8 Mayıs 2024 Çarşamba

Enginar Çorbası Tarifi

 

Enginar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet enginar çanağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Terbiye için;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Üzerine;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Enginar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye yemeklik doğranmış soğanı alalım hafiften pembeleştirelim.
  • Enginarların dördünü küp küp doğrayalım pembeleşen soğanın üzerine ekleyelim bir kaç dk kavuralım .
  • 5-6 bardak sıcak su ilave edelim orta ateşte kaynatmaya başlayalım.
  • Yarım demet dereotunu ve sarımsağıda doğrayıp tencereye ekleyelim. Gerektiğinde sıcak su ilave edelim.
  • Enginarlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Ayrı bir kasede terbiye malzemelerini çırpalım haşlanan enginarın suyundan bir kepçe alıp terbiyeye karıştıralım. Tencereye terbiyemizi yavaş yavaş döküp karıştıralım.
  • Daha sonra çorbamızı blenderdan geçirelim.
  • Kalan bir enginarı zar büyüklüğünde doğrayalım. Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağında kızartalım çorbanın üzerine kıtır olarak kullanacağız.
  • Hazır olan çorbamızı servis tabağına alalım üzerine enginar kıtırı ve tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber ekleyelim. 

1 Mayıs 2024 Çarşamba

Anne Sütlacı Tarifi

 

Anne Sütlacı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla pirinç
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Anne Sütlacı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çok az sudan geçirdiğimiz pirinçleri tencereye alalım. Üzerine suyu ekleyerek 10 dakika kadar haşlayalım. Püf noktası pirinçleri çok yıkamamak, çünkü sütlacımızın kıvamını pirinçlerin nişastası verecek.
  • Soğuk sütü ilave edelim ve koyulaşıp kıvam alana kadar karıştırarak yaklaşık 45 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda şekeri ve tuzu ilave ederek karıştıralım. 10 dakika da bu şekilde kaynatalım.
  • Pişen sütlaçlarımızı ocaktan alalım ve servis kaselerine aktaralım.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldıralım.
  • Soğuyan sütlaçlarımızın üzerini fındık ya da tarçınla süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Köz Biberli Humus Tarifi

 

Köz Biberli Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 tane köz biber
  • 3 çorba kaşığı tahin
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tane büyük diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

    Köz Biberli Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri rondoya koyup pürüzsüz bir hal alana kadar çekin hepsi bu kadar.
  • Servis tabağına alıp üzerine azıcık daha zeytinyağı ekleyip nohut ile servis yapabilirsiniz.
  • Not ben yarısını dondurucuya atıyorum istediğimiz zaman çıkarıp kullanıyorum çok pratik ve hazır oluyor tavsiye ederim.

Rosto Tarifi

 

Rosto Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram yağsız dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağından fazla su
  • Tuz
  • Yarım su bardağı galeta unu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 su bardağı su

Patates püresi için;

  • 6 tane büyük patates
  • 50 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Tuz

    Rosto Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patatesleri doğrayıp tencereye ekleyip üzerini geçecek kadar su ve tuz koyup iyice haşlayalım.
  • Kıymaya soğanı rendeleyip baharatlarını va yumurtayı ve tuzunu ekleyip karıştıralım.
  • Suyunuda ekleyip 5 dakika yoğuralım.
  • Yağlı kağıdın üzerine koyup görseldeki gibi uzunlamasına güzelce yapalım.
  • Güzelce sarıp kenarları kıvıralım.
  • Buzdolabında yarım saat bekletip tepsiye folyo koyup içine koyalım.
  • 200 derecede 35 ,40 dakika pişirelim.
  • Sosu için tencereye tereyağ ve sıvı yağ ekleyip salçayıda ekleyip kavuralım.
  • Suyu ve tuzu ekleyip sos kıvam alana kadar kaynatalım.
  • Pişen rostoyu keskin bir bıçakla dilim dilim keselim.
  • Tepsiye dizip üzerine sosu gezdirip 15 -20 dakikada sosla pişirelim.
  • Pişen patateslerin suyunu süzüp tereyağ ve tuz ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyip el rondosu veya ezerek kıvam verelim.
  • Püre rosto ve sosuyla servis edelim. (afiyet olsun).

Sarı Mercimek Çorbası (Esnaf Lokantası Usulü) Tarifi

 

Sarı Mercimek Çorbası (Esnaf Lokantası Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı kemik suyu (Varsa)

    Sarı Mercimek Çorbası (Esnaf Lokantası Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru soğan küp küp doğranıp yağda biraz kavrulur.
  • Daha sonra patates ve havuç da küp küp doğranıp tencereye alınır yağda bir iki çevrilir içine sarımsak rendesini ekledikten sonra yıkanmış mercimek ilave edilir ve su eklenir ( genelde göz kararı ekliyorum ama 2-3 çorba kasesi suya tekabül ediyor).
  • En son baharatları ekleyip kaynamaya bırakılır.
  • Yumuşayan havuç ve patatesleri blender yardımı ile iyice çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.Not. Zerdeçal kullanımı açısından oldukça sağlıklı bir baharat ama sevmeyenler muhakkak ki vardır 🥣
  • Ekstra yapım önerisi kuru soğan kavurduktan sonra bir yemek kaşığı un koyup kavuruyoruz geriye kalan tüm işlemler aynı olacak şekilde yapılırsa yine sarı bir çorba elde edilir

17 Nisan 2024 Çarşamba

Tahinli Pide Tarifi

 

Tahinli Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket maya
  • 7,5-8 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)

İçine:

  • 1,5 su bardağı tahin
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 150 gram eritilmiş margarin yada tereyağ

Üzerine:

  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam

    Tahinli Pide Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt, ılık su, sıvı yağ, şeker ve tuzu uygun bir kapta güzelce karıştırdıktan sonra unu kontrollü bir şekilde ilave edelim ve yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamuru40 dakika mayalandıralım.
  • Hamur mayalandıktan sonra 4 eşit beze yapalım.
  • Diğer taraftan tahinin içerisine şeker ekleyip pürüzsüz kıvam alana kadar blender dan geçirelim. (sebebi: pideyi yerken şekerin çıtır çıtır ağza gelmemesi için).
  • Tereyağı ocakta eritelim.
  • Her bir bezeyi 50 cm büyüklüğünde açalım. Açmış olduğumuz her hamurun üzerine 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ sürelim ve 3 yemek kaşığı tahin ekleyelim, yayalım.
  • Hamuru iki ucundan başlayarak ortasına kadar rulo yapalım ve ortadan keselim.
  • Elde ettiğimiz 2 ruloyu kendi etrafında çevirerek büyük bir pide elde ettikten sonra yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine koyalım. (bir fırın tepsisine 2 adet sığıyor).
  • Diğer 3 bezeyi de aynı şekilde yapalım.
  • Toplamda 4 adet pide elde etmiş oluyoruz.
  • Pideleri fırın tepsisindeyken üzerlerine basıp yayalım.
  • Üzerine yoğurt, sıvı yağ, yumurta karışımını sürelim ve susam serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirelim. 

Robotta Çiğ Köfte Tarifi

 

Robotta Çiğ Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım bardaktan biraz fazla sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşık biber salçası
  • 1 yemek kaşık domates salçası
  • 2 yemek kaşık isot
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • Yeteri kadar tuz

    Robotta Çiğ Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce bulguru ve sıcak suyu robotun içine koyalım.
  • Bir iki tur çevirin.
  • Ardından bütün malzemeleri hazırlayıp hepsini robotun içine koyalım.
  • 5 dakika kadar robotta çekelim.
  • Ardından 10 dakika dinlendirip sonra yine iki 3 dakika daha sonra yine 10 dakika dinlendirip sonra iki 3 dakika daha bu işlem çiğ köftenizin istediğiniz kıvama gelene kadar tekrar edin ağıza bulgurun taneleri ağızda belli olmayacak kıvama gelene kadar tekrar edin.
  • Sonra elinizle şekil verip marulla servis edin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun kesinlikle tavsiye ediyorum 

Airfryer Havuçlu Cevizli Muffin Tarifi

 

Airfryer Havuçlu Cevizli Muffin Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet orta boy rendelenmiş havuç
  • 1 çay bardağı ceviz içi

    Airfryer Havuçlu Cevizli Muffin Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Havuçlu cevizli muffin için karıştırma kabında yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını da ilave ederek tekrar çırpalım.
  • Rendelenmiş havuç ve cevizleri de ilave ederek hamuru son kez spatula ile karıştıralım.
  • Hazırladığımız hamuru muffin kalıplarına eşit bir şekilde paylaştırdıktan sonra airfryer haznesine yerleştirelim.
  • Hazneyi kapatalım ve muffin programında, 170 °C’de 20 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen muffinleri çıkartalım ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim.
  • Ardından kalıptan çıkartalım ve servis edelim. 

Salata (Sumak Ekşili) Tarifi

 

Salata (Sumak Ekşili) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet domates (küçükse 3 adet)
  • 2 adet mor soğan (isteğe bağlı ben 2 kullandım)
  • Maydanoz

Sosu için;

  • Sumak ekşi
  • Limon
  • Tuz

    Salata (Sumak Ekşili) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri küp küp doğrayalım.
  • Doğradığımız malzemelerin üzerine sumak ekşiyi, tuzu ve yarım limonu sıkıp karıştıralım işte bu kadar :) yiyenlere afiyet olsun.

Ege Usulü Enginar Tarifi

 

Ege Usulü Enginar Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet çanak enginar
  • 1 çay bardağı kadar zeytinyağ
  • Yarım demet dereotu
  • 5 dal taze soğan
  • 3 dal taze sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 limon suyu
  • Yarım çay bardağı sıcak su

    Ege Usulü Enginar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Dereotu, sarımsak, taze soğan ince ince kıyılır ve tencereye alınır.
  • Enginarlar 6 ya bölünür, tencereye aldığımız yeşilliklerin üzerine alınır.
  • Zeytinyağ, limon suyu, tuz ve şekeri de ekleyip güzelce harmanlanır.
  • 1 saat kadar bu şekilde bekletip yarım çay bardağı sıcak su ilave edilir. Yaklaşık 1 saat kadar kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. Tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.
  • Servis tabağına alındıktan sonra üzerine zeytinyağ gezdirilir. Doğranmış dereotu ve taze soğanla süslenir.