17 Mart 2024 Pazar

General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi

 

General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk göğsü (500-600 gram civarı)

Tavuğun terbiyesi için:

  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 yumurtanın akı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çorba kaşığı sirke

Sosu için:

  • 2 çorba kaşığı ketçap
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 4 çorba kaşığı soya sosu
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kadar rende taze zencefil
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı susam yağı
  • 2-3 kuru çili biberi veya yarım çay kaşığı çekirdekli acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nişasta (yarım çay bardağı suda çözülecek)
  • Yarım su bardağı da su

Üzeri için:

  • 3-4 dal taze soğan
  • 1 çorba kaşığı susam

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ (bol)

    General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuklar lokmalık küp küp kesilir.
  • Nişasta, un, yumurta akları, yağ, tuz ve sirke üzerine eklenerek güzelce karışması sağlanır.
  • Su azar azar eklenir, karışımın tavukları pürüzsüz biçimde kaplaması sağlandıktan sonra streçlenip dolapta yarım saat bekletilir.
  • Sos için; soya sosu, sirke, ketçap, şeker, zencefil, sarımsak, susam yağı sos tavasına eklenir.
  • Yarım su bardağı eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca yarım çay bardağı soğuk su içinde çözündürülmüş nişastalı su, sosa eklenir.
  • Sos kıvamlayana dek karıştırılır. En son kıvamlı kaynadığında altı kapatılır ve acı çili biberler eklenir.
  • Tavukları kızartmak için geniş bir tavaya veya tencereye yağ konur.
  • Yağ ısınınca tavuk parçaları tek tek olacak biçimde tavaya konur. Burada birbirine yapışmaması için bu ayrıntı önemli (!)
  • Kızaran (turuncu renk alacak) tavuklar servis kasesine alınır. Üzerine hazırlanan sos gezdirilir.
  • Servis etmeden evvel üzerine ince doğranmış taze soğan ve susamlar serpilir. Bu son iki malzeme soğan ve susam lezzeti katmerlendiren olmazsa olmaz bir ayrıntıdır lütfen es geçmeyin. Afiyet olsun 😋
  • Notlar:

    1-Yanında yasemin pirinci veya basmatiden sıfır yağ kullanarak yapılan pilav iyi gider.

    2-Tavuk terbiyesinde sadece yumurta akı kullanın bu hem yumuşaklığını etkiliyor hem de sarısını kullanırsanız tavuklar daha pişmeden dışları kopkoyu bir renk alıveriyor.

    3-Sostaki şeker oranı, zencefil oranı zevke göre bi tık artırılabilir. Damak tadımıza uyacak şahane bir lezzet, tavuğu bir de böyle deneyin. Çocukların da çok sevdiği bir tarif olduğunu belirtmek isterim.

Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • 2 adet yumurta akı
  • 7,5 bardak un (sarılarını çöreğin üzerine sürmek için kullandım)

İç harcı için;

  • 400 gram haşhaş ezmesi
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı toz şeker

    Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamurumuzu yoğuracağımız kaba ılık sütümüzü üç kaşık şekerimizi ve mayamızı döküp elimizle karıştıralım.
  • Sonrasında yoğurt, sıvı yağ, üç kaşık şeker, tuzu ve yumurta aklarını ilave ettim en son unumuzu kontrollü bir şekilde dökerek hamurumuzu yoğurdum. 45 dakika kadar mayalanması için üzerine örtü örtüp beklettim.
  • İç harcı için; haşhaşımızı kaseye ilave ettim üzerine bir çay bardağı sıvı yağı dört kaşık toz şekeride ilave ederek iç sosumuzu hazırladım.
  • Mayası gelen hamurumuzu tezgahımıza dökerek sekiz parçaya ayırdım bezeler yaptım. İlk bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açarak haşhaşlı iç harcımızdan iki üç kaşık kadar sürdüm.
  • İkinci bezeyide servis tabağı büyüklüğünde açtım ilk bezenin üzerine koydum tekrar haşhaşlı harçtan sürdüm sekiz beze içinde aynı işlemi yaptım. En son kata harçtan sürmedim.
  • Elimle bu kat kat bezeleri açabildiğim kadar açtım dikdörtgen şeklini alınca üç cm aralıklarla kestim her biR dilimi ikiye katlayarak kıvırdım sonrada rulo şeklinde sardım gül böreği yapar gibi.
  • Bütün şeritleri bu şekilde yaptıktan sonra fırınımızı 50 dereceye getirelim 10 dakika yumurta sürmeden fırında tutalım.
  • Sonra çıkaralım yumurta sarısını sürüp fırını 180 dereceye alıp çöreklerimizin altı üstü kızarana kadar pişirelim. Fırın fanlı ayarda olsun.
  • Fırından çıkan çöreklerimizin üzerine bi bez örtelim biraz dinlendirip servisimizi yapalım.

Kıymalı Börek Tarifi

 

Kıymalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 400 gr kıyma
  • 1 tane soğan
  • Kaşar peynir
  • Sıvı yağ
  • Süt
  • 1 yumurta
  • Çörek otu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Toz biber

    Kıymalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iç harcı için kıyma ocağa alalım pişmesini bekleyelim suyunu çekince biraz sıvı yağ ekleyelim ardından ince kıydığımız soğan ekleyelim iyice kavrulunca kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Sosu için; bir kapta süt, yumurta ve biraz yağ koyup karıştıralım sonrasında borcam yağlayalım bir kat yufka dizelim ve sosu biraz döküp, yayalım. Alt zemini 4 kat olacak.
  • Her kata sos dökelim iyice ardından soğuyan iç harcını dökelim, yayalım üzerine kaşar peyniri serpelim 4 kat daha yufka koyalım yine aynı şekilde herr kata sos dökelim.
  • Son katı yaptıktan sonra kalan tüm sosu dökelim ve dilimleyelim üstüne çörek otu dilerseniz de beyaz susam serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında at üst pişene kadar bırakalım sonra çıkaralım

Kabaklı Cupcake Tarifi

 

Kabaklı Cupcake Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane kabak
  • 1 tane patates
  • 1 tane yumurta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 tane kapya biber
  • Dereotu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Tereyağı

Sos için;

  • 1 kase yoğurt
  • 1 tane kornişon turşu
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Kabaklı Cupcake Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabaklarımızı rendeleyelim süzgeçte suyunu süzelim.
  • Patateslerimizi rendeleyelim ve süzgeçte suyunu süzelim karıştıralım üç yemek kaşığı irmik, bir tane yumurta, bir su bardağı un, kabartma tozu, tuz, dereotu ve kapya biberi ekleyerek karıştıralım.
  • Kalıbımızı tereyağı ile yağlayalım.  Harcımızı kalıplara eşit şekilde yayalım 180°’de 25 dakika kızarana kadar pişirelim.
  • Sos için; turşumuzu doğrayalım ve bir çay kaşığı pulbiber ile yorduğumuzu karıştıralım tercihen istediğiniz sosları da kullanabilirsiniz.

Mavi Haşhaşlı Islak Kurabiye Tarifi

 

Mavi Haşhaşlı Islak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 bardak toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için;

  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı su

Üzerine:

  • Mavi haşhaş
  • Fındık

    Mavi Haşhaşlı Islak Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti için su ve toz şekeri ocakta şeker eriyene kadar biraz ısıtalım.
  • Hamuru için, yumurta ve toz şekeri karıştırıp.
  • Yağ ve diğer malzemeleri ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar hazırlayalım mavi haşhaşa bulayarak fırın tepsisine dizelim. Üzerine fındık batırıp. 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim.
  • Fırında çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı çıkınca şerbete batıralım. Bir kaç saniye bekletelim. Servis tabağına alalım.

