11 Nisan 2024 Perşembe

Çarşamba Kıvratması Tarifi

 

Çarşamba Kıvratması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı soda
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 pk vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke yada 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yaklaşık 1,5 kg un ( 9-10 silme su bardağı dikkatli ekleyin)

İç malzemesi:

  • 800g çifte kavrulmuş fındık
  • 500 gram ceviz içi
  • İçine bolca şeker

Üzerine:

  • 500 gram tereyağı
  • Hamuru sadece nişasta kullanarak açın

    Çarşamba Kıvratması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için sirke hariç tüm sıvı malzemeleri geniş bir kaseye alın iyice karıştırın ardından, vanilya, kabartma tozu ekleyin, karbonatı sirke ile karıştırıp ekleyin bu şekilde karbonatı aktive etmiş olursunuz.
  • Son olarak ununu yavaş yavaş ekleyin ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Üzerine hafif nemli bez ile örtün 20 dakika dinlendirin.
  • Bu arada fındık ve cevizleri rondodan geçirip ufaltın fakat un haline getirmeyin içinde küçük küçük parçacıklar kalsın.
  • Hamuru yapmak istediğiniz kalınlığa göre 15 ile 20 adet parçalara koparıp yuvarlayın tekrar üzerine nemli bez ile örtün.
  • Hamurları sadece nişasta yardımı ile olabildiğince büyük ve ince açın üzerine bolca iç malzemesinden döküp dağıtın son olarak üzerine en az 5-6 yemek kaşığı şeker serpiştirin ( hamur şekersiz olduğu için üzerine serpştirdiğiniz şeker çok fazla gibi gelecek fakat tam ölçü oluyor).
  • Açtığınız hamuru kenarlarından hafif içe kıvırın ve çok ince bir oklava yardımı ile rulo yapın, her iki taraftan büzüştürün ve tepsiye yerleştirin.
  • Tereyağını işitin üzerindeki köpükleri alın ve bolca kıvırmaların üzerine döküp fırça yardımı ile her yerine sürün.
  • Önceden işitilmiş fırında alt üst ayarda 180°’de en az 40 dakika pişirin.
  • Üzeri daha da kızarsın derseniz 5 dakika daha pişirirsiniz.
  • Bu tarifi arzu eden şerbet ile ıslatıp tatlı yapabilir.
  • Bardak ölçüm 220 ml.

    Bu tariften 15 -16 adet kıvratma çıkıyor.

    Siz daha ince yapmak isterseniz yaklaşık 20 adet bezeye ayırabilirsiniz.

    Miktarı çok derseniz malzemenin yarısınıda yapabilirsiniz.

4 Nisan 2024 Perşembe

Kuru Cacık Tarifi

 

Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet salatalık
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 6 yemek kaşık süzme yoğurt
  • Tuz
  • Limon kabuğu rendesi

Üzeri için;

  • Kuru nane
  • Zeytinyağı

    Kuru Cacık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Salatalık ve turşuları istediğiniz boyutta doğrayın.
  • Uygun bir kabın içinde yoğurda tuz atıp karıştırın.
  • Salatalıklarınız sulanacak gibiyse az sıkıp suyunu alın ve yoğurt ile karıştırıp üzerini süsleyip servis edin.

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet büyük boy kuru soğan

İç harcı için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine dökülecek sosu için;

  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanların kabuklarını soyalım ve başını kesip, ortadan bir tarafını keselim daha sonra kaynayan suya ilave edelim soğanları.
  • Kaynadıktan sonra 20 dakika kadar kaynasın yumuşayınca sudan çıkarıp, katlarını birbirinden ayıralım.
  • Dolmanın içini hazırlayalım pirinci yıkayalım, soğanı ve maydanozu ufak ufak doğrayalım baharatı kıymayı ve salçasını da ilave edip güzelce elimizle karıştıralım.
  • Soğanların içini doldurup, saralım üst katları büyük olacağı için ikiye bölüp, sarabilirsiniz tencereye dizelim.
  • Dolmalarımızı 1,5 bardak kaynar suya yarım yemek kaşığı salçayı tuzu ve baharatı ekleyip iyice karıştıralım ve dolmalarımızın üzerine dökelim.
  • Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak ile kapatalım orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirelim arada kontrol edelim tabi.
  • Sarımsaklı yoğurtla servis ettim inanılmaz lezzetli oldu. 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi

 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet tavuk baget

Tavukları haşlamak için;

  • Bol su
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz

Garnitürleri için;

  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1-2 adet yeşil sivri biber ya da çarliston biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1/3 çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı kadar soya sosu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı köri baharatı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

    Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bagetleri bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ekleyelim ve üzerine bir soğan ve 2 adet defne yaprağı da ekleyip 1o dakika kadar pişirelim. Tavuklar çok yumuşamasın.
  • Pişen tavukları bir tabağa alalım ve soğuyunca derisini soyalım.
  • Bu arada sosumuzu hazırlayalım. Bunun için geniş bir kabın içine sos için gerekli malzemeleri alalım ve pürüzsüz olana kadar karıştıralım.
  • Ardından doğramış olduğumuz sebzelerimizi sosumuzun içine ilave edelim ve güzelce karıştıralım.
  • Sosladığımız sebzeleri küçük bir borcama alalım. Ben küçük boy dikdörtgen borcam kullandım.
  • Kalan sosumuzun içine haşlayıp derisini soyduğumuz tavuk bagetlerimizi bulayıp sebzelerimizin üzerine dizelim.
  • Kalan sosu da kaşıkla bagetlerin üzerine dökelim.
  • Hazırlamış olduğumuz yemeğimizin üzerine ıslatıp güzelce sıktığımız pişirme kağıdıyla kaplayalım.
  • Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırınımızda 30-35 dk üzeri kağıtlı bir şekilde pişirelim.
  • Daha sonra fırın kağıdını alalım ve 5 dk kadar da o şekilde pişirelim.

