

Çikolatalı Cevizli Kek (Browni Lezzetinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam edelim.
  2. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyip karıştıralım.
  3. Kek harcımızı yağladığımız borcama dökelim üzerine iri iri kıydığımız ceviz ve çikolataları serpiştirelim.
  4. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 33-38 dk pişirelim dikkat edelim her fırının pişirme süresi farklılık gösterir (benim kekim 37 dakikada pişti) 👍

Not:Biraz yumuşak sufle kıvamında bir kek olacak (kullanacağınız tepsi küçükse biraz daha uzun süre fırında kalması lazım büyük bir tepsiyse pişme süresi daha kısa olacaktır 😉 Daha önce yaptığımda tepsim bir tık daha büyüktü 32 dakikada pişmişti ) kekimiz hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 😋.

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi

 

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kornişon
  • 1 kg karnabahar
  • Yarım kg havuç
  • Yarım kg kelek
  • 1 orta boy kırmızı pancar
  • 200 gram acı arnavut biberi
  • 3 baş sarımsak
  • 10 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı yeşil yada siyah çay
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 2 adet defne yaprağı
  • 4-5 adet tane karabiber
  • Aldığı kadar içme suyu

8 litrelik kavanoz 

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sebzeleri genişçe bir leğene koyun üzerini geçecek kadar su doldurun.
  2. 1 tatlı kaşığı karbonat döküp karıştırın. Yarım saat bu şekilde bekletin.
  3. Sarımsakları dişlere ayırın, üzerine su döküp 10 dakika bekletin.
  4. Tuzu 2 litre sıcak suya koyup, arada karıştırarak eritin.
  5. Sebzeleri süzüp, tekrar bol suda yıkayın süzgece alın.
  6. Sarımsakların kabuklarını soyup, iri olanları doğrayın.
  7. Pancarı yıkayıp, kabuğunu soyun.
  8. Genişçe bir leğene sebzeleri iri iri doğrayın.
  9. Eritilmiş tuzlu suyu üzerine dökün, iyice karıştırın.
  10. Kavanozun dibine kişniş tohum karabiber ve defne yaprağını koyun.
  11. Sebzeleri kavanoza sıkı sıkı doldurun. Leğende kalan suyu kavanoza dökün.
  12. Eksik kalan kısmını içme suyu ile tamamlayın.
  13. Küçük bir tül parçasına çayı koyup iplik ile bağlayıp, çıkın yapın.
  14. Kavanoza içine atın üzerine maydanoz yada dereotu dallarıyla kapatın.
  15. Kapağını da hafif kapatıp, orta ısılı güneş görmeyen bir yerde mayalanmasını bekleyin.
  16. İlk etapta kabarmalar çok olacaktır taşma ihtimaline karşı altına geniş bir kap koyun.
  17. Ortamın ısı durumuna göre 2-3 hafta sonra turşumuz hazır.
  18. Ağzını sıkıca kapatıp serin ve karanlık bir yerde bekletin. Afiyet olsun.

Not:İlk 3 gün içerisinde mayalanma hızlı gelişir ve çok kabarır. Büyük servis kaşığıyla sebzelere bastırarak gazını çıkmasını sağlayabilirsiniz hem taşmayıda önlemiş olursunuz. Tuz az gelirse turşunun ilk 3-4 günü içinde ekleme yapabilirsiniz.

18 Kasım 2023 Cumartesi

Pudingli İrmik Topları Tarifi

 

Pudingli İrmik Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket çilekli puding (İstediğiniz puding yapabilirsiniz)
  • 7 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 7 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Üzerini bulamak için ;

  • Hindistan cevizi

    Pudingli İrmik Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak pişirin.
  • Kaynadıktan sonra vanilya ve tereyağ ilave edin. Soğumaya bırakın.
  • Tatlı kaşığı ile küçük parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Hindistan cevizine bulayın.
  • Servis tabağına alın dolapta 2-3 saat dinlendirip servis edebilirsiniz. (elinizi ıslatırsanız şekil vermeniz daha kolay olur)
  • Afiyet olsun.

Domates Soslu Püreli Köfte Tarifi

 

Domates Soslu Püreli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağından 1 parmak eksik galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patates püresi için;

  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

    Domates Soslu Püreli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köfte için olan malzemeleri bir kaba alıp 5 dk yoğuralım buzdolabında dinlendirelim.
  • Dinlenen köfteleri kızartalım.
  • Yağı fazla ise süzüp aynı tavada tereyağ ilave edelim.
  • Salça ve domates püresini ilave edip karıştıralım.
  • Baharat ve suyunu da ilave edip kızaran köfteleri koyduktan sonra kapağını kapatıp 5-6 dk pişirelim.
  • Püresi için patatesi soyup 4-5 parçaya bölüp tencereye alın.
  • Üzerini geçecek kadar su ekleyip iyice yumuşayana kadar pişirelim.
  • Suyunu süzüp pürüz kalmayacak şekilde ezelim.
  • Tereyağını süt ve tuzunu ilave edip kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Tabağa önce püre sonra köfte ekleyip servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Bulgurlu Kuru Sebze Yemeği Tarifi

 

Bulgurlu Kuru Sebze Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 avuç kurutulmuş patlıcan
  • 1 avuç kurutulmuş domates
  • 1 avuç kurutulmuş biber
  • 5 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı bulgur
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet kuru soğan

Üzeri için

  • 1 kase yoğurt
  • 2 dil sarımsak
  • Pul biber

    Bulgurlu Kuru Sebze Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru sebzeleri haşlayıp kenara alın.
  • Ayrı bir tencereye sıvı yağını koyun ocağa alın ince doğranmış soğanı ilave edin soğanlar ölene kadar kavurun.
  • Üzerine salçayı ilave edin bir miktar daha kavurun.
  • Üzerine haşlanmış sebzeleri bulguru ,1 çay bardağı suyu ve tuzu ilave edin.
  • Bulgur pişene kadar pişirin.
  • Ocaktan alın servis tabağına alın.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurttan koyun pul biber ile servis yapın. Afiyet olsun.