Airfryer Fincan Kadayıf Tarifi

 

Airfryer Fincan Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 dilim limon

Diğer malzemeler;

  • 250 gr kadayıf
  • 75 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 çay bardağı ceviz

    Airfryer Fincan Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan şerbetin içerisine limon suyu ekleyerek 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Daha sonra kadayıfları geniş bir kaseye alalım. Üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı gezdirerek elimizle harmanlayalım.
  • Kahve fincanlarımıza hazırladığımız kadayıftan bir parça yerleştirelim ve bastıralım.
  • Üzerine ceviz koyalım ve tekrar kadayıf yerleştirelim. Dağılmaması için sıkıca bastıralım.
  • Fincanı ters çevirip kadayıfı çıkartalım ve airfryer haznesine yerleştirelim.
  • Tüm kadayıflara aynı işlemi uygulayıp yerleştirdikten sonra hazneyi yerine yerleştirelim.
  • Kadayıflarımızı 180 °C’de 25 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda çıtır çıtır kızaran kadayıfların üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim.
  • Şerbetini çekene kadar tatlımızı dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen ve şerbetini çeken fincan kadayıf tatlımız servise hazır.

14 Mart 2024 Perşembe

Et Tadında Lokum Gibi Enfes Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi

 

Et Tadında Lokum Gibi Enfes Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk ciğer
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet sivri biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu çay kaşığı kimyon

– piyaz için

  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 7-8 dal maydanoz

    Et Tadında Lokum Gibi Enfes Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yaklaşık 1 kg kadar tavuk ciğerini kuşbaşı şeklinde doğrayalım.
  • Çok küçük boyutta olmasın hepsi aynı eşit olsun. Beyaz kısımları var onları keserek alın. Bu arada ciğeriniz ne kadar taze olursa kavurmanız o kadar lezzetli olacaktır.
  • Doğradıktan sonra su dolu bir kabin içerisine alalım. Yaklaşık 5 dk kadar bu suyun içerisinde bırakalım kanını içerisine salsın.
  • Daha sonra yıkayıp süzgece alalım suyu süzülsün.
  • Geniş yayvan bir tavanın içerisine sıvı yağı ekleyelim ve 1 adet yemeklik doğranmış soğanı ve ufak ufak doğranmış sarımsağı koyup pembelesene dek kavuralım.
  • Bu tarif için özellikle yayvan ve yanmaz yapışmaz tava tercih edin.
  • Kavrulan soğanların üzerine suyu süzülmüş ciğeri ekleyelim ocağın altını yüksek ayar açalım.
  • Hafifçe ezmeden ara ara karıştıralım.
  • Kendi suyunu salıp geri çekene kadar pişirelim.
  • Üzerine 2 – 3 adet sivri biber ekleyelim ve orta ateşe alıp ara ara karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Daha sonra üzerine pul biber, karabiber ve tuzunu ekleyelim.
  • Ocaktan almadan son olarak kimyonu dökelim ve karıştırıp ocaktan alalım.
  • Yanına söğüş yapıp servise hazır edelim.

Kolay Tiramisu Tarifi

 

Kolay Tiramisu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket kedi dili
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 litre süt
  • 1 küçük paket labne
  • 2 yemek kaşık nescafe
  • 2 su bardağı su yada süt
  • Kakao

    Kolay Tiramisu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ,süt, şeker kaynayıncaya kadar karıştırılır.
  • Kaynayınca kısık ateşte 5 dakika daha çırpılır.
  • Altı kapatılıp soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra labne peynir eklenip 5 dakikada mikserle çırpılır.
  • Büyük boy borcama suyla karıştırdığımız nescafe ye bisküviler ıslatılıp dizilir.
  • Bu işlem bisküvi bitene kadar yapılır.
  • Üzerine kremanızı döküp kakao ile servise hazır hale getirip iki saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz