8 Mayıs 2024 Çarşamba

Köfteli Nohutlu Erişte Tarifi

 

Köfteli Nohutlu Erişte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı galeta unu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Karabiber

Ayrıca;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı erişte
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3,5-4 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

    Köfteli Nohutlu Erişte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için soğanı rendeleyip suyunu sıkın kıymaya ilave edin.
  • Diğer malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun misket büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağı ekleyin.
  • Köfteleri ilave edip hafif kızartın salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Sıcak suyunu ekleyin kaynamaya başlayınca erişteleri ilave edin.
  • Hafif yumuşayınca, nohutları ekleyin. Baharatlarını ve nar ekşisini ilave edip, kısık ateşte 15-20 dakika pişmeye bırakın. Suyu az gelirse, biraz sıcak su ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun 

Kağıt Kalem Hazırsa Ispanaklı Börek Tarifi

 

Kağıt Kalem Hazırsa Ispanaklı Börek Tarifi Veriyorummm İçin Malzemeler

  • 500 gram ıspanak
  • 1 kuru soğan
  • 1 yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 3 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım şişe soda
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Kağıt Kalem Hazırsa Ispanaklı Börek Tarifi Veriyorummm Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ıspanağımızı temizce yıkıyoruz sonra ne çok büyük ne de çok küçük olacak şekilde doğruyoruz diğer bir taraftan soğanımızı ve yeşil biberimizi doğrayıp tenceremizde 3 yemek kaşığı yağ ile kavuruyoruz.
  • Kavurma işlemi devam ederken tuzumuzu pul biberimizi salçamızı ve karabiberimizi ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Ispanaklarımızı bu şekilde 5 dakika boyunca kavuruyoruz ve altını kapatıyoruz.
  • Şimdi bir büyük yufkayı 4 eşit parçaya bölelim böldüğümüz üçgen parçalar dan birini alıp üzerine sıvı yağ un soda ve tuzdan yaptığımız karışımı iyice boca edelim.
  • Bu işlemden sonra ise kavurmuş olduğumuz ıspanağımızı yufkamıza serelim ve uzun uçlardan rulo yapıp gül şekli verelim, yağlı kağıt koyduğumuz tepsimizin ortasına gül şekli verdiğimiz böreği yerleştirelim.
  • Diğer parçalara da yine aynı şekilde hazırladığımız karışımdan sürüp ıspanaklı harcımızı koyup, yine uzun uçlardan rulo yapıp gül şekli verdiğimiz böreğin etrafından döndürelim bu şekilde bir tepsiyi tamamlayalım.
  • Benim tepsime göre 3 adet yufka yani toplamda 12 parça yeterli geldi bunu göz kararı sizde ayarlayabilirsiniz.
  • Şekil verdiğimiz böreğimizin üzerine yumurta sarımızı sürüp 200 derece fırında 15 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişirelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Karamelize Soğan Mezesi (Muhteşem Lezzet) Tarifi

 

Karamelize Soğan Mezesi (Muhteşem Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet orta boy sağan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 3 yemek kaşığı nar eşkisi
  • 3 yemek kaşığı su
  • Tuz

    Karamelize Soğan Mezesi (Muhteşem Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru soğanları soyup dört parçaya keselim.
  • Soğanların katmanlarını tek tek ayıralım.
  • Ardından uygun bir tavaya zeytinyağını alalım.
  • Soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavuralım.
  • Şekeri ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Rengi dönen soğanlara 3-4 yemek kaşığı kadar su ekleyerek tavanın ağzını kapatalım, 2-3 dakika pişirip ocaktan alalım.
  • Daha sonra pişirdiğimiz soğanları kaseyeye alalım, üzerine baharatları ve nar ekşinini ekleyip karıştıralım.
  • Yoğurdu sunum tabağına alalım orta kısmına yerleştirelim.
  • İnce kıyılmış maydanoz serpelim. Dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. 

Konya Usulü Topalak Yemeği Tarifi

 

Konya Usulü Topalak Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Konya Usulü Topalak Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Topalak yemeği için öncelikle uygun bir kabağa kıyma, ince bulgur, kuru soğan, yumurta, un, tuz, pul biber ve karabiberi alalım.  Tüm malzeme iyice karışıncaya kadar elimizle yoğuralım.
  • Harcımız toparlandıktan sonra mümkünse bir 10 dakika dinlendirelim.
  • Daha sonra elimize küçük parçalar kopararak yuvarlayalım.
  • Bir fırın tepsisine 1-2 yemek kaşığı kadar un serpelim.
  • Hazırladığımız köfteleri un serptiğimiz fırın tepsisinin içerisine bırakalım.
  • Tüm köfteleri şekillendirdikten sonra tepsiyi ileri geri sallayarak tüm köftelerin una bulanmasını sağlayalım.  Bu şekilde yaptığımızda köfteler birbirine yapışmayacak ayrıca yemeğin suyu daha kıvamlı olacaktır.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağ, biber salçası ve domates salçasını alalım. 1 dakika boyunca karıştırarak salçaları kavuralım.
  • Ardından kuru nane, pul biber, tuz, haşlanmış nohutu ilave edelim. 1-2 tur karıştırdıktan sonra sıcak suyu ekleyerek kaynamaya bırakalım.
  • Yemeğimiz kaynamaya başladığında köftelerimizi tencereye ilave edelim.
  • Tüm köftelerimizi tencereye yavaş yavaş ilave edelim ve yemeğimizi bu şekilde pişmeye bırakalım. Yaklaşık 15-20 dakika yemeğimizi kaynatalım.
  • Ocağı kapattıktan sonra birkaç dakika dinlendirdiğimiz Konya usulü topalak yemeğimiz servise hazır.

