27 Mart 2024 Çarşamba

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 3.5 su bardağı un

Şerbet için:

  • 3.5 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 1 ince dilim limon

Tatlı üzerine sürmek için:

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Hamuru açarken

  • 1 kase mısır nişastası
  • Antep fıstığı

Kaymak için

  • 1 su bardak süt
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı şeker

    Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetimizi yapıyoruz. Şeker su ve limonu atıp karıştırıyoruz kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra tatlının içine koyacağımız kaymağı hazırlıyoruz. Ocağa 1 bardak süt, 2. 5 yemek kaşığı irmiği ve 1yk şekeri alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra ayrı bir tabağa alıp onu da soğutuyoruz ara ara karıştıralım ki kabuklanmasın.
  • Şimdi sıra tatlımızın hamurunda un hariç tüm malzemeleri koyup önce karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz yumurtamızın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir.
  • Unu da ekledikten sonra en az 15 dakika yoğuruyoruz, makinası olanlar makinada da yoğurabilir daha pratik oluyor.
  • Daha sonra hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüp nişastaladığımız tabağa koyup 1saat dinlendiriyoruz. Nekadar dinlenirse okadar güzel ve ince açılır.
  • Dinlenen hamuru tekrar nişastalayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz ne kadar ince olursa o kadar kıtır kıtır oluyor.
  • Açtığımız hamuru oklavaya sarıp iki ucundan içe doğru büzüyoruz ve tekrar masaya açıyoruz.
  • İçine 2 parmak aralıkla kaymak ve cevizi koyuyoruz iki taraftan üstüne kapatın boşluklardan parmağımızla sıkıştırıyoruz iyice bastırın ki pişerken açılmasın.
  • Daha sonra büzdüğümüz yerden kesip tepsimize alalım ve üstüne erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımını dökelim. Tüm tatlının üstüne geldiğinden emin olalım ki güzel kızarsın.
  • 175 derecede önceden ısıttığımız fırınsa üstü kızarana kadar pişirelim ve ilk 5 dk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökelim.
  • 3- 4 saat çekmesini bekleyelim ve üzerini süsleyip servis edebilirim.

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi

 

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 diş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı tavuk suyu (İsteğe bağlı)
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alıp eritilir.
  • Üzerine sarımsak rendelenip kavrulur.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Karıştırılarak yavaş yavaş su eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra 3 dakika kadar daha pişirilip ocaktan alınır.
  • Sosu için yağlar tavaya alıp eritilir ve toz biber eklenip ocağın altı kapatılır.
  • Çorbanın üstüne sos dökülüp servis edilir.

Çıtır Çıtır Kadayıf Tatlısı Tarifi

 

Çıtır Çıtır Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram taze kadayıf
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 kase çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Bardak ölçüsü 250 ml 

Çıtır Çıtır Kadayıf Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak şerbeti hazırlayın. uygun bir tencereye malzemeleri alıp şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
  2. Kaynamaya başlayınca biraz kısık ateşte 15 dk kaynatın ve kapatın. Oda sıcaklığında bekletin.
  3. Tereyağını eritip köpüğünü alın.
  4. Sıvıyağı da ekleyip ılımaya bırakın.
  5. Kadayıfı bir kapta havalandırın ve minik minik parçalayın.
  6. Büyük dikdörtgen borcam için bu ölçüler yeterli. Ben direkt orada hazırladım.
  7. Kalın olsun isterseniz kare borcam da tercih edebilirsiniz.
  8. Yağı aktarıp iyice harmanlayın. yarısını ayırıp kalan yarısını borcama döşeyin ve üzerine bardakla bastırın.
  9. Üzerine ceviz içi serpiştirin.
  10. Diğer kadayıfları eşit olarak yerleştirip yine bardakla bastırın.
  11. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
  12. 25-30 dk fazla yakmayın.
  13. İlk sıcağı geçince dilimleyin ve ılık şerbeti gezdirin. Şerbeti çektiğinde (2-3 saat sonra) servis yapın. 

Pileli Börek Tarifi

 

Pileli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

Sos için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 tane soda
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

İç harcı için;

  • Yarım demet maydanoz
  • 300 gram lor peyniri ya da beyaz peynir

    Pileli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kaseye sos için gerekli malzemeleri alıp, karıştıralım.
  • Peyniri maydanozla karıştırıyoruz.
  • Yufkayı tezgahın üstüne yayıyoruz.
  • Hazırladığımız sostan her yerine fırça ile sürüyoruz.
  • Peynirden de yufkanın her yerine serpiştiriyoruz.
  • Yufkanın kenarından başlayarak büze büze ortaya kadar getiriyoruz.
  • Öbür kenarı da aynı şekilde büzerek getiriyoruz.
  • Pileli yufkamızı ortadan bıçakla kesiyoruz.
  • Pileli halini bozmadan yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye düzgünce yerleştiriyoruz.
  • Tüm yufkalarımız bittikten sonra kalan sosumuzu üzerine gezdiriyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında böreğimizin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Narlı Mor Lahana Salatası Tarifi

 

Narlı Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy mor lahana
  • 1 kase turşu
  • 1 kase mısır
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 kase nar
  • 1 kase ceviz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 adet limon
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

    Narlı Mor Lahana Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?   

  • Mor lahanayı rendeleyelim. Malzemeleri ekleyelim. Zeytinyağı, limon ve tuzuda ekleyip servis edebilirsiniz.

Buğu Kebabı Tarifi

 

Buğu Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk göğsü
  • 4 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 adet kapya biber
  • 3 adet sivri biber (Alternatif olarak ben sarı biber kullandım)
  • 1 su bardağı bezelye havuç (Konserve)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik

Beşamel sos için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kara biber

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Buğu Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etimizi yıkayıp küp küp doğruyoruz uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Zeytinyağ ekleyip ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Tencerenin kapağı kapalı orta ateşte yarım saat pişiriyoruz.
  • Daha sonra salça, tuz, baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Biberleri, soğanı, domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğruyoruz.
  • Etimize ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar tekrar pişiriyoruz.
  • Daha sonra bezelye, havuç ekleyip 1-2 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz tepsimize döküp yayıyoruz.
  • Beşamel sos için yağ ve unu uygun bir tavaya alıyoruz.
  • Ocakta hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra süt ilave edip kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Tuz, karabiber ekleyip kaynadıktan sonra etimizin üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri serpip 220 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz.

Tek Malzemeli Restoran Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

 

Tek Malzemeli Restoran Usulü Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya bir tatlı kaşığı margarin
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Sıvı yağ
  • Pulbiber 

    Tek Malzemeli Restoran Usulü Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak 8 su bardağı sıcak su tenceremize alıp kaynatalım.
  • Kaynayan suya yıkayıp suyunu sürdürdüğümüz mercimeğimizi sıcak suya ekleyip bir tatlı kaşığı tuz atıp orta ateşte 20 dk kaynamaya bırakalım.
  • Tenceremizin kapağını yarım olacak şekilde kapatalım.
  • Arada karıştıralım.
  • Ayrı bir tavada bir tatlı kaşığı unu ve iki kaşık sıvı yağ veya margarini karıştırıp hafif kavurup çorbanın suyundan ekleyip karıştıralım.
  • Karışımı çorbanın içine döküp iyice çorbamızı blendır yardımıyla çırpalım.
  • Yarım limon suyu ekleyip karıştıralım ocağımızı kapatalım.
  • Yüzüne isteğe bağlı sıvı yağ ve pulbiberi az kavurup sosu yüzüne gezdirelim. Çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
  • Piştikten sonra tenceremizin ağzını kapalı tutalım ki kabuklanmasın.

17 Mart 2024 Pazar

Balkabaklı Lorlu Pasta Tarifi

 

Balkabaklı Lorlu Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 /5 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı hamur kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 poşet şekerli vanilin
  • 0,5 çay bardağı süt

Bal kabağı için;

  • 1 kg ayıklanmış bal kabağı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 4 – 5 adet karanfil

Krema için;

  • 1 poşet kremşanti
  • 1,5 çay bardağı buzdolabında soğutulmuş süt
  • 400 g tatlı lor peyniri
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı iri kırılmış ceviz

Üzeri için;

  • 1 – 2 yemek kaşığı iri kırılmış antep fıstığı

    Balkabaklı Lorlu Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ön hazırlık. Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın. Alt-üst pişirme: 170 °c. Turbo pişirme: 160 °c.
  • Hamurun hazırlanışı ve pişirme için; un ile hamur kabartma tozunu karıştırıp bir kaba eleyin. Yumurta ve toz şekeri ayrı bir çırpma kabına alın. Mikserin yüksek devrinde 2 dakika çırpın.
  • Üzerine şekerli vanilin, süt ve un karışımını ekleyip düşük devirde kısa bir süre çırpın. Hamuru kalıba alın, üzerini düzeltin ve pişirin. Pişirme süresi: yaklaşık 15 dakika. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  • Bal kabağının hazırlanışı için; bal kabağını iri küpler şeklinde kesin. Geniş bir tencereye alın. Kabağın çeşidine göre ihtiyaç olursa yaklaşık 3-4 yemek kaşığı su ekleyip orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Ocaktan alıp biraz soğutun ve mutfak robotunda püre haline getirin. Tekrar tencereye alıp üzerine toz şeker, kabuk tarçın ve karanfili ekleyin. Suyunu çekinceye kadar kısık ateşte arada karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan alıp içindeki kabuk tarçın ve karanfilleri çıkarın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın ve 30 dakika bekletin.
  • Krema ve pastanın hazırlanışı için; 1,5 çay bardağı soğuk sütü bir çırpma kabına alın ve üzerine krem şanti poşetini boşaltın. Mikser ile önce düşük, sonra yüksek devirde 2-3 dakika çırpın.
  • Ayrı bir çırpma kabına tatlı lor peyniri, pudra şekeri, süt ve limon kabuğu rendesini alın. Mikserin orta devrinde 2 dakika çırpın. Üzerine hazırladığınız krem şantiyi ekleyip düşük devirde 1 dakika çırpın.
  • Hazırladığınız kremayı kalıptaki kekin üzerine yayın. Üzerine ceviz serpin ve hazırladığınız bal kabağını yayın.
  • Buzdolabına alın ve 3 saat bekletin. Bir spatula yardımı ile kalıbın kenarlarından sıyırın ve kelepçeyi çıkarın.
  • Üzerine antep fıstığı serpin ve dilimleyerek servis yapın.