Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için ;
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 fiske tuz
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 3.5 su bardağı un
Şerbet için:
- 3.5 su bardağı şeker
- 3.5 su bardağı su
- 1 ince dilim limon
Tatlı üzerine sürmek için:
- 125 gram tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Hamuru açarken
- 1 kase mısır nişastası
- Antep fıstığı
Kaymak için
- 1 su bardak süt
- 2,5 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı şeker
Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbetimizi yapıyoruz. Şeker su ve limonu atıp karıştırıyoruz kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
- Daha sonra tatlının içine koyacağımız kaymağı hazırlıyoruz. Ocağa 1 bardak süt, 2. 5 yemek kaşığı irmiği ve 1yk şekeri alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
- Daha sonra ayrı bir tabağa alıp onu da soğutuyoruz ara ara karıştıralım ki kabuklanmasın.
- Şimdi sıra tatlımızın hamurunda un hariç tüm malzemeleri koyup önce karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz yumurtamızın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir.
- Unu da ekledikten sonra en az 15 dakika yoğuruyoruz, makinası olanlar makinada da yoğurabilir daha pratik oluyor.
- Daha sonra hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüp nişastaladığımız tabağa koyup 1saat dinlendiriyoruz. Nekadar dinlenirse okadar güzel ve ince açılır.
- Dinlenen hamuru tekrar nişastalayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz ne kadar ince olursa o kadar kıtır kıtır oluyor.
- Açtığımız hamuru oklavaya sarıp iki ucundan içe doğru büzüyoruz ve tekrar masaya açıyoruz.
- İçine 2 parmak aralıkla kaymak ve cevizi koyuyoruz iki taraftan üstüne kapatın boşluklardan parmağımızla sıkıştırıyoruz iyice bastırın ki pişerken açılmasın.
- Daha sonra büzdüğümüz yerden kesip tepsimize alalım ve üstüne erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımını dökelim. Tüm tatlının üstüne geldiğinden emin olalım ki güzel kızarsın.
- 175 derecede önceden ısıttığımız fırınsa üstü kızarana kadar pişirelim ve ilk 5 dk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökelim.
- 3- 4 saat çekmesini bekleyelim ve üzerini süsleyip servis edebilirim.