Enginar Çorbası Tarifi

 

Enginar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet enginar çanağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Terbiye için;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Üzerine;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Enginar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye yemeklik doğranmış soğanı alalım hafiften pembeleştirelim.
  • Enginarların dördünü küp küp doğrayalım pembeleşen soğanın üzerine ekleyelim bir kaç dk kavuralım .
  • 5-6 bardak sıcak su ilave edelim orta ateşte kaynatmaya başlayalım.
  • Yarım demet dereotunu ve sarımsağıda doğrayıp tencereye ekleyelim. Gerektiğinde sıcak su ilave edelim.
  • Enginarlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Ayrı bir kasede terbiye malzemelerini çırpalım haşlanan enginarın suyundan bir kepçe alıp terbiyeye karıştıralım. Tencereye terbiyemizi yavaş yavaş döküp karıştıralım.
  • Daha sonra çorbamızı blenderdan geçirelim.
  • Kalan bir enginarı zar büyüklüğünde doğrayalım. Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağında kızartalım çorbanın üzerine kıtır olarak kullanacağız.
  • Hazır olan çorbamızı servis tabağına alalım üzerine enginar kıtırı ve tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber ekleyelim. 

1 Mayıs 2024 Çarşamba

Anne Sütlacı Tarifi

 

Anne Sütlacı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla pirinç
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Anne Sütlacı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çok az sudan geçirdiğimiz pirinçleri tencereye alalım. Üzerine suyu ekleyerek 10 dakika kadar haşlayalım. Püf noktası pirinçleri çok yıkamamak, çünkü sütlacımızın kıvamını pirinçlerin nişastası verecek.
  • Soğuk sütü ilave edelim ve koyulaşıp kıvam alana kadar karıştırarak yaklaşık 45 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda şekeri ve tuzu ilave ederek karıştıralım. 10 dakika da bu şekilde kaynatalım.
  • Pişen sütlaçlarımızı ocaktan alalım ve servis kaselerine aktaralım.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldıralım.
  • Soğuyan sütlaçlarımızın üzerini fındık ya da tarçınla süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Köz Biberli Humus Tarifi

 

Köz Biberli Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 tane köz biber
  • 3 çorba kaşığı tahin
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tane büyük diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

    Köz Biberli Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri rondoya koyup pürüzsüz bir hal alana kadar çekin hepsi bu kadar.
  • Servis tabağına alıp üzerine azıcık daha zeytinyağı ekleyip nohut ile servis yapabilirsiniz.
  • Not ben yarısını dondurucuya atıyorum istediğimiz zaman çıkarıp kullanıyorum çok pratik ve hazır oluyor tavsiye ederim.

Rosto Tarifi

 

Rosto Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram yağsız dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağından fazla su
  • Tuz
  • Yarım su bardağı galeta unu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 su bardağı su

Patates püresi için;

  • 6 tane büyük patates
  • 50 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Tuz

    Rosto Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patatesleri doğrayıp tencereye ekleyip üzerini geçecek kadar su ve tuz koyup iyice haşlayalım.
  • Kıymaya soğanı rendeleyip baharatlarını va yumurtayı ve tuzunu ekleyip karıştıralım.
  • Suyunuda ekleyip 5 dakika yoğuralım.
  • Yağlı kağıdın üzerine koyup görseldeki gibi uzunlamasına güzelce yapalım.
  • Güzelce sarıp kenarları kıvıralım.
  • Buzdolabında yarım saat bekletip tepsiye folyo koyup içine koyalım.
  • 200 derecede 35 ,40 dakika pişirelim.
  • Sosu için tencereye tereyağ ve sıvı yağ ekleyip salçayıda ekleyip kavuralım.
  • Suyu ve tuzu ekleyip sos kıvam alana kadar kaynatalım.
  • Pişen rostoyu keskin bir bıçakla dilim dilim keselim.
  • Tepsiye dizip üzerine sosu gezdirip 15 -20 dakikada sosla pişirelim.
  • Pişen patateslerin suyunu süzüp tereyağ ve tuz ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyip el rondosu veya ezerek kıvam verelim.
  • Püre rosto ve sosuyla servis edelim. (afiyet olsun).

Sarı Mercimek Çorbası (Esnaf Lokantası Usulü) Tarifi

 

Sarı Mercimek Çorbası (Esnaf Lokantası Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı kemik suyu (Varsa)

    Sarı Mercimek Çorbası (Esnaf Lokantası Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru soğan küp küp doğranıp yağda biraz kavrulur.
  • Daha sonra patates ve havuç da küp küp doğranıp tencereye alınır yağda bir iki çevrilir içine sarımsak rendesini ekledikten sonra yıkanmış mercimek ilave edilir ve su eklenir ( genelde göz kararı ekliyorum ama 2-3 çorba kasesi suya tekabül ediyor).
  • En son baharatları ekleyip kaynamaya bırakılır.
  • Yumuşayan havuç ve patatesleri blender yardımı ile iyice çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.Not. Zerdeçal kullanımı açısından oldukça sağlıklı bir baharat ama sevmeyenler muhakkak ki vardır 🥣
  • Ekstra yapım önerisi kuru soğan kavurduktan sonra bir yemek kaşığı un koyup kavuruyoruz geriye kalan tüm işlemler aynı olacak şekilde yapılırsa yine sarı bir çorba elde edilir