General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket tavuk göğsü (500-600 gram civarı)
Tavuğun terbiyesi için:
- 3 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 2 yumurtanın akı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı su
- 1 çorba kaşığı sirke
Sosu için:
- 2 çorba kaşığı ketçap
- 3 çorba kaşığı şeker
- 4 çorba kaşığı soya sosu
- 2 çorba kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı kadar rende taze zencefil
- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı susam yağı
- 2-3 kuru çili biberi veya yarım çay kaşığı çekirdekli acı pul biber
- 1 tatlı kaşığı nişasta (yarım çay bardağı suda çözülecek)
- Yarım su bardağı da su
Üzeri için:
- 3-4 dal taze soğan
- 1 çorba kaşığı susam
Kızartmak için:
- Sıvı yağ (bol)
General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tavuklar lokmalık küp küp kesilir.
- Nişasta, un, yumurta akları, yağ, tuz ve sirke üzerine eklenerek güzelce karışması sağlanır.
- Su azar azar eklenir, karışımın tavukları pürüzsüz biçimde kaplaması sağlandıktan sonra streçlenip dolapta yarım saat bekletilir.
- Sos için; soya sosu, sirke, ketçap, şeker, zencefil, sarımsak, susam yağı sos tavasına eklenir.
- Yarım su bardağı eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca yarım çay bardağı soğuk su içinde çözündürülmüş nişastalı su, sosa eklenir.
- Sos kıvamlayana dek karıştırılır. En son kıvamlı kaynadığında altı kapatılır ve acı çili biberler eklenir.
- Tavukları kızartmak için geniş bir tavaya veya tencereye yağ konur.
- Yağ ısınınca tavuk parçaları tek tek olacak biçimde tavaya konur. Burada birbirine yapışmaması için bu ayrıntı önemli (!)
- Kızaran (turuncu renk alacak) tavuklar servis kasesine alınır. Üzerine hazırlanan sos gezdirilir.
- Servis etmeden evvel üzerine ince doğranmış taze soğan ve susamlar serpilir. Bu son iki malzeme soğan ve susam lezzeti katmerlendiren olmazsa olmaz bir ayrıntıdır lütfen es geçmeyin. Afiyet olsun 😋
Notlar:
1-Yanında yasemin pirinci veya basmatiden sıfır yağ kullanarak yapılan pilav iyi gider.
2-Tavuk terbiyesinde sadece yumurta akı kullanın bu hem yumuşaklığını etkiliyor hem de sarısını kullanırsanız tavuklar daha pişmeden dışları kopkoyu bir renk alıveriyor.
3-Sostaki şeker oranı, zencefil oranı zevke göre bi tık artırılabilir. Damak tadımıza uyacak şahane bir lezzet, tavuğu bir de böyle deneyin. Çocukların da çok sevdiği bir tarif olduğunu belirtmek isterim.