19 Şubat 2024 Pazartesi

Lahana Kızartması Tarifi

 

Lahana Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet lahana
  • 300 gram kıyma
  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
  • Sıvıyağ
  • Yoğurt

    Lahana Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Lahanaları yaprak halinde ayıralım sert sap kısımlarını keselim ayıralım.
  • Yumuşaması için 5 dakika haşlayalım.
  • İç harcı için 300 gram kıyma, karabiber, pulbiber, kimyon, kırmızı toz biber baharatlarımızı karıştıralım.
  • Sosu için bir yumurta iki yemek kaşığı yoğurt iki yemek kaşığı un ekleyip iyice karıştıralım.
  • Süzdüğümüz lahanayı serelim bir tarafına kıymalı harcımızı yayalım ve kapatalım.
  • Sosunuza bolca bulayalım altüst edelim.
  • Kızgın yağda altüst ederek pişirelim.
  • Üzerine yoğurt gezdirelim. Çok lezzetli bir tarif oluyor.

Dondurma Tadında 5 Kaşık Tatlısı Tarifi

 

Dondurma Tadında 5 Kaşık Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • 5 çorba kaşığı nişasta
  • 5 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 80 gram beyaz çikolata
  • 50 gram margarin veya tereyağı
  • 1 zarf krem şanti

Süslemek için;

  • Hindistan cevizi
  • Toz antep fıstığı

    Dondurma Tadında 5 Kaşık Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye şeker, nişasta, hindistan cevizi alınır, süt azar azar eklenerek bir yandan karıştırılır, karıştırılır ki topaklanma olmasın, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir.
  • ocak söndürülüp margarin, beyaz çikolata eklenir, güzelce karıştırılır, daha sonra ara ara karıştırarak oda sıcaklığına gelmesi beklenir.
  • oda sıcaklığına gelince toz kremşanti eklenip güzelce karıştırılır(mikser kullanmadım, cıvık olmasını istemedim, kıvamı çok koyu değil çünkü🥰)
  • kremşanti karışınca servis yapacağımız kase veya kuplara paylaştırılır, buzdolabında dinlendirilip, servis yapılacağı zaman hindistan cevizi antep fıstığı ile süslenir.

Mısır Ekmeği Tarifi

 

Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

Tarifi için;

  • 3 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz maya

    Mısır Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mısır ununu, beyaz unu, tuzu, mayayı ve sıvı yağı karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine suyunu ilave edip karıştırarak yoğuralım.
  • 10 dakika üzeri kapalı bir şekilde bekletelim.
  • Mısır ekmeği hamuru, diğer hamurlar gibi mayalanıp kabarmaz.
  • Yağlanmış tepsiye hamuru alıp yağlı elimizle üzerine bastırıp düzleyelim.
  • Bir bıçak ile üzerine çizikler oluşturalım.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirelim.
  • Not; tepsi boyutu 21 cm. Siz daha büyük bir tepside yapacaksınız malzemeleri iki katına çıkarıp yapabilirsiniz.

Patatesli Sulu Köfte (Asla Dağılmaz) Tarifi

 

Patatesli Sulu Köfte (Asla Dağılmaz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kıyma (Orta yağlı)
  • 2 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber

Pişirmek için;

  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 4 adet patates
  • Tuz
  • Karabiber

    Patatesli Sulu Köfte (Asla Dağılmaz) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için verilen malzemeleri iyice yoğuralım. (köftelerin pişerken dağılmaması için iyi yoğurmak gerekiyor. )
  • Yoğurduğumuz köfte harcından parçalar alıp yuvarlayalım ve un serptiğimiz bir tepsiye atıp una bulayalım.
  • Köfteleri bu şekilde buzdolabında en az bir saat dinlendirelim.
  • Tencereye sıvı yağ koyup küçük doğranmış soğanları kavuralım.
  • Ardından salçayı ilave edip kavuralım.
  • Küp küp doğranmış patatesleri de ekleyip bir tur kavurduktan sonra patateslerin üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ilave edelim.
  • Su kaynamaya başlayınca köfteleri ekleyelim.
  • Son olarak tuz ve karabiber atıp tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.

Şehriyeli Yoğurt Çorbası (15 Dakikada Hazır) Tarifi

 

Şehriyeli Yoğurt Çorbası (15 Dakikada Hazır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 5 su bardağı su

Üzeri için sos;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı nane

    Şehriyeli Yoğurt Çorbası (15 Dakikada Hazır) Tarifi Nasıl Yapılır? 

  • Çorbayı yapmak için önce tencereye 5su bardağı suyu ekleyip, su kaynayınca şehriyeyi ekleyip, arada karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Yoğurt, un ve yumurta sarısını ,pürüzsüz olacak şekilde karıştırıp, çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma bir kepçe ekleyelim ve bu karışımı kaynayan çorbaya karıştırarak ilave edelim.
  • Çorbamız kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edelim, yoksa çorbamız kesilir. Çorbayı 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
  • Üzerinin sosu için uygun bir sos kabında yağı kızdırıp naneyi yakalım, pişmiş olan çorbanın üzerine dökelim. Mis gibi çorbamız servise hazırdır.