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağından az arpa şehriye
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 5 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşık un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz

Üzeri için

  • Nane
  • Tereyağı

    Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Küçük bir tencerede arpa şehriyeleri üzerini geçecek kadar su ile haşlıyoruz.
  • Diğer yandan yoğurt, un, yumurta, su ve tuzu karıştırıyoruz.
  • Kaynamaya yakın şehriyeleri atıyoruz onunla da bir süre kaynatıyoruz.
  • Naneyi tereyağında kızdırıp çorbamıza ekliyoruz. Biraz kaynatıp kapatıyoruz.

27 Mart 2024 Çarşamba

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 3.5 su bardağı un

Şerbet için:

  • 3.5 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 1 ince dilim limon

Tatlı üzerine sürmek için:

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Hamuru açarken

  • 1 kase mısır nişastası
  • Antep fıstığı

Kaymak için

  • 1 su bardak süt
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı şeker

    Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetimizi yapıyoruz. Şeker su ve limonu atıp karıştırıyoruz kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra tatlının içine koyacağımız kaymağı hazırlıyoruz. Ocağa 1 bardak süt, 2. 5 yemek kaşığı irmiği ve 1yk şekeri alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra ayrı bir tabağa alıp onu da soğutuyoruz ara ara karıştıralım ki kabuklanmasın.
  • Şimdi sıra tatlımızın hamurunda un hariç tüm malzemeleri koyup önce karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz yumurtamızın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir.
  • Unu da ekledikten sonra en az 15 dakika yoğuruyoruz, makinası olanlar makinada da yoğurabilir daha pratik oluyor.
  • Daha sonra hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüp nişastaladığımız tabağa koyup 1saat dinlendiriyoruz. Nekadar dinlenirse okadar güzel ve ince açılır.
  • Dinlenen hamuru tekrar nişastalayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz ne kadar ince olursa o kadar kıtır kıtır oluyor.
  • Açtığımız hamuru oklavaya sarıp iki ucundan içe doğru büzüyoruz ve tekrar masaya açıyoruz.
  • İçine 2 parmak aralıkla kaymak ve cevizi koyuyoruz iki taraftan üstüne kapatın boşluklardan parmağımızla sıkıştırıyoruz iyice bastırın ki pişerken açılmasın.
  • Daha sonra büzdüğümüz yerden kesip tepsimize alalım ve üstüne erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımını dökelim. Tüm tatlının üstüne geldiğinden emin olalım ki güzel kızarsın.
  • 175 derecede önceden ısıttığımız fırınsa üstü kızarana kadar pişirelim ve ilk 5 dk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökelim.
  • 3- 4 saat çekmesini bekleyelim ve üzerini süsleyip servis edebilirim.

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi

 

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 diş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı tavuk suyu (İsteğe bağlı)
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alıp eritilir.
  • Üzerine sarımsak rendelenip kavrulur.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Karıştırılarak yavaş yavaş su eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra 3 dakika kadar daha pişirilip ocaktan alınır.
  • Sosu için yağlar tavaya alıp eritilir ve toz biber eklenip ocağın altı kapatılır.
  • Çorbanın üstüne sos dökülüp servis edilir.

Çıtır Çıtır Kadayıf Tatlısı Tarifi

 

Çıtır Çıtır Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram taze kadayıf
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 kase çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Bardak ölçüsü 250 ml 

Çıtır Çıtır Kadayıf Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak şerbeti hazırlayın. uygun bir tencereye malzemeleri alıp şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
  2. Kaynamaya başlayınca biraz kısık ateşte 15 dk kaynatın ve kapatın. Oda sıcaklığında bekletin.
  3. Tereyağını eritip köpüğünü alın.
  4. Sıvıyağı da ekleyip ılımaya bırakın.
  5. Kadayıfı bir kapta havalandırın ve minik minik parçalayın.
  6. Büyük dikdörtgen borcam için bu ölçüler yeterli. Ben direkt orada hazırladım.
  7. Kalın olsun isterseniz kare borcam da tercih edebilirsiniz.
  8. Yağı aktarıp iyice harmanlayın. yarısını ayırıp kalan yarısını borcama döşeyin ve üzerine bardakla bastırın.
  9. Üzerine ceviz içi serpiştirin.
  10. Diğer kadayıfları eşit olarak yerleştirip yine bardakla bastırın.
  11. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
  12. 25-30 dk fazla yakmayın.
  13. İlk sıcağı geçince dilimleyin ve ılık şerbeti gezdirin. Şerbeti çektiğinde (2-3 saat sonra) servis yapın.