17 Şubat 2024 Cumartesi

Ceviz Kurabiye Tarifi

 

Ceviz Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağı
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı kakao
  • 1 vanilya
  • 1.5 su bardağı un

Arası için

  • Çikolata
  • (Reçel yada elinizde hangi marmelattan varsa kullanabilirsiniz)

    Ceviz Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri birleştirerek yumuşak bir hamur elde edelim. Tarif tam ölçüdür azaltıp çoğaltılmazsa tam tutuyor.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapalım.
  • Topları bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölelim ve bıçak yardımıyla uzunlamasına çizgi atalım ve çizginin kenarlarına da küçük çizgiler atalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizip 180 derece fırında 15 dk pişirelim.
  • Piştikten sonra soğumasını bekleyelim.
  • Arasına çikolata, reçel yada evde ne varsa sürülebilecek sürüp ikisini birbirine yapıştıralım.
  • Bütün malzemeleri bu şekilde yapın.
  • İstediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.

Kıymalı Makarna Pastası Tarifi

 

Kıymalı Makarna Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket (500 gram rigatoni model ) makarna

Kıymalı harç için

  • 350 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 kase domates sosu veya 2 tane domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 dal maydonoz

Beşamel sosu için

  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 orta boy kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Kıymalı Makarna Pastası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle makarnayı tuz eklediğimiz kaynar suda haşlayalım.
  • Kıymalı harcı için soğanı ince yemeklik doğrayıp yağla tavaya alalım.
  • Kavrulunca üzerine kıymayı ekleyip biraz kavuralım .
  • Salçasını ve domates sosunu ekleyip karıştıralım.
  • Tuzunu ve baharatları ekleyip ince kıyılmış maydonozu da ekleyip ocaktan alalım.
  • Beşamel sosu için sos tenceresine tereyağını ekleyip eritelim.
  • Üzerine unu ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Soğuk sütü,tuz ve karabiberi ekleyip koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Makarnayı kelepçeli kek kalıbına dizelim.
  • Üzerine kıymalı harcı makarnaların içine girecek şekilde üzerine yayalım.
  • Beşamel sosu eşit şekilde yayalım.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri rendesi serpelim.
  • Önceden ısıttığımız 18o derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Sirkeli Çıtır Poğaça Tarifi

 

Sirkeli Çıtır Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 tane yumurta (bir tanesinin sarısını ayrılacak)
  • 125 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5-4 su bardağı un

İçi için;

  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 su bardağı peynir

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

    Sirkeli Çıtır Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sirkeli poğaça için öncelikle yoğurma kabına tereyağı, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, sirke, toz şeker, tuz, kabartma tozu ve unun bir kısmını ekleyerek yoğurmaya başlayalım.
  • Yavaş yavaş unu ekleyerek hamurumuz kıvam alıp toparlanana kadar yoğurmaya devam edelim.
  • Toparlanan hamurdan ceviz  büyüklüğünde parçalar kopartalım ve önce elimizle yuvarlayalım.
  • Ardından yuvarladığımız hamuru tezgaha alarak bastıralım ve daire şeklinde hamurumuzu genişletelim.
  • İç harcı için ince kıyılmış maydanoz ve peyniri uygun bir kasede karıştıralım.
  • Açtığımız hamurun ortasına iç harcımızdan yerleştirip kapatalım, parmaklarımızla uçlarına bastırarak birleştirelim. Dilerseniz farklı iç harçları da kullanabilirsiniz.
  • Şekillendirdiğimiz poğaçaları sırasıyla fırın tepsisine dizelim.
  • Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim.
  • Çörek otu veya susam serperek önceden ısıttığımız 170 °C fırında 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen sirkeli çıtır poğaçamızı fırından alalım.
  • Oda sıcaklığına gelince servis edebilirsiniz. Bu ölçülerle 18-20 adet poğaça elde edebilirsiniz. 

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı şeker
  • 175 gram margarin
  • 1 su bardağı + 4 yemek süt
  • 1 su bardağı + 4 yemek kaşığı su

    İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak bir tencereye şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakıyoruz.
  • Ardından bir cezveye sütümüzü koyup onu da kaynamaya bırakıyoruz.
  • Bir tavaya yağı alıp eritiyoruz.
  • Eriyen yağın içine irmiği ekleyip rengi dönünceye dek kavuruyoruz.
  • Kavrulan irmiğe dikkatli bir sekilde kaynamış şekerli suyu ilave edip bir tur karıştırıyoruz.
  • Ardından yavaş yavaş kaynayan sütümüzü ilave edip kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • İstenilen kıvama gelince altını kapatıp sekil veriyoruz ister sıcak, ister soğuk servise hazır hale getiriyoruz.